relax

relax
relax

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Αφρικανικό μάνγκο: Θαυματουργό εκχύλισμα διαίτης ή απάτη;

Το εξωτικό αφρικανικό μάνγκο είναι η τελευταία μόδα στα συμπληρώματα διατροφής που υποτίθεται ότι βοηθούν σημαντικά στο αδυνάτισμα. Οι πωλήσεις των συμπληρωμάτων αφρικανικού μάνγκο έχουν κυριολεκτικά σαρώσει σε στις ΗΠΑ, ειδικά σε υπέρβαρους και παχύσαρκους που ακολουθούν οποιαδήποτε δίαιτα. Οι εταιρείες που διακινούν το συμπλήρωμα ισχυρίζονται ότι το εκχύλισμα από το αφρικανικό μάνγκο συγκεντρώνει το τρίπτυχο της επιτυχίας: ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και προσιτή τιμή, αν και η τελευταία ανέρχεται στα 60 δολάρια το μήνα.

To mango, ο δρ Οζ και οι μελέτες διαίτης

Η φρενίτιδα με το αφρικανικό μάνγκο (African Mango), ως απαραίτητο συστατικό μιας επιτυχημένης δίαιτας, ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2010. Τότε, ο δρ Μεχμέτ Οζ (dr Mehmet Oz), ο αγαπημένος γιατρός της Όπρα και πασίγνωστος για τη δίαιτα Οζ την οποία έχει λανσάρει στις ΗΠΑ, σε ένα ιδιαίτερο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής του με τίτλο, «The Dr Oz Show», αποκάλεσε το αφρικανικό μάνγκο, και για να είμαστε ακριβείς το απόσταγμα από τον σπόρο του που ονομάζεται Irvingia Gabonensis, μια ασφαλή, αποτελεσματική και ανέξοδη εναλλακτική λύση για αδυνάτισμα.
Σύμφωνα με τα λόγια του Οζ, το εκχύλισμα από τους σπόρους του αφρικανικού μάνγκο ήταν «επαναστατικό συμπλήρωμα» και «θαύμα της ιατρικής». Ομοίως, η δρ Tanya Edwards, κορυφαία συνεργάτης του Οζ, αναρωτήθηκε, στην ίδια εκπομπή, αν το εκχύλισμα από το αφρικανικό μάνγκο είναι τελικά το «θαυματουργό χάπι» που απεγνωσμένα αναζητούν όσοι θέλουν να χάσουν κιλά.
Υπάρχουν πολλά φρούτα με έντονα χρώματα και αρώματα στα τροπικά δάση της Δυτικής Αφρικής. Το αφρικανικό mango που ευδοκιμεί μόνο στα παράκτια τροπικά δάση του Καμερούν διαφέρει από τις άλλες ποικιλίες του μάνγκο στο ότι έχει ένα ιδιόμορφο σπόρο τον οποίο οι ιθαγενείς αποκαλούν Dikka nuts. Για πολλούς αιώνες, το εκχύλισμα αυτών των σπόρων που αποκαλείται Ιrvingia Gabonensis ή IGOB131 χρησιμοποιείται στο Καμερούν ως φάρμακο εναντίον ενός μεγάλου φάσματος ασθενειών.
Καθώς το εκχύλισμα από το αφρικανικό μάνγκο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για ιατρικούς σκοπούς, μια ομάδα ερευνητών από το Καμερούν αποφάσισε να μελετήσει αν έχει αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους, στα λιπίδια του αίματος και στο “ζάχαρο” του αίματος. Από το 2005 μέχρι το 2009 υπήρξαν τρεις μελέτες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Lipids in Health and Disease» και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα από τον σπόρο του αφρικανικού μάνγκο βοηθάει σημαντικά στην απώλεια βάρους αλλά και βελτιώνει των προφίλ των λιπιδίων στο αίμα.
Υπέρβαροι και παχύσαρκοι εθελοντές από το Καμερούν οποίοι χρησιμοποίησαν το εκχύλισμα από το αφρικανικό μάνγκο, έχασαν 2,5-5 κιλά μέσα σε ένα μήνα σε σχέση με την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo). Ακόμα πιο σημαντικό, το λίπος εξαφανίστηκε από τα σωστά σημεία του σώματος. Οι εθελοντές που κατανάλωσαν εκχύλισμα του αφρικανικού μάνγκο 30 λεπτά πριν από τα γεύματά τους, έχασαν ένα εκπληκτικό μέσο όρο 6,1 εκατοστών από την περίμετρο της μέσης τους καθώς και 4,6 εκατοστά από τα ισχία τους.
Πέρα από την απώλεια κιλών, τα επίπεδα της χοληστερόλης (χοληστερίνης), των τριγλυκεριδίων και της γλυκόζης (ζάχαρο του αίματος) έπεσαν κατακόρυφα στην ομάδα που χρησιμοποίησε το συμπλήρωμα του αφρικανικού μάνγκο. Όσοι λάμβαναν 350 mg τρεις φορές την ημέρα χάπια με αφρικανικό μάνγκο μείωσαν την «κακή» χοληστερίνη σε ποσοστό 46%, ενώ παράλληλα ανέβασαν την HDL (την καλή χοληστερίνη) κατά 47% μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.
Αυτές οι μελέτες παρακίνησαν την Edwards να δοκιμάσει στον εαυτό της χάπια εκχυλίσματος από το αφρικανικό μάνγκο για να δει αν έχει πράγματι το αποτέλεσμα των μελετών που δημοσιεύθηκαν. Τελικά έχασε τρία κιλά μέσα σε ένα μήνα χωρίς να αλλάξει τίποτα άλλο στη διατροφή της κι έτσι άρχισε να συστήνει το απόσταγμα από το αφρικανικό μάνγκο στους υπέρβαρους ασθενείς της είτε ακολουθούν μια δίαιτα είτε όχι.
Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για το εκχύλισμα από το αφρικανικο μανγκο το οποίο βγαίνει από τον ιδιόμορφο σπόρο του. Δεν μιλάμε για τον καρπό του αφρικανικού μάνγκο ο οποίος μοιάζει με τα άλλα μανγκο. Το φρούτο όχι μόνο δεν αδυνατίζει αλλά μάλλον συμβάλλει στην παχυσαρκία καθώς έχει αρκετές θερμίδες. Οι διάφορες ποικιλίες μάνγκο (πάνω από χίλιες) αποτελούν μια πολύ καλή πηγή βιταμινών Α και C ωστόσο ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μάνγκο ξεπερνάει τις 100 θερμίδες. Δηλαδή αυτό που (υποτίθεται) συμβάλλει στη διαιτα είναι το εκχύλισμα από το σπόρο που πωλείται και η τιμή του είναι μάλλον υψηλή και όχι το φρούτο που είναι φθηνό.

