relax

relax
relax

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Φυσική προστασία από τσιμπήματα κουνουπιών

Το καλοκαίρι που κάνουν την εμφάνισή τους τα κουνούπια, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι από πριν για να τα αντιμετωπίσουμε φυσικά.

Μερικά μέτρα προστασίας για το σπίτι μας:
-Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους στην επιφάνεια του νερού που λιμνάζει. Τα πρώτα δύο στάδιά τους της ζωής ενός κουνουπιού εξαρτώνται από το νερό, χωρίς αυτό δεν μπορούν να αναπαραγάγουν. Επομένως το πρώτο βήμα για τον έλεγχο των κουνουπιών είναι να μην υπάρχει στην περιοχή μας στάσιμο νερό. Αλλάζεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα το νερό των κατοικίδιων ζώων σας και φροντίστε να μην μένει πουθενά νερό όταν ποτίζεται.

-Τα σκοτεινά ρούχα προσελκύουν τα κουνούπια. Όταν βγαίνετε, φορέστε ανοιχτού χρώματος ρούχα για να μην τα προσελκύεται.
- Τα αρώματα που μυρίζουν γλυκά, τα σπρέι μαλλιών και οι λοσιόν για μαύρισμα προσελκύουν τα κουνούπια. Είναι καλύτερο όταν βγαίνετε έξω να αποφεύγετε να φοράτε αρώματα.
- Τα κουνούπια μας ανιχνεύουν επίσης από το διοξείδιο του άνθρακα της αναπνοής μας, (από μέχρι και 20 μέτρα μακριά). Συνιστάται να μην κάνετε δουλειές που κάνουν βαρύτερη την αναπνοή σας επειδή γίνεστε μεγαλύτερος στόχος.
- Αποφύγετε τα γλυκά, τα φρούτα όπως οι μπανάνες δεδομένου ότι αυτά μπορούν να προσελκύσουν τα κουνούπια.
-Εάν ψένεται στη σχάρα, ρίξτε λίγο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο στα κάρβουνα για να αποκρούετε τα κουνούπια.
-Φυτέψτε marigold και catnip γύρω από το σπίτι σας που λειτουργούν ως φυσική απωθητική ουσία με το άρωμά τους.

Φυσικές απωθητικές ουσίες για τα κουνούπια:
Πολλά φυτά όπως το σκόρδο, η κανέλα, το γεράνι, ο ευκάλυπτος, ο κέδρος, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, η μέντα, η σιτρονέλλα, το μελισσόχορτο (που περιέχει σιτρονέλλα όπως έχω γράψει αλλού), τα κρεμμύδια, το θυμάρι, η καλέντουλα (marigold) και η καλαμίνθη (catnip-catmint) αποκρούουν τα κουνούπια.

Μια μελέτη του 2002 στο New England Journal of Medicine σύγκρινε τις διαφορετικές συνθετικές χημικές και βοτανικές απωθητικές ουσίες:

To Repel® Lemon Eucalyptus προσφέρει 120.1 λεπτά προστασία από τα κουνούπια, περισσότερο από μια απωθητική ουσία με μια χαμηλή συγκέντρωση του χημικού DEET (το Off Skintastic για τα παιδιά με 4.75% DEET παρέχουν 88.4 λεπτά προστασία), και λιγότερο από το OFF! Deep Woods® με 23.8% DEET, το οποίο παρέχει 301.5 λεπτά προστασία.
Οι απωθητικές ουσίες του αιθέριου ελαίου από ευκαλύπτου, εκτός από τις χημικές ουσίες DEET και picaridin, έχουν καταχωρηθεί με την Αμερικάνικη υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (που σημαίνει ότι τα υλικά έχουν αναθεωρηθεί και έχουν εγκριθεί για την αποτελεσματικότητα και την ανθρώπινη ασφάλεια) και συστήνεται από τα κέντρα ελέγχου ασθενείας και πρόληψης για τα κουνούπια που μπορούν να φέρουν τον ιό του δυτικού Νείλου.

Αιθέριο έλαιο γερανιών και έλαιο σόγιας
Η μελέτη του New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι το Bite Blocker παρείχε 94.6 λεπτά προστασία ενάντια στα κουνούπια. Αυτό είναι ελαφρώς αποτελεσματικότερο από to Skintastic για τα παιδιά (που περιέχei 4.75% DEET), τα οποία παρείχαν 88.4 λεπτά προστασίας.
Η μελέτη από το Ηνωμένο τμήμα γεωργίας ταξινόμησε το Bite Blocker δεύτερο στην αποτελεσματικότητα μετά από το Repel. Το Bite Blocker εκτιμήθηκε πιο αποτελεσματικότερο από τη συνθετική απωθητική ουσία κουνουπιών DEET 7%.
Το Bite Blocker έχει αιθέρια έλαια του γερανιού, της σόγιας και της καρύδας και είναι διαθέσιμο σαν σπρέι για ψεκασμό ή λοσιόν.

Σιτρονέλλα
Μια γνωστή φυσική απωθητική ουσία κουνουπιών. Τα αιθέρια έλαια της σιτρονέλλας χρησιμοποιούνται για να κάνουν λοσιόν, σπρέι και κεριά.
Μια μελέτη του Πανεπιστήμιο Guelph αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των κεριών με σιτρονέλλα 3% και 5% στην προστασία από τα δαγκώματα.
Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τοποθετήθηκαν κοντά στα κεριά σιτρονέλλας είχαν 42.3% λιγότερα τσιμπήματα.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, τα κεριά σιτρονέλλας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως αυτόνομη απωθητική ουσία, αν και μπορούν να βοηθήσουν αρκετά.

Catnip-Catmint
Μια άλλη έρευνα από το τμήμα εντομολογίας του κρατικού Πανεπιστημίου της Αϊόβα παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας μελέτης για το κοινό catnip. Μεταξύ των συμπερασμάτων τους ήταν το γεγονός ότι το αιθέριο έλαιο του catnip είναι 10 φορές αποτελεσματικότερο στην απόκρουση των κουνουπιών από τις ισχυρές χημικές ουσίες όπως το DEET.

Κάποια άλλη θεωρεία υποστηρίζει ότι η συχνή κατανάλωση σκόρδου λειτουργεί σαν απωθητική ουσία μέσω της οσμής του δέρματος στα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Μια δικιά μου μέθοδος που για μένα δουλεύει είναι να αλείβω στο σώμα μου χυμό από λεμόνι. Ίσως σας φαίνεται πολύ απλό για να είναι αποτελεσματικό αλλά σε μένα δουλεύει. Εξάλλου το λεμόνι απολυμαίνει, καθαρίζει και μαλακώνει το δέρμα. Αν το δοκιμάσετε και εσείς πείτε μου τα αποτελέσματα.

Για να φτιάξετε την δικιά σας απωθητική ουσία σας προσθέστε 7-10 σταγόνες από αιθέρια έλαια σε 2 κουταλάκια από φυτικό έλαιο και αναμίξετε. Τα αιθέρια έλαια είναι αρκετά ισχυρά και μπορούν να ενοχλήσουν τα ευαίσθητα άτομα για αυτό πρέπει να γίνεται δοκιμή πρώτα σε ένα μικρό σημείο του σώματος, για τυχόν αλλεργίες. Οι έγκυοι γυναίκες πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους για τη χρήση οποιουδήποτε αιθέριου λαδιού.

Φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από κουνούπια
Η απλούστερη μέθοδος για την ανακούφιση από τη φαγούρα του τσιμπήματος των κουνουπιών είναι μια κρέμα που γίνεται εύκολα, από συστατικά που βρίσκονται συνήθως στα περισσότερα σπίτια. Η κρέμα μπορεί να γίνει με τη χρησιμοποίηση μόνο σόδας και νερού. Χύστε λίγη σόδα σε ένα μικρό κύπελλο και αναμίξτε την με λίγο νερό για να κάνετε μια κολλώδη κρέμα.
Αλείψτε το μίγμα της κρέμας στο τσιμπημένο σημείο για άμεση ανακούφιση.
Αυτή τη μέθοδο την έχω χρησιμοποίηση και εγώ και την βρήκα αποτελεσματικότατη.

Μια άλλη μέθοδος που έχω διαβάσει για να απαλλαγείτε από τη φαγούρα και την ενόχληση, είναι να τρίψτε φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας πάνω στα τσιμπήματα.

Ο James Duke, Ph.D., συντάκτης «του πράσινου φαρμακείου» συστήνει το φυτό Plantain (Plantago, διάφορα είδη) ότι είναι ένα από τα καλύτερα φυτά για να μεταχειριστεί τα τσιμπήματα κουνουπιών.
Δεν χρειάζεστε να φυτέψετε αυτό το φυτό επειδή είναι ένα πολύ κοινό ζιζάνιο και βρίσκεται παντού. Για να χρησιμοποιήσετε το φυτό ως πρώτες βοήθειες για ένα δάγκωμα κουνουπιών, συντρίψτε μερικά φύλλα και τα τρίψτε το στο δάγκωμα.

Φυσική προστασία από ποντίκια μυρμήγκια κουνούπια μύγες ψείρες κοριούς

Για τα ποντίκια
-Ένωσε με ζυμάρι ρινίσματα σιδήρου και όσα το φάνε πεθαίνουν.
-Τρίψε σκάρφη (ελλέβορο) κάνε την σκόνη και ανακάτωσε τη με αλεύρι, δώσε τους να φάνε και ψοφάνε. (Το ίδιο έχω ακούσει ότι γίνετε και με το γύψο)
-Αν θέλουμε να στραβώσουμε τα ποντίκια κοπανίζουμε γαλατσίδα και την ανακατεύουμε με αλεύρι και μέλι και τη βάνουμε να τη φάνε. Όταν τι φάνε θα στραβωθούν.
-Επίσης αν φάνε ρίζα από βάτο ανακατεμένη βούτυρο, ψωμί και τυρί ψοφούν.
-Βρείτε τις τρύπες των φωλιών τους και βουλώστε τες με κλαδιά από πικροδάφνες(προσοχή είναι δηλητηριώδης). Τα ποντίκια για να βγούνε έξω από τη φωλιά τους θα τα φάνε και έτσι ψοφούν.
-Πάρε κολυσαύρα, κάψε τη και κάνε τη σκόνη, την οποία βάλε πάνω σε αναμμένα κάρβουνα μαζί με καρύδια κοπανισμένα και όσα ποντίκια μυρίσουν την βρώμα φεύγουν.
-Τα ποντίκια φεύγουν αν θυμιατίσουμε με αιματοστάχτη πέτρα και αν κάνουμε καπνό με χλωρά αλμυρίκια.

Για τα ποντίκια στο σπίτι
Επειδή στο σπίτι δεν θέλουμε να ψοφήσουν τα ποντίκια χωρίς να ξέρουμε που είναι λόγο της αποσύνθεσης, η καλύτερη οικολογική λύση είναι οι παγίδες με κόλλα.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν έτοιμες παγίδες με κόλα, αλλά και ειδική κόλλα που δεν ξεραίνετε και μπορούμε να αλείψουμε μια τάβλα ή οπουδήποτε άλλη επιφάνεια-παγίδα.
Στη μέση της παγίδας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ελκυστική τροφή για ποντίκια όπως σπόρους από καλαμπόκι, σιτάρι ή λάδι και ζυμάρι. Το ποντίκι θα πιαστεί εκεί ζωντανό το οποίο θα απομακρύνουμε μετά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο ότι πρέπει να φοράμε γάντια, λόγου ότι τα ποντίκια έχουν πολύ καλή όσφρηση και μπορεί να μυριστούν την ανθρώπινη μυρωδιά και να μην πλησιάσουν την παγίδα. Τοποθετήστε αρκετές παγίδες από μέρη στα οποία έχετε υποψία ότι περνούν ή βλέπετε περιττώματα τους.


Στον κήπο
Τοποθετήστε ναφθαλίνη μέσα σε ένα δοχείο με νερό και ανακατέψτε. Σκεπάστε το με ένα κάλυμμα π.χ. τελάρο για να μην μπορούν να πλησιάσουν άλλα ζώα και συμπληρώνετε με νερό πριν εξατμιστεί. Η μυρωδιά της ναφθαλίνης ενοχλεί και απωθεί τα ποντίκια.
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε φυτεύοντας σαμπούκο περιμετρικά του κήπου ή του σπιτιού σας ή τρίβοντας φύλλα σαμπούκου και ψεκάζοντας με ένα διάλυμα, εκεί που δεν θέλετε να περνούν.Το ίδιο μπορείτε να κάνετε στις φωλιές τους για να απομακρυνθούν.

Για τα μυρμήγκια
-Βάλε μερικά μυρμήγκια στα κάρβουνα θύμιασε το σπίτι να φύγουν τα υπόλοιπα.
-Πάρε του κέδρου το θυμίαμα ανάλυσε το, άλειψε τις τρύπες των μυρμηγκιών και εξαφανίζονται.
-Κοπάνισε τους με τις ρίζες της αγριαγγουριάς να φύγουν.
-Τα μυρμήγκια δεν πειράζουν τα δέντρα αν αλείψουμε τους κορμούς με κοπανισμένα πικρά λούπινα μαζί με μούργα ή με κατράμι λιωμένο ή βρασμένο με λάδι .

-Τα μυρμήγκια εμποδίζονται αν ανακατέψουμε χολή από ταύρο και πίσσα με μούργα και αλείψουμε τους κορμούς των δέντρων. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το κοκκινόχωμα αν το ανακατέψουμε με πίσσα και αλείψουμε τους κορμούς.

Σύγχρονη οικολογική λύση για τα μυρμήγκια
Ο βόρακας (βορικό οξύ) είναι 100% φυσικό υλικό και δουλεύει πολύ καλά στην εξολόθρευση μυρμηγκιών και κατσαρίδων.Τον βρίσκετε στα φαρμακεία. Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό με 1 / 2 φλιτζάνι ζάχαρη και 2 κουταλιές βόρακα. Διαποτίζετε μπάλες από βαμβάκι στο μείγμα του βόρακα και τοποθετήστε τα κοντά σε ίχνη μυρμηγκιών στο σπίτι σας. Εάν χρησιμοποιείται εκτός σπιτιού για τα μυρμήγκια των λόφων, αναμείξτε 1 / 2 φλιτζάνι ζάχαρη σε σκόνη, 2 κουταλιές βόρακα και προσθέστε αρκετό νερό για να κάνετε μία πάστα. Τοποθετήστε μια κουταλιά πάστα σε κάθε τρύπα η μέρος όπου υπάρχουν μυρμήγκια. Ο βόρακας μπορεί να είναι φυσικό υλικό δεν παύει όμως να είναι δηλητήριο, για αυτό πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.
Μια άλλη λύση οικολογική λύση για τα μυρμήγκια είναι να ρίξετε τριμμένο καυτερό κόκκινο πιπέρι στην είσοδο της φωλιάς τους.
Τα μυρμήγκια είναι μέρος του οικοσυστήματος. Δεν συνιστώ να τα καταπολεμάτε στο βιολογικό περιβόλι γιατί είναι ωφέλιμα επί το πλείστον, παρά μόνο στο σπίτι.

Για τα κουνούπια
-Τα κουνούπια τα φθείρουν οι τρίχες των αλόγων, να τις κρεμάσεις στην πόρτα και μέσα στο σπίτι.
-Κοπάνισε κύμινο ανακάτωσε το με άσπρο κρασί και ράντισε με αυτό τα παράθυρα και δεν έρχονται μέσα ή άλειψε με αυτό το χόρτο το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια σου να μην σε αγγίξουν καθόλου
-Τα κουνούπια φεύγουν αν μουσκέψουμε απήγανο και ραντίσουμε το σπίτι.
-Επίσης αν βράσουμε κόνιζα και με το ζουμί ραντίσουμε το σπίτι ή αν θυμιατίσουμε με χαλβάνη, με θειάφι ή με κύμινο.
-Ακόμα φεύγουν αν καπνίσουμε το σπίτι με τρυγιά από ξύδι και ρίγανη.
-Αν βρέξουμε ένα σφουγγάρι με ξύδι και το κρεμάσουμε στο ταβάνι μαζεύονται εκεί όλα τα κουνούπια.

Διοσκουρίδης
Τα κουνούπια δεν τα αφήνει να πλησιάσουν η αψιθιά, αν επαλειφθεί με λάδι. Σαν θυμίαμα οι μπάλες, το φύλλωμα και τα πριονίδια του κυπαρισσιού και η βοδινή κοπριά.

Για τις μύγες
-Στούμπισε αψιθιά με γάλα αγελάδας και βράσε το καλά, μετά βάλτο σε ένα δοχείο και όσες το αγγίξουν ψοφάνε.
-Κοπάνισε ρίγανη ανακάτωσε τη με χολή χοίρου και ράντισε με αυτό το σπίτι να φύγουν.
-Κρέμασε το βράδυ ρεβιθιές χλωρές αφού φας τον καρπό και σε αυτές κάθονται όλη τη νύχτα οι μύγες και κάψε τες.
-Οι μύγες φεύγουν αν θυμιατίσουμε με καλαχάνι ή αν ραντίζουμε με ζουμί από φύλλα κουφοξυλιάς(σαμπούκου)
-Οι μύγες δεν πειράζουν τα βόδια αν βράσουμε καρπό από δάφνη με λάδι και τα αλείψουμε.

Για τις ψείρες
-Για να μην κάνεις ψείρες τρώγε κάθε ταχύ ψωμί βρεγμένο με λάδι.
-Ένα χόρτο που το λένε οι γιατροί στοιχάς ελληνικά και φράγκικα stecade (εννοεί την λεβάντα-Lavandula stoechas), τη σκόνη αυτή ένωσε με λάδι και ξύδι και αλείψου να ψοφήσουν.

Για τους κοριούς
-Βράσε απύρι, δηλαδή θειάφι με νερό και ζεμάτισε τα σανίδια.
-Ένωσε χολή προβάτου με λάδι και άλειψε τα να ψοφήσουν.
-Βάλε νερό σε ασβέστη άσβηστο και άλειψε τα σανίδια και πεθαίνουν.
-Στούμπισε σκυλοκρέμμυδο και ανακάτωσε το με ξύδι, άλειψε το κρεβάτι με ένα σφουγγάρι να ψοφήσουν.
-Αν θες να μην γεννηθούν άλλοι πλέον, βάλε τα πόδια του λαγού ή του ελαφιού στο κρεβάτι σου και δεν γίνονται.

Πηγές: Γεωπονικόν/Αγάπιου μοναχού του Κρητός-Γεωπονικά/Κασσιανού Βάσσου

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ

Σε όλες τις ιστορικές περιόδους και σε όλους τους πολιτισμούς, η κοινή γνώμη θεωρούσε την κοιλιά ως την κύρια έδρα των συναισθημάτων και των συγκινήσεων.

Όμως για τους επιστήμονες ήταν μέχρι σήμερα απλώς ένας σωλήνας που λειτουργούσε αντανακλαστικά, ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους στο δυτικό κόσμο το πιο πεζό, γλοιώδες και ενοχλητικά θορυβώδες μέρος του ανθρώπινου σώματος. Μέχρις ότου κάποιος σκέφτηκε να μετρήσει τις νευρικές ίνες του εντέρου.
Έτσι ανακάλυψε ότι οι αυθαίρετοι ισχυρισμοί των αρχαιότερων παραδόσεων είχαν επιστημονική βάση, αφού στην κοιλιά υπάρχει ένας δεύτερος εγκέφαλος, σχεδόν το αντίγραφο εκείνου που έχουμε στο κεφάλι, ο οποίος δε χρησιμεύει μόνο για την πέψη.
Ανακαλύφθηκε, έτσι, ότι ο κοιλιακός εγκέφαλος λειτουργεί αυτόνομα και στέλνει περισσότερα σήματα στον εγκέφαλο του κεφαλιού απ’ όσα λαμβάνει απ’ αυτόν. Βοηθά στο να παγιώνονται οι αναμνήσεις που αφορούν στα συναισθήματα. Μπορεί ν’ αρρωστήσει, να υποφέρει από στρες, ν’ αναπτύξει τις δικές του νευρώσεις.
Βιώνει συναισθήματα, "σκέφτεται" και θυμάται. Και μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις.
Ίδια κύτταρα, ίδιες αρχές λειτουργίας, ίδιοι υποδοχείς: σχεδόν ταυτόσημοι
Ο δεύτερος εγκέφαλός μας αναλαμβάνει τις "αποφάσεις της κοιλιάς", δηλαδή τις αυθόρμητες και ασυνείδητες, άρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη χαρά όσο και στον πόνο μας. Για τη μελέτη αυτού του δεύτερου εγκεφάλου γεννήθηκε μια καινούρια επιστήμη: η νευρογαστρεντερολογία.
Τα θεμέλιά της έθεσε, στα μέσα του 1900, ο Λέοπολντ Άουερμπαχ, ένας Γερμανός νευρολόγος ο οποίος, μελετώντας το έντερο στο μικροσκόπιο, παρατήρησε δύο λεπτότατα στρώματα νευρικών κυττάρων ανάμεσα σε δύο στρώματα μυών.
Κι ανακάλυψε ότι αυτό το είδος δικτυωτού πλέγματος περιβάλλει όλη την πεπτική οδό μέχρι το ορθό έντερο.
Το δίκτυο των νευρικών κυττάρων που ανακάλυψε ο Άουερμπαχ είναι το κέντρο διαχείρισης και ελέγχου. Δεν περιορίζεται στο να αναλύει τη σύνθεση των τροφών και στο να συντονίζει τους μηχανισμούς απορρόφησης και έκκρισης της.
Ελέγχει επίσης την ταχύτητα διέλευσης του περιεχομένου καθώς και άλλες λειτουργίες, οι οποίες ρυθμίζονται χάρη στην ισορροπία μεταξύ των ανασταλτικών και των διεγερτικών νευροδιαβιβαστών, των διεγερτικών ορμονών και των προστατευτικών εκκρίσεων.
Ο κοιλιακός μας εγκέφαλος πρέπει ν’ αναλύσει την κάθε τροφή στα συστατικά της για ν’ αποφασίσει ποια στοιχεία πρέπει να απορροφήσει και ποια να αποβάλει - δηλητήρια, μικροοργανισμούς.
Κι αυτό γιατί ο κοιλιακός εγκέφαλος είναι επίσης ο οργανωτής της άμυνας ενάντια στους εισβολείς.
Όταν η κοιλιά "ενοχλείται", μας βάζει σε μπελάδες
Το 1981, ο Αυστραλός Μαρτσέλο Κόστα, απέδειξε ότι τα νευρικά κύτταρα του εντέρου παράγουν σεροτονίνη, για την οποία ήδη γνώριζαν ότι ήταν ένας από τους πολλούς νευροδιαβιβαστές του νευρικού συστήματος.
Όμως, δεν είναι η μοναδική ουσία που εκκρίνεται από τον κοιλιακό εγκέφαλο, ο οποίος είναι ένα τεράστιο χημικό εργοστάσιο που παράγει περίπου σαράντα νευροδιαβιβαστές ή νευρορυθμιστές, μέσω των οποίων τα διάφορα μέρη του επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τον κρανιακό εγκέφαλο
Τα κύτταρα και των δύο εγκεφάλων μιλούν την ίδια χημική γλώσσα. Αυτό εξηγεί το γιατί συχνά οι ασθενείς από Αλτσχάιμερ και πάρκινσον παρουσιάζουν ίδιου τύπου βλάβες και στους δύο εγκεφάλους.

Όπως επίσης και το γιατί τα ψυχοφάρμακα επιδρούν και στο έντερο και τα γαστρεντερικά φάρμακα και στον εγκέφαλο.
Η πιο πρόσφατη θεραπεία, που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, για το ευερέθιστο κόλον είναι αποτέλεσμα των ερευνών για τον κοιλιακό εγκέφαλο. Από τη συγκεκριμένη ασθένεια υποφέρει το 20% του πληθυσμού.

Προκαλεί πόνους στην κοιλιά, ακανόνιστες κενώσεις και συσσώρευση αέριων. Δεν ξέρουμε γιατί το κόλον αυτών των ασθενών δυσλειτουργεί.

Ένοχος, σύμφωνα με τον Σέρμαν- καθηγητή φυσιολογίας στην κτηνιατρική σχολή του Ανόβερου- είναι ο κοιλιακός εγκέφαλος ή, ακριβέστερα, η κακή συνεννόηση μεταξύ του πάνω και του κάτω εγκεφάλου - το ίδιο πιθανόν ισχύει και για άλλες πενήντα περίπου ασθένειες.
Ο κοιλιακός εγκέφαλος μπορεί να υποφέρει κι από νευρώσεις. Πάντως, η επικοινωνία μεταξύ των δύο εγκεφάλων ρυθμίζεται από εκείνον της κοιλιάς.
Απ’ αυτόν ξεκινά το 90% των μηνυμάτων προς το κεφάλι.

Εμείς τα αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν είναι σήματα συναγερμού που προκαλούν μια σειρά από ενοχλητικές αντιδράσεις
Οι καταθλιπτικοί αισθάνονται όλες τις κινήσεις του εντέρου τους
Ο Έμεραν Μάγερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανακάλυψε ότι ένα μέρος των μηνυμάτων του κοιλιακού εγκεφάλου φτάνει στο μεταιχμιακό σύστημα που βρίσκεται στο κέντρο του πάνω εγκεφάλου.

Αυτό το σύστημα παίζει αποφασιστικό ρόλο στη ρύθμιση της συναισθηματικής μας συμπεριφοράς, αφού επεξεργάζεται τα αρνητικά σήματα και καταστέλλει τα δυσάρεστα συναισθήματα.
Τα ερεθίσματα που προέρχονται από το έντερο γίνονται αντιληπτά μόνο όταν ξεπερνούν ένα σχετικά υψηλό κατώφλι(τιμή ενεργοποίησης), ενώ όποιος υποφέρει από ευερέθιστο κόλον, σύμφωνα με τον Μάγερ πιθανόν να έχει πιο χαμηλό κατώφλι, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται και την παραμικρή εντερική κίνηση.
"Οι καταθλιπτικοί και οι αγχωτικοί έχουν παρόμοια συμπτώματα", αναφέρει ο Μάγερ.

Γιατί χαμηλώνει το κατώφλι; Πιθανόν λόγω του στρες.
Όταν ο πάνω εγκέφαλος αισθάνεται πίεση ή φόβο, θέτει σε συναγερμό τα κύτταρα του εντέρου, τα οποία παράγουν ερεθιστικές ουσίες όπως η ισταμίνη.

Η πρωτεΐνη αυτή ενεργοποιεί τα νευρικά κύτταρα του πεπτικού σωλήνα κι αυτά προκαλούν συσπάσεις στους μυς του εντέρου.
Έτσι εξηγούνται οι κράμπες, οι σουβλιές και η διάρροια. Αυτό το σήμα συναγερμού ανεβαίνει έπειτα στον κρανιακό εγκέφαλο, ο οποίος το αναμεταδίδει στον κοιλιακό και πάει λέγοντας
Αν το άγχος δεν υποχωρήσει, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και τα συμπτώματα γίνονται χρόνια.
Τα άγχη του παρελθόντος χαράσσονται ανεξίτηλα και στην κοιλιά
"Τα άγχη που βιώσαμε κατά το παρελθόν εντυπώνονται τόσο στο κεφάλι όσο και στην κοιλιά, δημιουργώντας μια ισόβια υπερευαισθησία του άξονα κεφάλι-κοιλιά", τονίζει ο Σέμαν. Μήπως λοιπόν η μελαγχολία και ο φόβος γεννιούνται στο έντερο;
"Τα δεδομένα μάς λένε ότι, όπως το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού επιδρούν στη διάθεσή μας, έτσι και άλλες ψυχικές καταστάσεις μπορεί να γεννιούνται στον κοιλιακό εγκέφαλο, μεταξύ των οποίων και η τυπική κατάθλιψη", υποστηρίζει ο Μάγερ.
Όμως αυτές οι έρευνες είναι ακόμα στα σπάργανα.
Κάθε φορά που το έντερο συσπάται και εκκρίνει σεροτονίνη ή άλλους νευροδιαβιβαστές, οι πληροφορίες ταξιδεύουν μέσω των πνευμονογαστρικών νεύρων μέχρι τον πάνω εγκέφαλο, όπου μεταφράζονται σε αδιαθεσία, αλλεργία, αίσθημα κόπωσης ή ζωτικότητας και καλή ή κακή διάθεση.
Και η κοιλιά επίσης ονειρεύεται
"Μπορούμε να πούμε ότι ο κοιλιακός εγκέφαλος σκέφτεται", ισχυρίζεται ο Σέρμαν. "Είναι οργανωμένος με λειτουργικό τρόπο, δουλεύει με μια σειρά κυκλωμάτων, είναι σε θέση να καταγράφει διαφορετικές καταστάσεις και ν’ αντιδρά αυτόνομα. Εν ολίγοις, έχει όλα τα στοιχεία ενός ολοκληρωμένου νευρικού συστήματος".
Το βέβαιο είναι ότι η κοιλιά φτιάχνει την ατμόσφαιρα του κεφαλιού.
Το κεφάλι είναι η "τράπεζα" των συναισθημάτων, αφού συλλέγει όλες τις αντιδράσεις και τα δεδομένα κυρίως στο μετωπιαίο φλοιό.
Ο κοιλιακός εγκέφαλος διηγείται τη δική του εκδοχή στον πάνω εγκέφαλο, δημιουργεί το δικό του "αισθηματικό" προφίλ και προετοιμάζει ένα αισθητικό υπόστρωμα ή κλίμα για τη νύχτα. Πράγματι, κατά τη φάση REM του ύπνου, όπου ο εγκέφαλος παράγει κύματα υψηλής συχνότητας (αλλά χαμηλού δυναμικού) και όνειρα, τα σπλάχνα αρχίζουν κι αυτά να πάλλονται κυματιστά χάρη στη σεροτονίνη.
Μ’ αυτά τα κύματα ο κρανιακός εγκέφαλος "αποθηκεύει" τις αναμνήσεις με όλη τη συναισθηματική τους φόρτιση.
"Τα προσεχή χρόνια ίσως ανακαλύψουμε ότι ο εγκέφαλος και η κοιλιά είναι η βιολογική μήτρα του ασυνειδήτου!




Αγαπητοί φίλοι...είχατε ποτέ την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά ή ένα παράξενο συναίσθημα ότι μια κατάσταση είναι επικίνδυνη ή νοιώσατε ‘πεταλούδες’ στο στομάχι σας πριν από μια σημαντική συνάντηση;
Αυτό οφείλετε στην δράση του ‘Δεύτερου Εγκέφαλου’.
Ναι, παρόλο που δεν είναι ευρέως γνωστό στους περισσοτέρους ανθρώπους, έχουμε δύο ‘φυσικούς’ Εγκεφάλους.
Οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με τον Εγκέφαλο που βρίσκεται στο κρανίο. Υπάρχει όμως ένας δεύτερος Εγκέφαλος στα έντερα.
Μάλιστα περισσότερα από τα μισά νευρικά κύτταρα βρίσκονται στα έντερα.
Ίσως να σας φανεί παράξενο αλλά ο ‘εντερικός Εγκέφαλος’ περιέχει νεύρα και νευροδιαβιβαστές παρόμοιους μ’ αυτούς που βρίσκονται στον Εγκέφαλο του κρανίου. Επιπλέον όπως ο βασικός Εγκέφαλος, ο ‘εντερικός Εγκέφαλος’ έχει την ικανότητα να μαθαίνει, να θυμάται και να παράγει συναίσθημα.

Οι δύο αυτοί Εγκέφαλοι επικοινωνούν αμφίδρομα μέσω μεγάλης νευρικής οδού που εκτείνεται από την βάση του κρανίου μέχρι την κοιλιά.
Έτσι ο ένας επηρεάζει τον άλλο. Αυτό δικαιολογεί γιατί υπάρχει ανησυχία στο στομάχι πριν από μια σημαντική συνάντηση ή ένα καυτερό φαγητό μπορεί να προκαλέσει ανήσυχο ύπνο ή ακόμα και εφιάλτες.
Πως συνέβη να έχουμε δύο Εγκέφαλους;
Κατά τη διάρκεια της αρχικής εμβρυϊκής ανάπτυξης τόσο τα όργανα (οισοφάγος, στομάχι, λεπτό και παχύ έντερο), όσο και ο βασικός Εγκέφαλος, άρχισαν να αναπτύσσονται από τα ίδια συσσώρευση εμβρυϊκού ιστού. Όταν αυτό το τμήμα ιστού χωρίστηκε, το ένα τμήμα μεγάλωσε και έγινε το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Εγκέφαλος, Κρανιακά νεύρα, Νωτιαίος Μυελός), και το άλλο έγινε το ‘εντερικό νευρικό σύστημα’.
Στα τελευταία στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, αυτοί οι δύο Εγκέφαλοι συνδέθηκαν μέσω ενός μαζικού νεύρου του Πνευμονογαστρικού.
Αυτό είναι το μακρύτερο όλων των κρανιακών νεύρων, και σχηματίζει μια απευθείας σύνδεση μεταξύ του Εγκέφαλου και των σπλάχνων. Ακριβώς λόγω αυτής της απευθείας σύνδεσης, η κατάσταση των σπλάχνων έχει μια προφανή επίδραση πάνω ψυχοσωματική κατάσταση του ανθρώπου.
Πως λειτουργεί;
Το ‘Εντερικό Νευρικό Σύστημα’ (ΕΝΣ) είναι εμπεδωμένο στο περίβλημα του ιστού που βρίσκεται στον οισοφάγο, στο στομάχι, στο λεπτό και το παχύ έντερο. Σχεδόν κάθε ρυθμιστική χημική ουσία του βασικού Εγκέφαλου βρίσκεται επίσης στον ΕΝΣ, περιλαμβάνοντας ορμόνες και νευροδιαβιβαστές. Στο βιβλίο του ‘The Second Brain’ ο καθηγητής Dr. Michael Gershon του New York City’s Columbia – Presbyterian Medical Center, αναφέρει ολόκληρο το Γαστρεντερικό Σύστημα ως ‘το δεύτερο νευρικό σύστημα του σώματος’.
Επίσης σχολιάζει: «Ο Εγκέφαλος δεν είναι το μόνο μέρος του σώματος που είναι γεμάτο από νευροδιαβιβαστές…ένα εκατομμύριο νευροδιαβιβαστές υπάρχουν κατά μήκος των σπλάχνων…περίπου ο ίδιος αριθμός βρίσκεται στον βασικό Εγκέφαλο…».
Βασικά ο συνολικός αριθμός των νευρικών κυττάρων στα σπλάχνα είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των νεύρων που συνδέουν το υπόλοιπο σώμα με τον βασικό Εγκέφαλο. Αυτό το πολύπλοκο σύμπλεγμα επιτρέπει στο ΕΝΣ να ενεργεί ανεξάρτητα από τον βασικό Εγκέφαλο.
Είναι σημαντικό και ο δεύτερος Εγκέφαλος μας να λειτουργεί αποτελεσματικά. Δίνεται σημασία στο τι μπορεί να συμβαίνει στο πεπτικό σας σύστημα.
http://www.physio.gr/article_read.asp?id=531

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Φθόριο: Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στους Αυτοκράτορες του καπιταλισμού

Το Φθόριο (fluoride) το γνώριζαν οι γιαγιάδες μας για τη χρήση του σαν ποντικοφάρμακο.
Εξ’ ου και η προέλευση του ονόματος από την Φθορά (ενίοτε πίσω από τις λέξεις δεν κρύβεται ο Αλέξης αλλά η Αλήθεια).

Οι Ναζί γνωρίζοντας τις «ευεργετικές» του ιδιότητες το χρησιμοποιούσαν ως κατευναστικό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επετύγχαναν έτσι, νωθρότητα, απώλεια μνήμης, μειωμένη αντίληψη και σκέψη. Σας θυμίζουν κάτι αυτά τα συμπτώματα;

Το φθόριο καταστρέφει μια ουσία που είναι υπεύθυνη για την ορθή λειτουργία του νευρικού συστήματος,

την ακετυλοχολίνη.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αδράνεια στη μεταβίβαση εντολών προς τον εγκέφαλο, την αποδυνάμωση της μνήμης ενώ η έλλειψη της ευθύνεται και για τη νόσο Alzheimer. Συν τοις άλλοις, ευθύνεται για μια σειρά καρκινογενέσεις ιδιαίτερα στα οστά καθώς και για οστεοπόρωση και αρθρίτιδα.
Από το 1990 το φθόριο έχει συγκαταλεγεί στις καρκινογόνες ουσίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ με ένδειξη καρκίνου των οστών και οστεοσαρκώματος. Η Διεθνής Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας κατέταξε το φθόριο ως μη αποδεκτό οδοντικό φάρμακο, λόγω της υψηλής τοξικότητάς του. Έρευνες έδειξαν ότι αν ένα παιδί καταναλώσει 50ml οδοντόκρεμας που περιέχει φθόριο μπορεί να πεθάνει.

Θα αναρωτηθείτε πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο δηλητήριο να κυκλοφορεί σε τέτοιο εύρος και μάλιστα να εμπεριέχετε σε προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά ή ακόμα και βρέφη!

Η ιστορία ξεκίνησε το 1945 όταν ένα αμφιλεγόμενο πείραμα στην Αμερική έδειξε ότι η πρόσληψη φθορίου μπορεί να προστατεύσει από την Τερηδόνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη φθορίωση του πόσιμου νερού σε πολλές Αμερικανικες μεγαλουπόλεις. Το πείραμα αυτό παρ’ ότι έχει καταρριφθεί από νεώτερες και πιο εμπεριστατωμένες μελέτες , συνεχίζει να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο αυτής της πρακτικής ακόμα και στον 21ο αιώνα.

Με προφανή σπουδή, οι δυτικές κυβερνήσεις ακόμα και σήμερα προσπαθούν να επιβάλλουν φθορίωση νερού σε μεγαλουπόλεις παρ’ όλη την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.

Η περιβόητη έρευνα είχε ενισχυθεί από βιομηχανίες χημικών με σκοπό να μπορέσουν να ξεφορτωθούν τα τοξικά τους απόβλητα αμοιβόμενες! Γι’ αυτό,το φθόριο που χρησιμοποιήθηκε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται δεν είναι κάποιο επεξεργασμένο ή εξευγενισμένο προϊόν αλλά κοινό τοξικό απόβλητο!!

Ιδιαίτερα για την υγεία των δοντιών των παιδιών είναι επιβλαβές καθώς καταστρέφει τους ιστούς τόσο των αναπτυσσόμενων δοντιών όσο και των οστών. Το πονηρό σημείο βεβαίως είναι η αρχική διαπίστωση ότι το φθόριο έχει άμεση σχέση με την ικανότητα μνήμης και σκέψης.
Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει την άμεση σχέση κατανάλωσης φθορίου ακόμα και με μείωση του ανθρώπινου δείκτη νοημοσύνης!! Σε μια κοινωνία που μαστίζεται από αδικία και εκμετάλλευση δεν τίθεται αμφιβολία ή συνωμοσιολογία.

Το Φθόριο είναι το όνειρο κάθε αυτοκράτορα που επιθυμεί πειθήνιους υπηκόους.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ασπιρίνη «φαρμακο δια πασαν νοσον»

Οπως θα έχετε πληροφορηθεί, η κυβέρνηση, προκειμένου να περιστείλει τα έξοδα της φαρμακευτικής απερισκεψίας των ελλήνων, προχώρησε στην διακοπή χορήγησης κάθε είδους παυσίπονου, μαζί και της ασπιρίνης.

Είναι γεγονός οτι γίνονταν μεγάλη κατάχρηση κάθε είδους παυσίπονου, και ιδίως ασπιρίνης, την οποία έπαιρναν όλοι δια πάσαν νόσον, δυστυχώς μετά πολλής μαλ@ιας....

Εκανα ένα τεστ στο χωριό που παραθερίζω τα τελευταία 18 χρόνια..Απ τους 500 κατοίκους που ρώτησα.. και οι 500 έπαιρνα τα εντεροδιαλυτά δισκία, όχι γιατί τους το συνέστησε ο γιατρός, αλλά γιατί το έπαιρνε...η γειτόνισα.

Φυσικά ο αγροτικός γιατρός ( που μόλις πήρε το δίπλωμα του) το συνταγογραφούσε ανερυθρίαστα. Απλώς για την ιστορία σας λέω ότι απ αυτά τα 500 άτομα σχεδόν κανείς δεν είχε αναγκη τα δισκία της ασπιρίνης. Να γιατί χάρηκα για το μέτρο. Ομως πέρα απ αυτό δεν σημαίνει οτι η ασπιρίνη δεν είναι ΤΟ.. ΦΑΡΜΑΚΟ του 20ου αιώνα..

Ας την δούμε λοιπόν με λεπτομέρειες...

Kανένα φάρμακο δεν έχει να επιδείξει τόσο πολλές ιδιότητες, όσο η ΑΣΠΙΡΙΝΗ. Κι αυτό γιατί..

Καταπραϋνει πασης φυσεως πονους και φλεγμονες,

Ανακουφιζει απο τους ρευματισμους και τις ημικρανιες,

Παρεμποδιζει την καρδιακη προσβολη.

Τωρα, μια νεα επιστημονικη ερευνα ερχεται ν' αποδειξει οτι είναι το



«φαρμακο δια πασαν νοσον» Βοηθα ακομη ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ.

Ήδη, από τον 5ο αιώνα π.Χ., ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, είχε ανακαλύψει ένα αφέψημα από φλούδα ιτιάς, που το χορηγούσε στους ασθενείς του ως αντιπυρετικό και παυσίπονο.

Μέσα σ· αυτή την πρώτη ύλη, χωρίς ο μεγάλος Έλληνας σοφός να το γνωρίζει, βρισκόταν

Το Ακετυλοσαλικυλικό Οξύ, βασικό συστατικό της γνωστής σε όλους μας ασπιρίνης.

Το 1859, ο Γερμανός χημικός Χέρμαν Κόλμπε ανακαλύπτει τις αντισηπτικές ιδιότητες του σαλικυλικού οξέος και καταφέρνει να το παρασκευάσει από φαινόλη.

Η γεύση του φαρμάκου, όμως, είναι ιδιαίτερα απεχθής.

Η μεγάλη επανάσταση για την ασπιρίνη έγινε μερικά χρόνια αργότερα, όταν στα εργαστήρια της χημικής βιομηχανίας BAYER επιτυγχάνουν να συνθέσουν το σαλικυλικό οξύ με μόρια του οξικού οξέος.

Το παρασκεύασμα «είχε ανεκτή γεύση και Δεν Πείραζε Το Στομάχι», όπως σημείωνε ο διευθύνων φαρμακοποιός της εταιρίας.

Δύο χρόνια αργότερα, η πατέντα για την ασπιρίνη εγκρινόταν από την αρμόδια υπηρεσία του Κάιζερ.

Σήμερα,

Καταναλώνονται 40 ΧΙΛΙΑΔΕΣ Τόνοι Ακετυλοσαλικυλικού Οξέος Σ' Όλο Τον Κόσμο,

είτε σε καθαρή μορφή είτε σε συνδυασμό με άλλα αναλγητικά, είτε με βιταμίνη C, με υπνωτικά ή καφεΐνη.

Οι πολλές και σπουδαίες, όμως, ιδιότητες της ασπιρίνης ανακαλύφθηκαν και αποδείχτηκαν

Μόλις Πριν Από Είκοσι Χρόνια.

· Καταρχήν, λειτουργεί ως αναλγητικό και αντιπυρετικό, κι αυτό, γιατί περιέχει στη δομή της

Αραχιδονικό Οξύ, Το Οποίο Μπλοκάρει Τις Ορμόνες Που Προκαλούν Πόνο Ή Πυρετό.

· Ως βασικό συστατικό του περιβλήματος των κυττάρων,

Το Αραχιδονικό Οξύ

· Κάνει Τα Κύτταρα Εύκαμπτα Χωρίς Αυτό Το Σώμα Μας Θα Ήταν Άκαμπτο Σαν Κέρινο.

· Αν ένα κύτταρο ενοχληθεί από μία φλεγμονή,

Ενεργοποιείται Το Αραχιδονικό Οξύ,

Μετασκευάζεται Σε Προσταγλαδίνες,

οι οποίες με τη σειρά τους ερεθίζουν τις νευρικές απολήξεις προκαλώντας πόνο και ανεβάζουν τον θερμοστάτη του οργανισμού στο κέντρο του εγκεφάλου, προκαλώντας πυρετό.

· Η ασπιρίνη ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ τη μετατροπή του αραχιδονικού οξέος σε προσταγλαδίνες.

· Γι' αυτή την ανακάλυψη του βιοχημικού μηχανισμού πήραν το βραβείο Νόμπελ το 1982 ο Τζων Βέιν, μαζί με τους Σουν Μπέργκστρεμ και Μπένγκτ Σάμουελσον.

Από την άλλη, η ασπιρίνη είναι γνωστό ότι καταπολεμά αποτελεσματικά τις ημικρανίες.

Οι επιστήμονες δεν είναι, όμως, ακόμα σε θέση να εξηγήσουν με ποιόν ακριβώς τρόπο. Το μόνο σίγουρο, επί του παρόντος, είναι ότι η ασπιρίνη ενεργεί αποτελεσματικά εκεί που οποιοδήποτε άλλο φάρμακο έχει αποτύχει

Εκτός Από Τη Μορφίνη, Που Είναι Και Το Ισχυρότερο Όπλο Κατά Του Πόνου.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες, παίρνουν μία ή περισσότερες ασπιρίνες, και όμως το «σφυρί στο κεφάλι τους δεν σταματά».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δραστικές ουσίες της ασπιρίνης, που κανονικά απορροφούνται στο λεπτό έντερο,

Παραμένουν Αχρησιμοποίητες Στο Στομάχι.

Αν πάρουν την ασπιρίνη σε μορφή αναβράζοντος δισκίου, τότε οι δραστικές ουσίες οδηγούνται κατευθείαν στο λεπτό έντερο.

Για ακόμα γρηγορότερο αποτέλεσμα, μία ένεση με ακετυλοσαλικυλικό οξύ είναι η καλύτερη λύση.

Όμως, όσοι πάσχουν από ημικρανίες και παίρνουν τακτικά ασπιρίνη, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί,

γιατί κινδυνεύουν να γίνουν εξαρτημένα άτομα.

Εάν, δηλαδή, μειώσουν την καθημερινή τους δόση, παθαίνουν ταχυκαρδίες, παρουσιάζουν ζαλάδες, αισθάνονται άσχημα, ενώ οι πονοκέφαλοι επανεμφανίζονται εντονότεροι.

Ένας φαύλος κύκλος, δηλαδή, αφού ο ασθενής είναι υποχρεωμένος ν· αυξάνει συνεχώς τη δόση.

Μία ακόμη εξαιρετική ιδιότητα του θαυματουργού φαρμάκου είναι ότι

ΑΝΑΚΟΠΤΕΙ ΤΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΣΤΟ ΑΙΜΑ.

Αν και, για πολλά χρόνια, οι γιατροί παρέμεναν επιφυλακτικοί ως προς αυτό, οι 200 επιστημονικές μελέτες με στοιχεία για πάνω από 100 χιλιάδες ασθενείς συντείνουν στο συμπέρασμα ότι, πράγματι, η ασπιρίνη δεν επιτρέπει να παρουσιάζονται θρόμβοι στο αίμα, οι οποίοι σε περίπτωση εμφράγματος ή καρδιακής προσβολής φράζουν τις αρτηρίες.

Τα πιο πρόφατα νέα σχετικά με την ασπιρίνη είναι ότι προφυλάσσει από τον καρκίνο!

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Οργάνωση παρακολούθησε την επίδραση του ακετυλοσαλικυλικού οξέος σε περισσότερους από 600 χιλιάδες εθελοντές καρκινοπαθείς που έπαιρναν ασπιρίνη επί 6 χρόνια.

Όποιοι έπαιρναν ασπιρίνες για 16 και πάνω μήνες παρουσίαζαν κατά 40% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από κακοήθη όγκο στο λεπτό έντερο.

Βέβαια, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη ποιά μπορεί να είναι η σχέση της ασπιρίνης με την πρόληψη του καρκίνου του λεπτού εντέρου.

Εξάλλου, δεν γνωρίζουν καν ποιά είναι η αιτία της θανατηφόρας νόσου. Εκείνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι «η ασπιρίνη φαίνεται ότι την καταπολεμά», όπως υποστηρίζει ο δόκτωρ Μάικλ Τουν, διευθυντής της επιστημονικής έρευνας.

Αφού, λοιπόν, τα δεδομένα της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας δείχνουν ότι η λήψη ασπιρίνης μάς προστατεύει από τον απλό πυρετό και τους πόνους ώς τις ημικρανίες, το έμφραγμα και τον καρκίνο

(στην τελευταία περίπτωση, ενισχύοντας το αμυντικό μας σύστημα),

μήπως θα ήταν σκόπιμο να καταπίνουμε την καθημερινή μας δόση, για να καταπολεμήσουμε όλους τους εχθρούς του πολιτισμού μας και για να αντιμετωπίσουμε Τις Συνέπειες Της Κακής Μας Διατροφής, Της Έλλειψης Γυμναστικής Και Κίνησης Ή Του Καπνίσματος, που οδηγούν κυρίως σε καρδιακές παθήσεις;

Προς Θεού, όχι!

Όταν παίρνει κάποιος προληπτικά ένα φάρμακο -δηλαδή χωρίς να είναι άρρωστος- αυτό σημαίνει ότι πιστεύει πως υπάρχει κάποιο φυσικό ελάττωμα στον οργανισμό του, που θα το εξισορροπήσει με τη λήψη του φαρμάκου.

Η βιολογία, όμως, δεν γνωρίζει καμμία τέτοια περίπτωση», επισημαίνει ο γιατρός καρδιολόγος και καθηγητής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Βερολίνου, Βόλφγκανγκ Ντίσμαν.

Ο συνάδελφός του Τσαρλς Χένεκενς, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που μελετά εδώ και πέντε χρόνια τις επιδράσεις της ασπιρίνης, υποστηρίζει ότι :

«Ώσπου να καταφέρουμε να έχουμε λεπτομερείς γνώσεις σε σχέση με τις επιδράσεις και τους αμυντικούς μηχανισμούς που θέτει σε λειτουργία η ασπιρίνη σε περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, εμφράγματος, καρκίνου του λεπτού εντέρου, του μαστού και των πνευμόνων, καθώς και στις ημικρανίες,

Εγώ το πρώτο φάρμακο που θα έπαιρνα, σε περίπτωση που πάθαινα έμφραγμα, θα ήταν ένα απλό δισκίο ασπιρίνης».
http://kosmaser.pblogs.gr/tags/arachidoniko-oksy-gr.html

ζεόλιθος και οστεοπόρωση

Ας αναφερθούμε λίγο και στην οστεοπόρωση ώστε να κατανοήσουμε την ευεργετικότητα που μπορεί να έχει ο Ζεόλιθος στην αντιμετώπισή της.
“η οστεοπόρωση είναι μια σκελετική διαταραχή χαρακτηριζόμενη από… απώλεια της οστικής αντοχής εκθέτοντας το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος”.
η οστεοπόρωση έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση της δομής των οστών, συνεπεία αρκετών παραγόντων οι οποίοι σχετίζονται με την ηλικία και την οστική λειτουργία.
Εξασθενημένη δομή οστών σημαίνει ..ροπή, τάση σε κατάγματα.

Η Οστεοπενία(η ηπιότερη, μορφή του προβλήματος) και

Η οστεοπόρωση (η πιο προηγμένη και σοβαρή μορφή) πλήττουν συνήθως άτομα ηλικίας άνω των πενήντα και είναι μία από τις πιο επίπονες νόσους παγκοσμίως.
Στην πραγματικότητα, περίπου το 25% των ανδρών και το 50% όλων των γυναικών ηλικίας άνω των πενήντα μπορούν να υποστούν, συνεπεία οστεοπόρωσης κάποιο κάταγμα ,σε κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η οστεοπόρωση αντιπροσωπεύει μια αλυσιδωτή αντίδραση, στην οποία πολλαπλοί παθογενετικοί μηχανισμοί συγκλίνουν στην απώλεια της οστικής μάζας και την μικρο-αρχιτεκτονική εξασθένηση της σκελετικής δομής.

Η Οστεοπόρωση Είναι Μια.. Μεταβολική Νόσος.

Η οικοδόμηση του υγιούς οστού απαιτεί την δραστηριότητα της παραγωγικής διαδικασίας:

· Της Οστεο-Δόμησης,

· Των Ορμονών,

· Των Κυττάρων, Και

· Των Θρεπτικών Ουσιών.

Οι αναβολικοί παράγοντες οστεοδόμησης περιλαμβάνουν την λειτουργία των ορμονών,των διάφορων θρεπτικών στοιχείων και ουσιών όπως

· Το Ασβέστιο,

· Το Μαγνήσιο,

· Το Πυρίτιο,

· Το Βόριο,

· Ο Χαλκός,

· Το Μαγγάνιο,

· Το Θείο,

· Ο Ψευδάργυρος,

· Βιταμίνη-Δ,

· Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα, Και Τέλος

· Οι Πρωτεΐνες.
Προσέξτε τώρα:
Οι Ορμόνες Του Φύλου, Η Οστική Πυκνότητα Και Η Μάζα Του Λιπώδους Ιστού
σχετίζονται στενά με την καλή κατάσταση των οστών.

Η ανεπάρκεια οιστρογόνωνστις γυναίκες μπορεί να μειώσει το ποσοστό δημιουργίας οστικής μάζας και να προκαλέσει την απώλεια αυτής.
Στα άτομα, οποιοσδήποτε παράγοντας ή ασθένεια που προκαλεί χαμηλά επίπεδα οιστρογόνου ή τεστοστερόνης, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια οστικής μάζας.
Η μέγιστη οστική μάζα, που αποκτάται από ένα άτομο είναι μεταξύ 16 και 25 ετών.
Η ορμονική ισορροπίαείναι ένας από τους απαραίτητους παράγοντες για να φθάσουν τα άτομα στη μέγιστη οστική μάζα.



Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες ή τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της ενηλικίωσης ,συνδέονται με τη χαμηλότερη μέγιστη οστική μάζα.

αν και μόνο στο 20% του οστού έχει συμμετοχή.
Το πυρίτιο, το μαγνήσιο και τα ιχνοστοιχεία αποτελούν σημαντικούς λειτουργικούς ρόλους στον κύκλο εργασιών της γένεσης και αναγέννησης των οστών.
Επιπλέον, αυτά τα στοιχεία πρέπει να είναι παρόντα σε κατάλληλες αναλογίες προκειμένου να είναι βέλτιστα τα αποτελεσματικά της διαδικασίας μεταβολισμού των οστών και της οστεοδόμησης .



Το 98% του ασβεστίου του σώματος αποθηκεύεται στα οστά μας, στα οποία δημιουργεί..ακαμψία.
κι έτσι..έχουμε τη διακριτική μορφή μας..

Αλλά, εκτός απ αυτό το βασικό στοιχείο, το ασβέστιο αποθηκεύεται στα οστα για να χρησιμοποιηθεί
για τις μεταβολικές ανάγκες του σώματος όπως

· Τη Μετάδοση Νευρομυνημάτων,

· Ως Αντιθρομβωτικό Και

· Για Την Θεραπεία Των Πληγών.

Το 64% του μαγνησίου του σώματος συγκεντρώνεται στα οστά.

Μια έλλειψη μαγνησίουπροκαλεί επιβράδυνση στην λειτουργία των οστεοβλαστών και την επιταχυνόμενη λειτουργία των οστεοκλαστών με αποτέλεσμα ..

την απώλεια οστικής μάζας.

Η επίπτωση της οστεοπόρωσης και της αποσύνθεσης δοντιών στις δυτικές χώρες μπορεί να αποτραπεί με μια…

υψηλή πρόσληψη ασβεστίου.
Εντούτοις, τα δημοσιευμένα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το αντίθετο ισχύει.

Οι ασιατικοί και αφρικανικοί πληθυσμοί με μια πολύ χαμηλή εισαγωγή περίπου 300 χιλιοστογράμμων (mg) του ασβεστίου

Δεν Έχουν Κανένα, Ή Ελάχιστο Πρόβλημα.. Οστεοπόρωσης.
Στην Αφρική, οι Πομαντού γυναίκες με μια λήψη 200 έως 350 mg του ασβεστίου έχουν τα υψηλότερα επίπεδα οστικής λειτουργίας στον κόσμο.
Στις δυτικές χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων, η μέση εισαγωγή ασβεστίου είναι περίπου 1.000 mg.


Όσο υψηλότερη η εισαγωγή ασβεστίου, ειδικά υπό μορφή παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων της αγελάδας.. Τόσο Υψηλότερη Η Επίπτωση Της Οστεοπόρωσης.
Το παράδοξο;

Το Φρέσκο Πρόβειο Βούτυρο…Μην Γελάτε Αυτό Το..Καταραμμένο Φρέσκο Πρόβειο Βούτυρο

Με..Όλα Του Τα Λιπαρά, Και Μόνο..

Βοηθά Στην Οστεοπόρωση…

Αναπνεύστε! ,


Εάν το ασβέστιο ανεβαίνει, το μαγνήσιο κατεβαίνει και αντίστροφα.
Οταν δεν προσλαμβάνουμε μαγνήσιο, το ασβέστιο αντλείται απο τα οστά, για να αυξήσει τα επίπεδα ασβεστίου στους ιστούς, ενώ όταν υπερβάλουμε στη πρόσληψη μαγνησίου αναγκάζεται το το ασβέστιο για να βγεί από τους ιστούς και τα κόκκαλά μας.

Οταν τώρα προσλάβουμε φωσφόρο
χωρίς μια ταυτόχρονη πρόσληψη παρόμοιας ποσότητας ασβεστίου ή μαγνησίου
αναγκάζουμε το ασβέστιο να βγεί από τα οστά και να αποβληθεί από το σώμα με τα ούρα
Το πυρίτιο..

( μην εκπλαγείτε μιλάμε για την άμμο της θάλασσας..)είναι το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο στη γη.



Είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της ζώσας ύλης..

( Θυμηθείτε πώς δημιουργηθήκαμε..)

Ετσι,τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ζώα έχουν μια κρίσιμη ανάγκη γι αυτό το στοιχείο.

Πυρίτιο έχουμε..

· Στο Θύμο Αδένα,

· Τα Επινεφρίδια,

· Το Ήπαρ,

· Τη Σπλήνα,

· Το Πάγκρεας Και Σε Μεγάλες Ποσότητες Στα Μαλλιά Και Τα Νύχια.

Το πυρίτιο

· διεγείρει το μεταβολισμό των κυττάρων και το σχηματισμό των κυττάρων.

· Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μέσω των λεμφαδένων και

· επηρεάζει τις λειτουργίες του λεμφικού συστήματος.
Είναι περιεχόμενο του λεμφικού υγρού,

όπως το αίμα, και δεν φέρνει μόνο τις τροφές στα κύτταρα, αλλά αφαιρεί τα όξινα απόβλητα του μεταβολισμού των τροφών,
Ακόμη το πυρίτιο

· Δίνει Ευελιξία Και Ελαστικότητα Στις Αρτηρίες Και

· Βοηθά Στη Διατήρηση Της Αρτηριακής Πίεσης.

Το Πυρίτιο Μπορεί Να Είναι Χρήσιμο Στην Πρόληψη Της Οστεοπόρωσης, Αφού Δρα Ως Ρυθμιστής Για Το Ασβέστιο Και Τον Φώσφορο,
στοιχεία τα οποία συμβάλουν άμεσα σε ένα υγιή φλοιό των οστών και δημιουργώντας αποθέματα ασβεστίου στα οστά. η απασβέστωση των οστών προκαλείται από ανεπάρκεια ασβεστίου αλλά έχει άμεση σχέση με ανεπάρκεια του πυριτίου.
Όταν πυρίτιο είναι ελλιπές στη δίαιτα, τότε και ο σχηματισμός των οστών είναι περιορισμένος.

Κρατείστε καλά στο μυαλό σας τα..χρώματα των τροφών.. γιατί σας χαρίζουν πυρίτιο!
Κάθε Φαγητό, Ή Ποτό Που Δημιουργεί Ένα …Όξινο Περιβάλλον Στο Σώμα,

Προδιαθέτει Για Οστεοπόρωση.

Η κατανάλωση σε υπερβολικής πρωτεΐνης ή υδατανθράκων

( Για σκεφθείτε..μια βραδιά σε ταβέρνα της Βάρης, με άφθονα παϊδάκια, λουκάνικα, ..πατάτες τηγανητές με..παρμεζάνα, κι όλα αυτά ποτισμένα με Σπατανέϊκη ρετσίνα…),

καθιστά όξινο το σώμα,
το οποίο για να διατηρησει ένα ικανοποιητικό σε αλκαλικότητα pH, κινητοποιεί το μηχανισμό επαναφοράς του οργανισμού σε οξύτητες γύρω στο 7,2-7,5
με… κατανάλωση ασβεστίου από τα οστά.



Δηλαδή, η υπερβολική κρεοφαγία..

οδηγεί στην οστεοπόρωση


Κι εδώ ερχόμαστε να δούμε το ρόλο του Ζεόλιθου στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

Ο ζεόλιθος είναι ένα..χώμα..ένα φυσικό προϊόνπου συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα του πυριτίου και του ασβεστίου και ταυτόχρονα, δρα και

στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Ο Ζεόλιθος είναι ένα πολύ ασφαλές φυσικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο,
Δεν Υπάρχει Καμία Πιθανότητα Συσσώρευσης Του Στο Εσωτερικό Του Σώματος Για Λελογισμένη Χρήση Και Για Ένα Χρονικό Διάστημα.
Ο χρόνος που παραμένει στο σώμα μας είναι περίπου 5 έως 7 ώρες.
Με το ζεόλιθο…Το Ανθρώπινο σώμα διατηρεί μια υγιή ισορροπία της οξύτητας pHη οποία είναι μεγάλης ζωτικής σημασίας για την ομαλή κυτταρική του λειτουργία.
Μια ήπια μορφή αλκαλικότητας του ανθρωπίνου σώματος είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση των βέλτιστων συνθηκών υγείας.
Το Αίμα υποβάλλει σε ρύθμιση οξύτητας τον οργανισμό μας με διάφορους τρόπους.
Οι πνεύμονες και τα νεφρά συμμετέχουν στην ρύθμιση του pH με τη μεσολάβηση της λειτουργίας τους.
Οι Νεφροί Συμμετέχουν Στην Απομάκρυνση Της Περίσσειας Των Κατιόντων Υδρογόνου, Γνωστών Ως Πρωτονίων,

σε ένα σχετικά ήπιο ρυθμό ..και οι πνεύμονες στην αφαίρεση του επιπλέον του διοξειδίου του άνθρακα με μια ταχύτερη διαδικασία.
Ο ζεόλιθος, μπορεί και συμμετέχει, στην διατήρηση της ισορροπίας του pH σώματος, μέσω της… αποκομιδής των τοξινών-σκουπιδιών, και όλων των ουσιών που είτε λόγω κακής διατροφής είτε λόγω επιβάρυνσής μας με ρύπους καθιστούν όξινο το σώμα μας.
Οι πόροι- κλουβιά του Ζεόλιθου μπορούν να εγκλωβίσουν τις τοξίνες

ώστε να

· Μην Ανεβάσουν Την Οξύτητα Στο Σώμα Μας,

· Να Μην Προκαλέσουν Τον Οργανισμό Μας

· Να Αφαιρέσει Ασβέστιο Από Τα Οστά ,Μεταφέροντάς Το

· Στους Ιστούς Ώστε Να

· Διατηρήσει Το Σώμα Μας Σε Ελαφρώς Αλκαλικό Περιβάλλον.

Η συνεχής μεταφορά ασβεστίου από τα οστά στο σώμα και τα υγρά του

· Δημιουργεί Ασβεστοπενίαη οποία έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε

· Στην Οστεοπόρωση.



Η ευεργετικότητα του ζεόλιθουδεν εξαντλείται όμως στην δομή του και στην ικανότητά του να ιοντοανταλλαγής αλλά και στην σύνθεσή του.
Το Πυρίτιο Που Περιέχει Δρα …

Ως Ρυθμιστής Για Το Ασβέστιο Καιτον φώσφορο,

στοιχεία τα οποία συμβάλουν άμεσα σε ένα υγιή φλοιό των οστών και σε αύξηση των αποθεμάτων ασβεστίου σ αυτά.

Αυτά τα λίγα, για ένα απίθανα μεγάλο και σοβαρό θέμα.Αν γίνει κατανοητός ο ρόλος του Ζεόλιθου, θα μας προφυλάξει απο πολλές ζημιές, της φθαρτότητας μας..











Πηγές.

1. Elmore AR. Final report on the safety assessment of aluminum silicate, calcium silicate, magnesium aluminum silicate, magnesium silicate, magnesium trisilicate, sodium magnesium silicate, zirconium silicate, attapulgite, bentonite, Fuller’s earth, hectorite, kaolin, lithium magnesium silicate, lithium magnesium sodium silicate, montmorillonite, pyrophyllite, and zeolite. Int J Toxicol. 2003;22 Suppl 1:37-102.
2. Keeting Philip E., Oursler Merry Jo, Wiegand Karl E, Bonde Susan K., Spelsberg Thomas C., Riggs M.D B. Lawrence. Zeolite a increases proliferation, differentiation, and transforming growth factor β production in normal adult human osteoblast-like cells in vitro. Journal of Bone and Mineral Research Volume 7, Issue 11, pages 1281–1289, November 1992.
3. Klint, D, Arvidsson, P, Blum, Z and Eriksson, H (1994) Protein Expression and Purification, 5, 569–576.
4. Klint, D and Eriksson, H (1997) Protein Expression and Purification,10, 247–255.
5. Mandrup, G (1992) Trends in Analytical Chemistry, 11,389–3

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

Η ικανότητα επιβίωσης και η καλή κατάσταση της υγείας μας βασίζεται στην άψογη ή αν όχι άψογη, στην ικανοποιητική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι το σύστημα εκείνο που είναι εντεταλμένο να διατηρεί την άμυνα του οργανισμού μας σε υψηλό επίπεδο.

Όταν ο οργανισμός λειτουργεί σωστά και η φυσική μας άμυνα είναι ισχυρή – που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί καλά – , οι ανεπιθύμητοι εισβολείς όπως είναι οι ιοί και τα μικρόβια, αντιμετωπίζονται πριν προλάβουν να δημιουργήσουν λοίμωξη στον οργανισμό μας, γιατί εντοπίζονται εγκαίρως από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και καταστρέφονται . Εάν το ανοσοποιητικό δεν λειτουργεί σωστά δεν θα εξουδετερωθούν εγκαίρως, θα πολλαπλασιασθούν και θα νοσήσουμε.

Το φθινόπωρο, είναι η εποχή που στο περιβάλλον μας θα αυξηθούν οι επιβαρυντικοί παράγοντες δηλαδή, οι ιοί , η πτώση της θερμοκρασίας , οι συναθροίσεις σε κλειστούς και κακώς αεριζόμενους χώρους (σχολεία, κλειστοί χώροι ομαδικής διασκέδασης ), η ατμοσφαιρική ρύπανση στη πόλη.

Είναι μία αλλαγή στον τρόπο ζωής που αρχίζει να συμβαίνει τον φθινόπωρο και συνεχίζεται στον χειμώνα με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.

Τα μικρόβια και οι ιοί υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να τα αποφύγουμε την επαφή μαζί τους.

Πολλά όμως μπορεί να γίνουν από την πλευρά της ενδυνάμωσης του ίδιου του οργανισμού μας μέσω της βελτίωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία της νόσου.

Όργανα που συμμετέχουν στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο θύμος αδένας, η σπλήνα, ο μυελός των οστών και ένα απέραντο δίκτυο λεμφαγγείων και λεμφαδένων που είναι διεσπαρμένοι σε όλο το σώμα . Μέσα στο σύστημα αυτό καθώς και στο αίμα και στον μεσοκυττάριο χώρο κυκλοφορούν τα κύτταρα που είναι εντεταλμένα να καταστρέφουν <<τους εισβολείς>> π.χ. ιούς, μικρόβια, ή ακόμη και μη φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού π.χ καρκινικά, τα ‘‘λευκά αιμοσφαίρια’’.

Τα ‘λευκά αιμοσφαίρια’ είναι διαφόρων τύπων (Μακροφάγα, Τ-λεμφοκύτταρα, Β- λεμφοκύτταρα… κ.ά).

Ο κάθε τύπος ‘λευκού αιμοσφαιρίου’ έχει εξειδικευμένη εργασία και συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους , είτε για να καταστρέψουν τους εισβολείς (μακροφάγα) ή για να αναγνωρίσουν, να ταυτοποιήσουν τους εισβολείς και να μεταφέρουν τις πληροφορίες αυτές (Τ-λεμφοκύτταρα ), ώστε να δοθεί η δυνατότης να παραχθούν τα αντισώματα (εξειδικευμένα για την εξουδετέρωση του κάθε ανεπιθύμητου εισβολέα – παράγονται από τα Β-λεμφοκύτταρα ), που θα αναλάβουν να καταστρέψουν τους εισβολείς.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν ξεκουράζεται ποτέ – 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, καθημερινά, ψάχνει για κύτταρα που παρουσιάζουν σημάδια μόλυνσης ή καρκινικές αλλαγές ή εισβολείς. Αυτή είναι σε πολύ γενικές γραμμές η λειτουργία του.

Η καλή του λειτουργία είναι σημαντική και θα πρέπει το υποστηρίζουμε συνεχώς για να λειτουργεί άψογα, και να έχει την δυνατότητα να μας προστατέψει. Να πως μπορούμε να το υποστηρίξουμε απλά αλλά δυναμικά, μέσα από την διατροφή και αλλαγές που αφορούν στον τρόπο ζωής μας:
Αλλαγές του τρόπου ζωής.

Οι αλλαγές πρέπει να μας οδηγήσουν σε υγιεινώτερη διαβίωση :

Διακοπή καπνίσματος.
Άσκηση ή φυσική δραστηριότητα τουλάχιστον μισή ώρα, εάν είναι δυνατόν κάθε ημέρα. Να θυμάστε ότι υπερβολική καταπόνηση ωρών μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Την καταστολή του αμυντικού συστήματος .
Διατήρηση ή επανάκτηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Εάν είστε υπέρβαροι και προσπαθήσετε να μειώσετε το βάρος σας, θα πρέπει να μην κάνετε υπερβολές, και να ακολουθήσετε της οδηγίες του ειδικού.
Μείωση της κατανάλωση αλκοόλ καφέ στο ελάχιστο.
Κοιμηθείτε ικανοποιητικές ώρες καθημερινά, ανάλογα με τις ανάγκες σας, και συμπληρώστε τις ώρες της έλλειψη ύπνου το συντομότερο δυνατόν τις επόμενες ημέρες στην περίπτωση που αναγκασθείτε να τον μειώσετε κάποια ή κάποιες μέρες . Ο μέσος όρος ωρών ύπνου ανάλογα με το άτομο, είναι 6-9 ώρες ημερησίως.
Εάν υπάρχει ιογενής ή άλλη επιδημία κρατήστε τους κανόνες υγιεινής με το πλύσιμο τον χεριών , πλύσιμο λαχανικών, αποφυγή κλειστών χώρων κ.λ.π .
Προσπαθήστε να ελέγξετε και να μειώσετε το άγχος. Χρησιμοποίησε τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμού, προσευχής, yoga, χρησιμοποίησε τεχνικές θετικής σκέψης.
Εάν έχετε προβλήματα υγείας , ρυθμίστε τα , π.χ το σακχαρό σας αν είστε διαβητικοί, χοληστερίνη κ.λ.π.(παρακολουθείτε με τις ενδεδειγμένες εξετάσεις αίματος την κατάσταση της υγεία σας με την βοήθεια του γιατρού σας) .

Τροφές που Ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό Σύστημα

Όσον αφορά την διατροφή.

Είναι γνωστό ότι άτομα που υποσιτίζονται είναι περισσότερο ευάλωτα στις λοιμώξεις. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών μείωσε τον αριθμό και την λειτουργία των Τ- λεμφοκυττάρων καθώς και παραγωγή αντισωμάτων (Α -ανοσοσφαιρινών )

Έχει επίσης παρατηρηθεί πειραματικά ότι ελλείψεις σε διάφορα διατροφικά στοιχεία όπως ιχνοστοιχεία ( Ψευδάργυρος, Σελήνιο , Σίδηρος, χαλκός ) , βιταμίνες ( Φολικό οξύ, Βιταμίνες Α, Β6, Β2, Ε, C , D, ) επηρεάζουν την λειτουργία και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα ζώα .

Η διατροφή που προστατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα βασίζεται σε τροφές της παραδοσιακής μας διατροφής και πρέπει να αποτελείται όσο είναι δυνατόν από βιολογικά προϊόντα, και να είναι μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, τα οποία παρέχουν ένα ευρύ φάσμα σημαντικών αντιοξειδωτικών, ιχνοστοιχείων, βιταμινών, δυσαπορροφητών ινών και θρεπτικών γενικά ουσιών.

Στη συνέχεια αναφέρονται οι τροφές στις οποίες τα συστατικά αυτά βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα.

• Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού. Θα τα βρείτε σε λιπαρά ψάρια, όπως είναι οι σαρδέλες, ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα. Εκτός από τα ψάρια, περιέχονται σε ξηρούς καρπούς, όπως τα φιστίκια, στο σουσάμι και κατά συνέπεια και στο σησαμέλαιο καθώς και στο λιναρόσπορο και την γλιστρίδα.

• Η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Θα τη βρείτε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο (παρασκευασμένα στον ατμό), ωμό λάχανο, φράουλες, εσπεριδοειδή- πορτοκάλια, λεμόνια… και χυμό ντομάτας.

• Το β-καροτένιο (προβιταμίνη Α) συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού. Περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα αλλά και η ντομάτα, και στα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο.

• Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά και το κρασί, είναι επίσης σημαντικές για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

• Προβιοτικά
Oι τροφές που περιέχουν προβιοτικά θωρακίζουν επίσης την άμυνα του οργανισμού, καθώς εμπλουτίζουν την χλωρίδα μας με φιλικά βακτηρίδια. Στη διατροφή μας λαμβάνουμε τα προβιοτικά κυρίως μέσω του παραδοσιακού γιαουρτιού και γενικώς των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση π.χ ξυνόγαλο, κεφίρ . Η ευεργετική επίδραση που έχει η προσθήκη, σε καθημερινή βάση, μιας μερίδας γιαουρτιού με ζωντανά ευεργετικά βακτηρίδια της κατηγορίας των προβιοτικών , όπως ο οξεόφιλος γαλακτοβάκιλος… κ.ά, βοηθά στην διατήρηση της σωστής οικολογίας της χλωρίδας του εντέρου και ως εκ τούτου ενισχύεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέσα στις υπηρεσίες που μας προσφέρουν τα βακτηρίδια της χλωρίδας, είναι η συμμετοχή στην σύνθεση και απορρόφιση βιταμινών και άλλων διατροφικών στοιχείων, διατήρηση ευνοϊκού pH που αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων, με την κατάληψη της επιφανείας στην περιοχή που ζουν (εντέρο , κόλπος…) αποτρέπουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροργανισμών γιατί δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος για τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Είναι επίσης σημαντικό να μειωθεί η πρόσληψη κάθε είδους σακχάρων (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων) επειδή ακόμη και μια μερίδα ζάχαρης μειώνει σε σημαντικό βαθμό την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος για αρκετές ώρες

Σημαντική είναι επίσης η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού 2-3 λίτρα ημερησίως.

Τα διάφορα διατροφικά στοιχεία είναι καλύτερα να προσλαμβάνονται από την τροφή. Όταν υπάρχουν όμως σημαντικές ελλείψεις ή αυξημένες ανάγκες του οργανισμού, τότε θα πρέπει να καθορίζονται οι ελλείψεις και να αποκαθίστανται με συμπληρώματα διατροφής.

Τα τρόφιμα και τα μπαχαρικά μπορούν να μας βοηθήσουν με τα συστατικά που περιέχουν, ενισχύοντας τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς μας.

Σε κάθε Ελληνικό σπίτι υπάρχει το φαρμακείο της κουζίνας…

Διαθέτουμε ένα τόσο ισχυρό «φυσικό οπλοστάσιο», ας μάθουμε να το χρησιμοποιούμε προς όφελός μας!

Πρακτικές συμβουλές:

Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων με προεξάρχοντα την θυμόλη και καρβακρόλη, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες λοιμώξεις.
Παράλληλα η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας τη δράση των ελευθέρων ριζών. Χρησιμοποιήστε την όλο το χρόνο, στις σαλάτες και στην μαγειρική σας.

Το θυμάρι απαντάται σε αφθονία στην ελληνική φύση. Eχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που αποτρέπουν δευτερογενείς μικροβιακές λοιμώξεις. Επίσης, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία. Μπορείτε να παρακευάσετε ένα αφέψημα, το οποίο μπορεί να μετριάσει το βήχα, τον πονόλαιμο, και την καταρροή. Γαργάρες από αυτό το αφέψημα, είναι θαυματουργές κατά του κρυολογήματος και των ιώσεων.

Pόφημα από φασκόμηλο. Tο φασκόμηλο είναι ένα βότανο με αντισηπτική δράση, που μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό. Θα το ετοιμάσετε όπως φτιάχνετε το τσάι του βουνού. Θα βράσετε μία κούπα νερό, θα ρίξετε μία κουταλιά της σούπας φασκόμηλο και θα το αφήσετε για 2-3 λεπτά. Aφού σουρώσετε το ρόφημα, θα κάνετε γαργάρες. Aν θέλετε, μπορείτε να το καταπιείτε. Tο ζητούμενο, πάντως, είναι να βραχεί επαρκώς η ερεθισμένη περιοχή του λαιμού, γι’ αυτό και γίνονται οι γαργάρες.

Pόφημα με σκόρδο και τζίντζερ. Πρόκειται για ένα ρόφημα με αντισηπτική και μαλακτική δράση. Pίξτε σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό, δύο σκελίδες σκόρδο και δύο λεπτές φέτες φρέσκιας ρίζας τζίντζερ (πιπερόριζας). Σιγοβράστε το μείγμα για 10 λεπτά. Mπορείτε να προσθέσετε λεμόνι και μέλι για γεύση και άρωμα. Πιείτε το ρόφημα, αφού προηγουμένως κάνετε οπωσδήποτε μερικές γαργάρες.

Σαμπούκος – κουφοξυλιά ή αφροξυλιά. έχει την ιδιό­τητα να προκαλεί εφίδρωση, γεγονός που βοηθά στη μείωση της υψηλής θερμοκρασίας του σώματος. Επίσης, τονώνει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην απόχρεμψη. Σε 2 φλυτζάνια τσαγιού νερό βάλτε 1 κουταλιά του γλυκού άνθη σαμπούκου, αν θέλετε προσθέστε και 1 κουταλιά του γλυκού φύλλα μέντας. Βάζουμε το νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα βότανα και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά. Κατόπιν το σουρώνουμε και το πίνουμε προσθέτοντας λίγο μέλι. Πρωί και βράδυ. (δηλαδή 2 φλιτζάνια το πρωί και 2 το βράδυ)

Μέντα: Βοηθά ως αντιπυρετικό, κυρίως όταν ο πυρετός εκδηλώνεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως η ναυτία, οι δερματικοί ερεθισμοί και ο πονοκέφαλος. Έχει την ιδιότητα να «δροσίζει» τον οργανισμό, γεγονός που βοηθά στην πτώση του πυρετού. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι η μέντα απαγορεύεται εάν κάνετε ομοιοπαθη­τική, επειδή παρεμποδίζει τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Τσάι του βουνού: Όλοι ξέρουμε το τσάι του βουνού, λίγοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση του και το γεγονός ότι θεωρείται, μαζί με το φασκόμηλο, από τα πιο σημαντικά ροφήματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζουν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Μπορείτε να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι καθημερινά και μάλιστα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ό,τι συνήθως συστήνεται για τα περισσότερα βότανα.

Πρόπολη: Αυτό το θαυματουργό μείγμα κηρωδών και ρητινωδών ουσιών, που αποτελεί το φυσικό αντιβακτηριδιακό που χρησιμοποιείται για το σφράγισμα των κελιών στις κερήθρες είναι γνωστό για τις προστατευτικές του ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες μελετήθηκαν συστηματικά οι ιδιότητές του. Πρόκειται για μια πολυδύναμη δρόγη με αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ιούς, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή τους. Ως εκχύλισμα θεωρείται ιδανικό για γαργάρες και ψεκασμούς του λαιμού για την καταπολέμηση των μικροβίων. Κυκλοφορεί επίσης σε σκόνη και μπορείτε να διαλύετε 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και να το πίνετε κάθε μέρα.

Σημέιωση – Παρατήρηση

Τα αναφερόμενα στο άρθρο είναι στοιχεία που αναφέρονται και απορρέουν από την σχετική βιβλιογραφία με σκοπό την ενημέρωση. Κατ’ ουδένα τρόπο αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν έχετε πρόβλημα υγείας παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβη την θεραπεία του και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής προσέγκισης

Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D.

Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Αντιμετώπιση Χρόνιου Πόνου με Φυσικά μέσα και Εναλλακτικές Θεραπείες

Αντιμετώπιση Χρόνιου Πόνου με Φυσικά μέσα και Εναλλακτικές Θεραπείες
Posted on December 4, 2010 by naturopathyingreece

Ο πόνος είναι συνυφασμένος με την ζωή και δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο, που να μην έχει την εμπειρία αυτή, από την στιγμή που ήρθε στη γη. Ενώ για πολλούς αποτελεί την ανελέητη καθημερινή τους ταλαιπωρία. Είναι καθαρά υποκειμενικό αίσθημα (τον ίδιο πόνο θα το βιώσουν με διαφορετική ένταση δύο άτομα), πολλές φορές είναι δύσκολο να καθοριστεί, να περιγραφεί ή να εξηγηθεί στους άλλους.

Ο οξύς πόνος είναι αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι της επιβίωσής μας, γιατί αποτελεί την προειδοποίηση «κινδύνου» από τον οργανισμό μας. Είναι μία δυσάρεστη αίσθηση και αποτελεί ‘‘απάντηση’’ του οργανισμού σε ένα ερέθισμα που σχετίζεται με υπαρκτή ή πιθανή καταστροφή ιστών, βλάβη ή δυσλειτουργία του οργανισμού.

Δεν είναι πάθηση. Είναι ένα σύμπτωμα. Προκαλείται δηλ. από κάποια υποκείμενη πάθηση ή κατάσταση. Αν και πολλοί θεωρούν τον χρόνιο πόνο (ή χρόνιο άλγος) σαν ‘πάθηση’, γιατί ίσως είναι σήμερα ένα ιδιαιτέρως διαδεδομένο και επίμονο σε λύση πρόβλημα, όντας το κύριο σύμπτωμα των διαφόρων εκφυλιστικών παθήσεων σε άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας.

Ο πόνος έχει διάφορα χαρακτηριστικά . Μπορεί να είναι οξύς, ή αμβλύς ,συνεχής ή περιοδικός, σταθερός ή σφύζων , μπορεί να είναι εντοπισμένος ή διάσπαρτος, ήπιος ή δυνατός, διαξιφιστικός, νηγμώδης ή καυστικός ή μπορεί να αντανακλά σε άλλες περιοχές μακράν του οργάνου που πάσχει.

Επηρεάζεται από ψυχολογικούς παράγοντες, το άγχος, την κατάθλιψη ή και την προσδοκία του ασθενούς (π.χ. σε αναμονή αποζημίωσης από ασφάλεια ή του κέρδους της προσοχής από τους οικείους του πάσχοντος).

Υπάρχουν συγκεκριμένοι νευρικοί οδοί που σχετίζονται με την μεταβίβαση του αισθήματος του πόνου. Ξεκινούν πάντα από συγκεκριμένους υποδοχείς που είναι διάσπαρτοι σε όλο το σώμα στις απολήξεις των νεύρων. Οι υποδοχείς λαμβάνουν το ‘‘μήνυμα’’ ή την ‘‘πληροφορία’’ και το μεταφέρουν στο νεύρο μετατρέποντάς το σε ηλεκτρικό ερέθισμά και το νεύρο με την σειρά του, το μεταφέρει στον νωτιαίο μυελό και από εκεί σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου όπου αναλύεται – επεξεργάζεται και ‘‘μεταφράζεται’’ για να γίνει το ‘αίσθημα του πόνου’.

Το όλο σύστημα είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκο με την εμπλοκή των νευροδιαβιβαστών, που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία .

Οι υποδοχείς, τα νεύρα και οι νευρικοί οδοί είναι διαφόρων ειδών στις διάφορες περιοχές ή όργανα του σώματος και διαφορετικοί για τα διαφορετικά είδη του πόνου (π.χ. οξύ και χρόνιο).

Οξύς πόνος - είναι ένα βιολογικό σύμπτωμα σαν απάντηση υφισταμένου αρνητικού ερεθίσματος, όπως η καταστροφή ιστών λόγω νόσου ή τραύματος . Έχουμε επομένως (ή ακολουθεί) οξεία φλεγμονή στους ιστούς. Ο πόνος εμφανίζεται αιφνιδίως και αποτελεί προειδοποίηση «κινδύνου» και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Μπορεί να είναι εντοπισμένος ή να ακτινοβολεί (π.χ Ισχιαλγία // εστία στην σπονδυλική στήλη – ακτινοβολία πόνου στο πόδι).

Μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού σύστημα ( ιδρώτας, ναυτία, μύση, ταχυκαρδία… ).

Είναι οξύς και επιμένει για όσο διάστημα υπάρχει η παθολογία στους ιστούς. Μειώνεται δε καθώς το βλαπτικό ερέθισμα ή η νόσος υποχωρεί.

Διάρκεια λιγότερη από 3μήνες ή εάν δεν καταστεί δυνατόν να θεραπευθεί αποτελεσματικά η υποκείμενη νόσος, μεταπίπτει σε χρόνιο πόνο.

Χρόνιος πόνος – όταν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από το σύνηθες διάστημα μιας οξείας νόσου ή κάκωσης, δηλαδή για διάρκεια μεγαλύτερη από 3-6 μήνες. Ή αν το άλγος επιμένει για περισσότερο από 1 μήνα μετά την ανάρρωση και αποκατάσταση μιας οξείας ασθένειας ή κάκωσης (τραυματισμού).

Σχετίζεται με μία χρόνια παθολογία. Ή τέλος μπορεί να μην υφίσταται εμφανής τραυματισμός ή ασθένεια που να τον προκαλεί αλλά να υπάρχει πόνος.

Ο χρόνιος πόνος που οφείλεται σε οργανική νόσο θεραπεύεται αποτελεσματικά με τη θεραπεία της υποκείμενης νόσου. Ο χρόνιος πόνος είναι συνήθως συνεχής, βύθιος, νυγμώδης , σαν σφίξιμο, ενώ μπορεί να είναι ή και να μην είναι εντοπισμένος. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται κουρασμένος, καταθλιπτικός, δύσθυμος , απελπισμένος, ενώ απουσιάζουν τα συνοδά συμπτώματα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα που έχουμε στον οξύ πόνο.

Οι πιο συχνές αιτίες χρόνιου πόνου είναι τα προβλήματα του μυοσκελετικού συστήματος (περίπου το 50%), ενώ σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία – ισχιαλγία) είναι η πιο συχνή αιτία επίσκεψης σε γιατρό για επώδυνη νόσο.

Το 19% του πληθυσμού της Ευρώπης υποφέρει από χρόνιο πόνο ενώ στις ΗΠΑ 42% των ενηλίκων έχει καθημερινά πόνο και το 89% μία φορά τον μήνα . Ενώ το 50% των ασθενών που επισκέπτονται τους γιατρούς έχουν και σύμπτωμα πόνου.

Εάν ο πόνος γίνει χρόνιος, δεν είναι πλέον προειδοποίηση «κινδύνου» – προειδοποίηση ενός προβλήματος — είναι πια ο ίδιος το μεγάλο πρόβλημα , λόγω της αρνητικής επίδρασης στην ποιότητα ζωής των ασθενών, που μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο κατάθλιψης, αντικοινωνηκότητος , μείωση της παραγωγικότητος στην εργασία και συχνές απουσίες, ανησυχίας για το μέλλον τους στην εργασία, ανησυχίας για την υγεία τους, ανησυχίας για στην σχέση τους μέσα την οικογένεια, ανησυχίας για την οικονομική τους κατάσταση, ανησυχίας για τις παρενέργειες από την κατάχρηση των αναλγητικών, αισθήματα θυμού, απογοήτευσης, απελπισίας… με αποτέλεσμα την επιδείνωση του άλγους από την ψυχολογική επιβάρυνση στον αυτοτροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο.

Αίτια:
Οξύς πόνος: Τραυματισμοί – χειρουργικές επεμβάσεις – οξείες παθήσεις – εγκεφαλική αιμορραγία κολικός νεφρών – χοληδόχου….

Χρόνιος Πόνος: Γενικώς εκφυλιστικές παθήσεις, Οστεοαρθρίτιδες – Αρθρίτιδες – Οσφυαλγία – Ισχιαλγία – Ημικρανία – Κεφαλαλγία μυΐκής τάσεως – Μυοπεριτοναικό σύνδρομο ή Ινομυοσίτιδα – Σύνδρομο μέλους φάντασμα – Καρκίνος – Οστεοπόρωση….

Ιστορικό – Φυσική εξέταση

Στους Οξείς πόνους η ενδεδειγμένη αντίδραση είναι να απευθυνθούμε σε Εξωτερικό ιατρείο Νοσοκομείου ή σε Ιδιώτη ιατρό ή τον Οικογενειακό μας ιατρό ο οποίος θα θέση την διάγνωση και θα μας κατευθύνει για τις περεταίρω εξετάσεις ( ακτινογραφίες –αξονική ή μαγνητική τομογραφία – προκλητά σωματοαισθητικά δυναμικά – ηλεκτρομυογράφημα – αιματολογικό έλεγχο κλπ.) και θα καθορίσει την θεραπεία.

Η προσέγγιση όμως τις περισσότερες φορές είναι διαφορετική στον Χρόνιο Πόνο (εκτός από τον εργαστηριακό έλεγχο). Εδώ τα άτομα συνήθως έχουν εξαντλήσει τις διάφορες Διαγνωστικές και Θεραπευτικές προσεγγίσεις είτε αυτές είναι φαρμακευτικές θεραπείες ή είναι χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να προσφέρει η Δυτική Ιατρική. Και βρίσκονται πλέον στην χρήση και τις περισσότερες φορές, στην κατάχρηση των διαφόρων αναλγητικών ή αντιφλεγμονοδών φαρμάκων, τα οποία από την μία πλευρά αδυνατούν αποφύγουν, ή πιθανώς δεν είναι δραστικά πλέον λόγω εθισμού (χρειάζεται αύξηση της δόσης) και από την άλλη να φοβούνται τις παρενέργειες από τις αυξήσεις των δόσεων ή αντιλαμβάνονται ότι η χορήγηση των αναλγητικών δεν αποτελεί την λύση του προβλήματός τους.

Από τα μέσα περίπου της προηγουμένης πεντηκονταετίας το πρόβλημα είναι οξύ στην κοινωνία μας (λόγω αύξησης των εκφυλιστικών παθήσεων ) και τόσο μεγάλο ώστε να αναγκασθεί το Σύστημα Υγείας να δημιουργήσει Ιατρεία Πόνου σε διάφορα μεγάλα Νοσοκομεία. Φυσικά σε ιδιωτικά ιατρεία και κυρίως με ιατρούς που ασχολούνται με την Εναλλακτική Ιατρική η προσέγγιση της θεραπείας του πόνου από διαφορετική όμως σκοπιά έγινε πολύ πιο μπροστά . Στα Ιατρεία Πόνου εκτός από τα φάρμακα, τον Βελονισμό (σε μερικά από αυτά), την Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση (Τens), χρησιμοποιούν και άλλες περισσότερο επεμβατικές μεθόδους όπως είναι το μπλόκ νευρικών γαγγλίων ή νευρικών στελεχών και συνεχείς εκχύσεις τοπικών αναισθητικών στον υπαραχνοειδή χώρο στην σπονδυλική στήλη (π.χ σε ισχιαλγίες )

Στόχος της Θεραπείας είναι η εξάλειψη του Πόνου και βελτίωση της ποιότητας ζωής και των λειτουργικών ικανοτήτων του ασθενή.

Φάρμακα Αναλγητικά, Αντιφλεγμονώδη. Πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ και είναι.

Αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη ( depon, lonarid ), Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ακετυλοσαλικυλικό οξύ ( aspirin, salospir ) , reumacid , voltaren, flurofen, Μυοχαλαρωτικά, muscoril, norgesic,– Στεροειδη αντιφλεγμονώδη – παράγωγα της κορτιζόνης, medrol κ.ά. , οπιοειδή

Οι Εναλλακτικές θεραπείες για τον πόνο έχουν πολλά να προσφέρουν ακόμη και όταν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια με τα φάρμακα . Οι θεραπείες αυτές έχουν από μηδενικές έως ελάχιστες πιθανότητες παρενεργειών από την στιγμή που εφαρμόζονται από άτομα που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα .

Αρχικά η διάγνωση είναι Πρωταρχικής σημασίας τόσο για τον οξύ όσο και για τον χρόνιο πόνο ώστε να αποφευχθούν διαγνωστικά σφάλματα από πιθανά προβλήματα που υποκρύπτονται κάτω από τον πόνο. πχ. Κεφαλαλγία μπορεί να προκληθεί από σπασμό μυών, από ιώσεις αλλά και σε εγκεφαλίτιδες, μηνιγγίτιδες , εγκεφαλική αιμορραγία, όγκους μπορεί να έχουμε κεφαλαλγία…

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει πέρα από τα αναλγητικά τα οποία έχουν παρενέργειες και παράλληλα προκαλούν εθισμό μετά από κάποιο διάστημα χρήσης. Αρχικά για όλους τους ασθενείς με χρόνιο άλγος ανεξαρτήτως εντοπίσεως ισχύει ή βελτίωση της λειτουργίας και ισορροπίας του οργανισμού με την καταπολέμηση της χρόνια φλεγμονώδους αντίδρασης μέσα από την διατροφή την λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και την αλλαγή του τρόπου ζωής. Από εκεί και πέρα ανάλογα με το που είναι το πρόβλημα μπορεί να εφαρμοσθούν διάφοροι θεραπευτικές μέθοδοι που θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε κάποιες από αυτές, οι οποίες είναι προσφιλείς σε πολλούς συμπολίτες μας λόγω της βοήθειας και ανακούφισης που βρήκαν στο πρόβλημά τους χρησιμοποιώντας τες.

Εναλλακτικές και Συμπληρωματικές θεραπείες

Αυτές είναι: 1.Διατροφή, 2. Οζονοθεραπεία , 3. Βελονισμός (Θεραπεία με laser (soft laser) – Ωτοβελονισμός – Σου-τζόκ, -Σιάτσου), 4. Ομοιοπαθητική, 5. Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση (Τens), 6. Οστεοπαθητική, Χειροπρακτική ( Chiropractic ) 7. Βοτανοθεραπεία, 8. Υδρο-θεραπεία (με κρύα ή θερμά επιθέματα . χρησιμοποιείται σε οξύ και χρόνιο πόνο), 9. Φυσικοθεραπεία. – Χειρομάλαξη, Μασάζ , 10. Βιοσυντονισμός – Βιοαναδρόμηση (Biofeedback) 11. Τεχνικές χαλάρωσης 12. Alexander Technique (μειώνει την οσφυαλγία και συνδυάζεται με ασκήσεις και μασάζ). 13. Χρήση Μαγνητικού πεδίου (το αρνητικό μαγνητικό πεδίο ‘νότιος πόλος’ τοποθετούμενο τοπικά ανακουφίζει τον πόνο διορθώνοντας τις ‘μεταβολικές’ διαταραχές στην περιοχή του πόνου). Θα αναλύσουμε μερικές από αυτές

Α. Διατροφή : Η διατροφή έχει σαν σκοπό την μείωση της φλεγμονής που συνυπάρχει πάντα με τον πόνο

Ελαττώστε τις τροφές που προκαλούν χρόνια φλεγμονή.

Νέες έρευνες συνδέουν τον τρόπο ζωής και διατροφής μας με τη φλεγμονή και τη προδιάθεση για νόσο. Μία «σωστή υγιεινή διατροφή» μπορεί να μειώσει αρκετά τις φλεγμονές. Σωστή διατροφή σημαίνει να πίνουμε αρκετή ποσότητα καθαρού νερού, επάρκεια σε ποιοτική πρωτεΐνη, λαχανικά, φρούτα, σε ουσιώδη λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα.

Ρυθμίστε την ισορροπία των εικοσανοειδών.

Πρόκειται για αυτοκρινείς ορμόνες που μπορούν να παραχθούν σε οποιοδήποτε κύτταρο του οργανισμού από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6. Τα «καλά» εικοσανοειδή δρουν ως αγγειοδιασταλτικά, καταστέλλουν τις φλεγμονές και έχουν αναλγητικά αποτελέσματα, ενώ τα «κακά» δρουν αγγειοσυσταλτικά και αυξάνουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες. Τα ψάρια, τα θαλασσινά, οι άψητοι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα συμπληρώματα ιχθυελαίων ευνοούν την παραγωγή «καλών» εικοσανοειδών.

Η Ζάχαρη, γλυκά, αναψυκτικά, κορεσμένα λίπη πλούσια σε αραχιδονικό οξύ (αλλαντικά, κόκκινα κρέατα, εσωτερικά όργανα ζώων), καθώς και τρόφιμα με χημικά πρόσθετα αυξάνουν την παραγωγή «κακών» εικοσανοειδών.

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι επωφελής για την υγεία μας και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτές οι τροφές είναι τα μήλα, τα πράσινα λαχανικά, το βιολογικό λάδι ελιάς, τα βιολογικά αυγά, τα κρίθινα παξιμάδια , οι ωμοί ξηροί καρποί, τα ψάρια, οι σπόροι, τα μούρα, όπως και βιολογικές τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Περιέχουν φυσικές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες, καλά λίπη και ένζυμα που παρέχουν στο σώμα μας τις βασικές πρώτες ύλες και προωθούν την καλή υγεία. Πρέπει να περιορίζονται οι υδατάνθρακες, όπως τα μακαρόνια και ιδιαίτερα το ψωμί και να χρησιμοποιούνται μόνο δημητριακά ολικής αλέσεως και αφεψήματα, όπως τσάι και βότανα.

Προσέξετε τα λιπαρά που καταναλώνετε

Ο τύπος των λιπών και ελαίων που επιλέγετε μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της φλεγμονής και του πόνου. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ζωικά λίπη και στις επεξεργασμένες τροφές, μπορούν να αυξήσουν τον πόνο και την φλεγμονή στο σώμα: το ίδιο μπορούν να κάνουν πολλά έλαια και μαργαρίνες που προέρχονται από το καλαμπόκι ή το ηλιέλαιο. Αυτά τα έλαια είναι πλούσια σε ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και μπορούν επίσης να αυξήσουν τη γενική φλεγμονή.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ουδέτερα λίπη και δεν προδιαθέτουν ή δεν επιδεινώνουν την προϋπάρχουσα φλεγμονή. Επιλέξτε ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Με την ανανέωση των κυττάρων του σώματος τα μονοακόρεστα λιπαρά θα αντικαταστήσουν τα ω-6 μέσα στο κύτταρο, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή. Μην τηγανίζετε τις τροφές

Έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή που περιέχει μικρές μερίδες άπαχου κρέατος, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αρκετά λαχανικά, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, βοηθώντας το σώμα να εξαλείψει τις χημικές ενώσεις που προκαλούν φλεγμονή.

Στοχεύστε σε 5-6 μερίδες φρέσκων λαχανικών τουλάχιστον την ημέρα, συν τουλάχιστον 2 –3 μερίδες φρούτων. Μια μερίδα ισοδυναμεί με ένα μπολ. Επιλέξτε λαχανικά με διαφορετικά χρώματα για μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, προκειμένου να μειωθεί η φλεγμονή.

Αποφύγετε τυποποιημένα προϊόντα.

Αυτά περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά (trans), τρόφιμα τύπου fast food, καθώς και τροφές που τηγανίζονται σε ακατάλληλα έλαια. Προσλάβετε περισσότερα υγιεινά λιπαρά καταναλώνοντας λιπαρά ψάρια μικρού μεγέθους, καρύδια, ταχίνι, αβοκάντο, γλιστρίδα και ωμό ελαιόλαδο.

Ελαττώστε τις γλυκοτοξίνες

Πρόκειται για επικίνδυνες τοξικές ουσίες που δημιουργούνται μέσα στις τροφές κατά τη θερμική τους επεξεργασία. Επειδή δεν μπορούν να αποβληθούν από τον οργανισμό, αθροίζονται στα κύτταρα και προσκολλώνται σε διάφορους ιστούς, με αποτέλεσμα να αποτελούν μόνιμο στόχο του ανοσοποιητικού. Στα αιμοφόρα αγγεία δημιουργούν στενώσεις και φλεγμονές, στις αρθρώσεις δυσκαμψία κ.ά. Το τσιγάρισμα, τηγάνισμα, ψήσιμο στα κάρβουνα ή τη σχάρα καίνε και αφυδατώνουν τις τροφές, με αποτέλεσμα την καταστροφή των ενζύμων που περιέχουν, την υπεροξείδωση των λιπαρών και τη δημιουργία γλυκοτοξινών. Προτιμάτε τις ωμές τροφές ή το βράσιμο στον ατμό ή σε νερό.

Τα τελευταία χρονιά υπάρχουν ενδείξεις ότι αντιφλεγμονώδη δράση έχει η Μεσογειακή διατροφή.

Πολύ καλά και γρήγορα αποτελέσματα έχουμε διαπιστώσει ότι προσφέρει και η διατροφή συμφωνα με τις ομάδες αίματος. Μερικά από τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ελαιόλαδο και φτωχή σε κόκκινο κρέας, ίσως πηγάζουν από την αντιφλεγμονώδη δράση των τροφών της .

Αντιμετωπίστε τις δυσανεξίες

Όταν ο οργανισμός έχει αναπτύξει δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο, δημιουργεί πληθώρα συμπτωμάτων (σαν αντίδραση σε αυτήν) αλλά και χρόνιος πόνο σε αρθρώσεις, μυαλγίες ή κεφαλαλγίες. Οι δυσανεξίες στις τροφές δημιουργούνται με την καταστροφή του φίλτρου του εντέρου κατάσταση που βλέπουμε συχνά στην δυσβίωση του εντέρου. Στην περίπτωση δυσανεξίας σε τροφές αυτές θα πρέπει να εντοπισθούν και να τις αποφύγουμε.

Θεραπεία για απευαισθητοποίηση σε δυσανεκτικές τροφές μπορεί να γίνει με Θεραπεία Βιοσυντονισμού ο οποίος έχει άριστα αποτελέσματα στις δυσανεξίες τροφών (αποτελεί τον μόνο τρόπο απευαισθητοποίησης σε αυτές εκτός της αποφυγής ) όμως και στις άλλες αλλεργίες έχει καλά αποτελέσματα.

Τα Προβιοτικά προϊόντα –βιολογικό γιαούρτι παραδοσιακό από πρόβειο ή κατσικίσιο

γάλα, ή ξινόγαλο ή συμπλήρωμα προβιοτικών σε κάψουλες για τα άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της δυσβίωσης του εντέρου και της δυσανεξίας

Διατροφή και : Κεφαλαλγίες – Αγγειοκινητική Κεφαλαλγία – Ημικρανία

Ο πόνος στις κεφαλαλγίες μπορεί να πυροδοτείτε από διάφορους παράγοντες που ονομάζουμε ‘‘εκλυτικούς παράγοντες’’ κάποιοι από αυτούς μπορεί να κρύβονται στην διατροφή σας .

Αλκοόλ (αιθανόλη) προκαλεί αγγειοδιαστολή τα αγγεία των μηνίγγων στον εγκέφαλο πυροδοτώντας την κεφαλαλγία ακόμη και σε μη πάσχοντας εάν κάνουν κατάχρηση, ενώ στους πάσχοντες από κεφαλαλγία αρκεί η απλή χρήση.

Τροφές υψηλές σε τυραμίνη: τυρί, γιαούρτι, ξίδι και σάλτσα σόγιας.
Τροφές οπως: κρασί, αποξηραμένα φρούτα και κάποια οστρακοειδή.
Καπνιστά κρέατα, λουκάνικα, μπέικον και έτοιμα φαγητά: Όλα αυτά περιέχουν νιτρώδη άλατα (συντηρητικά) και προκαλούν δυνητικά κεφαλαλγία.
MSG (μονονατριούχο άλας του γλουταμινικού οξέος): Ενισχύτικό της γεύσης των τροφίμων. Το βρίσκουμε στο Κινέζικο φαγητό, σε κάποια πατατάκια, στα καρύδια, και σε άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Καφεΐνη: Μολονότι την βρίσκουμε σε πολλά παυσίπονα που χρησιμοποιούνται στην κεφαλαλγία γιατί προκαλεί αγγειοσύσπαση και βοηθάει στην διακοπή της κρίσης, μπορεί η ίδια να αποτελέσει την αιτία ενός πονοκεφάλου (εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσής της ή της απότομης έλλειψής της). Παρατεταμένη έλλειψή της, από τη στιγμή που το σώμα έχει συνηθίσει σε μία τακτική δόση, μπορεί να κάνει τα αγγεία του αίματος να διασταλούν, κάτι που θα οδηγήσει σε πονοκέφαλο.

Βότανα με Αντιφλεγμονώδη δράση. Έχουν ο Κουρκουμάς, το Κάρι, το Εκχύλισμα πιπερόριζας, η Βιταμίνη C, το βάλσαμο ή υπερικό

Η γυμναστική παράλληλα με τη σωστή διατροφή συμβάλλει στην μείωση των φλεγμονών.

Επιπρόσθετες προτάσεις για τον περιορισμό της χρόνιας φλεγμονής:

-διακοπή του καπνίσματος

-επαρκής ύπνος

-συστηματική σωματική άσκηση

-μείωση του σωματικού βάρους

-μείωση των επιπέδων στρες

Β. Φυσικοθεραπεία : ( είναι θεραπευτική εφαρμογή αναπόσπαστη από την Δυτική ιατρική γιατί συνοδεύει την φαρμακοθεραπεία που συστήνουν οι ορθοπεδικοί, ρευματολόγοι, νευρολόγοι, ακόμη και από την οξεία φάση του άλγους ) χρησιμοποιούνται, μηχανήματα φαραδικών και άλλων ρευμάτων, υπερήχοι, Θεραπεία με laser (soft laser), μασάζ – χειρομαλάξεις και λάμπες υπερύθρων για την χαλάρωση των σπασμών των μυών, μπάνια παραφίνης κ.α.

Γ. Βελονισμός : Σύμφωνα με τη παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ο πόνος οφείλεται στην διακοπή της ροής της ζωτικής ενέργειας (το Chi ή Qi ) σε ένα μεσημβρινό. Η αποκατάσταση της ροής της βοηθά στην αποκατάσταση και απαλλαγή από τον πόνο. Οι βελόνες του βελονισμού είναι πολύ λεπτές (σαν τρίχες ), φυσικά αποστειρωμένες και η εισαγωγή τους στο σώμα είναι ανώδυνη. Ο ασθενής μένει με τις βελόνες από 20΄- 45΄ και συνήθως μετά από λίγο χρόνο από την τοποθέτηση τους νοιώθει υπερβολικά ήρεμος ή νοιώθει υπνηλία, ή κοιμάται.

Πέρα όμως της παραδοσιακής θεωρίας ο βελονισμός από την δυτική οπτική έχει μελετηθεί από Νευροεπιστήμονες ερευνητές και τεκμηριώθηκε ότι η εφαρμογή του σε πειραματόζωα παράγει τα αποτελέσματά του μέσω της ρύθμισης του νευρικού συστήματος, προκαλώντας την αύξηση των βιοχημικών ουσιών καταπολέμησης του πόνου στον εγκέφαλο (ενδογενείς ουσίες με αναλγητική δράση) με πρώτες τις ενδορφίνες «τα ενδογενή οπιώδη»(και πολλές άλλες που προστέθηκαν σε μεταγενέστερες έρευνες π.χ. εγκεφαλίνες κ.ά.). Συνεπώς δρα επιδρώντας στη χημεία του εγκεφάλου με την αύξηση της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών και νευροορμονών (π.χ. σεροτονίνη) , GABA. Επίσης Νευροαπεικονιστικές μέθοδοι καταγράφουν αύξηση της δραστηριότητος σε περιοχές του φλοιού του εγκεφάλου που έχουν σχέση με τον πόνο και μείωση της δραστηριότητος στην περιοχή του Λυμπικού συστήματος του εγκεφάλου «limbic system».

Εκτός της κεντρικής δράσης έχει και περιφερειακή δράση στο σημείο εισαγωγής της βελόνας όπου έχουμε πρόκληση αγγειοδιαστολής και ενεργοποίηση περιφερικών νεύρων με παραγωγή νευροδιαβιβαστών από τον πυρήνα του περιφερικού νεύρου. Η βελόνα προκαλεί έκλυση CGRP (Calcitonin Gene related peptide) τοπικά στον μυϊκό ιστό. Πέραν αυτών έχει και τμηματική δράση στο Νωτιαίο Μυελό στο επίπεδο εφαρμογής της βελόνας, μέσω σωματοσπλαχνικών αντανακλαστικών. καταστέλλοντας έτσι την αντίληψη του πόνου σύμφωνα με την «θεωρία της πύλης» (gate control theory).
Είναι επομένως σύμφωνα με την λογική της Δυτικής Ιατρικής αντανακλασιοθεραπεία – δηλ. « ένα ερέθισμα στο σώμα από την βελόνα προκαλεί αντανακλαστικά την αύξηση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο»- με αποτέλεσμα την ρύθμιση των λειτουργιών και την θεραπεία των παθήσεων μέσω του νευρικού συστήματος, το οποίο και προκαλεί την επιθυμητή ομοιοστασία στον οργανισμό. Η δράση του είναι πολυεπίπεδη.

Η διέγερση των σημείων του βελονισμού γίνεται και με άλλους τρόπους όπως, πίεση( ρεφλεξολογία – σιάτσου ), θερμότητα (moxa) , με laser (soft laser), υπερήχους. Ηλεκτροβελονισμό (σύνδεση των βελονών με μηχάνημα ηλεκτροδιέγερσης, προκαλείται έτσι εντονώτερη διέγερση του σημείου του βελονισμού) κά .Υπάρχουν παράλληλα ο ωτοβελονισμός , το Σου τζοκ, ο κρανιοβελονισμός που είναι συστήματα και θεωρίες ξεχωριστές παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν τις ίδιες βελόνες. Δεν έχει παρενέργειες εκτός από κάποιες μελανιές που μπορεί να γίνουν.

Ενδείξεις σε όλες τις χρόνιες επώδυνες εκφυλιστικές παθήσεις. Οστεοαρθρίτιδες σε διάφορες αρθρώσεις ( γονάτου, ισχίων, ώμων, κ.τ.λ.) – Επικονδυλίτιδα, Ινομυαλγίες, Κεφαλαλγίες, Ημικρανίες, Αυχενικό Σύνδρομο (πόνος στον αυχένα) , Κήλες της Σπονδυλικής Στήλης (ισχιαλγία, οσφυαλγία), Νευραλγίες (νευραλγία τριδύμου), Μεθερπητική νευραλγία, Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Δ. Η Ομοιοπαθητική : έχει εφαρμογή και στις επώδυνες παθήσεις όπως και στα λοιπά προβλήματα υγείας. Στην κλασσική ομοιοπαθητική ο γιατρός προσπαθεί να ταυτίσει την κλινική εικόνα του ασθενούς με κάποιο φάρμακο που προκαλεί την ίδια συμπτωματολογία σε υγειή. Από την στιγμή που θα το βρει βελτιώνεται η κλινική εικόνα του ασθενούς. Υπάρχει πιθανότης παροδικής επιδείνωσης του άλγους (Δεν θεωρείται παρενέργεια ), μέσα από την ‘θεραπευτική κρίση’ που μπορεί να προκαλέσει το σωστό φάρμακο. Δεν έχει παρενέργειες.

Ε. Διαδερμική Ηλεκτρική Διέγερση (Τens) : Χρησιμοποιούνται ειδικά μηχανήματα (μικρού μεγέθους – φορητά με μπαταρία) που παράγουν ένα ρεύμα με μία τετράγωνη κυματομορφή που έχει βρεθεί ότι έχει αναλγητικά αποτελέσματα. Το χρησιμοποιεί ο ασθενής κατ’ ιδίαν στο σπίτι του προσπαθώντας να μειώσει τον πόνο περιορίζοντας την κατάχρηση των αναλγητικών. Η χρήση είναι απλή. Στερεώνει τα ηλεκτρόδια στα σημεία του άλγους και καθορίζει την συχνότητα των παλμών και την ένταση στο επιθυμητό επίπεδο. Ενδείξεις πολύ χρήσιμος μέθοδος για άτομα που έχουν χρόνιο πόνο μη ελεγχόμενο με άλλο τρόπο. Δεν έχει παρενέργειες. Αντένδειξη είναι η ύπαρξη βηματοδώτη στον ασθενή.

ΣΤ. Η Οζονοθεραπεία : Την οζονοθεραπεία την γνώρισα τυχαία το 1994 σαν θεραπεία για εφαρμογές διαφορετικές του χρονίου πόνου . Μέχρι τότε και για μία δεκαπενταετία χρησιμοποιούσα τον βελονισμό για την θεραπεία του Χρόνιου άλγους. Μέσα σε μικρό διάστημα την ερωτεύτηκα για την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα του θεραπευτικού αποτελέσματός της στον Χρόνιο Πόνο και αντικατέστησα ένα μεγάλο μέρος της θεραπείας του χρόνιου άλγους που έκανα με τον βελονισμό με την εφαρμογή της. Η οζονοθεραπεία εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία -όπου και «γεννήθηκε» ως θεραπεία-, στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Ιταλία, στην Κίνα, στην Κούβα και στις ΗΠΑ. Στη χώρα μας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1992. Χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη πάνω από 50 χρόνια

Μετά τη χορήγηση του όζοντος προκαλείται ένα ελεγχόμενο οξειδωτικό στρες που κινητοποιεί το αντιοξειδωτικό ενζυμικό σύστημα, διεγείροντας την υπερέκκριση αντιοξειδωτικών ενζύμων (superoxidismutase (SOD), catalase , glutatioperoxidase.κ.ά) έτσι επαναρρυθμίζει τον διαταραγμένο μεταβολισμό της περιοχής, με άμεση συνέπεια τη βελτίωση των μηχανισμών αποκατάστασης της φλεγμονής, παράλληλα ενεργοποιεί -«αφυπνίζει»- το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας τους επανορθωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Πώς εφαρμόζεται – ( χρησιμοποιούνται βελόνες λεπτές ινσουλίνης για να είναι ανώδυνη η εφαρμογή της θεραπείας )
Γίνεται ένεση μείγματος όζοντος με οξυγόνο (ενδοαρθρική, ενδομυϊκή, υποδόρια). Σε παθήσεις, όπως η οσφυαλγία, η ισχιαλγία, οι κήλες μεσοσπονδυλίων δίσκων, η αυχεναλγία, η περιαρθρίτιδα του ώμου, η οστεοαρθρίτιδα (π.χ. στα γόνατα, ισχία κλπ.). γίνονται ενέσεις στους μυς, στις αρθρώσεις ή και περιαρθρικά, ανάλογα με το πού εντοπίζεται το πρόβλημα (π.χ. στο γόνατο, τη μέση, τον αυχένα).

Σε πονοκεφάλους, ημικρανίες και κεφαλαλγία τάσεως.
Πώς γίνεται η θεραπεία- Στις ημικρανίες εφαρμόζεται οζονοθεραπεία με μεγάλη αυτομετάγγιση (εμπλουτισμός μικρής ποσότητας αίματος (100ml), με όζον το οποίο επαναμεταγγίζεται αμέσως) ενώ στην κεφαλαλγία τάσεως με ενδομυϊκές ενέσεις στους μυς του αυχένα που βρίσκονται σε έντονη σύσπαση.

Ενδείξεις σε όλες τις χρόνιες επώδυνες εκφυλιστικές παθήσεις όπως αναφέρθηκε. Η αποτελεσματικότητά της κυμαίνεται πάνω από το 85%. Δεν έχει παρενέργειες. Αντένδειξη αποτελεί η έλλειψη στον ασθενή του ενζύμου G-6PD.

Ζ. Βιοσυντονιστική θεραπεία : Ο σκοπός της θεραπείας αυτής είναι να τροφοδοτήσει το σώμα με μια «θεραπευτική ώθηση» και να μεταβάλει προς το φυσιολογικώτερο τις ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις των κυττάρων. Αυτό θα υποβοηθήσει την θεραπευτική διαδικασία και την ομαλοποίηση των μεταβολικών λειτουργιών του κυττάρου και θα βελτιώσει την επικοινωνία των με τα γειτονικά κύτταρα . Τα κύτταρα του σώματος μπορούν να λαμβάνουν και να στέλνουν ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις. Συντονισμός υφίσταται όταν ένα κύτταρο εκλαμβάνει μια ηλεκτρομαγνητική δόνηση, η οποία προορίζεται ακριβώς γι’ αυτό το κύτταρο. Ανάλογα με το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας, αυτή η πληροφορία της συχνότητας, μειώνεται, ενισχύεται ή και «αντιστρέφεται»( αρχή της φυσικής, κατά την οποία αν υπάρξουν ταυτόχρονα δύο ταλαντώσεις της ίδια μορφής σε αντίθετη φάση αλληλοεξουδετερώνονται – χρησιμοποιείται π.χ στην θεραπεία των αλλεργιών). Πέρα όμως από την θεραπεία των αλλεργιών και των δυσανεξιών στις τροφές η θεραπεία του Βιοσυντονισμού έχει εφαρμογή και σε παθήσεις που προκαλούν χρόνιο πόνο. Ο κύριος στόχος της βιοσυντονιστικής θεραπείας είναι η ενεργοποίηση του ενδογενούς συστήματος ρύθμισης (ομοιοσυστασίας) και η απελευθέρωση του από τις παρενοχλητικές, παθολογικές επιδράσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να επέλθη η ίαση.

Ενδείξεις εκφυλιστικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, Δυσανεξιές σε τροφές, κεφαλαλγίες Δεν παρουσιάζει παρενέργειες

Ανακεφαλαιώνουμε με την ανταπόκριση του πόνου των διαφόρων παθήσεων στις προαναφερόμενες θεραπείες.

Η Διατροφή είναι απαραίτητη σε όλες τις παθήσεις .

Οι εκφυλιστικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος –Οστεοαρθρίτιδες – Αρθρίτιδες– Οσφυαλγίες – Ισχιαλγίες – Αυχεναλγία – Αυχενικό συνδρομο – Κεφαλαλγίες εκ μυικής τάσεως – Ωμοβραχιόνιος Νευραλγία και τα Διαστρέμματα – Τραυματισμοί αρθρώσεων. Ανταποκρίνονται στην Οζονοθεραπεία , Βελονισμό, Φυσικοθεραπεία., Χειροπρακτική, Βιοσυντονισμό

Οι νευραλγίες –πχ. του τριδύμου – Μεθερπητική νευραλγία. Ανταποκρίνονται στον Βελονισμό Ομοιοπαθητική, Βιοσυντονισμό

Ο Πονοκέφαλος – κεφαλαλγίες αγγειοκινητικές – ημικρανίες, Ανταποκρίνονται στην Οζονοθεραπεία τον Βελονισμό , Ομοιοπαθητική, Βιοσυντονισμό, Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση (Τens)

Οι Δυσανεξιές σε τροφές ( μπορεί να προκαλούν πληθώρα συμπτωμάτων και μέσα σε αυτά και πόνο π.χ. σε αρθρώσεις – μυαλγίες ή κεφαλαλγίες ) Ανταποκρίνονται στον Βιοσυντονισμό

Ο πόνος στον καρκίνο μπορεί να ανταποκριθεί στο Βελονισμό, Βιοσυντονισμό, Ομοιοπαθητική, Οζονοθεραπεία Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση (Τens)

Η Οστεοπόρωση Ανταποκρίνονται στον Βελονισμός , Οζονοθεραπεία, Ομοιοπαθητική, Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση (Τens)

Οι Ινομυαλγίες και Μυαλγίες Ανταποκρίνονται στον Βελονισμό , Οζονοθεραπεία, Φυσικοθεραπεία., Χειροπρακτική, Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση (Τens)

Οι κράμπες (απότομος επώδυνος παρατεταμένος μυϊκός σπασμός ) συμβαίνουν ως απάντηση σε ελάχιστο νευρικό ερέθισμα. Πέρα από τον ισχυρό πόνο που προκαλεί, δεν επιτρέπει στους μύες που έχουν προσβληθεί να λειτουργήσουν κανονικά. Μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν γυμναζόμαστε ή σε περίπτωση βαδίσματος λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος (διαλείπουσα χωλότητα). Ανακουφίση από την κράμπα και λύση του μυικού σπασμού έχουμε όταν τεντώσουμε τον μυ (π.χ για τον γαστροκνημιαίο -κάμπτωντας τον άκρο πόδα και πλησιάζοντας τα δάκτυλα προς την κνήμη) . Η κάλυψη των πιθανών ελλείψεων σε ιχνοστοιχεία πχ. Μαγνήσιο ή Κάλιο (ασθενείς που παίρνουν διουρητικά ή φάρμακα για υπέρταση) που προκαλεί κράμπες βοηθά στην θεραπεία.

Δυσμηνόρροια – Ο πόνος της περιόδου. Μια κατηγορία φαρμάκων που καλούνται να λύσουν το πρόβλημα είναι τα σπασμολυτικά,- Ο Βελονισμός, η Ομοιοπαθητική, ο Βιοσυντονισμό μπορεί να λύση το πρόβλημα.

Σημείωση – Παρατήρηση

Τα αναφερόμενα στο άρθρο είναι στοιχεία που αναφέρονται και απορρέουν από την σχετική βιβλιογραφία με σκοπό την ενημέρωση. Κατ’ ουδένα τρόπο αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν αντιμετωπίζεται συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβει την θεραπεία και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής προσέγγισης.

Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D.

Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

Λιάπης Ιωάννης Ιατρός

Νευρολόγος – Ψυχίατρος – Βελονιστής

http://naturopathyingreece.wordpress.com/

Filed under: Αρθριτικά, ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, Βότανα, Βελονισμός-Σιάτσου-Ρεφλεξολογία, Βιοσυντονισμός, Γήρανση, Ενεργειακή Ιατρική, Οζονοθεραπεία, Ομοιοπαθητική, Πόνος, Φάρμακα της Φύσης Tagged: | Βότανα, Βελονισμός, Βιοσυντονισμός, Γήρανση, Ομοιοπαθητική, Πόνος

Σιταρόχορτο

Ένα ακόμα προϊόν κλειδί των προγραμμάτων του Ινστιτούτο μας. Ο φρεσκοκομμένος και φρεσκοστημένος χυμός από χόρτο σιταριού είναι ένας επιδραστικός φυσικός θεραπευτής διότι περιέχει φρέσκια χλωροφύλλη και όλα τα στοιχεία που γνωρίζει η επιστήμη καθώς και βιταμίνες Α, Β, C, E, K και B12 ζωντανή μορφή κάνοντας το απαραίτητο καθημερινά για τους χορτοφάγους που δεν έχουν άλλη πηγή λήψης της Β12 σε ζωντανή μορφή.

Το σιταρόχορτο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και συμπεριλαμβάνει αμινοξέα, τους χτίστες των πρωτεϊνων.

Η Δρ. Γουίγκμορ όταν στα 50 της χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο παχέως εντέρου στράφηκα στα άγρια γρασίδια (όπως γνώριζε απ΄τη γιαγιά της που τα χρησιμοποιούσε να θεραπεύσει στρατιώτες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) και διάφορους σπόρους στο μίξερ, δημητριακά και σιαρόχορτο.

wheatgrassjuiceshot Άρχισε να ερευνά τις θεραπευτικές ιδιότητες τω γρασιδιών και κατέληξε στο σιταρόχορτο κατ’ υπόδειξη των ζώων. Διότι αποδείχθηκε ανώτερο όλων σε χλωροφύλλη και θεραπευτικές ιδιότητες όταν χρησιμοποιείται σωστά και καλλιεργείται σε χώμα ζωντανό χωρίς λιπάσματα που διαταράσσουν την αρμονία των στοιχείων καθιστώντας το ακατάλληλο για θεραπευτικούς σκοπούς.

Στο Ινστιτούτο χρησιμοποιούμε το σιταρόχορτο σαν ένα θρεπτικό ελιξίριο αλλά και για καθαρισμό του παχέος εντέρου.

Είναι το μοναδικό προϊόν που γνωρίζει ο άνθρωπος που έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον οργανισμό μας από βαριά μέταλλα, νεκρά κύτταρα, νεκρές μεμβράνες και τοξίνες που συσσωρεύονται στους πόρους του παχέος εντέρου για χρόνια.

Αποτοξινώνοντας και τρέφοντας τον οργανισμό μας συγχρόνως επέρχεται η εξισορρόπηση της υγείας μας.

Αντιγραφή και χρήση του ονόματος ή της ονομασίας των συγκεκριμένων τροφών απαγορεύεται και τιμωρείται από το νόμο.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεχή στήριξη και συμπαράσταση σας στην εργασία μας ώστε να προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο το όνομα της ΑννΓουίγκμορ και του “Living Foods Lifestyle” που αυτό αντιπροσωπεύει διεθνώς.
35 ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΟΧΟΡΤΟΥ (ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΗ)


1) Η χλωροφύλλη είναι αντιβακτηριακή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά και εξωτερικά για θεραπεία.

2) Ο Δρ. Jenssen M.D. είπε μεταξύ άλλων ότι χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να αφομοιωθεί ο χυμός χλωροφύλλης από τον ανθρώπινο οργανισμό και ότι αυτό γίνεται χωρίς κόπο.

3) Η χλωροφύλλη από σιταρόχορτο αναπλάθει το αίμα. Έρευνες σε πειραματόζωα με αναιμία έδειξαν μετά τη χρήση χλωροφύλλης ότι ο αιματοκρίτης επέστρεψε στα φυσιολογικά όρια μέσα σε 4 - 5 ημέρες.

4) Αγρότες τάισαν ανίκανα βόδια κα αγελάδες με σιταρόχορτο επανέκτησαν την γονιμότητα τους. Το περιεχόμενο υψηλής ποσότητας μαγνησίου στη χλωροφύλλη χτίζει ένζυμα και αναπλάθει τις σεξουαλικές ορμόνες, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει στον ανθρώπινο οργανισμό.

5) Χλωροφύλλη μπορεί να εξαχθεί ατό πολλά φυτά, η χλωροφύλλη όμως από σιταρόχορτο είναι ανώτερη διότι είναι η μόνη που περιέχει πάνω απο 100 στοιχεία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και είναι μη τοξική σε οποιαδήποτε ποσότητα σε σύγκριση με τη χλωροφύλλη από φύλλα πολλών δέντρων όπως π.χ. φύλλο ελιάς, ελάτου, πορτοκαλιάς. Είναι αξιοσημείωτο οτι και τα ζώα δεν τρώνε αυτά τα φύλλα λόγω πιθανής τοξικότητας.

6) Το σιταρόχορτο συντηρεί επιτυχώς όλα τα φυτοφάγα ζώα στον πλανήτη για αιώνες.

7) Η Δρ. Γουιγκμορ βοηθούσε κόσμο να θεραπευτεί από χρόνιες και ορατές ασθένειες χρησιμοποιώντας σιταρόχορτο εδώ και 30 χρόνια

8) Ο χυμός χλωροφύλλης αναπλάθε τους ιστούς.

9) Είναι ο ανώτερος αποτοξινωτικός παράγοντας που γνωρίζει ο άνθρωπος σε σύγκριση με άλλους χυμού πράσινων λαχανικών ή καρότου. Ο Δρ. ΤΗΟΜΑS, συνεργάτης της Δρ. Γουίγκμορ, έδειξε ότι 7 κιλά φρέσκου σιταροχορτου ισοδυναμεί με 170 κιλά από τα καλύτερα Φρέσκα λαχανικά όπως καρότο, μαρούλι, σέλινο κ.λ.π.

10) Το σιταρόχορτο περιέχει οξυγόνο όπως όλα τα φυτά που περιέχουν χλωροφύλλη. Και όπως είναι γνωστό ο εγκέφαλος και τα αγγεία λειτουργουν στο μάξιμουμ μέσα σ' ένα περιβάλλον υψηλό σε οξυγόνο.

11) Η χλωροφύλλη σιταροχορτου εξουδετερώνει τοξίνες που βρίσκονται μέσα στον οργανισμό μας.

12) Καταπολεμά τους όγκους

13) Βελτιώνει το ζάχαρο στο αίμα μας (διαβήτη) ειδικά όταν συνδυάζεται με ωμές "ζωντανές τροφές"
14) Στο περιοδικό American Surgeons Journal ο Δρ, Benjamin Cluskin συνιστά χλωροφύλλη για κακοσμία σώματος, μολύνσεις, πληγές, χρόνια ιγμορίτιδα, φλεβίτιδες και κολπικές μολύνσεις, επίσης εξαφανίζει αιμορροΐδες



15) Λειτουργεί σαν καθαρτικό, επίσης χρησιμοποιείται και σαν αποσμητικό

16) Μόνο μιά μικρή ποσότητα στον ανθρώπινο οργανισμό, προλαμβάνει και διατηρεί υγιή δόντια

17) Κρατώντας το χυμό σιταρόχορτου για 6 λεπτά στο στόμα σταματάει τον πονόδοντο, απορροφά τις τοξίνες και συσφίγγει τα χαλαρά ούλα

18) Γαργάρα για ερεθισμένες αμυγδαλές,

19) Εξαλείφει την πυορία, Πολτός σιταρόχορτου μαζί με το χυμό του στην πάσχουσα περιοχή ή το μασάμε και φτύνουν τον πολτό.

20) Πίνουμε σιταρόχορτο για δερματικά προβλήματα όπως ψωρίαση και έκζεμα.

21) Προλαμβάνει το άσπρισμα των μαλλιών και επαναφέρει το φυσικό
χρώμα ειδικά όταν οι συνδιάζεται με "ζωντανές τροφές*»

22) Μπορεί και κάποιος να νοιώσει άμεση ενέργεια, αντοχή και την αίσθηση της ευφορίας.

23) Βελτιώνει την πέψη

24) Μοναδικό για αιματολογικές παθήσεις όλων των ειδών λίγο της υψηλής περιεκτικότητας σε ένζυμα ειδικά όταν συνοδεύεται από ωμή ζωντανή διατροφή

25) Τέλειο για καθαρισμό δέρματος, απορροφάται από το δέρμα και το τρέφει. Στο μπάνιο ρίχνουμε στο σώμα μας φρέσκια χλωροφυλλη για 15-20 λεπτά και ξεπλένουμε.

26) Στην δυσκοιλιότητα είναι το τέλειο και κρατάει το έντερο χαλαρό.

27) Βοηθάει τις λειτουργίες της καρδιάς, το αρτηριακό, τα εντόσθια, την ουρήθρα και τους πνεύμονες.

28) Διαλύει ουσίες στους πνεύμονες που έχουν δημιουργηθεί από διάφορα οξέα (μονοξείδιο του άνθρακα) κ.λ.π.

29) Ρίχνει την πίεση γιατί βοηθάει στην συντήρηση των αγγείων.

30) Το σιταρόχορτο αναζωογονεί τα γερασμένα κύτταρα, αντιστρέφει τη γήρανση και μας κάνει να νοιώθουμε πιο ζωντανοί

31) Ενεργοποιεί το θυρεοειδή κατά της παχυσαρκίας.

32) Θεραπεύει την ακμή.

33) Καταπραΰνει και θεραπεύει κοψίματα, καψίματα, δηλητηριώδη, κισσούς, μύκητες ποδιών, τσιμπήματα εντόμων, πληγές κλπ

34) Ανακουφίζει από εγκαύματα ηλίου.

35) Στα μαλλιά μασάζ πριν το λούσιμο, εξαλείφει πιτυρίδα και φαγούρα

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΦΡΕΣΚΟ ΣΙΤΑΡΟΧΟΡΤΟ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΩΜΩΝ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

ΩΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Οι ωμές τροφές δεν είναι ζωντανές τροφές. Όλα τα φρούτα και λαχανικά σήμερα καλλιεργούνται σε έδαφος με μεγάλες ελλείψεις σε ζωντανά ένζυμα στοιχεία και ζωτική ενέργεια. Είναι δυστυχώς ασύμφορο για ένα παραγωγό ακόμα και των βιολογικών φρούτων και λαχανικών να εμπλουτίσει το ελλιπές έδαφος με ζωντανά ένζυμα ζωντανούς μικροοργανισμούς και όλα τα απαραίτητα στοιχεία που καθιστούν το χώμα ξανά υγιές.

Τα ωμά φρούτα και λαχανικά κόβονται πρόωρα από το δέντρο και δεν αποκτούν τα ένζυμά τους απαραίτητα για την χώνεψή τους. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όταν ένα φρούτο ή λαχανικό κόβεται από το δένδρο μέσα σε ένα τέταρτο χάνουν το 50% των στοιχείων τους και σε μισή ώρα χάνουν και τα υπόλοιπα.

Η Ανν Γουίγκμορ ισχυριζόταν ότι όσο μαρούλι, ωμά φρούτα, λαχανικά και φύτρα να φάμε δεν πρόκειται ποτέ να συντηρήσουμε τον οργανισμό μας υγιή, λόγω του ότι όλες αυτές οι τροφές είναι δυσκολοχώνευτες και δεν αφομοιώνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό.

ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Οι ζωντανές τροφές από την άλλη είναι τροφές φρέσκιες και ζωντανές ακόμα και την στιγμή που τις μασάμε. Όταν ένας σπόρος έχει βλαστήσει πολλαπλασιάζετε η δύναμή του 100 φορές. Όμως μας είναι άχρηστος διότι δεν αφομοιώνεται από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Οι ζωντανές τροφές είναι επιπλέον προχωνευμένες τροφές , πράγμα που τις καθιστά ευκολόπεπτες, οπότε το σώμα μας μπορεί να αφομοιώσει το μάξιμουμ των θρεπτικών ουσιών με ελάχιστο κόπο. Κάτι που δεν συμβαίνει με τις ωμές τροφές. Αυτό γίνεται μόνο με την μέθοδο της Ανν Γουίγκμορ.

Επιπλέον οι ζωντανές τροφές είναι ενδυναμωμένες τροφές και επιλεγμένες για την διατροφική τους αξία και αφομοιωσιμότητα. Είναι ευκολόπεπτες και αφομοιώσιμες από τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των ενζύμων τους που αποκτούν με την μέθοδο της Ανν Γουίγκμορ. Είναι προχωνευμένες και ζωντανές πλήρης σε ζωντανά ένζυμα και ζωτική ενέργεια.

Η δρ. Ανν Γουίγκμορ κάλυψε κάθε τι που εξασφαλίζει την ισορροπία του οργανισμού και όχι μόνο διατροφικά διότι η ζωντανή διατροφή είναι και πνευματική τροφή. Γιαυτό και επέμενε στην αυστηρή τήρηση του προγράμματός της και οποιαδήποτε αλλαγή έλεγε δεν βοηθάει το αποτέλεσμα.

Τα αυθεντικά ινστιτούτα ζωντανής διατροφής Ανν Γουίγκμορ είναι μόνο 4 ανά τον κόσμο 2 στις ΗΠΑ 1 στην Αυστραλία και ένα στην Ελλάδα. Τα ινστιτούτα αυτά διδάσκουν και εφαρμόζουν την αυθεντική αναλλοίωτη και ολοκληρωμένη μέθοδο της Δρ Γουίγκμορ. Επιπλέον έχουν πρόσβαση στις έρευνες, τελευταίες εξελίξεις και πληροφορίες του Ιδρύματος Ανν Γουίγκμορ και του Ινστιτούτου στις ΗΠΑ.

Οι ζωντανές τροφές είναι πολύ υψηλότερης διατροφικής αξίας από τις ωμές βιολογικές τροφές όπως π.χ. βιολογικά φρούτα και λαχανικά.

Τα ωμά βιολογικά φρούτα και λαχανικά συλλέγονται πρόωρα, δεν ωριμάζουν πάνω στο δέντρο και δεν αποκτούν ποτέ τα απαραίτητα ένζυμά τους. Συνεπώς δεν αφομοιώνονται από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, πόσο μάλλον από ένα πεπτικό σύστημα ενός ασθενή ή ενός κατάκοιτου ασθενή.

Επιπλέον τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, καλλιεργούνται σε χώμα με τεράστιες ελλείψεις σε ζωντανά ένζυμα, στοιχεία και ζωτική ενέργεια, διότι είναι ασύμφορο για έναν παραγωγό βιολογικών φρούτων και λαχανικών να χρησιμοποιήσει τις μεθόδους αυτές και να εμπλουτίσει το έδαφος με ζωντανά ένζυμα, ζωντανούς μικροοργανισμούς και όλα τα απαραίτητα στοιχεία που καθιστούν το χώμα ξανά υγειές.

Μετά είναι και θέμα γνώσης.

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά του εμπορίου μπορεί να έχουν ακόμα και 16 στοιχεία ενώ με τη μέθοδο της Δρ. Ανν Γουίγκμορ σε καλλιέργειες εσωτερικού χώρου και ζωντανό χώμα φτάνει τα 103 στοιχεία, όσα δηλαδή περιείχε κάποτε ο υγιής φλοιός της γης και είναι γνωστά στον άνθρωπο.
Με τη μέθοδο που ανακάλυψε, τελειοποίησε και κατοχύρωσε η Δρ. Ανν Γουίγκμορ, πολλαπλασιάζεται η δύναμη των τροφών, ενεργοποιούνται τα ζωντανά ένζυμα και η ζωτική ενέργεια. Η Δρ. Ανν Γουίγκμορ απέδειξε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να αφομοιώσει ωμές τροφές λόγω έλλειψης ενζύμων.