relax

relax
relax

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Πως θα αφανίσετε τις ραγάδες

«Σπάει» το δέρμα, «ανοίγει» και εμφανίζονται γραμμές με κόκκινο χρώμα που σταδιακά ασπρίζει και γίνεται ουλώδης ιστός. Οι ραγάδες ταλαιπωρούν όλο και περισσότερες γυναίκες, αλλά και άντρες, που θέλουν να τις ξεφορτωθούν! Μάθετε πώς μπορείτε να τις προλάβετε ή να βελτιώσετε την όψη τους.
Οι ραγάδες προκαλούνται από απότομη αύξηση βάρους, από την έλλειψη της ελαστικότητας της επιδερμίδας λόγω της κακής ποιότητας κολλαγόνου και ελαστίνης σε συνδυασμό με ορμονικούς και κληρονομικούς παράγοντες και εμφανίζονται σε μηρούς, γλουτούς, κοιλιά, στήθος, βραχίονες.

Τρόποι πρόληψης
Αποφύγετε τις αυξομειώσεις στο βάρος σας: Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με τροφές που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες συντελούν στην ανάπλαση της επιδερμίδας (άπαχα γαλακτοκομικά, κοτόπουλο), βιταμίνη Α η οποία δίνει ελαστικότητα στο δέρμα (συκώτι, λαχανικά), βιταμίνη C που ενισχύει το κολλαγόνο και βοηθά στη σφιγηλότητα του δέρματος (πορτοκάλι, φράουλες κ.λπ.), βιταμίνη Ε και σελήνιο που είναι αντιοξειδωτικά (ελιές, σπόροι, δημητριακά), φλαβονοειδή που μειώνουν τη φλεγμονή (κόκκινο κρασί, μαύρη σοκολάτα, πράσινο τσάι, σταφίδες).

Ενυδατώστε τον οργανισμό σας: Μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας πίνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα γιατί η αφυδάτωση θεωρείται αιτία πρόκλησής τους.

Οι ειδικοί λένε ότι οι ραγάδες αποτελούν ένα είδος ουλών του δέρματος. Αυτό σημαίνει πως ο κύριος στόχος τους είναι πάντα η βελτίωσή τους και όχι απαραίτητα η εξαφάνισή τους. Ωστόσο μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε:

Με εξειδικευμένα προϊόντα: Φροντίστε τα προϊόντα που θα επιλέξετε να περιέχουν καλέντουλα και βιταμίνη Ε, τα οποία επανορθώνουν την επιδερμίδα και δρουν επουλωτικά, αμυγδαλέλαιο που είναι μαλακτικό, βιταμίνη Α, και ειδικά το παράγωγό της τρινιτονίνη ή ρετινόλη Α, η οποία δρα άμεσα στα κύτταρα του δέρματος και βοηθά στην απολέπιση και τη δημιουργία νέων υγιών κυττάρων, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή του κολλαγόνου.

Με πίλινγκ: Αφαιρούνται κάποιες επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, διεγείροντάς το να αναπαραχθεί. Απαιτείται προσοχή, καθώς το δέρμα στην περιοχή των ραγάδων είναι πολύ λεπτό.

Οι πολλές...ελιές δείχνουν καλή υγεία!

Όσοι έχουν πολλές ελιές είναι και πιο υγιείς! Η διαπίστωση αυτή ανήκει στο τμήμα Γενετικής Επιδηµιολογίας του King’s College του Λονδίνου.

Οταν πρι ναπό λίγεςηµέρες ανακοίνωσαν στη Βασιλική Ιατρική Εταιρεία τα αποτελέσµατατης έρευνάς τους, σύµφωνα µε την οποία όσοι έχουν πολλές ελιές στο σώµα τους διαθέτουν γερά κόκαλα, εύρωστους µυς και κυρίως λιγότερες ρυτίδες, επικράτησε µια µικρή αναστάτωση.

Οι σύνεδροι άρχισαν διακριτικά να ψάχνονται αναζητώντας πάνω τους τον µαγικό αριθµό των 100κρεατοελιών. Κιαυτό γιατί, όπως υποστήριξαν οι ειδικοί του King’s College, οι άνθρωποι που είναι προικισµένοι µε περισσότερες από 100 ελιές στο σώµα τους έχουν και 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν οστεοπόρωση, συγκριτικά µε τους ανθρώπους που ο αριθµός των ελιώνστο σώµα τους δεν ξεπερνά τις 25.

Οι ελιές λοιπόν αποτελούν µία ισχυρή ένδειξη ότι ο οργανισµός µας είναι – σε σηµαντικό βαθµό – γενετικά προστατευµένος απέναντι στα σηµάδια του χρόνου.

Οι ελιές σχηµατίζονται από τον ταχύ επιµερισµό κυττάρων, τα οποία αρχίζουν να παράγουν στίγµατα από σκούρα χρωστική ουσία. Τα στίγµατα αυτά εµφανίζονται στα παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων ετών και σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίζονται όταν συµπληρωθεί το 40ο έτος της ηλικίας. Σε ορισµένους όµωςανθρώπους, οι ελιές συνεχίζουν νααυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια, προσδίδοντας στην επιδερµίδα τουπροσώπου µια απαλή καιαρυτίδωτη υφή. Με απλά λόγια, οιγυναίκες µε τέτοιεςπροδιαγραφές δείχνουν έως και επτά χρόνια νεώτερες.

Στο αγγλικό πανεπιστήµιο, η οµάδα ειδικών µε επικεφαλής τον καθηγητή Γενετικής Επιδηµιολογίας Τιµ Σπέκτορ εξέτασε 1.200 µονοζυγωτικές και µη µονοζυγωτικές δίδυµες γυναίκες, ηλικίας από18 έως 79 ετών, και διαπίστωσε ότι όσες είχαν στο σώµα τους περισσότερες ελιές διέθεταν εκτός από λιγότερες ρυτίδες και πιο γερά κόκαλα.

Αναζητώντας το τι συµβαίνει κάτω από µία επιδερµίδα διάστικτη από ελιές, οι επιστήµονες διαπίστωσαν ότι τα λευκά αιµοσφαίρια που κυκλοφορούσαν είχαν µεγάλα σε µέγεθος τελοµερή, δηλαδή τα µικρά τµήµατα του DNA που βρίσκονται στιςάκρες των χρωµοσωµάτων.

Τα τελοµερή µικραίνουν κάθε φορά που ένα κύτταρο πολλαπλασιάζεται και όταν το µήκος τους ελαχιστοποιηθεί αρκετά, τότε τα κύτταρα πεθαίνουν. Οι κυτταρικές διαιρέσεις γίνονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής και αυτό σηµαίνει κατά µία εκδοχή ότι όσο µεγαλύτερα είναι τατελοµερήτόση µεγαλύτερη δυνατότητα υπάρχει για ένα κύτταρο να πολλαπλασιαστεί και να αντικαταστήσει κάποιο άλλο που καταστράφηκε. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, τα τελοµερή θεωρούνται και τα βιολογικά ρολόγια των κυττάρων.

Οι άγγλοι ειδικοί διατείνονται ότι τα µεγάλα σε µήκος τελοµερή ίσως να µην προστατεύουν µόνο το δέρµα και τα οστάαπό τις φθορές του χρόνου, αλλά και τους µυς, τα µάτια και την καρδιά.

Κατά µέσον όρο, οι άνθρωποι έχουν περίπου 30 µε 40 ελιές στο σώµα τους όµως υπάρχουν και κάποιοι που έχουν 400. Εκείνοι που έχουν τουλάχιστον 100, αποτελούν το 10% - 15% του λευκού πληθυσµού.

Οι ειδικοί θέλουν τώρα να εξετάσουν, αν οι πολλές ελιές στο ανθρώπινο σώµα προστατεύουν καλύτερα τον οργανισµό και από άλλα συµπτώµατα της γήρανσης όπως είναι η περιορισµένη όραση ή ακόµη και οι καρδιοπάθειες.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ της έρευνας των άγγλων ειδικών έγιναν µε επιφύλαξη δεκτά από άλλους επιστήµονες, οι οποίοι διατυπώνουν την άποψη ότι ο µεγάλος αριθµός ελιών στο δέρµα µπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου. Και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χαρτογραφούνται και να παρακολουθούνται συστηµατικά για το ενδεχόµενο µετεξέλιξής τους σε µελάνωµα. Από την άλλη πλευρά, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δρ Νεκτάριος Ταβερναράκης από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύµατος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, το µήκος των τελοµερών έχει συνδεθεί µε τη µακροζωία µέσα από σηµαντικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

«Οµως η παράταση της ζωής των κυττάρων δεν είναι πανάκεια», προσθέτει ο κ. Ν. Ταβερναράκης. «Κάποια κύτταρα πρέπει να πεθαίνουν γιατί αν δεν συµβεί αυτό µπορεί να µετεξελιχθούν σε καρκινικά κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα είναι “αθάνατα” και άλλωστε στα διάφορα πειράµατα που γίνονται στα εργαστήρια µε καρκινικές σειρές, αυτές προέρχονται από ανθρώπινους καρκινικούς όγκους».

Κατά τον Τόµας βον Ζκλινίτσι που είναι καθηγητής Κυτταρικής Γεροντολογίας στο Πανεπιστήµιο του Νιούκαστλ, οι ελιές είναι δερµατικά κύτταρα που άρχισαν µε ταχύ ρυθµό να επιµερίζονται για να προκαλέσουν καρκίνο αλλά στη συνέχεια αδρανοποιήθηκαν από τους µηχανισµούς άµυνας του οργανισµού µας.

Από τα ΝΕΑ

Ο ανεπαρκής ύπνος παχαίνει

Ο ανεπαρκής ύπνος παχαίνει
Η έλλειψη ύπνου επιβραδύνει τον μεταβολισμό του οργανισμού

Ουάσιγκτον

Άμεση επίδραση στον μεταβολισμό μας έχει η έλλειψη ύπνου, επισημαίνει τώρα νέα ευρωπαϊκή μελέτη.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», ο ανεπαρκής ύπνος ενισχύει την αίσθηση της πείνας και παράλληλα επιβραδύνει τον ρυθμό καύσης των θερμίδων.

Σύμφωνα με σουηδούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας, τα άτομα που κοιμούνται επαρκώς το βράδυ έχουν λιγότερες πιθανότητες να συσσωρεύσουν παραπανίσια κιλά.

Το ξενύχτι «βαραίνει»

Οι ερευνητές παρακολούθησαν συνολικά 14 νεαρούς άνδρες τους οποίους υπέβαλαν σε διάφορες δοκιμασίες ύπνου-αφύπνισης: περιστολή ύπνου, διαστήματα αϋπνίας και επαρκούς βραδινού ύπνου.

Το ενδιαφέρον πείραμα διήρκησε αρκετές μέρες και αμέσως μετά τη λήξη του οι ειδικοί κατέγραψαν τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στις ποσότητες τροφής που κατανάλωναν οι εθελοντές, στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, στα ορμονικά επίπεδα και στους δείκτες που σχετίζονται με τον μεταβολικό τους ρυθμό.

«Βάσει των ευρημάτων μας είδαμε ότι και μία μόνο νύχτα ανεπαρκούς ύπνου οδηγούσε στην κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τον οργανισμό την επόμενη μέρα» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Κριστιάν Μπένεντικτ.

Συγκεκριμένα, η ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού σημείωνε μια πτώση της τάξεως του 5%-20% και αφορούσε κυρίως διεργασίες όπως την αναπνοή και την πέψη.

Παρά το γεγονός, ότι σε όσους δεν κοιμούνταν επαρκώς διαπιστώθηκε επίσης αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, των επιπέδων της ορμόνης της πείνας, γκρελίνης και των ορμονών του στρες, οι ειδικοί δεν παρατήρησαν κάποια αύξηση ως προς τις ποσότητες των μερίδων που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Χορταστικός ο ύπνος

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης συνδέσει την έλλειψη ύπνου με την αύξηση του σωματικού βάρους. Ακόμα, είχαν δείξει έναν συσχετισμό μεταξύ των διαταραχών του ύπνου και εκείνων που παρατηρούνται στα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με το στρες και την πείνα.

Συμπλήρωμα εναντίον της προεκλαμψίας

Συμπλήρωμα εναντίον της προεκλαμψίας
Το αμινοξύ L- αργινίνη σε συνδυασμό με βιταμίνες προστατεύει τις εγκύους

Λονδίνο
Ενα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να σώσει εγκύους που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας, μιας εν δυνάμει θανατηφόρας κατάστασης η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και «πλήττει» μια στις δέκα γυναίκες που κυοφορούν το πρώτο τους παιδί. Αυτό δείχνει νέα μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς στο Μεξικό και στις ΗΠΑ και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal».

Στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πόλη του Μεξικού, συμμετείχαν περισσότερες από 600 έγκυες γυναίκες που αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο προεκλαμψίας. Σε 228 εξ αυτών οι ερευνητές έδωσαν μπάρες που περιείχαν αντιοξειδωτικές βιταμίνες καθώς και το αμινοξύ L- αργινίνη. Το αμινοξύ αυτό βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής ροής του αίματος και η έλλειψή του έχει συνδεθεί με την προεκλαμψία.

Η μελέτη

Σε 222 εγκύους δόθηκαν μπάρες που περιείχαν μόνο βιταμίνες ενώ αντίστοιχος αριθμός γυναικών κατανάλωσε μπάρες που δεν περιείχαν ούτε βιταμίνες ούτε το αμινοξύ. Ολες οι γυναίκες έτρωγαν τις μπάρες σε καθημερινή βάση από την 20η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Όπως προέκυψε το 30,2% των γυναικών από την ομάδα λήψης των εικονικών συμπληρωμάτων ανέπτυξε προεκλαμψία. Το ποσοστό στην ομάδα που λάμβανε μόνο βιταμίνες ήταν 22,5% ενώ στην ομάδα που λάμβανε βιταμίνες και L-αργινίνη ήταν μόλις 12,7%.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά με δεδομένο ότι η προληπτική προσέγγιση που ακολούθησαν είναι απλή και φθηνή. Προσθέτουν ωστόσο ότι απαιτούνται τώρα νέες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά τους προτού γίνουν συστάσεις για λήψη του αμινοξέος από τις εγκύους που κινδυνεύουν από προεκλαμψία.

Σούπερ ωφέλιμο το γάλα του γαϊδάρου

Σούπερ ωφέλιμο το γάλα του γαϊδάρου
Βοηθά στην απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερόλης
Κωνσταντινούπολη

Η Κλεοπάτρα έπαιρνε σε αυτό το μπάνιο της για να αποκτήσει ωραίο δέρμα. Εσείς μπορείτε να το πιείτε για να χάσετε κιλά και να κάνετε καλό στην υγεία σας. Αυτό συνιστούν ιταλοί επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση που μπορεί να έχει το γάλα του θηλυκού γαϊδάρου στη γραμμή και την ευεξία μας και κατέληξαν ότι είναι πολύ πιο ευεργετικό από το γάλα της αγελάδας.

Υπεροχή σε όλα τα σημεία

Το γάλα των συμπαθών αλλά σπάνιων πια στα ελληνικά νοικοκυριά κατοικιδίων αποδεικνύεται πολύ πιο ωφέλιμο από το αγελαδινό σε πολλά σημεία.

Κατ’ αρχήν περιέχει λιγότερα και καλύτερης ποιότητας λιπαρά _ όπως τα ωμέγα 3 και τα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και παρέχουν φυσική προστασία στην καρδιά.

Επίσης έχει υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου ενώ φαίνεται να είναι κατάλληλο για τα παιδιά που εμφανίζουν αλλεργίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Τέλος, για όσους φροντίζουν τη γραμμή τους, η νέα μελέτη έδειξε ότι βοηθάει περισσότερο στο αδυνάτισμα, γιατί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

Στο συνέδριο για την Παχυσαρκία

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νάπολης της Ιταλίας, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στην Κωνσταντινούπολη, συνέκριναν τα αποτελέσματα του γαϊδουρινού γάλακτος με αυτά του αγελαδινού στη διατροφή και την υγεία.

Σε πειράματα που έκαναν σε ποντικούς διαπίστωσαν ότι τα δυο είδη γάλακτος παρείχαν τις ίδες θερμίδες, αλλά το γαϊδουρινό γάλα προκαλούσε μεγαλύτερη απώλεια βάρους επειδή αύξανε τους μεταβολικούς ρυθμούς.

Επίσης τα πειραματόζωα που τράφηκαν με αυτό εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και λιγότερο στρες στο μεταβολικό τους σύστημα.

«Η κατανάλωση του γαϊδουρινού γάλακτος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί» ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές στην παρουσίασή τους.

Ωφέλειες για τα παιδιά

Όπως σημειώθηκε, προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το συγκεκριμένο είδος γάλακτος είναι καλύτερο από το αποβουτυρωμένο γάλα αγλεάδας, το γάλα σόγιας και το γάλα σε σκόνη, ιδιαίτερα για τα παιδιά, γιατί περιέχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου.

Επιπλέον το γεγονός ότι μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο μητρικό γάλα και περιέχει λίγες πρωτεΐνες το καθιστά κατάλληλο για πολύ μικρά παιδιά που εμφανίζουν αλλεργίες στα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι ρυτίδες σημάδι οστεοπόρωσης

Οι ρυτίδες σημάδι οστεοπόρωσης
Οι γυναίκες με τα πιο «τσαλακωμένα» πρόσωπα έχουν και τα πιο «εύθραυστα» οστά.
Βοστόνη
Οι ρυτίδες στο πρόσωπο δεν αποτελούν μόνο αισθητικό «βραχνά» για τις γυναίκες αλλά μπορεί να μαρτυρούν ακόμη και πρόβλημα στην οστική μάζα, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης!

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με τα πιο ρυτιδωμένα πρόσωπα αντιμετωπίζουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίζουν αδύναμα οστά. Ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα: μελλοντικά η διάγνωση των προβλημάτων του σκελετού τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση ίσως θα γίνεται …κοιτώντας το πρόσωπο μιας γυναίκας.

Η μελέτη

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες μελέτησαν 114 γυναίκες που βρίσκονταν στο τέλος της τέταρτης ή στις αρχές της πέμπτης δεκαετίας της ζωής τους. Ολες οι συμμετέχουσες είχαν περάσει πρόσφατα στην εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές απέκλεισαν όσες είχαν κάνει μπότοξ ή είχαν υποβληθεί σε άλλου είδους αισθητικές επεμβάσεις για το ..σιδέρωμα των ρυτίδων.

Στη συνέχεια μέτρησαν τον αριθμό των ρυτίδων καθώς και το βάθος τους σε 11 σημεία του προσώπου και του λαιμού των γυναικών. Εξέτασαν επίσης την ελαστικότητα του δέρματος στο μέτωπο και στα μάγουλα των εθελοντριών ενώ τις υπέβαλαν και σε ακτινογραφία μέτρησης της οστικής μάζας.

Όπως προέκυψε οι γυναίκες με τις περισσότερες ρυτίδες είχαν και τα πιο «εύθραυστα» οστά, σύμφωνα με ανακοίνωση των ερευνητών κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστόνη.

Ισχυρή σύνδεση

Η δρ Λούμπνα Πολ, ειδικός στο θέμα των ορμονών του φύλου η οποία συμμετείχε στη μελέτη, ανέφερε στο συνέδριο ότι «οι πολλές και βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο συνδέονται με χαμηλότερη οστική μάζα, σύμφωνα με τα στοιχεία». Η ερευνήτρια τόνισε μάλιστα ότι αυτή η σύνδεση φάνηκε να ισχύει ανεξαρτήτως ηλικίας ή άλλων παραγόντων που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την οστική μάζα.

Η δρ Πολ εξήγησε πως παρότι αυτή τη στιγμή η σύνδεση μεταξύ «εύθραυστων» οστών και ρυτίδων παραμένει ασαφής, είναι γνωστό ότι τόσο το δέρμα όσο και τα οστά βασίζονται στον ίδιο «δομικό λίθο», το κολλαγόνο. «Καθώς γερνάμε οι μεταβολές στα επίπεδα του κολλαγόνου οδηγούν σε αλλαγές στο δέρμα με εμφάνιση βαθύτερων ρυτίδων ενώ παράλληλα συμβάλλουν και στη ‘φθίση’ των οστών».

Διάγνωση με το …βλέμμα

Κατά την ειδικό τα νέα ευρήματα μπορεί να αποδειχθούν άκρως σημαντικά στην κλινική πράξη. Και αυτό διότι «μελλοντικά οι γιατροί θα μπορούν να εντοπίζουν τον κίνδυνο κατάγματος στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες απλώς κοιτάζοντάς τες στο πρόσωπο και χωρίς να χρειάζεται η διεξαγωγή ακριβών τεστ».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες μια 20χρονη μπορεί να αναμένει την εμφάνιση 56% περισσότερων ρυτίδων ως τα 28 έτη της ενώ μια 40χρονη θα έχει «φορτωθεί» με 73% περισσότερες ρυτίδες ως τα 48 χρόνια της. Οι πιο ηλικιωμένες γυναίκες πάντως μπορούν να ηρεμήσουν αφού μετά τα 60 ή 70 έτη ελάχιστες νέες ρυτίδες εμφανίζονται στο πρόσωπο.
Ένα μήλο την ημέρα «χτίζει» μυς
Ενισχύει την ανάπτυξή τους ενώ καταπολεμά και τη συσσώρευση λίπους.
Ουάσινγκτον

Μια ουσία που κρύβεται στη φλούδα των μήλων ενισχύει τη φυσική ανάπτυξη των μυών οδηγώντας σε λεπτή και καλοσχηματισμένη σιλουέτα, υποστηρίζει τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

Σε πείραμα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Αϊόβα σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση ουρσολικού οξέως οδηγούσε στην ανάπτυξη της μυϊκής τους μάζας κατά 15% και στην μείωση του σωματικού λίπους κατά περισσότερο από 50%.

«Φρουτένιο» όπλο ενάντια στη μυϊκή ατροφία

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, στα οποία παρατηρείται μείωση της μυϊκής μάζας με την πάροδο των ετών – γνωστή και ως μυϊκή ατροφία.

«Η μυϊκή ατροφία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Κρίστοφερ Ανταμς.

«Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα το οποίο δεν είναι ιάσιμο και επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους σε κάποια φάση της ζωής τους, λόγω προχωρημένης ηλικίας ή κάποιας άλλης ασθένειας» υπογραμμίζει ο ειδικός.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη δραστηριότητα των γονιδίων σε μυϊκά κύτταρα ατόμων με μυϊκή ατροφία και χρησιμοποίησαν στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά για να εντοπίσουν χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την «φθίση» των μυών.

«Το ουρσολικό οξύ, του οποίου υψηλές συγκεντρώσεις εντοπίζονται στη φλούδα των μήλων, παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον» εξηγεί ο δρ. Άνταμς.

Ασπίδα των μυών και της λεπτής σιλουέτας

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Metabolism», οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θαυματουργή ουσία λειτουργεί επαναπρογραμματίζοντας τα γονίδια που ευθύνονται για την απώλεια πολύτιμου μυϊκού ιστού, επιτρέποντας έτσι τη συσσώρευση λίπους.

«Το εντυπωσιακότερο όλων ήταν ότι ενώ το ουρσολικό οξύ έδειξε να αυξάνει τη μυϊκή μάζα των πειραματόζωων, δεν προκάλεσε την αύξηση του συνολικού βάρους των ποντικιών. Επιπλέον, τα ποντίκια που κατανάλωναν τη συγκεκριμένη ουσία είχαν μικρότερες συγκεντρώσεις λίπους στον οργανισμό τους συγκριτικά με τα υπόλοιπα» καταλήγει ο δρ Ανταμς.

Οι επιστήμονες προγραμματίζουν τώρα κλινικές δοκιμές για να δουν κατά πόσο το ουρσολικό οξύ θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ένα μήλο την ημέρα «χτίζει» μυς

Ένα μήλο την ημέρα «χτίζει» μυς
Ενισχύει την ανάπτυξή τους ενώ καταπολεμά και τη συσσώρευση λίπους.
Ουάσινγκτον

Μια ουσία που κρύβεται στη φλούδα των μήλων ενισχύει τη φυσική ανάπτυξη των μυών οδηγώντας σε λεπτή και καλοσχηματισμένη σιλουέτα, υποστηρίζει τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

Σε πείραμα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Αϊόβα σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση ουρσολικού οξέως οδηγούσε στην ανάπτυξη της μυϊκής τους μάζας κατά 15% και στην μείωση του σωματικού λίπους κατά περισσότερο από 50%.

«Φρουτένιο» όπλο ενάντια στη μυϊκή ατροφία

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, στα οποία παρατηρείται μείωση της μυϊκής μάζας με την πάροδο των ετών – γνωστή και ως μυϊκή ατροφία.

«Η μυϊκή ατροφία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Κρίστοφερ Ανταμς.

«Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα το οποίο δεν είναι ιάσιμο και επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους σε κάποια φάση της ζωής τους, λόγω προχωρημένης ηλικίας ή κάποιας άλλης ασθένειας» υπογραμμίζει ο ειδικός.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη δραστηριότητα των γονιδίων σε μυϊκά κύτταρα ατόμων με μυϊκή ατροφία και χρησιμοποίησαν στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά για να εντοπίσουν χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την «φθίση» των μυών.

«Το ουρσολικό οξύ, του οποίου υψηλές συγκεντρώσεις εντοπίζονται στη φλούδα των μήλων, παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον» εξηγεί ο δρ. Άνταμς.

Ασπίδα των μυών και της λεπτής σιλουέτας

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Metabolism», οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θαυματουργή ουσία λειτουργεί επαναπρογραμματίζοντας τα γονίδια που ευθύνονται για την απώλεια πολύτιμου μυϊκού ιστού, επιτρέποντας έτσι τη συσσώρευση λίπους.

«Το εντυπωσιακότερο όλων ήταν ότι ενώ το ουρσολικό οξύ έδειξε να αυξάνει τη μυϊκή μάζα των πειραματόζωων, δεν προκάλεσε την αύξηση του συνολικού βάρους των ποντικιών. Επιπλέον, τα ποντίκια που κατανάλωναν τη συγκεκριμένη ουσία είχαν μικρότερες συγκεντρώσεις λίπους στον οργανισμό τους συγκριτικά με τα υπόλοιπα» καταλήγει ο δρ Ανταμς.

Οι επιστήμονες προγραμματίζουν τώρα κλινικές δοκιμές για να δουν κατά πόσο το ουρσολικό οξύ θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Δύο ζαχαρούχα ποτά την ημέρα «σκοτώνουν» τη γεύση

Δύο ζαχαρούχα ποτά την ημέρα «σκοτώνουν» τη γεύση
Οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο που περιλαμβάνει κατανάλωση τροφών με πολλές θερμίδες
Η κατανάλωση μόλις δύο ποτών με ζάχαρη την ημέρα είναι αρκετή για να χάσει το άτομο σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση της γλυκιάς γεύσης. Ετσι τελικά καταναλώνει ολοένα και περισσότερες γλυκές τροφές

Λονδίνο

Δύο ποτά με ζάχαρη την ημέρα είναι αρκετά για να «αδρανήσουν» οι υποδοχείς της γεύσης και να προκληθεί επιθυμία για κατανάλωση τροφών που αποτελούν «βόμβες» θερμίδων.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Μπανγκόρ στην Ουαλία. Συγκεκριμένα οι ερευνητές είδαν ότι μέσα σε έναν μήνα κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών το άτομο χάνει σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση των γλυκών γεύσεων. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε προτίμηση για κατανάλωση τροφών με πολλές θερμίδες και πολλή ζάχαρη. Ετσι δημιουργείται ένας «φαύλος κύκλος» με …θύμα τον οργανισμό.

Όπως μάλιστα ανακάλυψαν οι ερευνητές τα άτομα που δεν αγαπούν και πολύ τη ζάχαρη αντιμετωπίζουν ακόμη πιο αυξημένο κίνδυνο εξάρτησης από αυτήν μετά την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, ακόμη και αν είναι αδύνατα και δραστήρια.

Αναπάντεχα αποτελέσματα

Οι επιστήμονες εξέφρασαν έκπληξη με τα αποτελέσματα καθώς δεν πίστευαν πόσο γρήγορα οι υποδοχείς της γεύσης μπορούν να χάσουν την αίσθηση της γλυκιάς γεύσης. Η Λούσι Ντόναλντσον από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που συμμετείχε στη μελέτη ανέφερε ότι «γνωρίζαμε εδώ και αρκετό καιρός πως ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε διαφορετικές γεύσεις μπορεί να αλλάξει υπό διαφορετικές συνθήκες. Ωστόσο εκπλαγήκαμε όταν είδαμε πως δύο ποτά με ζάχαρη την ημέρα μπορούν μετά από σύντομο διάστημα να αλλάξουν τόσο πολύ τη γεύση».

Στο πλαίσιο δοκιμής αδύνατα και παχύσαρκα άτομα δήλωσαν πόσο αντιλαμβάνονται και απολαμβάνουν γλυκές και αλμυρές γεύσεις. Οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες έτειναν να βαθμολογούν τα ίδια ακριβώς ποτά ως λιγότερο γλυκά από τους αδύνατους.

Σε έναν μήνα χάνεται η …γλύκα

Στη συνέχεια οι ειδικοί συνέλεξαν μόνο αδύνατα άτομα τα οποία δεν κατανάλωναν συχνά ποτά με ζάχαρη. Μέτρησαν την αντίληψη που είχαν για τη γλυκιά γεύση και ζήτησαν από τους εθελοντές να καταναλώνουν δύο ζαχαρούχα ποτά την ημέρα. Έναν μήνα αργότερα, όταν έγινε επανέλεγχος, φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες είχαν χάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα αντίληψης της γλυκιάς γεύσης.

Σύμφωνα με τον δρα Χανς-Πέτερ Κούμπις από το Πανεπιστήμιο του Μπανγκόρ που συμμετείχε στη μελέτη «τα ευρήματα αυτά έχουν σοβαρή επίδραση στη δημόσια υγεία. Οδεύουμε προς μια καταστροφή με τα επίπεδα της παχυσαρκίας συνεχώς να αυξάνονται και τον διαβήτη τύπου 2 να καλπάζει. Από τη μελέτη μας φαίνεται πώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που περιλαμβάνει την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και γλυκών τροφών. Όσο τα επίπεδα ικανοποίησης σε ό,τι αφορά τη γεύση μειώνονται, τόσο περισσότερες γλυκές τροφές καταναλώνει το άτομο, γεγονός που συντελεί στην αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη».