relax

relax
relax

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Άλφα Λιποϊκό Οξύ - Alpha Lipoic Acid (ALA)





Το άλφα λιποϊκό οξύ (alpha lipoic acid ή ALA) είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που παράγει το σώμα μας και υπάρχει σε φυτά και ζώα. Μας προφυλάσσει από την επίδραση των ελευθέρω ριζών οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση του σώματος. Εκτός από του να είναι αντιοξειδωτικό από μόνο του, το άλφα λιποϊκό οξύ βοηθά στην ενίσχυση της δράσης κάποιων άλλων αντιοξειδωτικών και την ανακύκλωσή τους στο σώμα μας. Αυτά είναι οι βιταμίνες Α, C και E, καθώς και τη γλουταθιόνη, ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό. Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι η συμπληρωματική λήψη του μπορεί γενικά να προσφέρει όφελος αλλά και να βοηθά σε διάφορες ασθένειες. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί και η πιο προηγμένη μορφή του, το RLA, η οποία φαίνεται να έχει διπλάσια επίδραση από το ALA.
Το άλφα λιποϊκό οξύ (Alpha Lipoic Acid, ALA) έχει πολύ παραπλήσια δράση με τις βιταμίνες και είναι ένα σπουδαίο αντιοξειδωτικό. Είναι σημαντικό το ότι μπορεί να διαλυθεί τόσο σε λίπος όσο και σε νερό. Έτσι από τη μια μπορεί να αποταμιευτεί σε επαρκείς ποσότητες στο λιπώδη ιστό και από την άλλη να αποβληθεί με τα ούρα όταν η ποσότητα στο σώμα είναι περισσότερη από τη φυσιολογική. Το άλφα λιποϊκό οξύ δε χαρακτηρίζεται σαν βιταμίνη γιατί παράγεται στο σώμα μας.
Με τη πάροδο της ηλικίας αυτή η παραγωγή μειώνεται, γ' αυτό και οι ειδικοί συνιστούν τη λήψη συμπληρωμάτων μετά τα 45 μας. Πλούσιες πηγές είναι το συκώτι και η μαγιά.
Τι κάνει το άλφα λιποϊκό οξύ;

Όπως όλα τ' αντιοξειδωτικά, το άλφα λιποϊκό οξύ προλαμβάνει το πρόωρο γήρας και προστατεύει από σοβαρές αρρώστιες, όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό και καρκίνος, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό. Επίσης βοηθάει να διατηρείται ευκολότερα το ζάχαρο του αίματός μας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το άλφα λιποϊκό οξύ κάλλιστα μπορεί να ταξινομηθεί μαζί με τις βιταμίνη C και την βιταμίνη Ε ως πρώτης γραμμής άμυνα έναντι των ελευθέρων ριζών.  Δρα ως συνένζυμο στον κύκλο του Krebs και στην παραγωγή της κυτταρικής ενέργειας.

Αρκετές ιδιότητες ξεχωρίζουν το άλφα λιποϊκό οξύ από τα άλλα αντιοξειδωτικά.  Έχει χαρακτηριστεί ως το “καθολικό”, “ιδανικό” και “μεταβολικό” αντιοξειδωτικό.  Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στα λιπαρά αλλά και στα υδαρή μέρη του κυττάρου, σε αντίθεση με την βιταμίνη C (η οποία είναι υδροδιαλυτή) και της βιταμίνης Ε (η οποία είναι λιποδιαλυτή). 

Το άλφα λιποϊκό οξύ είναι κύριο συστατικό της αφυδρογενάσης, ένα ένζυμο που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της φυσικής γηραντικής διαδικασίας.  Το σώμα συνήθως μετατρέπει μία ποσότητα άλφα λιποϊκού οξέος σε διϋδρολιποϊκό οξύ, που φαίνεται να έχει ακόμα πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.  Και οι δύο αυτές μορφές λιποϊκού οξέος εξουδετερώνουν μία ιδιαιτέρως επικίνδυνη ομάδα ριζών που αποτελούνται από οξυγόνο και άζωτο, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης, ασθένεια των πνευμόνων, χρόνια φλεγμονή και νευρολογικές διαταραχές.

Το άλφα λιποϊκό οξύ επίσης έχει σημαντικό ρόλο στην συνέργεια των αντιοξειδωτικών.  Άμεσα ανακυκλώνει και παρατείνει την μεταβολική διάρκεια ζωής της βιταμίνης C, της γλουταθειόνης, και του συνενζύμου Q10 , και έμμεσα ανανεώνει την βιταμίνη Ε.

Το άλφα λιποϊκό οξύ χρησιμοποιείται για την θεραπεία της περιφερειακής νευροπάθειας, μία συνήθης επιπλοκή του διαβήτη.  Επιταχύνει την αφαίρεση της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος, εν μέρει ενισχύοντας την λειτουργία της ινσουλίνης, και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μία υποκείμενη αιτία για πολλές περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και παχυσαρκίας.  Επίσης, το άλφα λιποϊκό οξύ ενισχύει την απορρόφηση των συστατικών της διατροφής, της μετατροπής τους στα κύτταρα και στους ιστούς σε χρησιμοποιούμενη μορφή, συνεργάζεται με τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά στα λιπώδη και υδαρή μέρη της μεμβράνης του κυττάρου.  Το άλφα λιποϊκό οξύ επίσης είναι ένας άριστος αποτοξινωτής μετάλλων, ιδιαιτέρως για τον υδράργυρο και το κάδμιο, με τα οποία συνδέεται και τα εξουδετερώνει για αποβολή.

Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι το άλφα λιποϊκό οξύ μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με γενετικές ατέλειες που οδηγούν σε μυοπάθειες, μειώνουν την ισχαιμία/ατυχήματα αναδιαπότισης στην καρδιά και στον εγκέφαλο, και αναστέλλουν την ενεργοποίηση του “πυρηνικού παράγοντα κάππα-β”, ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών που εμπλέκεται στον καρκίνο και στην εξέλιξη του AIDS.
Μία μορφή του άλφα λιποϊκού οξέος είναι το R-άλφα λιποϊκό οξύ, η οποία είναι δύο φορές πιο δραστική από το άλφα λιποϊκό οξύ.
από holism.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου