relax

relax
relax

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Χημική σύσταση και ιδιότητες των αιθερίων ελαίων

Τα αιθέρια έλαια είναι σύνθετες οργανικές χημικές ενώσεις. Ανάλογα με τη χημική σύσταση κάθε αιθερίου ελαίου, παράγονται ορισμένες ιδιότητες. Οι ιδιότητες αυτές έχουν επαληθευθεί από την επιστήμη της χημείας και της φαρμακολογίας. Ανακαλύφθηκαν μέσω των χημικών αναλύσεων των αιθερίων ελαίων, των επανειλημμένων δοκιμών, διατυπώθηκαν σε παγκόσμια συνέδρια και επαληθεύονται από την κλινική αρωματοθεραπευτική πράξη και την αρχαία και αδιάσπαστη λαϊκή γνώση. Εδώ παραθέτουμε έναν αναλυτικό κατάλογο των ιδιοτήτων με σύντομες αναλύσεις σε ορισμένα σημεία, ώστε να πάρετε μία γεύση για το πώς περίπου λειτουργεί η Αρωματοθεραπεία σε χημικό επίπεδο.
Αναλγητικές: Αναλγητικά είναι τα αιθέρια έλαια, που περιέχουν πολλές αλκοόλες π.χ. το ti- tree- melaleuca alternifolia. Η χρήση αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί μπορεί να βελτιώσει άμεσα την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου και ακόμα να βοηθήσει στην θεραπεία του βασικού προβλήματος. Π.χ. σε πολλά ορθοπεδικά προβλήματα ο γιατρός προτείνει, ότι θα πρέπει να περπατάς και να κινείσαι, όμως εσύ πονάς. Αν φύγει ο πόνος, τότε μπορείς πιο εύκολα να ασκηθείς. Σε νοσοκομεία της Αγγλίας έχουν φτιάξει αναλγητική ένεση από αιθέρια έλαια, όχι απλώς ως αναλγητικό, αλλά ως τοπικό αναισθητικό.
Αντιαλλεργικές: Το θέμα της αλλεργίας είναι πολυεπίπεδο. Ως αντιαλλεργικά μπορούν να λειτουργήσουν διάφορα αιθέρια έλαια, ανάλογα με το λόγο, που προκαλεί την αλλεργία καθώς και το επίπεδο, στο οποίο αυτή λειτουργεί. Άλλη π.χ. είναι η αντιμετώπιση του αλλεργικού δέρματος και τελείως άλλη του βήχα ή του άσθματος. Για παράδειγμα κλασικό αντιαλλεργικό θεωρείται ο ελίχρυσος- helichrysum angustifolium, ωστόσο μπορούμε να επιλέξουμε κατά περίπτωση τη ραβανσάρα – ravansara aromatica, την παλμαρόσα- cymbopogon martini, ή το λιβάνι-boswellia carterii.
Αποσυμφορητικές: Είναι μια πολυσύνθετη ιδιότητα. Σε άλλες περιπτώσεις η αποσυμφόρηση συνίσταται στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, ή της λέμφου. Αυτή η δράση είναι πολύ σημαντική π.χ. στην κυτταρίτιδα ή στο θαμπό δέρμα. Σε άλλες στην βλεννόλυση και την απόχρεμψη (την απομάκρυνση δηλ. φλεγμάτων από τους πνεύμονες). Αποχρεμπτικά είναι τα αιθέρια έλαια, που εμπεριέχουν οξείδια , π.χ. ο ευκάλυπτος – eukalyptus smithii και λακτόνες.
Αντισηπτικές: Τα αιθέρια έλαια αντιμετωπίζουν και τις τέσσερεις κατηγορίες παθογόνων μικροοργανισμών: βακτήρια, παράσιτα, ιούς, μύκητες). ΟΛΑ τα αιθέρια έλαια είναι αντισηπτικά (π.χ. το αιθέριο έλαιο γερανίου –pelargonium graveolens είναι ένας άριστος τρόπος να απολυμάνεις τα χέρια σου, όσο συχνά θέλεις μέσα στη διάρκεια της μέρας. Αρκεί μία ή δύο σταγόνες στην παλάμη).
Το θυμάρι (thymus vulgaris ct thymol περιέχει 90% φαινόλες και είναι 20 φορές πιο απολυμαντικό από το φαινικό οξύ- τη γνωστότατη απολυμαντική ουσία, που χρησιμοποιείται στο πιο δημοφιλές αντισηπτικό στον κόσμο !
Η κανέλα (cinamomum zeylanicum) είναι 26 φορές πιο δυνατή.
Η ρίγανη ( origanum compactum) 22 φορές
Η σατουρέια ( satureia Montana) 22 φορές
Το μοσχοκάρυδο ( syzigium aromaticum) 24 φορές !
Είναι σημαντικό εδώ να πούμε, ότι όσα διαβάζετε παραπάνω σχετίζονται με τα αιθέρια έλαια, που χρησιμοποιώ ως πρώτη ύλη και δε σχετίζονται απαραίτητα με όλα τα αιθέρια έλαια με αυτήν την ονομασία.
Κάτι άλλο, που αξίζει να σημειώσουμε, είναι ότι κάθε τύπος μύκητα έχει άλλη χημική σύσταση. Όταν φτιάχνουμε αρωματοθεραπευτικό μίγμα για να αντιμετωπίσουμε έναν μύκητα, επιλέγουμε εκείνα τα αντιμυκητιακά αιθέρια έλαια, των οποίων η χημική σύνθεση «κουμπώνει» με τη χημική ταυτότητα του συγκεκριμένου μύκητα (π.χ. άλλα αιθέρια έλαια είναι πιο κατάλληλα για μύκητες τύπου candida και άλλα για μύκητες τύπου microsporum). Το ίδιο γίνεται για τους ιούς, τα βακτήρια, τα παράσιτα.
Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργούμε και με τις φλεγμονές. Υπάρχουν αιθέρια έλαια, που προτιμώνται σε φλεγμονές π.χ. του πεπτικού συστήματος και άλλα, που είναι καλύτερα για φλεγμονές π.χ. του δέρματος. Η Αρωματοθεραπεία είναι επιστήμη. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Αντιφλεγμονώδη δράση έχουν τα αιθέρια έλαια, που στο μόριό τους εμπεριέχουν εστέρες (πχ. λεβάντα- lavadula angustifolia, ρωμαϊκό χαμομήλι- chamaemelum nobile), αλδεύδες, και σεσκιτερπένια.
Αντισπασμωδικές: Πολύ χρήσιμη ιδιότητα. Αντισπασμωδικά είναι τα αιθέρια έλαια πλούσια σε εστέρες π.χ. λεβάντα- lavandula angustiofolia.
Αποτοξινωτικές. Εξαιρετικά αποτελεσματικό είναι το αιθέριο έλαιο άρκευθου- juniperus communis, το οποίο όχι μόνο αποτοξινώνει και καθαρίζει το σώμα βαθειά, αλλά επενεργεί και σε εκείνο το κέντρο του εγκεφάλου, που συνδέεται με τις εξαρτήσεις τοξικές ή άλλες.
( Για να πάρετε ακόμα μία γεύση του πολυεπίπεδου τρόπου, με τον οποίο λειτουργεί η Αρωματοθεραπεία, αν θέλαμε να αναλύσουμε λίγο το αιθέριο έλαιο του άρκευθου, θα λέγαμε ακόμα, ότι ωφελεί στην πρόωρη εκσπερμάτιση, το hangover, τις καταστάσεις του ουροποιητικού, την ακμή και την αρθρίτιδα κ.α. Αυτό συμβαίνει, επειδή άλλο συστατικό του άρκευθου «κουμπώνει» με τις μολύνσεις του ουροποιητικού, άλλο με τη σύνθεση της ακμής, άλλο με το κέντρο εξάρτησης του εγκεφάλου κ.τ.λ. Κάπως έτσι λειτουργούν όλα τα αιθέρια έλαια).
Αφροδισιακές: Πανάρχαια γνωστό για τις αφροδισιακές του ιδιότητες είναι το σανταλόξυλο(santalum album). Το σανταλόξυλο είναι ένα αυτοφυές φυτό, του οποίου ο πληθυσμός έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια. Αντικαθίσταται πια από το συγγενές santalum austrocaledonicum. Στην αφροδισιακή χρήση μαζί με άλλα εξετάζουμε, αν υπάρχει ανισορροπία της σεξουαλικής ενέργειας από καθαρά σωματικούς λόγους οποιασδήποτε μορφής, η αν π.χ. οι λόγοι είναι κυρίως συναισθηματικοί, ή λόγοι στρες. Έτσι για αφροδισιακή χρήση κατάλληλο μπορεί να είναι και το γεράνι, το γιασεμί, το τριαντάφυλλο, το μανταρίνι, η λεβάντα κ.α.
Διεγερτικές: Διεγερτικά είναι πάρα πολλά αιθέρια έλαια το καθένα με το δικό του τρόπο. Για παράδειγμα τα κιτρώδη αιθέρια έλαια π.χ. το πορτοκάλι – citrus aurantium sinensis per, το λεμόνι citrus limon. Aκόμα το δενδρολίβανο- rosmarinus officinalis κ.α. Γενικά διεγερτικά είναι αιθέρια έλαια, που ανήκουν όπως λέμε στις υψηλές ή στις μεσαίες αρωματικές νότες. Έχουν δηλαδή λιγότερο βαθειά και «αργή» μυρωδιά.
Διουρητικές: Αυτή η χρήση είναι σημαντική για αποτοξίνωση και ευρύτερο καθαρισμό καθώς και όταν υπάρχουν συγκεκριμένες παθήσεις του ουροποιητικού. Η διουρητική δράση χρησιμοποιείται βεβαίως και στην κυτταρίτιδα. Πολύ καλό διουρητικό είναι ο άρκευθος – juniperus communis.
Εξισορροπητικές: Είναι πολύ σημαντικό να πούμε, ότι ΟΛΑ τα αιθέρια έλαια είναι εξισορροπητικά. Όταν ένα αιθέριο έλαιο εφαρμόζεται στον οργανισμό, αυτός αντλεί από το αιθέριο έλαιο εκείνα τα συστατικά και τις ενέργειες, που ΑΥΤΟΣ θέλει. Όλα τα αιθέρια έλαια εμπεριέχουν το καθένα πάρα πολλά συστατικά. Από αυτά ο οργανισμός θα «τραβήξει» μόνο όσα έχει ανάγκη, ενώ όσα δεν του χρειάζονται πολύ απλά θα τα αποβάλει με την ούρηση. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που σε γενικές γραμμές (αν δεν μπούμε σε ακρότητες) δεν υπάρχει υπερδοσολογία στα αιθέρια έλαια, τουλάχιστον όχι με την έννοια, που την αντιλαμβανόμαστε για τα φάρμακα. Από το ίδιο αιθέριο έλαιο, ένας άνθρωπος θα λάβει μια ορισμένη ωφέλεια, ενώ διαφορετική θα λάβει κάποιος άλλος. Αυτή η ιδιότητα των αιθερίων ελαίων είναι πολύ εύκολο να παρατηρηθεί στα σκυλιά, τα οποία πάντα αντιδρούν αμέσως στα ερεθίσματα, που τους δίδονται. Π.χ. το γιασεμί άλλο σκυλί μπορεί να το χαλαρώσει απίστευτα και να κοιμηθεί για ώρα όμορφα και βαθειά και άλλο σκυλί μπορεί να του ξυπνήσει τη διάθεση για παιχνίδι.
Επουλωτικές: Ιδιαίτερα επουλωτική δράση έχουν τα αιθέρια έλαια πλούσια σε κετόνες. Επίσης θα μπορούσαμε να πούμε, ότι τα βαλσαμώδη αιθέρια έλαια είναι γενικά επουλωτικά π.χ. το καναδικό βάλσαμο- abies balsamea και το ροδόξυλο-aniba roseodora.
Εντομοαπωθητικές: Υπάρχουν πολλά αιθέρια έλαια, που απωθούν τους …ανεπιθύμητους επισκέπτες. Είναι καλό να πούμε, πως ο ευκάλυπτος, γνωστός για τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες, φέρει τις εντομοαπωθητικές αρωματικές ουσίες, προκειμένου να προστατεύει τον εαυτό του από τις επιθέσεις εντόμων (άρα και ασθενειών). Την ίδια ουσία εξάγουμε εμείς, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουμε για δική μας προστασία από τα έντομα. Όπως ήδη αναφέραμε για τους παθογόνους οργανισμούς (βλ. αντισηπτικές ιδιότητες) είναι καλό να γνωρίζουμε, ότι ανάλογα με το ποια είναι τα έντομα, που θέλουμε να απωθήσουμε, είναι καλό να χρησιμοποιούμε και διαφορετικά αιθέρια έλαια. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλα. Καθένας έχει ….το μάστορά του. Π.χ ο βασιλικός- ocicum basilicum είναι πολύ κατάλληλος για τις μύγες, όχι όμως τόσο καλός για το σκώρο, όπου θα χρησιμοποιούσα κέδρο- cedrus antlatica, ή γαρύφαλλο – syzygium aromaticum, ή λεβάντα- lavandula angustifolia
(Όπως αναφέραμε και στην κατηγορία για την αντισηψία, έτσι κι εδώ είναι καλό να τονίσουμε κάτι: είναι τεράστια αλήθεια, ότι καθένα αιθέριο έλαιο προορίζεται για διαφορετική χρήση. Έχει διαφορετικές ιδιότητες καθώς και διαφορετικές αντενδείξεις. Είναι όμως επίσης αλήθεια, ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν π.χ. σου τύχει κάτι στο δρόμο, αν έχεις ένα αιθέριο έλαιο στην τσάντα σου, αυτό θα χρησιμοποιήσεις-αφού δεν έχεις κάτι καλύτερο. Όμως και αυτό πρέπει να ξέρεις, για να το κάνεις. Αν π.χ. χτυπούσε κάποιος στο δρόμο και είχε τρομάξει, προσωπικά θα χρησιμοποιούσα το γαρύφαλλο, για να του καθαρίσω μία πληγή, παρότι δεν είναι εντελώς κατάλληλο για αυτήν τη χρήση, καθώς και για να επανέλθει από το ξάφνιασμα, σε καμία όμως περίπτωση, δε θα το χρησιμοποιούσα στα μάτια σε επαφή με το γαρύφαλλο, ακόμα και αν δεν είχα κανένα άλλο τρόπο.
Ενυδατικές: Ιδού μία πολύ όμορφη πληροφορία. Η χρήση αρωματοθεραπευτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του ντους ή του λουτρού επαυξάνει κατά 100 φορές την ταχύτητα απορρόφησης των αιθερίων ελαίων από το σώμα. Έχει μετρηθεί πως τα αιθέρια έλαια διαπερνούν το βρεγμένο δέρμα 10.000 φορές περισσότερο από τα ιόντα χλωρίου και νατρίου!
Ίσως για αυτό ο Ιπποκράτης πρότεινε το καθημερινό αρωματικό μπάνιο ως εργαλείο για την αποκατάσταση της διαταραχθείσης ισορροπίας.
Ειδικά για τις ανάκγες της επιδερμίδας και ανάλογα με τον παράγοντα, που κυρίως προκαλεί την αφυδάτωση, πολύ ενυδατικά αιθέρια έλαια είναι η λεβάντα- lavandula angustifolia, το γεράνι-pelargonium graveolens και το λιβάνι-boswellia carterii.
Ηπατικές: Το συκώτι τονώνεται πάρα πολύ από αιθέρια έλαια πλούσια σε αλκοόλες π.χ. σε μενθόλη. Πολύ καλό ηπατοτονωτικό είναι το πικρό πορτοκάλι- citrus aurantium var amara per.
Καταπραϋντικές: Πάρα πολλά αιθέρια έλαια είναι κατευναστικά. Η ιδιότητα αυτή συνδέεται ιδιαίτερα με όσα είπαμε στην κατηγορία για τα εξισορροπητικά. Καταπραϋντικό επί της ουσίας, είναι όποιο αιθέριο έλαιο έχει ανάγκη ο καθένας την παρούσα στιγμή για οποιονδήποτε λόγο…
Καρδιοτωνοτικές: Τα αιθέρια έλαια ρυθμίζουν το ρυθμό της αναπνοής καθώς και τον καρδιακό παλμό. Ιδιαίτερα σε προεγχειρηντικούς και μετεγχειρηντικούς ασθενείς αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικό. Συνηθίζεται σε νοσοκομεία της Βρετανίας οι αρωματοθεραπευτές ή νοσηλευτές με ειδίκευση στην αρωματοθεραπεία να κάνουν στους ασθενείς μασάζ στα πέλματα.
Λιπολυτικές: Λιπολυτικά είναι αιθέρια έλαια πλούσια σε κετόνες.
Νευροτονωτικές: Τέτοιες ιδιότητες έχουν τα αιθέρια έλαια πλούσια σε αλδεύδες π.χ. το γνωστό μελισσόχορτο- melissa officinalis και σε φενόλες. Eξαίρετο είναι και το νέρολι- citrus aurantium amara flos, το οποίο μπορεί να επαναφέρει κάποιον ακόμα και από σοκ. Το τριαντάφυλλο από την άλλη μεριά, είναι έξοχο, στην περίπτωση που κάποιος αισθάνεται εξαντλημένος.
Ορμονικές: Οι ορμόνες στο σώμα μας εκκρίνονται από αδένες. Σε γενικές γραμμές η έκκριση των ορμονών ρυθμίζεται από την υπόφυση. Αναλόγως με το ποια ορμόνη θέλουμε να ρυθμίσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό αιθέριο έλαιο. Αιθέρια έλαια με μονοτερπένια έχει παρατηρηθεί, ότι ρυθμίζουν τη λειτουργία του φλοιού των επινεφριδίων και προκαλούν την έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης. Η κορτιζόλη με τη σειρά της δρα αναλγητικά, καταπραύνει αλλεργικές αντιδράσεις και φλεγμονές.
Αλλα αιθέρια έλαια ρυθμίζουν τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη, την έκκριση χολής, την έκκριση γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες (π.χ. μάραθος- foeniculum vulgare var dulce) κ.α. Πολύ καλή ορμονική δράση έχουν αιθέρια έλαια πλούσια σε αλκοόλες.
Οφθαλμικές: Η οφθαλμική χρήση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Οφθαλμικά αιθέρια έλαια είναι το ρωμαικό χαμομήλι- chamaemelum nobile, το ιεροβότανο-salvia sclarea και σε ορισμένες περιπτώσεις και το θυμάρι- thyme vulgaris ct linalool. Γενικά η οφθαλμική χρήση των αιθερίων ελαίων είναι καλό να γίνεται κάτω από την αυστηρή καθοδήγηση ειδικού. Μάλιστα απαλότερο είναι να χρησιμοποιεί κανείς τα σχετικά ανθόνερα (πάλι με καθοδήγηση) και όχι τα ίδια τα αιθέρια έλαια, που μπορεί να είναι υπερβολικά έντονα για τα μάτια.
Όπως λέμε…μην το δοκιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι.
Προβιοτικές: Είναι από τις πιο βασικές και κοινές σε όλα τα αιθέρια έλαια ιδιότητες. Προ-βιοτικός σημαίνει, αυτός που υποστηρίζει τη ζωή. Αντι-βιοτικός, αυτός που την αντικρούει.
Τα φυτικά υλικά ανθόνερα, αιθέρια έλαια, φυτικά λάδια, ενισχύουν απίστευτα το ανοσοποιητικό σύστημα-τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Δεν παρεμβαίνουν αυθαίρετα στη σοφία του σώματός μας, άλλα τη δυναμώνουν, ώστε ΕΚΕΙΝΗ να κάνει τη δουλειά της, όπως η ίδια Γνωρίζει. Αντίθετα οι αντιβιοτικές ουσίες έχουν εκ των προτέρων αποφασίσει, ποια από τα στοιχεία, που κυκλοφορούν μέσα στο σώμα θα καταστρέψουν. Η αλήθεια όμως είναι, ότι στην προσπάθειά τους να μας θεραπεύσουν μαζί με ό,τι κάνει κακό, συχνά καταστρέφουν και στοιχεία, που πραγματικά χρειαζόμαστε. Αυτό συμβαίνει με καθετί χημικό ή συνθετικό. Επίσης είναι ευρέως γνωστό, ότι μακροπρόθεσμα αποδυναμώνουν πάρα πολύ τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Αυτή είναι και η διαφορά της φύσης από τη χημεία. Η χημεία είναι ένα τεχνητό αντίγραφο της φύσης. Οι προβιοτικές ουσίες ενισχύουν τη φυσική διάκριση του σώματος να ξέρει, τι είναι καλό και τι όχι και να ανταποκρίνονται ανάλογα.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση και η χημεία είναι ασφαλώς απαραίτητη. Αυτό το βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή με όλους τους ανθρώπους, που αρρωσταίνουν. Πάρα πολλοί άνθρωποι δε θα ήταν ζωντανοί, αν δεν υπήρχαν τα φάρμακα. Όταν ο άνθρωπος έχει τόσο απομακρυνθεί από τη φύση και από τη Φύση του γενικότερα, έχει πλέον αποδυναμωθεί τόσο βαθειά πολύ, ώστε να χρειάζεται κάτι πολύ δριμύ, επιθετικό και παρεμβατικό, για να μπορέσει να βοηθηθεί. Αυτό ακριβώς το κενό καλύπτουν τα φάρμακα και καλώς το καλύπτουν, όσο υπάρχει αυτή η αποδυνάμωση. Τα αρωματοθεραπευτικά προϊόντα χαρίζουν μακροβιότητα, καλή ποιότητα ζωής και συνολική ευεξία και απευθύνονται στο Πλάσμα, που είναι ο άνθρωπος και όχι ξεκομμένα στην ασθένειά του.
Σε όλες τις περιπτώσεις είναι καλό, όχι απλά να συντηρούμαστε στη ζωή και να κρατιόμαστε ζωντανοί, για να συνεχίζουμε το ρόλο μας στη ζωή και τις δουλειές μας, αλλά να βρισκόμαστε σε μία ενεργή διαδικασία αποκατάστασης της Αρμονίας μέσα μας- αυτό είναι και το κλειδί της σωματικής υγείας.
Υποτασικές: Υποτασικά είναι αιθέρια έλαια πλούσια σε αλδεύδες. Καλά υποτασικά είναι το υλάνγκ-υλάνγκ- cananga odorata, το νέρολι- citrus aurantium var amara flos, το λεμόνι- citrus limon, κ.α. Το υλάνγκ-υλάνγκ έχει τη αξιοθαύμαστη ιδιότητα να ανεβάζει τη χαμηλή πίεση και να μειώνει την υψηλή. Να δρα δηλαδή ως ρυθμιστικό συμπληρώνοντας τα κενά και φέρνοντας ισορροπία.
Υπερτασικές: Αιθέρια έλαια με υπερτασικές ιδιότητες είναι ο ύσσωπος- hyssopus officinalis, η μέντα- menta x piperita, ο βασιλικός- ocicum basilicum, το δενδρολίβανο- rosmarinus officinalis, το φασκόμηλο-salvia officinalis κ.α. Τα υπερτασικά αιθέρια έλαια θέλουν γενικότερη προσοχή, όταν πρόκειται για ηλικιωμένους.
Χαλαρωτικές: Τα αιθέρια έλαια είναι όπως έχουμε πει εξαιρετικά πολυσύνθετες οντότητες και λειτουργούν με τρόπους απίστευτα πολυεπίπεδους και δια-συνδεδεμένους ο ένας με τον άλλο. Η έννοια της χαλάρωσης στην Αρωματοθεραπεία, είναι πολυεπίπεδη. Το να βγει κανείς από το φόβο, είναι σωστό να το θεωρήσουμε χαλάρωση, ακόμα και αν αυτή δεν προκαλεί υπνηλία. Το ίδιο συμβαίνει και με το θυμό. Το να αποκατασταθεί η υπερβολική ένταση και η «λίπανση» στις νευρικές ίνες, η νευρική κατάπτωση, άξια μπορούμε να το ονομάσουμε χαλάρωση, ακόμα και αν τελικά το άτομο νιώθει δύναμη και όχι λήθαργο. Κλασικό χαλαρωτικό θεωρείται η λεβάντα- lavandula angustifolia, αν και π.χ. για μένα προσωπικά αυτό δεν ισχύει. Εμένα ας πούμε με χαλαρώνει πολύ περισσότερο το βαθύ και πλούσιο άρωμα του ρωμαικού χαμομηλιού-chamaemelum nobile, ενώ η λεβάντα έχω την αίσθηση, ότι με «γιάνει» και με ενθαρρύνει. Κάποιος άλλος μπορεί να βρει ιδιαίτερα χαλαρωτικό το πατσούλι- pogostemon cablin, που για κάποιον άλλον μπορεί να είναι υπερβολικό και …μπουκωτικό.
Η Αρωματοθεραπεία, όπως και πολλά άλλα πράγματα στη ζωή είναι εξόχως προσωπικά.
Στυπτικές: Μία απίστευτη λειτουργία των αιθερίων ελαίων. Ως στυπτικά θεωρούμε τα αιθέρια έλαια, που ρυθμίζουν τα υγρά του σώματος. Ας πούμε αυτά που βοηθούν, ώστε να σταματήσει μια αιμορραγία σε πληγή, σε αιμορροίδες, στο περίνεο ύστερα από τοκετό…π.χ. η λεβάντα –lavandula angustifolia, ή το κυπαρίσσι- cupressus sempervivens. Στυπτικά όμως είναι και τα αιθέρια έλαια, που ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος στις λιπαρές επιδερμίδες.
Τονωτικές: Αντίστοιχα με πολλά που έχουν αναφερθεί ως τώρα, τονωτικά μπορούν να είναι πολλά αιθέρια έλαια. Ας πούμε τονωτικό είναι το τριαντάφυλλο- rosa damascena, που μπορεί να βοηθήσει άνθρωπο ύστερα από μεγάλη αρρώστια, να σταθεί στα πόδια του. Τονωτικός είναι ο βασιλικός-ocicum basilicum για κάποιον, που μελετάει και δίνει εξετάσεις, τονωτικό είναι το λεμόνι- citrus limon για κάποιον που ασθενεί και τονωτικό και το γιασεμί- jasminum grandiflorum για μία γυναίκα που έχει γεννήσει.

Ιδιότητες Αιθέριων Ελαίων

Ιδιότητες Αιθέριων Ελαίων
Α
Άρκευθος
- Αγριοκυπάρισσο: Για άγχος, άσθμα, αλλεργίες, ρευματισμούς, πόνους αρθριτικών, κολικό, αιμορροΐδες, γυναικολογικά (κυστίτιδες, δυσμηνόρροια), κατακράτηση υγρών, δερματικά προβλήματα (ακμή, λιπαρά δέρματα, τριχόπτωση, σμηγματόρροια, μυκητιάσεις). Εντομοαπωθητικό, όχι σε εγκύους.
Β
Βασιλικός
: Ηρεμιστικό (στο μπάνιο). Ανακουφίζει από το άγχος, βελτιώνει την κυκλοφορία. Για κατάθλιψη, προβλήματα γαστροεντερικά, για κρυολογήματα. Πρώτη βοήθεια για τσιμπήματα φιδιών και σφήκας (αδιάλυτο), όχι σε εγκύους.
Βενζόη: Θερμαντικό, αντισηπτικό, για ακμή, έκζεμα, ψωρίαση, αναπνευστικό.
Βετιβερία: Τονωτικό, αναζωογονεί τα κύτταρα. Κατάλληλο για την αρθρίτιδα.
Γ
Γαρίφαλο: Ανακουφίζει από τον πονόδοντο, ιγμορίτιδα, κρυολογήματα, βρογχίτιδα, άσθμα, νευραλγία, υπέρταση, διάρροια, δυσπεψία. Για δερματολογικά (λύκος, ιλαρά, ψώρα). Εντομοαπωθητικό. Πολύ δυνατό αιθέριο έλαιο, χρησιμοποιείται με μέτρο, όχι σε εγκύους.
Γεράνιο: Για διάρροια και γαστροεντερικά προβλήματα, πέτρες στο ουροποιητικό. Για μολύνσεις του στόματος (πλύσεις με μια σταγόνα σ’ ένα ποτήρι νερό). Αιμορραγίες κλιμακτηρίου, λευκόρροια, στειρότητα. Κυτταρίτιδα, εμμηνόπαυση.
Γιασεμί: Τονωτικό του νευρικού συστήματος, ψυχοσωματικά προβλήματα, γυναικολογικά προβλήματα, αναπνευστικό, αντισηπτικό, για ξηρά ευερέθιστα δέρματα, ρυτίδες.
Γλυκάνισος: Για νευρική δυσπεψία, τυμπανισμό, ημικρανίες, επώδυνες περίοδοι, άσθμα, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή. Γαλακτογόνο σε περιπτώσεις λίγου γάλακτος. Για καθαρισμό, γυάλισμα των δοντιών και καθαρή αναπνοή, όχι σε εγκύους.
Γκρέιπ-φρουτ: Τονωτικό σε προβλήματα πέψης, ρυθμιστικό της λέμφου και των εκκρίσεων, για την κυτταρίτιδα, παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών.
Δ
Δάφνη
: Για βρογχικό, άσθμα, αλλεργίες, αναπνευστικές μολύνσεις, δυσκολίες στη συγκέντρωση, περιποίηση του δέρματος (σαν λοσιόν μέσα σε αμυγδαλέλαιο), όχι σε εγκύους.
Δενδρολίβανο: Για τόνωση του νευρικού, κυκλοφορικού και λεμφικού συστήματος. Είναι διουρητικό, καταπολεμά την κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, τυμπανισμό, πέτρες χολής, γαστρεντερίτιδα, στομαχόπονο, ρευματισμούς. Για την αμηνόρροια, λευκόρροια, πόνους μυϊκούς, αρθρίτιδα, άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, βήχα, γρίπη. Ιδανικό για το τριχωτό της κεφαλής, αλωπεκία, τριχόπτωση. Καταπολεμά την παχυσαρκία, την κατακράτηση υγρών και την κυτταρίτιδα. Για τριχόπτωση. Για πληγές, καψίματα, ρευματισμούς, κουρασμένα ή πρησμένα πόδια. Για πονοκεφάλους, υπέρταση.
Ε
Έλατο
: Αντισυπτικό, αναζωογονητικό.Για άσθμα, βρογχίτιδα.
Ευκάλυπτος: Ιδανικό για τα κρυολογήματα (αναπνοές, μασάζ, μπάνιο), πονοκέφαλο από υπεραιμία. Για μυϊκούς πόνους, ρευματοειδή, αρθρίτιδα, κυστίτιδα, διάρροια.
Θ
Θυμάρι: Γενικό τονωτικό, για νευρική εξάντληση, χαμηλή πίεση. Τονωτικό του τριχωτού της κεφαλής, αντισηπτικό και προφυλακτικό για τη γρίπη και το συνάχι, τη βρογχίτιδα, κοκίτη, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βραχνάδα, άσθμα, εμφύσημα, προβλήματα πέψης, όχι σε εγκύους.
Ι
Ιεροβότανο
: Για πόνους περιόδου, κατάθλιψη από εμμηνόπαυση, κακή κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ακατάλληλο κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού.
Κ
Κανέλα: Καλό για το κυκλοφορικό, την καρδιά το νευρικό σύστημα. Τονωτικό, σεξουαλικό, χαλαρωτικό, κόβει την όρεξη, αντισηπτικό. Για σπασμούς, αναιμία, εξάντληση, διάρροια, δυσκοιλιότητα, προβλήματα πεπτικού, φούσκωμα. Καταπολεμάει τις ψείρες, ψώρα, σκουλήκια, τυμπανισμό, βήχα. Χρήσιμο στη ζαχαροπλαστική - μαγειρική, όχι σε εγκύους.
Κάτζεπουτ: Βοηθά το γαστροεντερικό σύστημα. Κατάλληλο για κυστίτιδα, ωτίτιδα, ρευματισμούς, δυσμηνόρροια, άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, φυματίωση. Τσιμπήματα εντόμων. Εξάγεται από ρητίνη.
Κέδρος: Για χρόνιες καταστάσεις άγχους, συμπτώματα παράλυσης, πληγές. Ενάντια στο συνάχι και γενικά βλέννες. Εντομοαπωθητικό, εντομοκτόνο, απολυμαντικό (για το σκόρο, λίγες σταγόνες στη ντουλάπα). Σε περιπτώσεις ακμής, τριχόπτωσης, αλωπεκίας, πιτυρίδας, σμηγματόρροιας. Εξάγεται από ρητίνη, όχι σε εγκύους.
Κολίανδρος: Τονωτικό, χωνευτικό, για άγχος, στρες, αϋπνία.
Κυπαρίσσι: Γνωστό για τις αντισηπτικές και διουρητικές του ιδιότητες. Για τις αιμορροΐδες, το ίδρωμα των ποδιών, τις χιονίστρες, κρυοπαγήματα, τους κιρσούς. Για καλή κυκλοφορία. Για πόνους περιόδου, αιμορραγίες εμμηνόπαυσης, προβλήματα ωοθηκών και γενικά καλό για γυναικολογικά προβλήματα. Για το άσθμα. Κατά της κυτταρίτιδας. Εξάγεται από ρητίνη.
Λ
Λεβάντα
: Είναι το αιθέριο έλαιο που έχει τις περισσότερες εφαρμογές. Για πληγές κάθε είδους, τσιμπήματα, ψείρα, ψώρα (επάλειψη αδιάλυτο), πονοκέφαλο, καταρροή και γενικά γρίπη, ημικρανίες (λίγες σταγόνες στους κροτάφους), κακή αναπνοή, πόνους στα αυτιά, προβλήματα μύτης και λαιμού. Για παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών, ανωμαλίες περιόδου, τόνωση του κυκλοφορικού, πόνους των μυών, ρευματισμούς, διαστρέμματα, κολικούς, δυσπεψία, ναυτία. Γυναικολογικά προβλήματα. Για άγχος, κατάθλιψη, ακμή, δερματίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση, ακμή.
Λεμόνι: Αντισηπτικό, για φλεγμονές στόματος και γλώσσας, σε πληγές, έρπη, τσιμπήματα εντόμων, χιονίστρες). Κατάλληλο για περιποίηση μαλλιών (στο ξέβγαλμα), λιπαρού δέρματος, ρυτίδων. Για αναιμία, κιρσούς, σπασμένα αγγεία, υπέρταση, διαβήτη, αρθριτικά, ρευματισμούς. Ενδείκνυται για κυτταρίτιδα, παχυσαρκία, αποβολή των τοξινών από τα νεφρά.
Λεμονόχορτο: Αντισηπτικό, τονωτικό και αναζωογονητικό. Ρυθμιστικό του νευρικού και πεπτικού συστήματος. Αποτελεσματικό για το συνάχι. Όχι στο μπάνιο. Κατάλληλο για δέρμα με ανοικτούς πόρους. Εντομοαπωθητικό.
Λιβάνι: Αντισηπτικό, για κυστίτιδα, αιμορροΐδες, δερματικά προβλήματα (ρυτίδες, χαλαρωμένο δέρμα). Εισπνοές για το βήχα. Καταπραϋντικό, κατεβάζει την πίεση. Εξάγεται από ρητίνη.
Λουΐζα: Καταπραϋντικό, τονωτικό, για στομαχικούς πόνους, αντισπασμωδικό, αφροδισιακό, καθαρίζει το συκώτι.
Μ
Μανταρίνι: Ηρεμιστικό του άγχους και της αγωνίας, υπνωτικό, αντισπασμωδικό, τονωτικό σε περιπτώσεις αδυναμίας.
Μαντζουράνα: Αντισπασμωδικό και καταπραϋντικό. Τονωτικό για την καρδιά, το ουροποιητικό, το νευρικό και το πεπτικό σύστημα. Φάρμακο για την ημικρανία, αϋπνία, κρυολόγημα, μελανιές, μυϊκούς πόνους, διαστρέμματα, όχι σε εγκύους.
Μάραθος: Καλό για το γαστροεντερικό σύστημα, λόξιγκα, ναυτία, εμετό, παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών. Διουρητικό, βοηθά τον καθαρισμό των νεφρών από τις πέτρες. Επίσης, βοηθά την αδύνατη όραση. Όχι σε εγκύους.
Μαύρο πιπέρι: Διεγερτικό του πεπτικού συστήματος και αφροδισιακό. Τονωτικό για τη σπλήνα και το μυϊκό τόνο. Ανακουφίζει από τα φουσκώματα. Διουρητικό. Καλό για κρυολογήματα στο κεφάλι, καταρροές, βήχα.
Μελισσόχορτο: Ηρεμιστικό, τονωτικό. Καλό για το νευρικό και το πεπτικό σύστημα. Για υπέρταση.
Μέντα: Χρησιμοποιείστε το αντί για ασπιρίνη σε πονοκεφάλους (επάλειψη στο μέτωπο ή στους κροτάφους), πονόδοντο, κοιλιακούς, πεπτικούς, γυναικολογικούς πόνους, κρυολογήματα (μία σταγόνα σε εσωτερική λήψη). Το καλύτερο για τσιμπήματα από κουνούπια και άλλα έντομα. Εντομοαπωθητικό.
Μοσχοκάρυδο: ενίσχυση όρεξης, απολυμαντικό, μαγείρεμα, απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη.
Μύρο: Καλό για κρυολογήματα, συνάχι και βρογχίτιδα, πληγές, στοματίτιδα, άφθες, αιμορροΐδες, λευκόρροια. Τονωτικό της σεξουαλικότητας. Εξωτερική επάλειψη για αιμορροΐδες, κατάλληλο για διάρροια, φουσκώματα, έλλειψη όρεξης. Για ερεθισμένα δέρματα γερασμένα, έλκη, πληγές, ρυτίδες. Εξάγεται από ρητίνη, όχι σε εγκύους.
Μύρτος: Εξισορροπηστικό του ορμονικού, για προβλήματα ωοθηκών και θυρεοειδούς, κατάλληλο για λιπαρά δέρματα.
Ν
Νερολί: Χαλαρωτικό, ηρεμιστικό. Για υστερία, πανικό, ταχυπαλμία, καταστάσεις σοκ, νευρικές διάρροιες, φουσκώματα. Αναζωογονητικό για όλους τους τύπους δέρματος.
Νιαουλί: Αναζωογονητικό, τονωτικό του νευρικού συστήματος. Για τη δυσπεψία, ουρολοίμωξη, πονόλαιμο, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα.
Π
Παλμαρόζα: Αντισηπτικό, βακτηριοκτόνο, αντιμικροβιακό, τονώνει και αναζωογονεί τα κύτταρα του γερασμένου δέρματος.
Πατσουλί: Ένα άρωμα με αφροδισιακές ιδιότητες! Βοηθά στην παχυσαρκία και στην κατακράτηση υγρών. Θεραπεύει τα σκασμένα δέρματα και τις ραγάδες. Εξάγεται από ρητίνη.
Περγαμόντο: Καλό σε περιπτώσεις βρογχίτιδας. Αρωματικό, αντικαταθλιπτικό. Για το γαστροεντερικό σύστημα, δερματικά προβλήματα, τον έρπη (επάλειψη απευθείας). Λευκόρροια, μύκητες γεννητικών οργάνων.
Πεύκο: Αναζωογονητικό για τον εγκέφαλο. Δυνατό αντισηπτικό για το ουροποιητικό σύστημα και το συκώτι. Ενδείκνυται για κούραση, ένταση, νευρικότητα, αϋπνία, μυϊκές κράμπες, ρευματισμούς, πόνους στις αρθρώσεις και στην πλάτη, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή. Εξάγεται από ρητίνη.
Πορτοκάλι: Πεπτικά προβλήματα, ρυθμίζει τη λέμφο και εκκρίσεις. Κατάλληλο για παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών. Καταστέλλει την ταχυπαλμία, αϋπνία, ηρεμιστικό (μπάνιο), τονωτικό.
Πτίγκρεϊν: Ιδιότητες περίπου ίδιες με το νερολί αλλά δεν είναι τόσο καταπραϋντικό, αντίθετα ξυπνάει τον εγκέφαλο.
Ρ
Ρίγανη: Για το άσθμα, τη βρογχίτιδα, το βήχα. Για έλλειψη όρεξης, κακή χώνευση, ακανόνιστες περιόδους, κυτταρίτιδα, ψείρα.
Ροδόξυλο: Ιδανικό για το δέρμα σαν αντισηπτικό, αναζωογονητικό των κυττάρων, για την ακμή, δερματίτιδες, γερασμένο δέρμα, ρυτίδες.
Σ
Σανδαλόξυλο: Ηρεμιστικό. Κατά της διάρροιας, γαστρίτιδας, κολικού, ναυτίας, λόξιγκα, λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Χρήσιμο για ξηρά, μολυσμένα και ευερέθιστα δέρματα. Εξάγεται από ρητίνη.
Σιτρονέλλα: Καλό για το γαστρεντερικό σύστημα, κολίτιδα, χαλαρωμένους μυς. Εντομοαπωθητικό κυρίως για τα κουνούπια, όχι σε εγκύους.
Τ
Τζίντζερ (πιπερόριζα): Χαλαρωτικό, τονωτικό. Βοηθά το δέρμα να αναπνέει. Για διάρροια, κακή πέψη, ρευματισμούς. Καλό για τον πονόλαιμο, τυμπανισμό.
Τριαντάφυλλο: Ηρεμιστικό. Καλό για την καρδιά, κατάθλιψη, ένταση, στομάχι, συκώτι, δυσκοιλιότητα, ναυτία, κακό κυκλοφορικό, πόνους στο κεφάλι, γυναικολογικά, δερματικά προβλήματα, ρυτίδες.
Τσαγιόδενδρο: Για το γαστροεντερικό σύστημα, κρυολογήματα, βρογχίτιδα (γαργάρες). Ιδανικό για τους μύκητες candida και γενικά τους μύκητες των ποδιών, μολυσμένες πληγές, τσιμπήματα εντόμων.
Υ
Υλάνγκ-Υλάνγκ: Γνωστό για το ωραίο άρωμά του. Θεωρείται ότι ρυθμίζει το ορμονικό σύστημα και την υπέρταση. Κατάλληλο για γαστροεντερικά προβλήματα, κατάθλιψη, ένταση, αϋπνία. Γνωστό για τις αφροδισιακές ιδιότητές του!
Ύσσωπος: Ρυθμιστικό της πίεσης και της υπέρτασης, για το αναπνευστικό, δερματολογικά και γυναικολογικά προβλήματα, όχι σε εγκύους.
Φ
Φασκόμηλο: Τονωτικό (μπάνιο). Για τις παθήσεις και πόνους των αρθρώσεων (ρευματισμοί, αρθριτικά). Διουρητικό, καθαρίζει το δέρμα, για ακμή, έκζεμα, δερματίτιδα, τριχόπτωση, ρυθμίζει τη σμηγματόρροια και την ενδοκρινική ισορροπία. Ενδείκνυται για συσσώρευση λίπους, παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών.
Χ
Χαμομήλι: Για ερεθισμό βλεφάρων, δερματίτιδες, σπασμένα αγγεία, σκασμένο ξηρό δέρμα, πληγές, καψίματα, ρευματισμούς, αρθρίτιδα, κυστίτιδα, σπασμοφιλία. Αντιαλλεργικό, αντισηπτικό. Ό,τι καλύτερο κατά του στρες, της κατάθλιψης και της αϋπνίας.


Eugenia Caryophyllus Ευγενία η καρυόφυλλη



* Ένα συστατικό που αποστάζεται από τα αποξηραμένα άνθη της Ευγενίας της καρυόφυλλης.
* Επίσης γνωστό ως γαριφαλέλαιο.

Λειτουργίες:

     Η Ευγενία η καρυόφυλλη ή γαρύφαλλο παραδοσιακά χρησιμοποιείται για να σκοτώνει τα παράσιτα του εντέρου χάρη στις ευρείες αντιμικροβιακές ιδιότητες της κατά των μυκήτων και βακτηρίων, ενισχύοντας έτσι την παραδοσιακή χρήση του ως θεραπεία για τη διάρροια, τα σκουλήκια του εντέρου και άλλες παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Αυτές οι αντιμικροβιακές ιδιότητες εξηγούν επίσης τη χρήση της σε αποσμητικά και αντιμυκητιασικές σκόνες. Σύμφωνα με την ArtemisHerbs, Ιάπωνες ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι, όπως Ευγενία η καρυόφυλλη περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην πρόληψη της καταστροφής των κυττάρων τελικά προκαλεί κακοήθη νόσο. Ωστόσο, η χημική ευγενόλη έχει βρεθεί να είναι ένας ασθενής προαγωγός όγκου, καθιστώντας αυτό το συστατικό ένα απ’ τα πολλά θεραπευτικά βότανα με προ-και αντικαρκινική δράση.
Μέτρα ασφαλείας/παρενέργειες:
     Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αρωματοθεραπευτών και το ιατρικό περιοδικό Contact Dermatitis, η Ευγενία η καρυόφυλλη θα πρέπει να χρησιμοποιείται με εξαιρετική προσοχή. Το γαριφαλέλαιο περιέχει 73% ευγενόλη, μια πτητική ουσία που η έρευνα έχει δείξει ότι σκοτώνει τα δερματικά κύτταρα και μπορεί να είναι ένα ισχυρό ερεθιστικό του δέρματος όταν χρησιμοποιείται επανειλημμένα. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες γυναίκες και η χρήση της θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά λόγω των πτητικών ιδιοτήτων της.

Gamma Oryzanol Γάμμα ορυζανόλη



* Ένα φυτικό αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται ως παράγοντας για τις κηλίδες ηλικίας ή παράγοντας λεύκανσης.
* Είναι γνωστή ως έλαιο από πίτυρα ρυζιού.

Λειτουργίες:

     Αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τους Ιάπωνες στη δεκαετία του 1960, η Γάμμα ορυζανόλη είναι ένα φυσικό θρεπτικό συστατικό που απομονώνεται από το εκχύλισμα ελαίου πιτύρων ρυζιού που περιέχει ένα μίγμα από στερόλες και φερουλικά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών στο δέρμα. Πρόσφατα ερευνήθηκε για την ικανότητά της να επιβραδύνει την πρόοδο της χρώσης μελανίνης συλλαμβάνοντας τις υπεριώδεις ακτίνες στην επιφάνεια του δέρματος και εμποδίζοντας τη μεταφορά τους (Science Direct). Η Γάμμα ορυζανόλη εμφανίζεται συχνά σε αντηλιακά, χάρη σε αυτή την ικανότητα. Είναι επίσης σε θέση να προστατεύει τα λιπίδια του δέρματος από την οξείδωση, και χρησιμοποιείται για την πρόληψη των φακίδων, των κηλίδων ηλικίας και το σκούρο χρώμα του δέρματος.
     Επειδή η Γάμμα ορυζανόλη είναι ελαιοδιαλυτή, απορροφάται εύκολα από το δέρμα κι επιδρά διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος κάτω από το δέρμα αναγνωρίζεται ως αποτελεσματικό θρεπτικό συστατικό.
Μέτρα ασφαλείας/παρενέργειες:

     Σύμφωνα με την Health Library, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η Γάμμα ορυζανόλη παράγει τα παραπάνω αυξάνοντας τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της αυξητικής ορμόνης, κι άλλων αναβολικών (μυες-οικοδόμησης) ορμονών. Αν αυτό αληθεύει, μπορεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος από τη χρήση υψηλών επιπέδων Γάμμα ορυζανόλης, επειδή μπορεί να παραποιήσει τα επίπεδα ορμονών, και στην χειρότερη περίπτωση, ενδεχομένως να οδηγεί σε όγκους με παρόμοιο τρόπο όπως οι παραβέννες. Ωστόσο, καμία μελέτη Γάμμα ορυζανόλης δεν συνδέεται στην πραγματικότητα με καρκινογόνες τοξίνες ή οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Θεωρείται ασφαλής και ακίνδυνη.

Μέλι Manuka

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μέλιού είναι γνωστές από την αρχαιότητα, όμως επιβεβαιώνονται κάθε τόσο από νέες επιστημονικές έρευνες. Μία από αυτές είναι η πρόσφατη μελέτη ερευνητών του τεχνολογικού πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, σύμφωνα με την οποία το μέλι αναστέλλει τη δράση των βακτηρίων που αναπτύσσονται στις χρόνιες πληγές!
Η νέα έρευνα έχει δείξει οτι το μέλι σκοτώνει κάθε είδους βακτήριο, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά "μικροβίων" που μαστίζει τα νοσοκομεία και τη θανάτωσή των ασθενών σε όλο τον κόσμο.
Μερικά βακτήρια έχουν γίνει ανθεκτικά σε κάθε αντιβακτηριακό φάρμακο. Αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι Manuka, όπως είναι γνωστό στη Νέα Ζηλανδία ή το μέλι θάμνων ζελατίνας, όπως είναι γνωστό στην αυστραλία, σκότωσε κάθε βακτηρίδια ή παθογόνο που εξετάστηκε. Εφαρμόζεται εξωτερικά και ενεργεί για λοιμώξεις του δέρματος, τσιμπήματα και κοψίματα.
Το μέλι είναι χαρακτηριστικό, ως προς το ότι προέρχεται μόνο από τις μέλισσες που τρέφονται από τα δέντρα τσαγιού που κατάγονται από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ο Dee Κάρτερ, από την Σχολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ των μοριακών και μικροβιακών βιοεπιστημών.
Τα ευρήματα είναι πιθανόν να έχουν σημαντική επίδραση στην σύγχρονη ιατρική και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σειρά από προϊόντα μέλιού που θα αντικαταστήσουν  τις αντιβιοτικές και αντισηπτικές κρέμες.
Οι ιαματικές ιδιότητες των διαφόρων τύπων μελιού ήταν γνωστές στους αυτόχθονες πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια, και οι  επίδεσμοι με μέλι ήταν γνωστοί πριν από την εμφάνιση των αντιβιοτικών.
"Τα περισσότερα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις στα νοσοκομεία είναι ανθεκτικά σε τουλάχιστον ένα αντιβιοτικό, και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέους τρόπους για τη θεραπεία και την καταπολέμηση των επιφανειακών λοιμώξεων'', δήλωσε ο καθηγητής Κάρτερ.
Το μέλι Manuka,  προέρχεται από τα δέντρα Leptospermum scoparium της Νέας Ζηλανδίας και είναι έως και 100 φορές πλουσιότερο από τα υπόλοιπα είδη μελιού σε μεθυλγλυοξάλη (methylglyoxal), μια ουσία που δρα δραστικά κατά του πονόλαιμου, της γαστρεντερίτιδας, της τερηδόνας, των μυκητιάσεων αλλά και των εντερόκοκκων και σταφυλόκοκκων.
Το φυτό Manuka είναι ένα μικρό δέντρο ιδιαίτερα γνωστό στη φυλή των Maori, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική τους, για να θεραπεύσουν τον πυρετό, την βρογχίτιδα και το άσθμα. Το χρησιμοποιούσαν επίσης, για τις θεραπευτικές, αντιβιοτικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.
Βιβλιογραφία
bbc.co.uk

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΠΕΡΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΑΤΡΟ


Περιοδικό "Μ' ενδιαφέρει", της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
Τεύχ. 44, Ιούν. - Ιούλ. 2005, σελ. 85 - 87

Το αξιόλογο βιβλίο του Καθηγητού-Ακαδημαϊκού Αριστ. Κούζη, (1872-1961), Ο καρκίνος παρά τοις αρχαίοις Ελλησιν ιατροίς, Αθήνα 2004, το οποίο είχε κυκλοφορήσει πριν από εκατό και πλέον χρόνια, πρόσφατα το επανεκδώσαμε, ώστε να γίνει προσιτό σε εκείνους που θα ήθελαν να γνωρίσουν τις γνώσεις περί καρκίνου των αρχαίων Ελλήνων ιατρών: Ιπποκράτους, Γαληνού, Αρεταίου, Ρούφου του Εφεσίου, Διοσκουρίδου, Αρχιγένους, Φιλόξενου, ΄Αντύλλου, Ορειβασίου, Παλλαδίου, Αετίου, Παύλου Αιγινήτου, Θεοφάνους Νόννου, Μιχαήλ Ψελλού, Συμεώνος Σήθη και Ιωάννου Ακτουαρίου. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής στη συνέχεια θα παρατεθούν συνοπτικά μερικά στοιχεία που επιλέχθηκαν και τα οποία θα είναι δυνατόν να δώσουν στον αναγνώστη μία γεύση του πλούτου των γνώσεων τους.

Οι πληροφορίες περί καρκίνου υπάρχουν από τότε που έχουμε ιατρικά κείμενα, δηλ. από τη εποχή του Ιπποκράτους και μετά, αν και παλαιότερα είχαν γραφεί ιατρικά κείμενα όπως μας πληροφορεί ο Σωκράτης «πολλά γαρ των ιατρών έστι συγγράμματα», (Ξενοφώντος, Απομνημονεύματα Δ, β, 10).

Ενδιαφέρον έχει να αναφέρουμε σχετικά με την ονοματολογία ότι οι αρχαίοι ιατροί έδωσαν στη νεοπλασία το όνομα «καρκίνος» από την εξωτερική του μορφή. Συγκεκριμένα ο Γαληνός (΄Εκδ. G.C. Kuehn, Γαληνού ΄Απαντα, Λειψία, 1826, τόμ. ΧΙ, σελ. 140) σημειώνει ότι όπως στο ζώο καρκίνο (κάβουρα) τα πόδια του είναι εκατέρωθεν του σώματός του, κατά τον ίδιο τρόπο στον μαστό της γυναικός από τον παρά φύσιν όγκο οι φλέβες είναι διογκωμένες και καταφανείς, που παρομοιάζονταν με τα πόδια του καβουριού. Και έκτοτε ο όρος αυτός γενικεύθηκε για όλες τις νεοπλασίες του σώματος και χρησιμοποιείται από όλους τους αρχαίους ΄Ελληνες ιατρούς, ενώ παράλληλα απαντάται και ο όρος καρκίνωμα. Οι όροι αυτοί έφθασαν μέχρι τις ημέρες μας και καθιερώθηκαν στην διεθνή ιατρική ορολογία.


Σχετικά με τα είδη του καρκίνου, σημειώνεται ότι διακρίνονται με διαφορετικές ορολογίες: στον κρυπτό και τον επιφανειακό, τον «εν τω βάθει» και τον «επιπολής», τον «ανέλκωτο» και τον «ηλκωμένο», τον «σύμφυτον» και «μη σύμφυτον» καρκίνον, δηλ. τον επίκτητο.

Οσον αφορά την αιτιολογία του καρκίνου αυτή ήταν σύμφωνα με τις αντιλήψεις της εποχής περί χυμών, που πρέσβευαν. Συγκεκριμένα υποστήριζανοι αρχαίοι Ελληνες ιατροί ότι ο καρκίνος προέρχονταν από τη «μέλαινα χολή» και το «μελαγχολικό χυμό». Εάν η κάθαρση του περιττώματος αυτού, που γίνονταν στον σπλήνα, δεν ήταν καλή τότε η περίσσεια αυτού του χυμού ήταν δυνατόν να δημιουργήσει καρκίνο. Και ανάλογα με την δριμύτητα του «μελαγχολικού χυμού» θα δημιουργούνταν ο ανέλκωτος ή ο μεθ' έλκους καρκίνος. Επί πλέον παράγοντες στη δημιουργία του καρκίνου αναφέρονται η «κακοχυμία», η «δυσκρασία», και η δίαιτα.

Ο καρκίνος κατά τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς είχε διάφορο μέγεθος, «από οφθαλμού ιχθύων μέχρι πέπονος», όπως σημειώνεται από τον Ορειβάσιο ( έκδ. Daremberg, τόμ. IV, σελ. 18), με επιφάνεια ανώμαλη και οχθώδη και σκληρή κατά κανόνα σύσταση και με χροιά μελανώτερη από τα φλεγμαίνοντα μέρη, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Γαληνός (G.C. Kuehn, τόμ. VII, σελ. 720). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι αρχαίοι Ελληνες ιατροί είχαν παρατηρήσει την μεγάλη ανάπτυξη του αγγειακού συστήματος στους όγκους, οι οποίοι «και κεκιρσωμένας έχων τας πέριξ φλέβας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει εκτός των άλλων ιατρών και ο Αέτιος στον 16ο Λόγο του, (έκδ. Σκεύου Ζερβού, σελ. 60).

Ο εντοπισμός του καρκίνου σημειώνουν ότι είναι δυνατόν να γίνει σε κάθε μέρος του σώματος, αλλά όμως τονίζουν ότι ο συχνότερος εντοπισμός είναι στο γυναικείο μαστό και στη μήτρα. Ο Γαληνός σχετικά γράφει: «Οι καρκινώδεις όγκοι εν άπασι τοις μορίοις γίνονται. Μάλιστα δε τοις τιτθοίς (μαστοίς) των γυναικών», (έκδ. G. C. Kuehn, τόμ. ΧV, σελ. 331).
Για την συμπτωματολογία του καρκίνου ενδιαφέροντα είναι αυτά που έχουν γράψει στα κείμενά τους οι αρχαίοι ιατροί. Είναι δυνατόν η έναρξη του καρκίνου να είναι λανθάνουσα, να προκαλεί αβλυχρά και ήπια συμπτώματα, αλλά επίσης και μεγάλα, ισχυρά και σαφή, όπως σημειώνει ο Γαληνός. (έκδ. G. C. Kuehn, τόμ. Χ, σελ. 976). Μάλιστα ο Ιπποκράτης είχε παρατηρήσει ότι κατά την έναρξη του καρκίνου οι ασθενείς αισθάνονται μία πικρία στο στόμα, «καρκίνου γενομένου το στόμα πικραίνεται» (έκδ. G. C. Kuehn, τόμ. ΙΙΙ, σελ. 466) και συνοδεύεται από ανορεξία.

Κατά την εξέταση του ασθενούς είχαν παρατηρήσει ότι ο καρκινωματώδης όγκος όταν ήταν ψηλαφητός ήταν σκληρός στην αφή, ανώμαλος στο σχήμα, προσφυόμενος στους περιβάλλοντας ιστούς με διεύρυνση των φλεβών και όχι θερμός και μερικές φορές με έλκη. Προκαλεί διόγκωση και σκλήρυνση των παρακειμένων λεμφαδένων και δεν συνοδεύεται από πυρετό. Άλλο σύμπτωμα χαρακτηριστικό του καρκίνου κατά τους αρχαίους ιατρούς ήταν ο πόνος, όπως ιδιαίτερα τονίζει ο Παύλος ο Αιγινήτης «καρκίνος εστίν όγκος επώδυνος» (έκδ. Briau, σελ. 210) και η αιμορραγία.

Επισημαίνουμε ότι ο Αριστ. Κούζης στη σημαντική αυτή μελέτη του για τις αντιλήψεις περί καρκίνου των αρχαίων Ελλήνων ιατρών κάνει και μία ιδιαίτερη διάκριση του όρου «σκίρρος», που απαντάται στα αρχαία ιατρικά κείμενα, με τον σύγχρονο όρο «σκίρρος», τονίζοντας ότι οι παλαιοί ιατροί με τον όρο σκίρρο θεωρούσαν τις χρόνιες φλεγμονές με σκλήρυνση των ιστών, τις κιρρώσεις των σπλάχνων και τους καλοήθεις όγκους.

Η πρόγνωση του καρκίνου κατά του αρχαίους ήταν χειρίστη. «Ολέθρια τα καρκινώδεα» τονίζει ο Αρεταίος όπως επίσης και ο Αέτιος ότι ο καρκίνος είναι «δυσίατος ή ανίατος» με τελική έκβαση το θάνατο.

Όσον αφορά τη θεραπευτική αγωγή την οποία ακολουθούσαν οι αρχαίοι ΄Ελληνες ιατροί στον καρκίνο, παρατηρούμε ότι στα πρώτα στάδια αναπτύξεώς του εφάρμοζαν θεραπεία με διάφορα βοηθήματα και φάρμακα και σε περίπτωση αποτυχίας επακολουθούσαν τη χειρουργική θεραπεία. Τα βοηθήματα που εφάρμοζαν ήταν σύμφωνα με τις αντιλήψεις περί αιτίου του καρκίνου, τον μελαγχολικό χυμό του αίματος, που δημιουργούσε τον καρκίνο και γι' αυτό ακολουθούσαν πρακτικές ώστε να μειωθεί ο πλεονάζον αυτός αιτιοπαθολογικός χυμός με την κάθαρση, τη φλεβοτομία και τα φάρμακα. Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς τα θεραπευτικά αυτά μέσα είχαν αποτέλεσμα ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια του καρκίνου. Χαρακτηριστικά σημειώνει ο Ορειβάσιος ότι «δυνατόν μην τους αρχομένους καρκίνους κωλύειν αύξεσθαι καθαίροντας τον μελαγχολικόν χυμόν πριν εν τω πεπονθότι μορίω στηριχθήναι», (έκδ. Bassemaker-Daremberg, τόμ. V, σελ. 346).

Πολλές ήταν οι φαρμακευτικές ουσίες, σκευασίες και τα θεραπευτικά σχήματα, που χρησιμοποιούνταν για τον καρκίνο, δηλωτικό και αυτό του ανιάτου του καρκίνου. Ας μνημονευθούν μερικές από αυτές που χρησιμοποιούσαν, όπως τα βότανα ασκληπιάς, ακαλύφη ή κνίδη, αριστολοχία, δρακοντία, ερύσιμον, ερέβινθος, ελλέβορος, ερίκης καρπός, ελατήριον ή σίκυς άγριος στρύχνου χυλός και επίθυμον. Επίσης ως αντικαρκινικά φάρμακα χρησιμοποιούνταν οι ποτάμιοι καρκίνοι, η καδμεία, ο λιθάργυρος, ο μόλυβδος και η χαλκίτις.

Στις περιπτώσεις που αποτύγχανε η θεραπεία με τις φαρμακευτικές ουσίες και τα βοηθήματα τότε οι αρχαίοι Ελληνες ιατροί κατέφευγαν στη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου. Βέβαια για τους «κρυπτούς», δηλ. τους εν τω βάθει καρκίνους ακολουθούσαν την προτροπή του Ιπποκράτους ο οποίος στους «Αφορισμούς», Τμήμα ΄Εκτο, 38, τονίζει ότι είναι καλλίτερο να μην θεραπεύονται διότι με την αρχή της θεραπείας οι άρρωστοι πεθαίνουν γρήγορα. Ο Γαληνός συνιστούσε την χειρουργική θεραπεία μόνον για τους επιπολής καρκίνους και μάλιστα κατορθώνοντας να τους εκτέμνει με τις ρίζες τους μέχρι τους υγιείες ιστούς, «πάσης μεν χειρουργίας εκκοπτούσης όγκον παρά φύσιν ο σκοπός εστιν εν κύκλω πάντα όγκον περικόψαι, καθ ά τω κατά φύσιν έχοντι πλησιάζει» (έκδ. G. C. Kuehn, τόμ. ΧVΙΙΙ, Α, σελ. 60 και ΧΙ, σελ. 141).

Πριν από την χειρουργική θεραπεία χορηγούνταν τα κατάλληλα φάρμακα για την κάθαρση του μελαγχολικού χυμού και στη συνέχεια αφαιρούνταν ο όγκος «ξυραφίοις πεπυρωμένοις ομού τέμνουσι και διακαίουσιν», ένα είδος δηλ. θερμοκαυτήρος, ώστε να αποφεύγεται η αιμορραγία από τα αγγεία. Ακολουθούσε μετά μία υγιεινή τονωτική διατροφή, γυμναστική και αναληπτική αγωγή για την ευχυμία του σώματος.

Συμπερασματικά μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι οι αρχαίοι Ελληνες Ιατροί όχι μόνο έδωσαν το όνομα «καρκίνος» στη νοσολογική αυτή οντότητα της νεοπλασματικής κακαοηθείας, αλλά επί πλέον διέκριναν την αιτιολογία και καθόρισαν την συμπτωματολογία, τον εντοπισμό, τη μορφολογία, τις εκδηλώσεις, την πρόγνωση και τη θεραπευτική αγωγή, φαρμακευτική και χειρουργική του καρκίνου.

.karaberopoulos.gr

Καθαρισμός των πνευμόνων με λάδι μέντας (peppermint oil) απο τον Δρ Edward F

Καθαρισμός των πνευμόνων με λάδι μέντας (peppermint oil) απο τον Δρ  Edward F





Το έλαιο μέντας (δυόσμος) είναι ένα ευέλικτο αρωματικό έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως για διάφορες παθήσεις όπως δυσπεψία, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους κ.α. Βρίσκεται στη τσίχλα, σε νομισματοκοπεία, στο στοματικό διάλυμα, και σε πολλά άλλα προϊόντα. Το έλαιο μέντας είναι ένα ισχυρό καθαριστικό που προέρχεται από το φυτό που είναι εγγενές στην Ευρώπη και έχει γίνει δημοφιλής με βοτανολόγους για αιώνες πριν από την τρέχουσα εκτίμηση από την επιστημονική και ιατρική κοινότητα.



Το έλαιο μέντας περιέχει βιταμίνες Α και C, λιπαρά οξέα, και μέταλλα. Αλλά το κύριο
συστατικό  του είναι η μενθόλη, η οποία παρέχει το περίφημο άρωμα μέντας και ψυχραντική αίσθηση. Το βιολογικό έλαιο μέντας έχει συγκεκριμένο όφελος για τους πνεύμονες και το ανώτερο αναπνευστικό συστήμα και τον καθαρισμό αυτού και ατόμων που πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με αυτό.

Μέντα για αναπνευστικές παθήσεις
Η αποχρεμπτική δράση του αιθέριου ελαίου μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των συμπτώμάτων του ανώτερου αναπνευστική συμφόρηση που μπορεί να προέλθει από αλλεργίες, άσθμα, κρυολόγημα, γρίπη, βρογχίτιδα, και τα παρόμοια. Για το λόγο αυτό, είναι συχνά ένα συστατικό σε θεραπευτικές λοσιόν καθαρισμό του των πνευμόνων που τρίβονται στο στήθος. Αυτό επιτρέπει για τους ατμούς να εισπνέονται σχεδόν άμεσα διαμέσου των ρινικών διόδων και να τέμνεται συμφόρησης. Σε αντίθεση με συνταγογραφούμενα φάρμακα, ακόμη και ορισμένες θεραπείες OTC, έλαιο μέντας δεν συσχετίζεται με υπνηλία ή άλλες συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Μολονότι η εισπνοή απο έλαιο μέντας αποσπά συχνά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η μέντα είναι υψηλή σε πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Τα συστατικά αυτά είναι ευεργετικά για τα συστήματα μέσα στο σώμα μας. Η ασθένεια εισέρχεται συχνά από την εισβολή των μικροβίων, τα μικρόβια, τοξίνες, και άλλες ασθένειες στο σώμα μας. Παρέχοντας ένα πλήρες φάσμα των θρεπτικών βιοδιαθεσιμότητων είναι υψίστης σημασίας για να εξασφαλίσουμε οτι τα σώματα μας λειτουργούν σε μέγιστη αρμονία και αρκετά ισχυρά για να παλέψουν τους εισβάλλοντες οργανισμούς.



Η έρευνα έδειξε ότι η μέντα μπορεί να ωφελήσει στην υγεία των πνευμόνων και τις αναπνευστικές παθήσεις.


Η συμπληρωματική και παραδοσιακή Ιατρική Μονάδα στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής στο Technion-Israel Institute of Technology στο Ισραήλ διερεύνησε  κλινικά αποτελέσματα από αρωματικά αιθέρια έλαια σε ασθενείς με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Σε 60 συμμετέχοντες στη μελέτη, χορηγήθηκε διάλυμα ψεκασμού των αρωματικών αιθέριων ελαίων, συμπεριλαμβανομένων ελαίου μέντας. Το συμπέρασμα ήταν ότι η εφαρμογή του ψεκασμού έφερε άμεση και σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού.


Έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Γερμανίας Ulm Τμήματος Ωτορινολαρυγγολογίας διεξήγαγε μελέτη για να διαπιστωθεί η επίδραση εισπνοής μέντας, προέλευσης μενθόλης που έχει στη ρινική απόφραξη και στη θερμοκρασία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αν και η εισπνοή με  μενθόλη παράγει ένα αίσθημα δροσιάς, ερευνητές δεν κατάγραψαν οποιαδήποτε αλλαγή στη ρινική θερμοκρασία μετά την εισπνοή της μενθόλης. Η μενθόλη διεγείρει τους κρύους υποδοχείς και απλώς δίνει την αίσθηση. Ωστόσο, 16 από τους 18 συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν βελτίωση στη ρινική αναπνοή μετά από την εισπνοή μενθόλης.
Μετάφραση Dependent World

Πηγή: http://www.awakengr.com/2012/11/peppermint-oil-edward-f.html#ixzz2RVUPEDAv

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Τι είναι ο Ζεόλιθος;
Ο Ζεόλιθος είναι ένα πορώδες φυσικό αργιλοπυριτικό ορυκτό πέτρωμα ανήκει στην κατηγορία τύπου HEU με χημικό τύπο Ca1,5K1,4Mg0,6Na0,5Al6,2Si29,8O7220H2O. Το όνομά του το πήρε από τα αρχαία ελληνικά ζέω=βράζω και λίθος=πέτρα. Η χρήση του είναι διαδεδομένη σε όλη την Ασία εδώ και 800 χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική για υγεία και ευεξία. Έρευνες έδειξαν ότι ο ζεόλιθος έχει πλήθος εφαρμογών πολλές από αυτές μάλιστα στον περιβαλλοντικό τομέα. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη υψηλή ικανότητα ανταλλαγής ιόντων (226meq/100g) και ρυθμίζει προς το ουδέτερο το PH των υδάτων και των εδαφών.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΣΜΩΝ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Εδώ και πολλά χρόνια ο φυσικός ζεόλιθος χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρίες που ειδικεύονται στην φίλτρανση και τον καθαρισμό του αέρα εσωτερικών χώρων. Αυτό πραγματοποιείται από συσκευές στην αγορά  καλούμενες ως ιονιστές-καθαριστές αέρα. Αυτές χρησιμοποιούν ως κύριο φίλτρο τον φυσικό ζεόλιθο.
ΧΡΗΣΗ: Με την τοποθέτηση 500gr-1000gr φυσικού ζεόλιθου (κοκκομετρίας 2,5-5mm) σε ένα απλό μπολάκι ή πιάτο στον χώρο που παράγονται μυρωδιές από φαγητό, βαψίματα σπιτιού, καπνό τσιγάρου και άλλες άσχημες μυρωδιές θα παρατηρήσουμε ότι μειώνονται πολύ ως και εξαλείφονται οι μυρωδιές στον χώρο μας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορούμε να χωρίσουμε και την ποσότητα του ζεολίθου σε 2 ίσα μέρη και να τα τοποθετήσουμε αντιδιαμετρικά στο δωμάτιο που εκλύονται οι οσμές. Ο ζεόλιθος φροντίζει ώστε να προσλαμβάνει και να αδρανοποιεί ιούς, μύκητες, βακτήρια και αλλεργιογόνα που αιωρούνται στο χώρο μας όπως άλλωστε κάνει και στους ιονιστές-καθαριστές αέρα.
Ο φυσικός Ζεόλιθος είναι προϊόν 100% φυσικό, αβλαβές και άοσμο.

ΧΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΓΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΟΣΜΩΝ, ΜΥΚΗΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ.
ΧΡΗΣΗ: Ρίχνοντας 1-2 κουταλάκια του γλυκού σε κάθε παπούτσι σκόνη (κάτω από 0,5mm) και διανέμοντάς το καλά σε όλο το παπούτσι φροντίζουμε ώστε να μειώσουμε τις δυσάρεστες μυρωδιές στα παπούτσια, τις κάλτσες αλλά και τα πόδια μας. Ο ζεόλιθος αδρανοποιεί μύκητες, ιούς και βακτήρια και μας χαρίζει υγεία. Μπορείτε επίσης αν έχετε πρόβλημα με μυκητιάσεις στα πόδια να ανακατέψετε 2 κουταλάκια του γλυκού ζεόλιθο με 2 κουταλάκια του γλυκού νερό σε ένα φλιτζανάκι του καφέ και αφού ανακατέψετε καλά και γίνει σαν λάσπη τοποθετείται με τα χέρια την λάσπη στα πόδια όπου έχετε πρόβλημα με την μυκητίαση αφήνετε 20-25 λεπτά να στεγνώσει στα πόδια σας και μετά ξεπλένετε καλά τα πόδια σας με νερό να φύγει η λάσπη.

ΧΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΟΣΜΩΝ ΣΕ ΑΜΜΟ ΓΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΑΠΟ ΡΟΚΑΝΙΔΙΑ ΣΕ ΚΟΥΝΕΛΙΑ, ΠΟΝΤΙΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΤΗΝΑ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙ.
ΧΡΗΣΗ: Αναμιγνύοντας 2-3 κουταλιές της σούπας ζεόλιθο σε σκόνη (μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο ανάλογα το μέγεθος του κλουβιού) με το υπόστρωμα που χρησιμοποιούμε για το κατοικίδιό μας και ανακατεύοντας καλά ζεόλιθο με άμμο ή ροκανίδια φροντίζουμε στο να μειώσουμε τις μυρωδιές από τα ούρα των κατοικιδίων λόγω της δέσμευσης της αμμωνίας που παράγεται από τα ούρα των ζώων Επίσης μειώνεται κατά πολύ και η υγρασία στην φωλιά του ζώου. Εναλλακτικά τοποθετούμε 1-2 εκατοστά ζεόλιθο σε σκόνη στον πάτο και σε όλη την επιφάνεια της φωλιάς και από πάνω σκεπάζουμε με άμμο ή ροκανίδι. Κάθε φορά που αλλάζουμε την άμμο ή τα ροκανίδια μας πετάμε και τον παλιό ζεόλιθο και προσθέτουμε νέα ποσότητα ζεόλιθου. Έτσι διατηρούμε ένα όμορφο και υγιεινό περιβάλλον στο κατοικίδιό μας.

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ.
ΧΡΗΣΗ: Αναμιγνύουμε 2 κουταλάκια του γλυκού ζεόλιθο σε σκόνη (κάτω από 0,5mm) με 2 κουταλάκια του γλυκού νερό σε ένα φλιτζάνι του καφέ. Ανακατεύουμε καλά ώστε να δημιουργηθεί κάτι σαν λάσπη. Απλώνουμε την είτε στο πρόσωπό μας είτε σε κάποιο σημείο του σώματός μας και την αφήνουμε 20-25 λεπτά να ξεραθεί. Μετά ξεπλενόμαστε καλά με άφθονο νερό να φύγει όλη η λάσπη. Με αυτόν τον τρόπο ο ζεόλιθος αυτά τα 20-25 λεπτά απορροφά από το πρόσωπό μας ή το σώμα μας τις ελεύθερες ρίζες, τις τοξίνες και όλα τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα του δέρματος. Με το ξέπλυμα στο τέλος απομακρύνονται όλα τα βλαβερά συστατικά αφού τα έχει δεσμεύσει ο ζεόλιθος χαρίζοντας φρεσκάδα και καθαρότητα στο δέρμα.

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
Τοποθετήστε ένα μπολ με ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-5mm (πετραδάκι) ακριβώς μπροστά από τον ανεμιστήρα του ψυγείου σας. Μπορείτε έτσι να μειώσετε την ψύξη του ψυγείου σας καθώς ο ζεόλιθος θα προσφέρει έξτρα οξυγόνωση και ψύξη, ενώ εσείς εξοικονομείται ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης θα απορροφάει τις οσμές των φαγητών και την υγρασία του ψυγείου διατηρώντας αναλλοίωτα τα τρόφιμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το μπολ από πάνω δεν πρέπει να σκεπάζεται. Αλλάξτε τον ζεόλιθο στο μπολ κάθε 3 μήνες περίπου.

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΕΣ
Προσθέτουμε κοντά στην ρίζα του φυτού ζεόλιθο σε σκόνη (κάτω από 0,5mm) ή πετραδάκι (2,5-5mm) σε ποσότητα 120 γραμμάρια ή μισή κούπα του καφέ ζεόλιθο ανά 15 εκατοστά διαμέτρου γλάστρας. Ανακατεύουμε καλά ζεόλιθο και χώμα και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο χώμα. Αμέσως μετά ποτίζουμε το φυτό. Ζεόλιθο στην γλάστρα δεν ξαναρίχνουμε τουλάχιστον για ένα χρόνο. Έτσι δίνουμε πιο πολύ οξυγόνο στο φυτό, κάνει πιο γερές ρίζες και πιθανόν πιο πολλά άνθη.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ

Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΖΕΟΛΙΘΟΣ είναι προϊόν υψηλής απορροφητικότητας και αποθήκευσης της αμμωνίας και του φωσφόρου. Μόλις τα ιόντα αμμωνίου και φωσφόρου βρεθούν εντός του δικτυωτού πλέγματος του ζεόλιθου, δεσμεύονται από αυτόν. Όταν χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο ανταλλαγής ιόντων ή σαν υπόστρωμα στον πυθμένα μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα του γλυκού νερού σε αμμωνία και φώσφορο τουλάχιστον 90%.
Επίσης με την χρήση του ζεόλιθου εμπλουτίζεται το νερό με επιπλέον διαλελυμένο οξυγόνο κάνοντας καλύτερη και πιο άνετη την διαβίωση των ψαριών.
Το νερό αποκτά πολύ καλή καθαρότητα και ρυθμίζεται το PH του νερού προς το ουδέτερο.
Το προϊόν είναι 100% φυσικό, ανθεκτικό, ελέγχοντας επίσης την ανάπτυξη άλγης σε λίμνες και δεξαμενές ενυδρείων.
Κατά τη διάρκεια εκτροφής των ψαριών είναι φυσικό να δημιουργείται αμμωνία που μπορεί γρήγορα να μολύνει ένα υδροβιότοπο. Η αμμωνία, παράγεται από τα βράγχια και τα ούρα των ψαριών καθώς και από τη βακτηριακή αποσύνθεση των αχρησιμοποίητων τροφών και των κοπράνων. Η αέρια αμμωνία διαλύεται εύκολα στο νερό και σχηματίζει ιόντα αμμωνίου. Η αμμωνία είναι τοξική και μειώνει την ικανότητα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα να δεσμεύει το οξυγόνο. Η αμμωνία καταστρέφει τα βράγχια, μειώνοντας το οξυγόνο που χρησιμοποιούν.

Ο φυσικός ζεόλιθος είναι μη-διαλυτός, αντιβακτηριδιακός και μπορεί να απομακρύνει πάνω από το 90% των ιών και βακτηρίων από το ενυδρείο ή την πισίνα. Απορροφά επίσης τα χλωριόντα, το σίδηρο, το μαγγάνιο. Χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει βαρέα και τοξικά μέταλλα όπως το ασήμι, ο υδράργυρος, το νικέλιο, το χρώμιο, το κοβάλτιο, το αντιμόνιο, το αρσενικό, κάδμιο κ.α.
Η μοναδική κρυσταλλική δομή του ζεόλιθου θα μειώσει την ανάγκη για συχνή ανανέωση του νερού, λειτουργώντας ως φυσικό ανανεωτικό φίλτρο.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο μέσα στην δεξαμενή ή το ενυδρείο ή εναλλακτικά και σαν υπόστρωμα στον βυθό μαζί με χαλίκια και άμμο.
ΧΡΗΣΗ: Η ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ 2 ΚΙΛΑ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΑΝΑ 300 ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ.
Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ.
  

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ιδιότητες του Ζεόλιθου
1) Έχει αποδείξει την ικανότητά του να αποδεσμεύει αργά και με φυσικό τρόπο τις θρεπτικές ουσίες στο ριζικό σύστημα των νέων φυτών, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη και την απόδοση τους.
2) Η ανάμειξη του φυσικού ζεόλιθου στα αγροτικά εδάφη βελτιώνει τις φυσικοχημικές και θρεπτικές ικανότητες του εδάφους. Αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού, μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.
3) Με την χρήση λιγότερων λιπασμάτων και νερού προάγεται η καλή διαχείριση του εδάφους και η μείωση της ρύπανσης που προέρχεται από την έκπλυση των λιπασμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα.
4) Η χρήση του στις καλλιέργειες, εκτός της ποιοτικής βελτίωσης των καρπών έδωσε αύξηση παραγωγής κατά 30% - 55% στο σιτάρι, 33% στο ρύζι, 50% στο καλαμπόκι, 17% στο βαμβάκι, 73% στο σταφύλι, 48% - 52% στη ντομάτα, 45% στο ακτινίδιο καθώς και 25% αύξηση ανθοφορίας στα γαρύφαλλα.
5) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα που βοηθάει στην ανάπτυξη υδροπονικών καλλιεργειών, σε λαχανοκομικά, ανθοκομικά, αρωματικά είδη, σε μεσογειακές συνθήκες και δίνει προϊόντα υψηλής παραγωγής και ποιότητας.
Συνοπτικά η χρήση του ζεόλιθου προσφέρει τα εξής:
Αυξάνει τη σοδειά κάνοντας το έδαφος πιο αποτελεσματικό αφού συλλαμβάνει και ρυθμίζει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία και τα απελευθερώνει αργά όποτε απαιτείται.
Απορροφά και παγιδεύει τις τοξικές προσμείξεις.
Συμβάλλει στην εξισορρόπηση του pH του εδάφους.
Βελτιώνει τον αερισμό.
Παρέχει μια εξαιρετική πλατφόρμα για τη μικροβιολογική δραστηριότητα.
Προωθεί την ισορροπία αλκαλικών μετάλλων.
Μειώνει το κόστος των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.
Αυξάνει την αποδοτικότητα στη χρήση λιπασμάτων.
Μακροπρόθεσμα βελτιώνει το έδαφος.
Ανακουφίζει τα συμπυκνωμένα εδάφη.
Βελτιώνει τους πόρους.
Έχει την ιδιότητα να κατακρατεί το νερό.
Μειώνει την απώλεια νερού.
Μειώνει την δημιουργία ξηρών σημείων.
Αυξάνει την διαθέσιμη ποσότητα νερού για τα φυτά.
Ενισχύει σημαντικά το ριζικό σύστημα.
Μειώνει την έκπλυση νιτρικών και φωσφορικών αλάτων.
Βελτιώνει τη χρησιμοποίηση του αζώτου και του φωσφόρου από τα φυτά.
Μεγαλύτερος όγκος των καρπών.
Ομοιομορφία στην παραγωγή.
 

Η λιπασματοποίηση με φυσικό ζεόλιθο είναι μια σημαντική διαδικασία όπου:
Σκοτώνει τα παθογόνα.
Μειώνει ή εξαλείφει τις οσμές.
Μειώνει τις μύγες
Σκοτώνει τους σπόρους των ζιζανίων.

ΧΡΗΣΕΙΣ
ΑΜΜΩΔΗ ΕΔΑΦΗ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΕ ΑΜΜΩΔΕΣ ΕΔΑΦΟΣ: Στην σκαμμένη τρύπα ρίχνω 500gr ζεόλιθο κοκκομετρίας 0-0,15mm (σκόνη) και αναμιγνύω με το χώμα, και τοποθετώ μετά το δεντράκι. Καλύπτω μετά όλη την τρύπα με χώμα και ποτίζω το δεντράκι με άφθονο νερό. Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο.
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΑΜΜΩΔΕΣ ΕΔΑΦΟΣ: Σκάβουμε γύρω γύρω από το δέντρο 10-15cm και ρίχνουμε 2-5kgr ζεόλιθο κοκκομετρίας 0-0,15mm (σκόνη). Έπειτα καλύπτω την τρύπα με το χώμα και ποτίζω με άφθονο νερό. Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο.
ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΡΓΙΛΩΔΗ ΕΔΑΦΗ
ΓΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΕ ΑΡΓΙΛΩΔΕΣ ΕΔΑΦΟΣ: Στην σκαμμένη τρύπα ρίχνω 500gr ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-5mm και αναμιγνύω με το χώμα, και τοποθετώ μετά το δεντράκι. Καλύπτω μετά όλη την τρύπα με χώμα και ποτίζω το δεντράκι με άφθονο νερό. Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο.
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΑΡΓΙΛΩΔΕΣ ΕΔΑΦΟΣ: Σκάβουμε γύρω γύρω από το δέντρο 10-15cm και ρίχνουμε 2-5kgr ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-5mm. Έπειτα καλύπτω την τρύπα με το χώμα και ποτίζω με άφθονο νερό. Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ: Σκάβουμε 5-10cm την τρύπα που θα φυτέψουμε το λαχανικό και ρίχνουμε μισή κούπα του καφέ ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-5mm ή σκόνη και αναμιγνύουμε με το χώμα Έπειτα φυτεύουμε και καλύπτουμε με το χώμα και ποτίζουμε με άφθονο νερό. Εναλλακτικά ρίχνουμε 500-1000gr/m2 ζεόλιθο και αναμιγνύουμε με το χώμα Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο.
ΓΚΑΖΟΝ
Για δημιουργία γκαζόν αντικατάσταση του χώματος που θα χρησιμοποιήσουμε με ποσοστό 10-20% ζεόλιθο σε σκόνη.
Λίπασμα και επεξεργασία γκαζόν: Προσθήκη 300gr/m2 ζεόλιθο κοκκομετρίας 0,8-2,5mm ή και 2,5-5mm.
Για αερισμό, περιποίηση και θεραπεία γκαζόν χρησιμοποιώ ζεόλιθο 500gr/m2 κοκκομετρίας 0-0,15mm (σκόνη).

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
Χρησιμοποιούμε 100-500gr/m2 σε ανάμιξη με το χώμα ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-5mm.

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ
Χρησιμοποιούμε 1-2 κιλά/m2 ζεόλιθο σε σκόνη ή και 2,5-5mm σε ανάμιξη με το χώμα.

ΦΥΤΑ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΛΙΜΝΟΥΛΑΣ
Ρίχνουμε 2 κούπες του καφέ ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-5mm ανά 10 λίτρα νερού της λιμνούλας.
ΓΛΑΣΤΡΕΣ
Για καλλιέργειες σε γλάστρες ανοίγουμε τρύπα στο χώμα και ρίχνουμε μισή κούπα του καφέ ζεόλιθο ή 120gr περίπου ανά 15cm διαμέτρου γλάστρας και αναμιγνύουμε το ζεόλιθο με το χώμα. Σκεπάζουμε με χώμα την τρύπα και φυτεύουμε.

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ.
Ο φυσικός ζεόλιθος χρησιμοποιείται ευρέως στην κτηνοτροφία ως προσθετικό διατροφής στα βοοειδή, στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, στους χοίρους, τα πουλερικά (κρεατοπαραγωγής & παραγωγής αυγών) και τα πρόβατα. Απορροφά επίσης τις μυρωδιές από τα περιττώματα και τις ζωοτροφές σιτηρών, μειώνοντας αισθητά τις οσμές σε κλειστούς χώρους.
ΧΡΗΣΗ: Προσθήκη στις ζωοτροφές βοοειδών, προβάτων, χοίρων και πουλερικών.
Βοοειδή πάχυνσης: 100gr/kgr/ζώο την ημέρα
Γουρούνια πάχυνσης: 6-10gr/kgr τροφής
Κότες και γαλοπούλες: 7gr/kgr τροφής

Κοκκομετρία: 0-0,15mm (σκόνη)
Tρόπος εφαρμογής: Το ρίχνουμε με το χέρι στην ζωοτροφή και ανακατεύουμε πολύ καλά ζεόλιθο και ζωοτροφή
Συνοπτικά τα οφέλη από την χρήση του φυσικού ζεόλιθου στην κτηνοτροφία είναι:
Βελτίωση της ανάπτυξης του ζώου και αύξηση του σωματικού βάρους από την βελτιστοποίηση της απόδοσης των ζωοτροφών.
Η ισχυρή απορρόφηση του Αμμώνιου παρέχει έλεγχο της οσμής και ένα υγιές περιβάλλον.
Προστατεύει από την διείσδυση της αμμωνίας στην κυκλοφορία του αίματος.
Μειώνει τις μύγες.
Αποτρέπει τους μύκητες και τα παράσιτα να αναπαραχθούν.
Προστατεύει το σύνολο του πεπτικού συστήματος του ζώου.
Μειώνει την φαγούρα, την οξέωση, την διάρροια, την εντερίτιδα και άλλες γαστρεντερικές παθήσεις.
Βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
Βελτιώνει την κοιλιακή μικροβιακή δραστηριότητα.
Αξιοποιεί καλύτερα το φώσφορο.
Βελτιώνει την ανάπτυξη των οστών.
Μειώνει την ανάγκη για αντιβιοτικά και φάρμακα.
 

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΣΜΩΝ
Ο Φυσικός Ζεόλιθος παρέχει υγιή και οικονομική λύση στην καταπολέμηση των οσμών και τον έλεγχο της υγρασίας σε αχυρώνες, στάβλους, πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες, στην άμμο που χρησιμοποιείται για τις γάτες, στο υπόστρωμα από ροκανίδια σε κουνέλια, χαμστεράκια αλλά και στα κλουβιά πτηνών. Είναι ακίνδυνο, μη διαβρωτικό, μη τοξικό και 100% φυσικό.
Μειώνει την μυρωδιά της αμμωνίας στις παρόδους και τις μάνδρες κλινοστρωμνής
Ενισχύει την μακροζωία των μανδρών & παρόδων κλινοστρωμνής.
Μειώνει την αμμωνία, το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα αέρια θερμοκηπίου.
Δεν καίει και δεν ραγίζει τις οπλές των ζώων (όπως η ασβεστοποίηση)
Απορροφά το άζωτο και βελτιώνει το λίπασμα.
Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα.
Μειώνει την μόλυνση των υπογείων υδάτων.
Η ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων συμβάλλει στην συγκράτηση της αμμωνίας και τις άλλες ζωικές μυρωδιές χωρίς την ανάγκη πρόσθετων χημικών ουσιών (πχ. Ασβέστης, αποσμητικά). Δευτεροβάθμια οφέλη περιλαμβάνουν την μείωση του πληθυσμού των μυγών στις σωρούς σιταποθηκών και λιπάσματος.
Η αμμωνία, όταν εισπνέεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο αναπνευστικό σύστημα τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων. Ακόμη και οι χαμηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν ή επιβαρύνουν τους μηχανισμούς στήριξης αναπνοής.

ΧΡΗΣΗ: Στις φωλιές (στρωμνές των ζώων) για μείωση οσμών.
Ποσότητα: 2-3 κιλά ανά m2.
Κοκκομετρία: 0,8-2,5mm
Tρόπος εφαρμογής: Το ρίχνουμε με το χέρι στην στρωμνή ανακατεύοντάς το με την άμμο, το ροκανίδι ή το άχυρο της φωλιάς.


ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΩΝ
   
Παράξενοι σχηματισμοί νεφών, επικίνδυνες χημικές ουσίες, εξωτικά όπλα βιολογικού πολέμου, άγνωστες μέθοδοι αλλαγής του κλίματος. Με τι από όλα αυτά συνδέονται τελικά τα περιβόητα chemtrails, οι χημικές ουρές που εμφανίζονται στους ουρανούς του πλανήτη μας τις τελευταίες δεκατίες;
Πέρα από τις συμβατικές ουρές που βλέπουμε από τα αεροπλάνα των αερογραμμών (contrails), οι οποίες και εξαφανίζονται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά και αποτελούνται από κρυστάλλους υδρατμών που ελευθερώνονται από τις ουρές των αεροπλάνων, υπάρχουν και τα chemtrails, χημικές ουρές που ελευθερώνονται από αεροπλάνα τα οποία πετούν σε σχετικά χαμηλό ύψος. Αυτά τα αεροσκάφη συνήθως πετούν χωρίς διακριτικά και είναι τύπου KC10 ή KC135. Οι ουρές που ελευθερώνονται από τα αεροπλάνα αυτά είναι μεν λευκές, αλλά διαρκούν για αρκετές ώρες και πολλές φορές απλώνονται σε ολόκληρο τον ουρανό. Επιπλέον, τα αεροπλάνα αυτά πολλές φορές πετούν σε χιαστί διαδρομές, κάτι που δεν είναι καθόλου συνηθισμένο. Έτσι αυτές οι χημικές αυτές ουρές καλύπτουν ολόκληρο τον ουρανό για αρκετές ώρες. Οι γραμμές εναιωρήματος είναι από Βάριο, Αλουμίνιο και πολυμερή (ινίδια) του πυριτίου. 
Οι περισσότεροι από τους μάρτυρες αναφέρουν ότι μετά την παρατήρηση αυτών των αεροψεκασμών, εμφανίζουν πόνους στις κλειδώσεις, έχουν τσούξιμο και ερεθισμό στα μάτια και το δέρμα, έχουν πονοκεφάλους, ζαλάδες, αδιαθεσίες, καταρροή, φτέρνισμα, κακοδιαθεσία, ταχυκαρδία, νοιώθουν άσχημα ψυχολογικά, με συναισθήματα κατάθλιψης, φόβου, απογοήτευσης, παραίτησης, νοιώθουν ότι καταστέλλονται οι βασικές τους λειτουργίες, κλπ.
Η συχνή χρήση του Ζεόλιθου βοηθά την δέσμευση και τον καθαρισμό των βλαβερών ουσιών από το χώρο και το σώμα σας.

ZEOLITE ANALYSIS
Aluminium-hydro-silicate, CAS-Nr. 12173-10-3
Typical Chemical Analysis DIN 51001
SiO2 71.09 %
Al2O3 11.56 %
TiO2 0.13 %
Fe2O3 0.77 %
CaO 2.98 %
MgO 0.68 %
Na2O 0.65 %
K2O 3.36 %
LOI 8.78 %

Mineralogical Composition
Clinoptilolite min. 85 %
Other Minerals max. 15 %

Particle size distribution
Dry sieve residue > 63 μm max 30 %

Material Properties
Moisture ISO 787/2 8.5 ± 2 %
pH (5 % Suspension) ISO 787/9 7.5 ± 1
Bulk Density DIN ISO 967 / EN ISO 60 0.78 ± 0.1 g/ml
Specific Density DIN 51057 2.3 ± 0.1 g/ml
Cation Exchange Capacity min. 160 meq/100 g

This product information represents our latest technical knowledge. The above material is subject to possible fluctuations that are common for natural products. The mentioned specifications are therefore not legally binding. The user is responsible for the proper use of the products. Claims are restricted to the current legal liability and our conditions of sale but cannot be derived from this product information. This issue supersedes and invalidates all previous issues.
http://www.politimigi.gr/
Ράνια Σαρηγιάννη
Γεωπαθολόγος - Γεμμολόγος
2310 238849 & 6977 313735

Ζεόλιθος και οι χρήσεις του

Ένα από τα πλέον πολύτιμα προϊόντα της φύσης με χίλιες δυο ιδιότητες υπάρχει στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Ο λόγος για τον ζεόλιθο, ο οποίος έχει τόσες πολλές εφαρμογές που πολλοί τον χαρακτηρίζουν μαγικό...

Γράφει Ο Δρ Γεώργιος Ζακυνθινός
Αναπλ. Καθηγητής Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.
Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι ο ζεόλιθος. Πρόκειται λοιπόν για ένα  φυσικό πορώδες υλικό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα χάρη στην οποία μπορεί να καθαρίζει τον οργανισμό δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις.
Το όνομά του το πήρε από τα αρχαία Ελληνικά, Ζέω = βράζω και Λίθος = πέτρα. 
Η χρήση του μάλιστα είναι διαδεδομένη σε όλη την Ασία καθώς χρησιμοποιείται 800 χρόνια τώρα στην παραδοσιακή ιατρική για  την συνολική υγεία και ευεξία. Στις ΗΠΑ  περιλαμβάνεται από τον FDA τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στην λίστα των Γενικώς Αναγνωρισμένων ως Ασφαλών (GRAS) και θεωρείται ότι είναι «γενικώς ασφαλές».
Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα πλούσια πηγή εξαιρετικού ζεόλιθου είναι όλη η περιοχή της Θράκης, η καθαρότητα του οποίου αγγίζει το 95% , που τον κατατάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας ο ζεόλιθος μπορεί να βρει αρκετές εφαρμογές  αλλά το μεγάλο του ατού είναι η χρήση του, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, σαν φυσικό συμπλήρωμα της ανθρώπινης διατροφής.
Ένα φυσικό προϊόν με πολλές υποσχέσεις χάρη της μοναδικής του κρυσταλλικής δομής, όπου αντιγράφει την δομή ενός «τυπικού κυττάρου με τεράστια θα λέγαμε χυμοτόπια» που παγιδεύουν μέταλλα και οργανικές ενώσεις τις οποίες αποσύρει με ασφάλεια από το σώμα. και αυτό επειδή ο Ζεόλιθος είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένα προϊόντα στη φύση.

Ένας φυσικός αποτοξινωτής του οργανισμού μας.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους σχετικά με τον ζεόλιθο και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματά τους που αναφέρονται σε περισσότερα από 200 άρθρα είναι εντυπωσιακά.
Συγκεκριμένα φαίνεται ο Ζεόλιθος:
Να εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες μην αφήνοντας να λειτουργήσουν, λειτουργώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και να μπορεί να δώσει σημαντική βοήθεια σε προβληματικά κύτταρα. (LifeLink Pharmaceuticals, 2005).
Να βοηθά στην εξάλειψη των βαρέων μετάλλων, ιδίως του μόλυβδου, υδράργυρου, καδμίου, αρσενικού, αλουμινίου, κασσίτερου και του επιπλέον σιδήρου, χωρίς να αφαιρεί τα υγιή ιόντα και μέταλλα. Επίσης, καταργεί τα ραδιενεργά μέταλλα όπως του καισίου και στροντίου-90, τα φυτοφάρμακα,  τα ζιζανιοκτόνα, καθώς και άλλες τοξίνες από το σώμα, ουσίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 100.000 χημικές ουσίες γύρω μας (από τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα, το νερό που πίνουμε, τα αέρα που αναπνέουμε κ.ά.)
Τείνει  να παγιδέψει τα αλλεργιογόνα  από την κυκλοφορία του αίματος και την πεπτική οδό προτού να μπορέσει το σώμα να αντιδράσει μειώνοντας κατά συνέπεια τα συμπτώματα από τα διάφορα τρόφιμα και τις περιβαλλοντικές αλλεργίες. 
Ίσως να βελτιώνει την ηπατική λειτουργία με την εξάλειψη των φυτοφαρμάκων και  ζιζανιοκτόνων από το σώμα.
Να αποτελεί ένα ισχυρό αντι-ιικό φυσικό προϊόν. Όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία,  σε 40 ανέκδοτες μελέτες με περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Επίσης προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ανακουφίσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την ηπατίτιδα C, καθώς και το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη.
Να δημιουργεί μια φυσική ασπίδα στον οργανισμό με τη δημιουργία ενός άριστου επιπέδου pH (μεταξύ 7,35 και 7,45), η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και ταυτόχρονα ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα δρα σαν άριστο φυσικό ισοτονικό
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ζεόλιθος δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας και  ευφορίας κυρίως λόγω της εξάλειψης των τοξινών ενώ σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης από τον οργανισμό.
Επίσης φαίνεται να έχει θετική συνδρομή στην οισοφαγική παλινδρόμηση, καούρα.

Ασφάλεια & παρενέργειες
Σύμφωνα με την αρθρογραφία είναι εξαιρετικά ασφαλές και μη τοξικό σε οποιοδήποτε επίπεδο: τα ίχνη του ζεόλιθου εξαλείφονται εντελώς από το σώμα μέσα σε 6 με 8 ώρες χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Δεν έχει καμία γεύση ή οσμή και μπορεί να λαμβάνεται με άδειο στομάχι.
Ζεόλιθο Θράκης θα βρείτε σε όλα τα φαρμακεία σε μορφή δισκίου.
Όσον αφορά τις παρενέργειες, κυρίως λόγω αποβολής των τοξινών, ένα ελάχιστο ποσοστό χρηστών περίπου 1% έχει αναφέρει λίγο πόνο των μυών, κεφαλαλγία, εξάνθημα η αίσθηση κακουχίας στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έντονη αποτοξίνωση που προκαλεί και αντιμετωπίζονται με διακοπή της χρήσης για μερικές ημέρες ή με μείωση της ποσότητας. Πάντως καλό  είναι να ξεκινά κάποιος με χαμηλή δοσολογία ώστε να φτάσει το ένα γραμμάριο την ημέρα.
Άλλη παρενέργεια είναι η αφυδάτωση που δημιουργείται με την αποβολή των τοξινών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πίνουμε τουλάχιστον 10-12 ποτήρια νερό την ημέρα.
Πολύτιμος σύμμαχος στις δίαιτες αδυνατίσματος
Οι δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορο αδυνάτισμα προκαλούν μια κατάσταση στον οργανισμό που ονομάζεται τοξίνωση, και αυτό γιατί σε κανονικές συνθήκες οι λιπόφιλες τοξίνες , όπως οι διοξίνες, είναι αποθηκευμένες στο λίπος του οργανισμού και απελευθερώνονται και αποβάλλονται αργά, αλλά σταθερά. Αν κάποιος χάσει μεγάλη ποσότητα λίπους απότομα τότε τεράστιες ποσότητες λιπόφιλων τοξινών απελευθερώνονται στον οργανισμό με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Επομένως πριν κάποιος ξεκινήσει  την προσπάθειά του για απώλεια βάρους ας φροντίσει να προμηθευτεί από το φαρμακείο ένα κουτάκι με ζεόλιθο ώστε να αποβάλλονται οι  βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό, και να αδυνατίσει με  ασφάλεια.
Σημείωση συντάκτη: Αυτό το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό να παρέχει ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία.
 
Άλλες χρήσεις
Με την ενσωμάτωσή του στο έδαφος, δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, το νερό -ακόμα και έπειτα από μεγάλες βροχοπτώσεις- δεν μπορεί να τα παρασύρει σε μεγαλύτερο βάθος. Παράλληλα, η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά πραγματοποιείται με φυσιολογικούς ρυθμούς. Βελτιώνει τη δομή και τη χημική σύσταση του εδάφους εξουδετερώνοντας τα οξέα. Επίσης βοηθάει στη συγκράτηση της υγρασίας ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποσότητες από 500 - 1.000 κιλά το στρέμμα στις υπαίθριες καλλιέργειες και σε ποσοστό 5% - 10% στα μείγματα της ανθοκομίας.
Ως συνεργηστικό υλικό των χημικών λιπασμάτων για την βραδεία αποδέσμευσή τους.
Η χορήγησή του στα ζώα μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες που έχει η παρουσία φυτοπροστατευτικών στοιχείων στα προϊόντα διατροφής τους.
Βοηθάει στον έλεγχο των οσμών -κυρίως αμμωνίας και υδροθείου- σε χώρους συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων, σε κτηνοτροφικές μονάδες και ιχθυοκαλλιέργειες. Στις κτηνοτροφικές μονάδες, εφαρμόζοντάς το στο δάπεδο σε ποσότητες 2 - 3 κιλά ανά τ.μ., αφενός απορροφά την αμμωνία μειώνοντας και τις επιβλαβείς αναθυμιάσεις και αφετέρου μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.
Στην ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το φιλτράρισμα του νερού και για την απορρόφηση της αμμωνίας.
Στη βιομηχανία χρησιμοποιείται στα φίλτρα για την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών ενώσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φιλτράρισμα των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, δεσμεύοντας διάφορα τοξικά και ραδιενεργά ιόντα και στην ανακύκλωση των νερών που προέρχονται από την βιομηχανική δραστηριότητα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μετά τη χρήση του και με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να αποκατασταθούν οι ιδιότητές του ώστε να μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί.
Σαν ενισχυτικό στη διατροφή των χοίρων, των πουλερικών, των αιγοπροβάτων και των βοοειδών. Προφυλάσσει τα ζώα από τις εντερικές παθήσεις, μειώνει τη θνησιμότητα των νέων ζώων, βοηθάει στην ανάπτυξή τους και στα πουλερικά, βοηθάει την αύξηση της ωοτοκίας τους.
Αναμεμειγμένος με άμμο στα δοχεία των μικρών κατοικίδιων απορροφά τις οσμές.
Μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία τα φωσφορικά άλατα από τα απορρυπαντικά, μειώνοντας το πρόβλημα της ρύπανσης και του ευτροφισμού των θαλασσών. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, τα έχει ήδη αντικαταστήσει σε όλων των ειδών τα απορρυπαντικά.
Με την προσθήκη του στο πλύσιμο -σε κατάλληλη μορφή- μπορεί να μειώσει την ποσότητα του απορρυπαντικού έως και 70% και να εξαλείψει την ανάγκη μαλακτικού. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής των υφασμάτων και μειώνει τις πιθανές αλλεργίες που προκαλούν οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών.
Η προσθήκη ζεόλιθου σε λίμνες αλλά και σε άλλους υδάτινους όγκους μπορεί να εμπλουτίσει το νερό σε οξυγόνο και μειώνει το φαινόμενο του ευτροφισμού. Παράλληλα, βοηθάει στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό πολλών υδρόβιων οργανισμών.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_08/04/2006_1285666