Mango και σύγκρουση συμφέροντος

Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική λεπτομέρεια όσον αφορά τις προαναφερόμενες μελέτες. Οι ερευνητές που τις διεξήγαγαν χρηματοδοτήθηκαν από εταιρείες που έχουν οικονομικά συμφέροντα από την προώθηση του αφρικανικού μάνγκο. Με άλλα λόγια, δεν ήταν ανεξάρτητοι ερευνητές.  Σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει μια κατάσταση που αποκαλείται σύγκρουση συμφέροντος (conflict of interest). Είναι γνωστό ότι οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα έχουν την τάση να καταλήγουν σε συμπεράσματα που ευνοούν τους σπόνσορες, διαφορετικά δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αυτό ισχύει είτε για φάρμακα είτε για συμπληρώματα ή ακόμα και για τις μελέτες που τεστάρουν τις διάφορες δίαιτες.
Συνεπώς, χρειάζεται να γίνουν μελέτες  για το αφρικανικό μάνγκο από ανεξάρτητους ερευνητές. Αυτό δεν έχει διαφύγει της προσοχής της Edwards η οποία προτρέπει τους ασθενείς της να κρατούν κάποιες επιφυλάξεις, γράφοντας: «Κρατήστε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά για περισσότερες πληροφορίες στο μέλλον».

http://www.healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου