relax

relax
relax

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Χημική σύσταση και ιδιότητες των αιθερίων ελαίων

Τα αιθέρια έλαια είναι σύνθετες οργανικές χημικές ενώσεις. Ανάλογα με τη χημική σύσταση κάθε αιθερίου ελαίου, παράγονται ορισμένες ιδιότητες. Οι ιδιότητες αυτές έχουν επαληθευθεί από την επιστήμη της χημείας και της φαρμακολογίας. Ανακαλύφθηκαν μέσω των χημικών αναλύσεων των αιθερίων ελαίων, των επανειλημμένων δοκιμών, διατυπώθηκαν σε παγκόσμια συνέδρια και επαληθεύονται από την κλινική αρωματοθεραπευτική πράξη και την αρχαία και αδιάσπαστη λαϊκή γνώση. Εδώ παραθέτουμε έναν αναλυτικό κατάλογο των ιδιοτήτων με σύντομες αναλύσεις σε ορισμένα σημεία, ώστε να πάρετε μία γεύση για το πώς περίπου λειτουργεί η Αρωματοθεραπεία σε χημικό επίπεδο.
Αναλγητικές: Αναλγητικά είναι τα αιθέρια έλαια, που περιέχουν πολλές αλκοόλες π.χ. το ti- tree- melaleuca alternifolia. Η χρήση αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί μπορεί να βελτιώσει άμεσα την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου και ακόμα να βοηθήσει στην θεραπεία του βασικού προβλήματος. Π.χ. σε πολλά ορθοπεδικά προβλήματα ο γιατρός προτείνει, ότι θα πρέπει να περπατάς και να κινείσαι, όμως εσύ πονάς. Αν φύγει ο πόνος, τότε μπορείς πιο εύκολα να ασκηθείς. Σε νοσοκομεία της Αγγλίας έχουν φτιάξει αναλγητική ένεση από αιθέρια έλαια, όχι απλώς ως αναλγητικό, αλλά ως τοπικό αναισθητικό.
Αντιαλλεργικές: Το θέμα της αλλεργίας είναι πολυεπίπεδο. Ως αντιαλλεργικά μπορούν να λειτουργήσουν διάφορα αιθέρια έλαια, ανάλογα με το λόγο, που προκαλεί την αλλεργία καθώς και το επίπεδο, στο οποίο αυτή λειτουργεί. Άλλη π.χ. είναι η αντιμετώπιση του αλλεργικού δέρματος και τελείως άλλη του βήχα ή του άσθματος. Για παράδειγμα κλασικό αντιαλλεργικό θεωρείται ο ελίχρυσος- helichrysum angustifolium, ωστόσο μπορούμε να επιλέξουμε κατά περίπτωση τη ραβανσάρα – ravansara aromatica, την παλμαρόσα- cymbopogon martini, ή το λιβάνι-boswellia carterii.
Αποσυμφορητικές: Είναι μια πολυσύνθετη ιδιότητα. Σε άλλες περιπτώσεις η αποσυμφόρηση συνίσταται στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, ή της λέμφου. Αυτή η δράση είναι πολύ σημαντική π.χ. στην κυτταρίτιδα ή στο θαμπό δέρμα. Σε άλλες στην βλεννόλυση και την απόχρεμψη (την απομάκρυνση δηλ. φλεγμάτων από τους πνεύμονες). Αποχρεμπτικά είναι τα αιθέρια έλαια, που εμπεριέχουν οξείδια , π.χ. ο ευκάλυπτος – eukalyptus smithii και λακτόνες.
Αντισηπτικές: Τα αιθέρια έλαια αντιμετωπίζουν και τις τέσσερεις κατηγορίες παθογόνων μικροοργανισμών: βακτήρια, παράσιτα, ιούς, μύκητες). ΟΛΑ τα αιθέρια έλαια είναι αντισηπτικά (π.χ. το αιθέριο έλαιο γερανίου –pelargonium graveolens είναι ένας άριστος τρόπος να απολυμάνεις τα χέρια σου, όσο συχνά θέλεις μέσα στη διάρκεια της μέρας. Αρκεί μία ή δύο σταγόνες στην παλάμη).
Το θυμάρι (thymus vulgaris ct thymol περιέχει 90% φαινόλες και είναι 20 φορές πιο απολυμαντικό από το φαινικό οξύ- τη γνωστότατη απολυμαντική ουσία, που χρησιμοποιείται στο πιο δημοφιλές αντισηπτικό στον κόσμο !
Η κανέλα (cinamomum zeylanicum) είναι 26 φορές πιο δυνατή.
Η ρίγανη ( origanum compactum) 22 φορές
Η σατουρέια ( satureia Montana) 22 φορές
Το μοσχοκάρυδο ( syzigium aromaticum) 24 φορές !
Είναι σημαντικό εδώ να πούμε, ότι όσα διαβάζετε παραπάνω σχετίζονται με τα αιθέρια έλαια, που χρησιμοποιώ ως πρώτη ύλη και δε σχετίζονται απαραίτητα με όλα τα αιθέρια έλαια με αυτήν την ονομασία.
Κάτι άλλο, που αξίζει να σημειώσουμε, είναι ότι κάθε τύπος μύκητα έχει άλλη χημική σύσταση. Όταν φτιάχνουμε αρωματοθεραπευτικό μίγμα για να αντιμετωπίσουμε έναν μύκητα, επιλέγουμε εκείνα τα αντιμυκητιακά αιθέρια έλαια, των οποίων η χημική σύνθεση «κουμπώνει» με τη χημική ταυτότητα του συγκεκριμένου μύκητα (π.χ. άλλα αιθέρια έλαια είναι πιο κατάλληλα για μύκητες τύπου candida και άλλα για μύκητες τύπου microsporum). Το ίδιο γίνεται για τους ιούς, τα βακτήρια, τα παράσιτα.
Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργούμε και με τις φλεγμονές. Υπάρχουν αιθέρια έλαια, που προτιμώνται σε φλεγμονές π.χ. του πεπτικού συστήματος και άλλα, που είναι καλύτερα για φλεγμονές π.χ. του δέρματος. Η Αρωματοθεραπεία είναι επιστήμη. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Αντιφλεγμονώδη δράση έχουν τα αιθέρια έλαια, που στο μόριό τους εμπεριέχουν εστέρες (πχ. λεβάντα- lavadula angustifolia, ρωμαϊκό χαμομήλι- chamaemelum nobile), αλδεύδες, και σεσκιτερπένια.
Αντισπασμωδικές: Πολύ χρήσιμη ιδιότητα. Αντισπασμωδικά είναι τα αιθέρια έλαια πλούσια σε εστέρες π.χ. λεβάντα- lavandula angustiofolia.
Αποτοξινωτικές. Εξαιρετικά αποτελεσματικό είναι το αιθέριο έλαιο άρκευθου- juniperus communis, το οποίο όχι μόνο αποτοξινώνει και καθαρίζει το σώμα βαθειά, αλλά επενεργεί και σε εκείνο το κέντρο του εγκεφάλου, που συνδέεται με τις εξαρτήσεις τοξικές ή άλλες.
( Για να πάρετε ακόμα μία γεύση του πολυεπίπεδου τρόπου, με τον οποίο λειτουργεί η Αρωματοθεραπεία, αν θέλαμε να αναλύσουμε λίγο το αιθέριο έλαιο του άρκευθου, θα λέγαμε ακόμα, ότι ωφελεί στην πρόωρη εκσπερμάτιση, το hangover, τις καταστάσεις του ουροποιητικού, την ακμή και την αρθρίτιδα κ.α. Αυτό συμβαίνει, επειδή άλλο συστατικό του άρκευθου «κουμπώνει» με τις μολύνσεις του ουροποιητικού, άλλο με τη σύνθεση της ακμής, άλλο με το κέντρο εξάρτησης του εγκεφάλου κ.τ.λ. Κάπως έτσι λειτουργούν όλα τα αιθέρια έλαια).
Αφροδισιακές: Πανάρχαια γνωστό για τις αφροδισιακές του ιδιότητες είναι το σανταλόξυλο(santalum album). Το σανταλόξυλο είναι ένα αυτοφυές φυτό, του οποίου ο πληθυσμός έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια. Αντικαθίσταται πια από το συγγενές santalum austrocaledonicum. Στην αφροδισιακή χρήση μαζί με άλλα εξετάζουμε, αν υπάρχει ανισορροπία της σεξουαλικής ενέργειας από καθαρά σωματικούς λόγους οποιασδήποτε μορφής, η αν π.χ. οι λόγοι είναι κυρίως συναισθηματικοί, ή λόγοι στρες. Έτσι για αφροδισιακή χρήση κατάλληλο μπορεί να είναι και το γεράνι, το γιασεμί, το τριαντάφυλλο, το μανταρίνι, η λεβάντα κ.α.
Διεγερτικές: Διεγερτικά είναι πάρα πολλά αιθέρια έλαια το καθένα με το δικό του τρόπο. Για παράδειγμα τα κιτρώδη αιθέρια έλαια π.χ. το πορτοκάλι – citrus aurantium sinensis per, το λεμόνι citrus limon. Aκόμα το δενδρολίβανο- rosmarinus officinalis κ.α. Γενικά διεγερτικά είναι αιθέρια έλαια, που ανήκουν όπως λέμε στις υψηλές ή στις μεσαίες αρωματικές νότες. Έχουν δηλαδή λιγότερο βαθειά και «αργή» μυρωδιά.
Διουρητικές: Αυτή η χρήση είναι σημαντική για αποτοξίνωση και ευρύτερο καθαρισμό καθώς και όταν υπάρχουν συγκεκριμένες παθήσεις του ουροποιητικού. Η διουρητική δράση χρησιμοποιείται βεβαίως και στην κυτταρίτιδα. Πολύ καλό διουρητικό είναι ο άρκευθος – juniperus communis.
Εξισορροπητικές: Είναι πολύ σημαντικό να πούμε, ότι ΟΛΑ τα αιθέρια έλαια είναι εξισορροπητικά. Όταν ένα αιθέριο έλαιο εφαρμόζεται στον οργανισμό, αυτός αντλεί από το αιθέριο έλαιο εκείνα τα συστατικά και τις ενέργειες, που ΑΥΤΟΣ θέλει. Όλα τα αιθέρια έλαια εμπεριέχουν το καθένα πάρα πολλά συστατικά. Από αυτά ο οργανισμός θα «τραβήξει» μόνο όσα έχει ανάγκη, ενώ όσα δεν του χρειάζονται πολύ απλά θα τα αποβάλει με την ούρηση. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που σε γενικές γραμμές (αν δεν μπούμε σε ακρότητες) δεν υπάρχει υπερδοσολογία στα αιθέρια έλαια, τουλάχιστον όχι με την έννοια, που την αντιλαμβανόμαστε για τα φάρμακα. Από το ίδιο αιθέριο έλαιο, ένας άνθρωπος θα λάβει μια ορισμένη ωφέλεια, ενώ διαφορετική θα λάβει κάποιος άλλος. Αυτή η ιδιότητα των αιθερίων ελαίων είναι πολύ εύκολο να παρατηρηθεί στα σκυλιά, τα οποία πάντα αντιδρούν αμέσως στα ερεθίσματα, που τους δίδονται. Π.χ. το γιασεμί άλλο σκυλί μπορεί να το χαλαρώσει απίστευτα και να κοιμηθεί για ώρα όμορφα και βαθειά και άλλο σκυλί μπορεί να του ξυπνήσει τη διάθεση για παιχνίδι.
Επουλωτικές: Ιδιαίτερα επουλωτική δράση έχουν τα αιθέρια έλαια πλούσια σε κετόνες. Επίσης θα μπορούσαμε να πούμε, ότι τα βαλσαμώδη αιθέρια έλαια είναι γενικά επουλωτικά π.χ. το καναδικό βάλσαμο- abies balsamea και το ροδόξυλο-aniba roseodora.
Εντομοαπωθητικές: Υπάρχουν πολλά αιθέρια έλαια, που απωθούν τους …ανεπιθύμητους επισκέπτες. Είναι καλό να πούμε, πως ο ευκάλυπτος, γνωστός για τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες, φέρει τις εντομοαπωθητικές αρωματικές ουσίες, προκειμένου να προστατεύει τον εαυτό του από τις επιθέσεις εντόμων (άρα και ασθενειών). Την ίδια ουσία εξάγουμε εμείς, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουμε για δική μας προστασία από τα έντομα. Όπως ήδη αναφέραμε για τους παθογόνους οργανισμούς (βλ. αντισηπτικές ιδιότητες) είναι καλό να γνωρίζουμε, ότι ανάλογα με το ποια είναι τα έντομα, που θέλουμε να απωθήσουμε, είναι καλό να χρησιμοποιούμε και διαφορετικά αιθέρια έλαια. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλα. Καθένας έχει ….το μάστορά του. Π.χ ο βασιλικός- ocicum basilicum είναι πολύ κατάλληλος για τις μύγες, όχι όμως τόσο καλός για το σκώρο, όπου θα χρησιμοποιούσα κέδρο- cedrus antlatica, ή γαρύφαλλο – syzygium aromaticum, ή λεβάντα- lavandula angustifolia
(Όπως αναφέραμε και στην κατηγορία για την αντισηψία, έτσι κι εδώ είναι καλό να τονίσουμε κάτι: είναι τεράστια αλήθεια, ότι καθένα αιθέριο έλαιο προορίζεται για διαφορετική χρήση. Έχει διαφορετικές ιδιότητες καθώς και διαφορετικές αντενδείξεις. Είναι όμως επίσης αλήθεια, ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν π.χ. σου τύχει κάτι στο δρόμο, αν έχεις ένα αιθέριο έλαιο στην τσάντα σου, αυτό θα χρησιμοποιήσεις-αφού δεν έχεις κάτι καλύτερο. Όμως και αυτό πρέπει να ξέρεις, για να το κάνεις. Αν π.χ. χτυπούσε κάποιος στο δρόμο και είχε τρομάξει, προσωπικά θα χρησιμοποιούσα το γαρύφαλλο, για να του καθαρίσω μία πληγή, παρότι δεν είναι εντελώς κατάλληλο για αυτήν τη χρήση, καθώς και για να επανέλθει από το ξάφνιασμα, σε καμία όμως περίπτωση, δε θα το χρησιμοποιούσα στα μάτια σε επαφή με το γαρύφαλλο, ακόμα και αν δεν είχα κανένα άλλο τρόπο.
Ενυδατικές: Ιδού μία πολύ όμορφη πληροφορία. Η χρήση αρωματοθεραπευτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του ντους ή του λουτρού επαυξάνει κατά 100 φορές την ταχύτητα απορρόφησης των αιθερίων ελαίων από το σώμα. Έχει μετρηθεί πως τα αιθέρια έλαια διαπερνούν το βρεγμένο δέρμα 10.000 φορές περισσότερο από τα ιόντα χλωρίου και νατρίου!
Ίσως για αυτό ο Ιπποκράτης πρότεινε το καθημερινό αρωματικό μπάνιο ως εργαλείο για την αποκατάσταση της διαταραχθείσης ισορροπίας.
Ειδικά για τις ανάκγες της επιδερμίδας και ανάλογα με τον παράγοντα, που κυρίως προκαλεί την αφυδάτωση, πολύ ενυδατικά αιθέρια έλαια είναι η λεβάντα- lavandula angustifolia, το γεράνι-pelargonium graveolens και το λιβάνι-boswellia carterii.
Ηπατικές: Το συκώτι τονώνεται πάρα πολύ από αιθέρια έλαια πλούσια σε αλκοόλες π.χ. σε μενθόλη. Πολύ καλό ηπατοτονωτικό είναι το πικρό πορτοκάλι- citrus aurantium var amara per.
Καταπραϋντικές: Πάρα πολλά αιθέρια έλαια είναι κατευναστικά. Η ιδιότητα αυτή συνδέεται ιδιαίτερα με όσα είπαμε στην κατηγορία για τα εξισορροπητικά. Καταπραϋντικό επί της ουσίας, είναι όποιο αιθέριο έλαιο έχει ανάγκη ο καθένας την παρούσα στιγμή για οποιονδήποτε λόγο…
Καρδιοτωνοτικές: Τα αιθέρια έλαια ρυθμίζουν το ρυθμό της αναπνοής καθώς και τον καρδιακό παλμό. Ιδιαίτερα σε προεγχειρηντικούς και μετεγχειρηντικούς ασθενείς αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικό. Συνηθίζεται σε νοσοκομεία της Βρετανίας οι αρωματοθεραπευτές ή νοσηλευτές με ειδίκευση στην αρωματοθεραπεία να κάνουν στους ασθενείς μασάζ στα πέλματα.
Λιπολυτικές: Λιπολυτικά είναι αιθέρια έλαια πλούσια σε κετόνες.
Νευροτονωτικές: Τέτοιες ιδιότητες έχουν τα αιθέρια έλαια πλούσια σε αλδεύδες π.χ. το γνωστό μελισσόχορτο- melissa officinalis και σε φενόλες. Eξαίρετο είναι και το νέρολι- citrus aurantium amara flos, το οποίο μπορεί να επαναφέρει κάποιον ακόμα και από σοκ. Το τριαντάφυλλο από την άλλη μεριά, είναι έξοχο, στην περίπτωση που κάποιος αισθάνεται εξαντλημένος.
Ορμονικές: Οι ορμόνες στο σώμα μας εκκρίνονται από αδένες. Σε γενικές γραμμές η έκκριση των ορμονών ρυθμίζεται από την υπόφυση. Αναλόγως με το ποια ορμόνη θέλουμε να ρυθμίσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό αιθέριο έλαιο. Αιθέρια έλαια με μονοτερπένια έχει παρατηρηθεί, ότι ρυθμίζουν τη λειτουργία του φλοιού των επινεφριδίων και προκαλούν την έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης. Η κορτιζόλη με τη σειρά της δρα αναλγητικά, καταπραύνει αλλεργικές αντιδράσεις και φλεγμονές.
Αλλα αιθέρια έλαια ρυθμίζουν τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη, την έκκριση χολής, την έκκριση γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες (π.χ. μάραθος- foeniculum vulgare var dulce) κ.α. Πολύ καλή ορμονική δράση έχουν αιθέρια έλαια πλούσια σε αλκοόλες.
Οφθαλμικές: Η οφθαλμική χρήση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Οφθαλμικά αιθέρια έλαια είναι το ρωμαικό χαμομήλι- chamaemelum nobile, το ιεροβότανο-salvia sclarea και σε ορισμένες περιπτώσεις και το θυμάρι- thyme vulgaris ct linalool. Γενικά η οφθαλμική χρήση των αιθερίων ελαίων είναι καλό να γίνεται κάτω από την αυστηρή καθοδήγηση ειδικού. Μάλιστα απαλότερο είναι να χρησιμοποιεί κανείς τα σχετικά ανθόνερα (πάλι με καθοδήγηση) και όχι τα ίδια τα αιθέρια έλαια, που μπορεί να είναι υπερβολικά έντονα για τα μάτια.
Όπως λέμε…μην το δοκιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι.
Προβιοτικές: Είναι από τις πιο βασικές και κοινές σε όλα τα αιθέρια έλαια ιδιότητες. Προ-βιοτικός σημαίνει, αυτός που υποστηρίζει τη ζωή. Αντι-βιοτικός, αυτός που την αντικρούει.
Τα φυτικά υλικά ανθόνερα, αιθέρια έλαια, φυτικά λάδια, ενισχύουν απίστευτα το ανοσοποιητικό σύστημα-τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Δεν παρεμβαίνουν αυθαίρετα στη σοφία του σώματός μας, άλλα τη δυναμώνουν, ώστε ΕΚΕΙΝΗ να κάνει τη δουλειά της, όπως η ίδια Γνωρίζει. Αντίθετα οι αντιβιοτικές ουσίες έχουν εκ των προτέρων αποφασίσει, ποια από τα στοιχεία, που κυκλοφορούν μέσα στο σώμα θα καταστρέψουν. Η αλήθεια όμως είναι, ότι στην προσπάθειά τους να μας θεραπεύσουν μαζί με ό,τι κάνει κακό, συχνά καταστρέφουν και στοιχεία, που πραγματικά χρειαζόμαστε. Αυτό συμβαίνει με καθετί χημικό ή συνθετικό. Επίσης είναι ευρέως γνωστό, ότι μακροπρόθεσμα αποδυναμώνουν πάρα πολύ τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Αυτή είναι και η διαφορά της φύσης από τη χημεία. Η χημεία είναι ένα τεχνητό αντίγραφο της φύσης. Οι προβιοτικές ουσίες ενισχύουν τη φυσική διάκριση του σώματος να ξέρει, τι είναι καλό και τι όχι και να ανταποκρίνονται ανάλογα.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση και η χημεία είναι ασφαλώς απαραίτητη. Αυτό το βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή με όλους τους ανθρώπους, που αρρωσταίνουν. Πάρα πολλοί άνθρωποι δε θα ήταν ζωντανοί, αν δεν υπήρχαν τα φάρμακα. Όταν ο άνθρωπος έχει τόσο απομακρυνθεί από τη φύση και από τη Φύση του γενικότερα, έχει πλέον αποδυναμωθεί τόσο βαθειά πολύ, ώστε να χρειάζεται κάτι πολύ δριμύ, επιθετικό και παρεμβατικό, για να μπορέσει να βοηθηθεί. Αυτό ακριβώς το κενό καλύπτουν τα φάρμακα και καλώς το καλύπτουν, όσο υπάρχει αυτή η αποδυνάμωση. Τα αρωματοθεραπευτικά προϊόντα χαρίζουν μακροβιότητα, καλή ποιότητα ζωής και συνολική ευεξία και απευθύνονται στο Πλάσμα, που είναι ο άνθρωπος και όχι ξεκομμένα στην ασθένειά του.
Σε όλες τις περιπτώσεις είναι καλό, όχι απλά να συντηρούμαστε στη ζωή και να κρατιόμαστε ζωντανοί, για να συνεχίζουμε το ρόλο μας στη ζωή και τις δουλειές μας, αλλά να βρισκόμαστε σε μία ενεργή διαδικασία αποκατάστασης της Αρμονίας μέσα μας- αυτό είναι και το κλειδί της σωματικής υγείας.
Υποτασικές: Υποτασικά είναι αιθέρια έλαια πλούσια σε αλδεύδες. Καλά υποτασικά είναι το υλάνγκ-υλάνγκ- cananga odorata, το νέρολι- citrus aurantium var amara flos, το λεμόνι- citrus limon, κ.α. Το υλάνγκ-υλάνγκ έχει τη αξιοθαύμαστη ιδιότητα να ανεβάζει τη χαμηλή πίεση και να μειώνει την υψηλή. Να δρα δηλαδή ως ρυθμιστικό συμπληρώνοντας τα κενά και φέρνοντας ισορροπία.
Υπερτασικές: Αιθέρια έλαια με υπερτασικές ιδιότητες είναι ο ύσσωπος- hyssopus officinalis, η μέντα- menta x piperita, ο βασιλικός- ocicum basilicum, το δενδρολίβανο- rosmarinus officinalis, το φασκόμηλο-salvia officinalis κ.α. Τα υπερτασικά αιθέρια έλαια θέλουν γενικότερη προσοχή, όταν πρόκειται για ηλικιωμένους.
Χαλαρωτικές: Τα αιθέρια έλαια είναι όπως έχουμε πει εξαιρετικά πολυσύνθετες οντότητες και λειτουργούν με τρόπους απίστευτα πολυεπίπεδους και δια-συνδεδεμένους ο ένας με τον άλλο. Η έννοια της χαλάρωσης στην Αρωματοθεραπεία, είναι πολυεπίπεδη. Το να βγει κανείς από το φόβο, είναι σωστό να το θεωρήσουμε χαλάρωση, ακόμα και αν αυτή δεν προκαλεί υπνηλία. Το ίδιο συμβαίνει και με το θυμό. Το να αποκατασταθεί η υπερβολική ένταση και η «λίπανση» στις νευρικές ίνες, η νευρική κατάπτωση, άξια μπορούμε να το ονομάσουμε χαλάρωση, ακόμα και αν τελικά το άτομο νιώθει δύναμη και όχι λήθαργο. Κλασικό χαλαρωτικό θεωρείται η λεβάντα- lavandula angustifolia, αν και π.χ. για μένα προσωπικά αυτό δεν ισχύει. Εμένα ας πούμε με χαλαρώνει πολύ περισσότερο το βαθύ και πλούσιο άρωμα του ρωμαικού χαμομηλιού-chamaemelum nobile, ενώ η λεβάντα έχω την αίσθηση, ότι με «γιάνει» και με ενθαρρύνει. Κάποιος άλλος μπορεί να βρει ιδιαίτερα χαλαρωτικό το πατσούλι- pogostemon cablin, που για κάποιον άλλον μπορεί να είναι υπερβολικό και …μπουκωτικό.
Η Αρωματοθεραπεία, όπως και πολλά άλλα πράγματα στη ζωή είναι εξόχως προσωπικά.
Στυπτικές: Μία απίστευτη λειτουργία των αιθερίων ελαίων. Ως στυπτικά θεωρούμε τα αιθέρια έλαια, που ρυθμίζουν τα υγρά του σώματος. Ας πούμε αυτά που βοηθούν, ώστε να σταματήσει μια αιμορραγία σε πληγή, σε αιμορροίδες, στο περίνεο ύστερα από τοκετό…π.χ. η λεβάντα –lavandula angustifolia, ή το κυπαρίσσι- cupressus sempervivens. Στυπτικά όμως είναι και τα αιθέρια έλαια, που ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος στις λιπαρές επιδερμίδες.
Τονωτικές: Αντίστοιχα με πολλά που έχουν αναφερθεί ως τώρα, τονωτικά μπορούν να είναι πολλά αιθέρια έλαια. Ας πούμε τονωτικό είναι το τριαντάφυλλο- rosa damascena, που μπορεί να βοηθήσει άνθρωπο ύστερα από μεγάλη αρρώστια, να σταθεί στα πόδια του. Τονωτικός είναι ο βασιλικός-ocicum basilicum για κάποιον, που μελετάει και δίνει εξετάσεις, τονωτικό είναι το λεμόνι- citrus limon για κάποιον που ασθενεί και τονωτικό και το γιασεμί- jasminum grandiflorum για μία γυναίκα που έχει γεννήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου