relax

relax
relax

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

To ζήτημα της B12.

-Τι είναι η b12? - βιταμίνη. (λάθος)-Από που την παίρνει ο ανθρώπινος οργανισμός? -Μμμ από ζωικές τροφές μόνο.(λάθος)-Από φυτικές τροφές? (ανάλογα)-Οι χορτοφάγοι έχουν έλλειψη της "βιταμίνης". (λάθος)-Οι παμφάγοι δεν έχουν έλλειψη .(λάθος) -Οι χορτοφάγοι μπορούν να πάρουν την b12 μόνο με συμπληρώματα.(λάθος)-Οι χορτοφάγοι πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα. (λάθος)-Οι χορτοφάγοι αποκτούν εγκεφαλική δυσλειτουργία λόγω έλλειψης της b12.(Αστείο εώς γελοίο)Επειδή λοιπόν έχουμε φάει πολύ μεγάλη προπαγάνδα σχετικά με τη συγκεκριμένη βιταμίνη και όλοι χωρίς να ξέρουν πετάνε μπαρούφες και αερολογίες τέτοιου τύπου,γενικολογίες χωρίς καμία σοβαρή εξήγηση χωρίς καμία πηγή παραμόνο μπούρδες εμείς λοιπόν βρήκαμε ένα σοβαρό άρθρο μετά από πολύ ψάξιμο.Και βασικά τυχαία πέσαμε πάνω του.Το έχουμε ανεβάσει πολλάκις και στη σελίδα. Είναι το μοναδικό που βρήκαμε και δίνει ακριβείς εξηγήσεις με ονόματα ,πηγές και έρευνες με σε όλα τα άλλα που βασίζονται σε ...τίποτα .Είναι επιστημονικό μεταφρασμένο άρθρο από την ΔΡ. Gina Shaw, D.S., M.A., AIYS (Dip. Irid.) η οποία είναι ειδική στην "βιταμίνη".Η προπαγάνδα υπέρ της κρεατοφαγίας με συμμάχους τις φαρμακοβιομηχανίες καλά κρατεί.Και το κακό είναι ότι γίνεται καραμέλα στα στόματα διαφόρων ασχέτων που έχουν και μπλογκς τρομάρα τους και διαδίδουν διάφορες ηλιθιότητες που δεν τις βασίζουν πουθενά παράμόνο σε ότι τους είπε η τηλεόραση- η οποία δεν θα βγάλει ποτέ τέτοια θέματα -χέστηκαν οι παπάρες της τηλεόρασης γι'αυτά τώρα,- οδάσκαλος τους στο δημοτικό ,ο καθηγητής τους στο γυμνάσιο-που είναι το ίδιο άσχετοι με αυτόν,-οι καθηγητές των πανεπισημίων που ανάθεμα με και αν έχουν ιδέα για την συγκεκριμένη Γιατρό αλλά και τις έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα και τέλος από τους γονείς τους και τους γιατρούς τους.Το άρθρο το ανεβάζω μόνο και μόνο (αν και δεν θα έπρεπε με τόσες παπάτζες που έχω φάει)επειδή υπάρχουν αρκετά αξιόλογα μέλη που θέλουν πραγματικά να αφυπνιστούν σε διάφορα θέματα και να μάθουν πράγματα.Αλλά περισσότερο το ανεβάζω για τα ζωάκια ρε γαμώτο.Για να ξεστραβωθούμε επιτέλους και να καταλάβουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε με τη λιγότερη δυνατή βία.Χωρίς να γενοκτονούμε εκ.ζωάκια κάθε χρόνο.Μόνο εάν βρεθούμε σε μεγάλη ανάγκη -δηλαδή αν δεν έχουμε να φάμε κάτι άλλο.Μόνο στην ύστατη ανάγκη επιβίωσης.Ιδού το άρθρο:

Το θέμα της βιταμίνης B12 δεν είναι καινούργιο στους περισσότερους vegans, χορτοφάγους ή ωμοφάγους. Οι εταιρείες συμπληρωμάτων έχουν κάνει πολλούς ανθρώπους να τρέχουν στα τοπικά καταστήματα υγείας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την ανεπάρκεια, αλλά είναι αυτό μια καλή ιδέα; Διάφορα ζητήματα θα προκύψουν σε αυτό το άρθρο και θα προσπαθήσω να συναρμολογήσω κάποιες πληροφορίες από πολλές διαφορετικές και αξιόπιστες (μη-οικονομικά-προσανατολισμένες) πηγές.

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης B12 είναι μια σοβαρή διαταραχή, αλλά δεν είναι ποτέ μια ανεπάρκεια B12 μόνο, επειδή οι ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων δεν συμβαίνουν ποτέ μεμονωμένα. Οι ενδείξεις μιας ανεπάρκειας της βιταμίνης B12, όταν φθάνουν στο στάδιο της εμφάνισης, μπορούν να είναι αρκετά σοβαρές. Η κούραση, η χλωμάδα, η ανορεξία, η διανοητική σύγχυση, οι αυταπάτες, η παράνοια, η απώλεια βάρους, κ.λπ. είναι μόνο μερικές ενδείξεις ότι ένα άτομο μπορεί να έχει μια ανεπάρκεια B12. Κατά την άποψή μου, η Μυαλγική Ενγκεφαλομυελίτιδα (ΜΕ) είναι μια διαταραχή ανεπάρκειας B12. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε μια ανεπάρκεια B12, θα ήταν σοφό για σας να επιδιώξετε τις συμβουλές ενός επαγγελματία υγείας (όπως εγώ) που είναι πεπειραμένος στις ανεπάρκειες B12, για άμεσες συμβουλές. Αυτή η διαταραχή μπορεί τελικά να οδηγήσει στο θάνατο εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη.



Οι βρετανικές επίσημες συστάσεις έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, μιας και οι ανάγκες του σώματος είχαν υπερεκτιμηθεί παλαιότερα. Πράγματι, το τμήμα υγείας αναγνωρίζει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν χαμηλότερη από τις μέσες απαιτήσεις B12. Η απαίτηση για τη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής σε B12 φτάνει όσο ένας κόκκος των 40 χιλιοστογράμμων από κόκκινους κρυστάλλους, περίπου το ένα έβδομο του μεγέθους μιας ταμπλέτας ασπιρίνης! Η λήψη από το στόμα μεγάλων δόσεων της βιταμίνης είναι άσκοπη επειδή 3μg(μικρογραμμάρια) είναι το περισσότερο που μπορεί να απορροφηθεί σε οποιαδήποτε στιγμή.

Η βιταμίνη B12 εκκρίνεται στη χολή και απορροφείται εκ νέου αποτελεσματικά. Αυτό είναι γνωστό ως εντερο-ηπατική κυκλοφορία. Το ποσό της B12 που εκκρίνεται στη χολή μπορεί να ποικίλει από 1 έως 10μg (μικρογραμμάρια) την ημέρα. Οι άνθρωποι με διατροφές χαμηλές σε B12, συμπεριλαμβανομένων των vegans και μερικών χορτοφάγων, μπορεί να παίρνουν περισσότερη B12 από την επαναρρόφηση παρά από τις διαιτητικές πηγές. Η επαναρρόφηση είναι ο λόγος που μπορεί να πάρει πάνω από 20 χρόνια για μια ασθένεια ανεπάρκειας να αναπτυχθεί. Συγκριτικά, εάν η ανεπάρκεια B12 οφείλεται σε αποτυχία στην απορρόφηση, μπορεί να πάρει μόνο 3 χρόνια για να εμφανιστεί μια ασθένεια ανεπάρκειας. Δεδομένου ότι η βιταμίνη B12 ανακυκλώνεται σε ένα υγιές σώμα, σε γενικές γραμμές, η εσωτερική σύνθεση B12 θα μπορούσε να εκπληρώσει τις ανάγκες μας χωρίς οποιαδήποτε ποσότητα B12 που να παρέχεται από τη διατροφή, αλλά εάν μας λείπει το κοβάλτιο στη διατροφή, το πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ η έλλειψη μιας εντερικής χλωρίδας που συνθέτει B12, όσο η έλλειψη κοβαλτίου (το οποίο πάλι θα χρειαστεί άλλους παράγοντες για την αποδοτική απορρόφηση του).

Μεταξύ των πολλών διαμαχών που περιβάλλουν τη βιταμίνη B12, υπάρχει το επιχείρημα ότι, αν και ο εγγενής παράγοντας παράγεται στα στομάχια μας και ότι τα έντερά μας είναι γνωστό ότι παράγουν τη βιταμίνη B12, τα βακτηρίδια παράγονται πάρα πολύ χαμηλά(στα τελευταία τμήματα) στα έντερα και δεν μπορούν να απορροφηθούν από τους οργανισμούς μας. Αυτό το επιχείρημα δυστυχώς ακόμα κυκλοφορεί γύρω, εντούτοις, σύμφωνα με τον Δρ Vetrano, έχει ανασκευαστεί από την έρευνα πάνω από 20 χρόνια πριν και δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ξεπερασμένη επιστημονική θεωρία. Πράγματι, σε μια έκδοση του 1999 της "Ανθρώπινης Ανατομίας και Φυσιολογίας" από τον Marieb, δηλώνεται αρκετά σαφώς ότι πράγματι απορροφάμε τη βιταμίνη B12 μέσω των εντέρων μας.

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι τα μόνα τρόφιμα που περιέχουν τη βιταμίνη B12 είναι τα ζωικά παραγόμενα τρόφιμα. Αυτό είναι επίσης αναληθές. Καμιά τροφή δεν περιέχει φυσικά τη βιταμίνη B12 - ούτε ζωϊκή ούτε φυτική τροφή. Η βιταμίνη B12 είναι ένα μικρόβιο – ένα βακτηρίδιο - και παράγεται από τους μικροοργανισμούς. Η βιταμίνη B12 είναι η μόνη βιταμίνη που περιλαμβάνει ένα ιχνοστοιχείο – το κοβάλτιο - που δίνει σε αυτήν την βιταμίνη το χημικό όνομά του - cobalamin - που είναι στο κέντρο της μοριακής δομής του. Οι άνθρωποι και όλα τα σπονδυλωτά απαιτούν το κοβάλτιο, αν και αφομοιώνεται μόνο υπό μορφή βιταμίνης B12.

Η σύνθεση της B12 είναι γνωστό ότι εμφανίζεται φυσικά στο ανθρώπινο λεπτό έντερο (στον ειλεό), το οποίο είναι η κύρια περιοχή απορρόφησης της B12. Εφ' όσον τα βακτηρίδια των εντέρων μας έχουν κοβάλτιο και ορισμένες άλλες θρεπτικές ουσίες, παράγουν τη βιταμίνη B12. Σύμφωνα με το Δρ Michael Klaper, η βιταμίνη B12 είναι παρούσα στο στόμα και τα έντερα. Η B12 πρέπει να συνδυαστεί με ένα ένζυμοmucoprotein που ονομάζεται εγγενής παράγοντας (Intrinsic Factor), που είναι κανονικά παρών στις γαστρικές εκκρίσεις, για να αφομοιωθεί κανονικά. Εάν ο εγγενής παράγοντας είναι εξασθενισμένος ή απών, η σύνθεση της B12 δεν θα πραγματοποιηθεί, άσχετα με το πόση είναι παρούσα στη διατροφή μας. Η ανεπάρκειαB12 μπορεί να προέλθει από τα αντιβιοτικά (που περιλαμβάνονται επίσης στο γάλα), το οινόπνευμα, το κάπνισμα και το στρες. Το οινόπνευμα προκαλεί ζημιά στο συκώτι, έτσι οι πότες χρειάζονται περισσότερη B12. Το κάπνισμα και όλα τα μαγειρευμένα σε υψηλή θερμοκρασία τρόφιμα είναι επίσης καπνώδη και αυξάνουν τις ανάγκες σε B12.

Πολλές θρεπτικές αναλύσεις τροφίμων πραγματοποιήθηκαν πάρα πολύ καιρό πριν, και ωε εκ τούτου, δεν έχουν λάβει υπόψη την πιό ενημερωμένη τεχνολογία στις επιστημονικές διαδικασίες. Παραδείγματος χάριν, τα σμέουρα Tesco δηλώνουν τώρα αρκετά σαφώς ότι 100g σμέουρων περιέχουν το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης B12. Αυτό δεν μπορεί να είναι ένα απομονωμένο παράδειγμα φυτικής τροφής που περιέχει B12! Πιθανότερα, είναι μόνο μια από τις πολλές φυτικές τροφές που περιέχουν αυτήν την βιταμίνη. Πράγματι, σύμφωνα με τον Δρ Vetrano, τα τρέχοντα βιβλία διατροφής στις ΗΠΑ τώρα δηλώνουν ότι υπάρχει B12 σε οποιαδήποτε τρόφιμα περιέχουν ποσότητες του συμπλέγματος της βιταμίνης β, αλλά παλαιότερα δεν ήταν δυνατό να καθορίσουν με ακρίβεια τα ποσά.Σήμερα, η πιό σύγχρονη τεχνολογία μας έχει επιτρέψει να ανακαλύψουμε ότι υπάρχει B12 σε εκείνα τα τρόφιμα που είναι πλούσια στο σύμπλεγμα της βιταμίνης β.

Ο συντάκτης αυτού του άρθρου δεν θεωρεί ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης B12 είναι πιό διαδεδομένη στους vegans ή τους χορτοφάγους - αυτό ακριβώς είναι πιθανόν άλλο ένα ψέμα του μάρκετινγκ. Στην πραγματικότητα, πολλές αποκαλούμενες μελέτες " που παρουσίαζουν τους vegans ανεπαρκείς" πρέπει προσεκτικά να μελετηθούν οι ίδιες - πολλές από αυτές αποδεικνύουν τους vegans να μην είναι καθόλου ανεπαρκείς! Στην πραγματικότητα, αντίθετα με την προπαγάνδα της κρέατοβιομηχανίας και της γαλακτοκομικής βιομηχανίας, είναι γνωστό ότι οι κρεατοφάγοι είναι πιθανότερο να έχουν μια ανεπάρκεια βιταμινών B12 - αυτό ήταν γνωστό από 1959!! (1)

Έχοντας αναφέρει αυτό, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πολλοί χορτοφάγοι και vegansακόμα παίρνουν αντιβιοτικά ή καταναλώνουν τροφές που περιέχουν αντιβιοτικά όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα ισχυρά ραδίκια και άλλα τρόφιμα πλούσια σε λάδι μουστάρδας, τα όποια είναι θανατηφόρα για την εντερική χλωρίδα. Το πρόβλημα είναι ότι μόλις βλάψουμε την εντερική χλωρίδα μας, είναι δύσκολο να την διορθώσουμε χωρίς την κατάλληλη και πεπειραμένη υγειονομική περίθαλψη και διαιτητικές συμβουλές. Είναι μακράν μεγαλύτερης σπουδαιότητας να διορθώσουμε τα εντερικά προβλήματα χλωρίδας από το να στηριχθούμε στα αποκαλούμενα συμπληρώματα. Οι άνθρωποι που έχουν ένα φυσικό πρόβλημα επειδή σκέφτονται ότι δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνηB12, στην πραγματικότητα συχνά δεν αφομοιώνουν τα τρόφιμά τους κατάλληλα λόγω της φτωχής πέψης. Όταν η πέψη ομαλοποιηθεί, η B12 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να παραχθεί ξανά.

Σύμφωνα με την "Ανθρώπινη Ανατομία και Φυσιολογία" του Marieb, η βιταμίνη B12 μπορεί να καταστραφεί από τις ιδιαίτερα αλκαλικές και ιδιαίτερα όξινες συνθήκες. Αυτό συνεπάγεται ότι η B12 στο κρέας θα καταστρεφόταν εύκολα επειδή το υδροχλωρικό οξύ στα στομάχια μας κατά τη διάρκεια της πέψης του κρέατος είναι ιδιαίτερα όξινο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι κρεατοφάγοι είναι εξ’ίσου πιθανόν να έχουν μια ανεπάρκειαB12 όπως και οι vegans - ακόμα κι αν η διατροφή τους περιέχει τη βιταμίνη B12. Επίσης, για τους κρεατοφάγους, υπάρχουν τα αντιβιοτικά που περιλαμβάνονται στο κρέας! Φυσικά, πολλοί κρεατοφάγοι καταστρέφουν τα φιλικά βακτηρίδιά τους στα έντερά τους από την συνεχή σήψη(πρωτεϊνών) και τα σηπτικά βακτηρίδια που είναι φυσικά παρόντα στο κρέας θα κάνουν τα πράγματα δύσκολα για το σώμα .

Μια άλλη πλευρά στην εξίσωση είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα B12 στο ορό του αίματος δεν ισοδυναμούν απαραίτητα με μια ανεπάρκεια B12. Ακριβώς επειδή υπάρχει ένα χαμηλό επίπεδο B12 στην κυκλοφορία του αίματος, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει μια ανεπάρκεια στο σώμα συνολικά, διότι πολύ απλά μπορεί να χρησιμοποιείται από τα ζωντανά κύτταρα (όπως το κεντρικό νευρικό σύστημα). Εν πάση περιπτώσει, ένα άτομο που παίρνει συμπληρώματα μπορεί να έχει "τη βιταμίνη B12" να επιπλέει στην κυκλοφορία του αίματός του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χρησιμοποιήσιμη στο ανθρώπινο σώμα καθώς οι συνθετικές, ανόργανες βιταμίνες δεν είναι.

Η αυταπάτη για τα οφέλη που έχει η λήψη συμπληρωμάτων φέρνει ως αποτέλεσμα τον αυξανόμενο μεταβολισμό του ατόμου προκειμένου να αποβληθούν αυτές οι επιβλαβείς ουσίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτό οδηγεί σε μια διέγερση του σώματος και την παραίσθηση μιας βελτίωσης στην υγεία. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ των εκκρίσεων ορμονών, των βιταμινών, των ενζύμων, των μετάλλων, κ.λπ.... Αυτό είναι κάτι για το οποίο οι επιστήμονες ξέρουν πολύ λίγα. Αυτές οι ουσίες δεν λειτουργούν μόνες, αλλά στην πραγματικότητα απαιτούν άλλους παράγοντες για να είναι αποτελεσματικές, όπως τα λίπη, κ.λπ.... Ξέρουμε πολύ λίγα για τη ζωή μέσα σε ένα κύτταρο. Η χρήση των συμπληρωμάτων μπορεί να ενοχλήσει αυτήν την λεπτή ισορροπία και να μικραίνει την αποδοτικότητα των λειτουργιών του σώματος. Η υγεία μειώνεται ισόμετρα(αναλογικά) με τη δυσαναλογία(ανισορροπία) που εμφανίζεται.

Εμπορικά, οι ταμπλέτες βιταμίνης B12 γίνονται από βακτηρίδια και τα βακτηρίδια έχουν υποστεί βαθειά ζύμωση. Ένα υγιές σώμα θα αποβάλει συνήθως τις ουσίες που έχουν υποστεί ζύμωση. Το κύριο πρόβλημα με τα συμπληρώματα σε μορφή χαπιών είναι ότι αυτά: 1) Δεν περιέχουν τις εκατοντάδες των άλλων θρεπτικών ουσιών που μπορεί να χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και που μας παρέχουν οι ωμές τροφές, και 2) περιέχουν τεχνητές ουσίες/ μολυσματικούς παράγοντες που είναι καταστρεπτικοί στην υγεία.

Οι συνθετικές βιταμίνες και τα μέταλλα είναι ανόργανα και είναι επομένως ακατάλληλα προς χρήση από το ανθρώπινο σώμα. Στην κατασκευή των "συμπληρωμάτων τροφίμων", πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι χημικά καθαρές ουσίες ως επί το πλείστον. Εάν οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν τις φυσικά παραγόμενες θρεπτικές ουσίες, τα χάπια τους θα ήταν πάρα πολύ μεγάλα για μας για να τα καταπιούμε. Επιπλέον, ένας χημικός "μεταφορέας" προστίθεται για να καταστήσει τα προϊόντα αποδεκτά στον ουρανίσκο του καταναλωτή και για να φέρει το προϊόν τους μέχρι ένα αποδεκτό πρότυπο. Αυτοί οι χημικοί μεταφορείς, όπως με όλες τις χημικές ουσίες, είναι τοξικοί στον ανθρώπινο οργανισμό. Οδηγούν στην διέγερση του σώματος και στην αυταπάτη της θεραπείας.

Σύμφωνα με το Δρ John Potter PhD, του Fred Hutchinson Cancer Center, Σιάτλ, "η μαγεία της τροφής είναι βασισμένη σε χιλιάδες σύνθετες αλληλεπιδράσεις των δεκάδων των διαφορετικών φυτοχημικών που είναι δύσκολο να αναδημιουργηθούν στα χάπια. Ενώ 190 αξιόπιστες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά ωφελούν, τα συμπληρώματα έχουν μόνο μια ανεπάρκεια αποδείξεων ". Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, οι ορμόνες, κ.λπ. δεν λειτουργούν μεμονωμένα, λειτουργούν συμβιοτικά. Λειτουργούν με άλλες θρεπτικές ουσίες ούτως ώστε να εκτελεστεί η εργασία τους. Όταν αυτές οι ιδιαίτερα σύνθετες ουσίες ενοχλούνται, η γενική αποτελεσματικότητά τους μπορεί να μειωθεί.Εντούτοις, πάρα πολύ ποσότητα μιας θρεπτικής ουσίας στραγγίζει τη ζωτικής σημασίας ενέργειά μας καθώς ο ανθρώπινος (ή μη ανθρώπινος) οργανισμός θα πρέπει να αποβάλει μια θρεπτική υπερφόρτωση. Επίσης, είναι αμφισβητήσιμο ότι ακόμα κι αν έχετε μια ανεπάρκεια B12, εάν είναι μόνο ανεπάρκεια σε B12.Μια πιό υγιεινή διατροφή και συνθήκες διαβίωσης, καθώς επίσης και μια νηστεία μπορούν να μπουν στην ημερησία διάταξη.

Σύμφωνα με το Δρ Douglas Graham, στο βιβλίο του "Διατροφή και Αθλητική Απόδοση", η χρήση συμπληρωμάτων έχει αποδειχθεί μια ανεπαρκής και ελλιπής μέθοδος παροχής θρεπτικών ουσιών καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να φτάσουν τις λεπτές ισορροπίες της φύσης. Λέει ότι αφού κατ' εκτίμηση το ενενήντα τοις εκατό όλων των θρεπτικών ουσιών είναι μέχρι τώρα άγνωστα, γιατί θα θέλαμε να αρχίσουμε να προσθέτουμε θρεπτικές ουσίες στη διατροφή μας μια κάθε φορά παρά να καταναλώσουμε πλήρεις τροφές; Οι περισσότερες θρεπτικές ουσίες είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν συνβιωτικά με τουλάχιστον οκτώ άλλες θρεπτικές ουσίες και σκεπτόμενοι αυτό, οι πιθανότητες να παρέχουμε υγιώς οποιεσδήποτε θρεπτικές ουσίες στην απαραίτητη συστατική συσκευασία της γίνονται "απειροελάχιστα λεπτές". Και ακόμη περισσότερο επι του θέματος προσθέτει ότι , "δεν έχει υπάρξει ποτέ μια επιτυχής προσπάθεια να κρατηθεί ζώο ή άνθρωπος υγιής, ή ακόμα και ζωντανός, με μια διατροφή που αποτελείται αυστηρά από τα θρεπτικά συμπληρώματα".

Ο Dan Reeter, στα Bio-Systems Laboratories (εργαστήρια βιοσυστημάτων) στο Κολοράντο δημιουργεί μια από τις παγκοσμίως περιεκτικότερες εγκαταστάσεις υπολογιστών για τη δοκιμή της εδαφολογικής βιολογίας. Λέει ότι, από τις εκτενείς δοκιμές του, τα φυτά που μεγαλώνουν σε οργανικά διαχειριζόμενο χώμα παράγουν σημαντικά πιό υψηλά επίπεδα χρησιμοποιήσιμης βιταμίνης B12. Επίσης έχει αναφερθεί ότι η βιταμίνη B12 είναι παρούσα στα άγρια φρούτα και στις άγριες αλλά και στις καλλιεργούμενες στο σπίτι φυτικές τροφές.

Ο συντάκτης αυτού του άρθρου υποστηρίζει ότι τα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια φτωχή πηγή βιταμίνης B12 δεδομένου ότι η βιταμίνη περιλαμβάνεται σε θρεπτικά διαταραγμένα τρόφιμα που θα καταστρέψουν αναπόφευκτα τη δυνατότητα χρησιμοποίησης της βιταμίνης. Οι μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι που ακολουθούν μια τυπική ζωικά βασισμένη διατροφή απαιτούν περισσότερη βιταμίνη B12 από εκείνους που δεν την ακολουθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η τυπική διατροφή οδηγεί σε πεπτική ατροφία. Επειδή η B12 είναι συνδεδεμένη με τα πεπτίδια στα ζωικά προϊόντα και πρέπει να διασπαστεί ενζυματικά από τους δεσμούς των πεπτιδίων για να απορροφηθεί, το αποδυναμωμένο γαστρικό οξύ και οι αποδυναμωμένες εκκρίσεις γαστρικών ενζύμων (λόγω μιας διατροφής μαγειρεμένων τροφίμων) προκαλούν μια ανικανότητα να εξαχθεί αποτελεσματικά η βιταμίνη B12 από τα εξωτερικά τρόφιμα. Εντούτοις, οι ωμοφάγοι vegans που έχουν μια ισχυρότερη πέψη στη πραγματικότητα παίρνουν περισσότερη B12 από την επαναρρόφηση από τη χολή από όση παίρνουν από τα εξωτερικά τρόφιμα. Ο Wolfe υποστηρίζει ότι τα φυσικά εδαφολογικά μικρόβια και τα βακτηρίδια που βρίσκονται στις άγριες φυτικές τροφές και στα άπλυτα φυτά των κήπων είναι χαρακτηριστικά επαρκή για να παρέχουν τις απαιτήσεις μας σε B12. Τα φυσικά μικρόβια στο χώμα πρέπει να αναπαραχθούν και να αποικίσουν την πεπτική οδό μας, χωρίς ζύμωση ή σήψη.

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να εξετάσουμε είναι ότι οι Προτεινόμενες Ημερήσιες Δόσεις (RDA) βιταμίνης B12 είναι βασισμένες στο μέσο άτομο που τρώει μαγειρεμένα τρόφιμα, καπνίζει και πίνει. Τα εμπορικά συμφέροντα πράγματι συνολικά έχουν υπερβάλει τις ανάγκες μας για πολλές θρεπτικές ουσίες. Αυτές οι μελέτες δεν μας λένε τίποτα για τις απαιτήσεις ενός υγιή χορτοφάγου. Είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν οι ακριβείς ιδιαίτερες ανάγκες οποιασδήποτε βιταμίνης ή θρεπτικής ουσίας, και μια υπερφόρτωση οποιασδήποτε βιταμίνης ή άλλης θρεπτικής ουσίας δημιουργεί ένα περιττό φορτίο στην ζωτικής σημασίας περιοχή μας. Παράγοντες όπως το ποσοστό μεταβολισμού, πίεσης, κ.λπ. μπορούν να καθορίσουν τις διαφορετικές και συχνά μεταβαλλόμενες ανάγκες μας.

Ο Δρ Victor Herbert υπέβαλε έκθεση στο Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής (1998, τόμος 48) ότι μόνο 0.00000035 ουγγιές (1 μικρογραμμάριο) της βιταμίνης B12 απαιτούνται ανά ημέρα. Αυτές οι ελάχιστες απαιτήσεις βιταμινών μπορεί να είναι ανεπαρκείς να εξηγήσουν τις ανάγκες των υγιών ωμοφάγων vegan, παραδείγματος χάριν, οι οποίοι μπορεί να απαιτούν λιγότερη B12 λόγω μιας βελτιωμένης γαστρικής δυνατότητας και μιας υψηλής δυνατότητας να ανακυκλωθεί η βιταμίνη B12. (Το μαγείρεμα καταστρέφει τα μικρόβια και μια ιδιαίτερα αποστειρωμένη, μαγειρεμένη veganδιατροφή μπορεί να μην παρέχει στα έντερα αρκετή χλωρίδα καλής ποιότητας). Τα ποσοστά απορρόφησης B12 είναι υψηλότερα στα υγιή άτομα απ'ό,τι στα μη υγιή άτομα. Μελέτες, βασισμένες στους υγιείς Ινδούς χορτοφάγους χωρικούς, έδειξαν ότι κανένας από αυτούς δεν παρουσίασε συμπτώματα ανεπάρκειας της B12, παρά τα επίπεδα .3 - .5 μικρογραμμαρίων B12.

Ο Δρ Gabriel Cousens υποστηρίζει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης B12 προκαλείται χαρακτηριστικά από την έλλειψη απορρόφησης στο εντερικό κομμάτι παρά από μια έλλειψη αυτής της βιταμίνης στη διατροφή. Η Annie και ο Δρ Δαβίδ Jubb υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι ζουν σε ένα τόσο αποστειρωμένο, αντισηπτικό περιβάλλον για τόσο πολύ καιρό ώστε αυτοί οι απαραίτητοι συμβιοτικοί οργανισμοί είναι λιγότερο παρόντες στη διατροφή μας. Υποστηρίζουν ότι με το να λαμβάνουμε τους γεννημένους στο χώμα οργανισμούς μπορούμε να διατηρήσουμε μια τεράστια δεξαμενή από μη κωδικοποιημένα αντισώματα, έτοιμα να μετασχηματίσουν τα συγκεκριμένα παθογόνα, με τον τρόπο που προόρισε η φύση - δηλαδή καταναλώνοντας λίγο χωματάκι!

Εάν ένα άτομο είναι υγιές και σε μια υγιεινή vegan και σε υψηλό ποσοστό ωμή διατροφή και συνήθως δεν παρατρώει, ούτε συνδυάζει λανθασμένα τα τρόφιμά του και ούτε κακοποιεί τον οργανισμό του γενικά, και χρησιμοποιεί τη νηστεία περιστασιακά, είναι απίθανο ότι θα αναπτύξει συμπτώματα ανεπάρκειας B12, υπό τον όρο ότι η εντερική χλωρίδα του δεν ήταν προηγουμένως διαταραγμένη. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης B12 είναι συνήθως συμπτωματική ενός μεγαλύτερου προβλήματος δηλ. φτωχής εντερικής χλωρίδας, φτωχής απορρόφησης και επίσης έλλειψης του ηλιακού φωτός.

Ο Harvey Diamond υποστηρίζει ότι ολόκληρο το θρεπτικό ζήτημα έχει γίνει τόσο μπερδεμένο με αντιφατικές πληροφορίες ώστε δεν προκαλεί καμία κατάπληξη που οι άνθρωποι συγχέονται για το από που θα λάβουν τις επαρκείς θρεπτικές ουσίες. Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι έχουν τόσο συνολικά παραπλανηθεί και φοβηθεί ώστε καμία δόση κοινής λογικής ακόμη και των πραγματικών στοιχείων δεν μπορεί να τους διασώσει από τις βιομηχανίες των πολλών εκατομμυρίων λιρών του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των πετροχημικών (προμηθευτές συνθετικών τροφίμων "συμπληρωμάτων"). Η αλήθεια είναι ότι ο,τιδήποτε θρεπτικές ουσίες έχει ανάγκη το σώμα θα περιλαμβάνονται στις φυσικές τροφές τους (για τα ανθρώπινα οντα, οι ωμές φυτικές τροφές). Η Μητέρα Φύση ξέρει πώς να παρέχει για τα δικά της δημιουργήματα. Γιατί άλλωστε να είμαστε δημιουργημένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε χορτοφάγοι εκ του φυσικού μας και ω του θαύματος δεν μας παρέχεται καθόλου βιταμίνη B12 από τα φυτά; Εάν δεν μπορούμε να τη πάρουμε από τα ωμά φρούτα, τα λαχανικά, τους κελυφωτούς καρπούς, τους σπόρους ή τα φύτρα τότε ΔΕΝ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ! Ακριβώς επειδή ένα άγριο φρούτο ή οργανικό τρόφιμο περιέχουν μόνο ένα μικρό ποσό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανεπαρκή. Σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μόνο ένα μικρό ποσό!

Οι προωθητές χαπιών γρήγορα ανταπαντούν ότι το χώμα μας είναι ανεπαρκές, αλλά σύμφωνα με τον Diamond και άλλους, εάν ένας σπόρος δεν λαμβάνει τα στοιχεία που χρειάζεται ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ (Ή ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΑΝΕΠΑΡΚΩΣ ). Επίσης, τα φυτά λαμβάνουν θρεπτικές ουσίες από άλλες πηγές σε μεγαλύτερα ποσά: ο ήλιος, το νερό και ο αέρας. Τα φυτά λαμβάνουν πραγματικά μόνο περίπου το 1% των θρεπτικών ουσιών από το χώμα.

Εάν αναπτύξετε μια ανεπάρκεια B12, ορισμένες επείγουσες διαιτητικές ρυθμίσεις μπορεί να πρέπει να γίνουν, και υπάρχει μια δυνατότητα η νηστεία να είναι στην ημερήσια διάταξη. Εν πάση περιπτώσει, μεταπηδώντας σε μια πιό υγιεινή διατροφή, είτε πρόκειται για χορτοφαγία, vegan ή ωμοφαγία (για βέλτιστη υγεία), πρέπει να επιστρέψουμε στη φύση όσο το δυνατόν περισσότερο και να δώσουμε λίγη προσοχή στους φοβικούς των μικροβίων που μας συμβουλεύουν να πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά και τα φρούτα μας. Αγοράστε οργανικά(βιολογικά) και τρώτε τη καλλιεργημένη στο σπίτι ή άγρια τροφή και μην τη καθαρίσετε πάρα πολύ σχολαστικά! Ακριβώς όπως προόρισε η φύση!.

Παρακαλώ σημειώστε ότι δεν συστήνεται σε κανέναν να κάνει μια νηστεία μεγαλύτερης διάρκειας από 1½ ημέρα χωρίς την επίβλεψη αρμοδίου, καθώς η παρατεταμένη νηστεία πρέπει να ελεγχεται από έναν καταρτισμένο ειδικό επόπτη.

1. 'Fit for Life', Diamond, H. and M., 1987

2. 'The Life Science Institute Course in Natural Health' - 1986

3. 'Nutrition and Athletic Performance', Dr D. Graham, 1999

4. 'Female Balance' article 2001 -K Perrero www.living-foods.com

5. Human Anatomy and Phyisology - Marieb - 1999

6. Correspondence with Dr Vetrano and family 2001

7. 'The Sunfood Diet Success Story' by David Wolfe

8. B12 article by the Vegan Society

9 . B12 article by the Vegetarian Society

10. 1990 'Solstice Magazine' article

ΠΗΓΗ: http://live-sustainably.blogspot.com/2006/09/b12.htmlΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΔΩ : http://libaware.economads.com/b12issue.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου