relax

relax
relax

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Η βιταμίνη Κ ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο λεμφώματος

Η βιταμίνη Κ ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο λεμφώματος

Η βιταμίνη Κ -που περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά- μπορεί, σύμφωνα με τα ευρήματα Αμερικανών επιστημόνων, να προσφέρει προστασία έναντι της ανάπτυξης μη-Hodgkin λεμφώματος.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές της Mayo Clinic στο Rochester της Μινεσότα, ο κίνδυνος ανάπτυξης μη-Hodgkin λεμφώματος (ενός καρκίνου του ανοσοποιητικού συστήματος) ήταν περίπου 45% χαμηλότερος στα άτομα της μελέτης που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης Κ, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες της βιταμίνης.

Η λιποδιαλυτή βιταμίνη, που είναι γνωστή για την επίδρασή της στην πήξη του αίματος, φαίνεται ότι διαδραματίζει ρόλο στην αναστολή κάποιων φλεγμονωδών κυτοκινών που θεωρείται ότι μπορεί να συμμετέχουν στην ανάπτυξη της νόσου, εξηγούν οι ερευνητές.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς πρόκειται για την πρώτη μας μελέτη για τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης Κ και του μη-Hodgkin λεμφώματος», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Dr. James Cerhan. «Ωστόσο, αν και η έρευνά μας έδειξε ότι η βιταμίνη έχει αρκετά ισχυρή προστατευτική επίδραση, επειδή πρόκειται για νέα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε πρόσθετες μελέτες», επεσήμανε ο ερευνητής.

Ο Cerhan και οι συνάδελφοί του ερεύνησαν τη διατροφή και τη λήψη συμπληρωμάτων κατά τα τελευταία δύο έτη σε 603 ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση μη-Hodgkin λεμφώματος, καθώς και σε 1.007 παρόμοιων χαρακτηριστικών άτομα έλεγχου χωρίς καρκίνο.

Ωστόσο, προειδοποιούν οι επιστήμονες, καθώς η βιταμίνη Κ μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά ή οι αντιεπιληπτικές αγωγές, οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα θα πρέπει να ακολουθούν τις σχετικές με τη διατροφή συστάσεις των ιατρών που τους παρακολουθούν.

Πηγή: United Press International

http://www.healthview.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου