relax

relax
relax

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

L-λυσίνη η θεραπεία του απλού έρπητα

L-ΛΥΣΙΝΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η L-λυσίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που εντοπίζεται φυσικά ως μέρος των πρωτεϊνών στις τροφές και δεν μπορεί να παραχθεί από το ανθρώπινο σώμα. Αποτελεί συνήθως τον περιοριστικό παράγοντα στη βιολογική διαθεσιμότητα των φυτικών πρωτεϊνών και αυτό σημαίνει ότι οι χορτοφάγοι (και ειδικότερα οι αυστηρά χορτοφάγοι - vegans) θα πρέπει να σχεδιάζουν προσεκτικά τη διατροφή τους ούτως ώστε να μην εμφανίσουν έλλειψη L-λυσίνης.
ΔΡΑΣΗ
Η L-λυσίνη αποτελεί σημαντικό δομικό συστατικό πολλών πρωτεϊνών. Επίσης, εμπλέκεται άμεσα στην παραγωγή L-καρνιτίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη μεταφορά και τη χρησιμοποίηση των λιπών από τον οργανισμό. Επιπλέον, η L-λυσίνη εμπλέκεται στην κατακράτηση ασβεστίου στο ανθρώπινο σώμα και στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος (1).
ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ L-ΛΥΣΙΝΗΣ
Επιχείλιος έρπης
Μια από τις κυριότερες χρήσεις της L-λυσίνης είναι η αντιμετώπιση του ιού του απλού έρπητα, ο οποίος προκαλεί επιχείλιες ερπητικές πληγές. Η L-λυσίνη είναι ένας ανταγωνιστής της L-αργινίνης και η L-αργινίνη είναι γνωστό ότι τρέφει τον ιό του απλού έρπητα. Δοσολογίες δια στόματος της τάξης των 300 με 1200mg L-λυσίνης θεωρείται ότι είναι αποτελεσματικές (1).
Αυστηρά χορτοφάγοι - Vegans
Τα συμπληρώματα L-λυσίνης μπορεί να είναι απαραίτητα για τους χορτοφάγους και τους αυστηρά χορτοφάγους, ειδικότερα για εκείνους που δεν έχουν συμπεριλάβει γαλακτοκομικά προϊόντα και λαχανικά στη διατροφή τους. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα λυσίνης (2). Οστεοπόρωση Η L-λυσίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καλό συμπληρωματικό θρεπτικό συστατικό στην πρόληψη της οστεοπόρωσης (3), διότι όταν υπάρχει έλλειψη L-λυσίνης χάνεται μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου από τα ούρα.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ Δεν έχει αναφερθεί τοξικότητα της L-λυσίνης σε επίπεδα μέχρι 8g ημερησίως.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα ή αντενδείξεις της L-λυσίνης.
Υποσημείωση: Η L-λυσίνη είναι ασταθής και θα πρέπει να απαντά στα συμπληρώματα υπό τη μορφή υδροχλωρίου της L-λυσίνης (L-lysine HCl).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Flodin NW. The metabolic roles, pharacology, and toxicology of lysine. J Am Coll Nutr, 16;1:7-21 1997.
2. "The Healing Nutrients Within", E R Braverman & C C Pfeiffer, Keats, 1987.
3. F?rst P. Dietary L-lysine supplementation: a promising nutritional tool in the prophylaxis and treatment of Osteoporosis. Nutrition, 9;1:71-72 1993.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου