relax

relax
relax

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Πέντε τροφές που βοηθούν στον ύπνο

Έχετε προβλήματα αϋπνίας; Θέλετε να φάτε κάτι μεταμεσονύκτια αλλά νομίζετε πως η πείνα είναι μέρος του προβλήματος; Αν ναι, τότε διαβάστε παρακάτω πέντε τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο εύκολα:

Κεράσια

Τα φρέσκα και αποξηραμένα κεράσια είναι μία από τις ελάχιστες πηγές τροφίμων που περιέχουν μελατονίνη, την χημική ουσία που ελέγχει το εσωτερικό ρολόι του σώματος που ρυθμίζει τον ύπνο. Οι ερευνητές που δοκίμασαν ξινά κεράσια και βρήκαν υψηλά επίπεδα της μελατονίνης συστήνουν να τα τρώτε μία ώρα πριν τον ύπνο ή πριν από ένα ταξίδι αν θέλετε να κοιμηθείτε στο αεροπλάνο ή τραίνο.

Μπανάνες

Το κάλιο και το μαγνήσιο είναι φυσικά μυοχαλαρωτικά, και οι μπανάνες περιέχουν και τα δύο. Περιέχουν επίσης και το αμινοξύ L-τρυπτοφάνη, το οποίο μετατρέπεται σε 5-HTP στον εγκέφαλο. Η 5-HTP με τη σειρά της μετατρέπεται σε σεροτονίνη (ένα χαλαρωτικό νευροδιαβιβαστή) και μελατονίνη.

Τοστ

Τα πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα ενεργοποιούν την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία προκαλεί ύπνο. Προκαλέστε την υπνηλία απελευθερώνοντας την τρυπτοφάνη και τη σεροτονίνη, δύο χημικών ουσιών του εγκεφάλου που μπορούν να σας χαλαρώσουν και να σας στείλουν για ύπνο.

Πλιγούρι Βρώμης (Oatmeal)

Όπως το τοστ, έτσι και ένα μπολ πλιγούρι βρώμης θα ενεργοποιήσει την παραγωγή ινσουλίνης, αυξάνοντας το σάκχαρο στο αίμα με αποτέλεσμα να νιώσετε υπνηλία. Η βρώμη είναι επίσης πλούσια σε μελατονίνη, την οποία πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν ως ενισχυτικό ύπνου.

Ζεστό γάλα

Όπως και οι μπανάνες, το γάλα περιέχει το αμινοξύ L-τρυπτοφάνη, το οποίο μετατρέπεται σε 5-HTP και απελευθερώνει χαλαρωτική σεροτονίνη. Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, η οποία βοηθάει στον ύπνο.
http://www.slap.gr/

Οι πολλαπλοί ρόλοι της μελατονίνης

Αυτή η σχετικά απλή χημική ένωση παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Παράγεται στον εγκέφαλο, σε μια περιοχή που ονομάζεται επίφυση (στα αγγλικά pineal gland) --εκεί που ο γάλλος φιλόσοφος Descartes πρότεινε ότι βρίσκεται η «έδρα της ψυχής»-- και απελευθερώνεται στο αίμα.

Είναι μία ορμόνη που ρυθμίζει την παραγωγή άλλων ορμονών και συντονίζει τον κιρκάδιο (ημερήσιο) ρυθμό του σώματος, δηλαδή τις εναλλαγές ύπνου/ξύπνιου. Αυτός ο ρυθμός είναι ουσιαστικά το βιολογικό μας 24ωρο ρολόι από το οποίο εξαρτάται η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Το σκοτάδι ευνοεί την παραγωγή μελατονίνης ενώ το φως την εμποδίζει. Επομένως έκθεση σε έντονο φως τη νύχτα ή σε λιγοστό την ημέρα αποσυντονίζει τη ρύθμιση παραγωγής μελατονίνης και έχει ως αποτέλεσμα την κούραση και τη μη ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου καταλαβαίνουμε ολοφάνερα τον αποσυντονισμό της μελατονίνης, είναι η ανικανότητα προσαρμογής στους προηγούμενους ρυθμούς ύπνου/ξύπνιου μετά από ένα υπερατλαντικό ταξίδι: αυτό είναι το jet-lag. Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε ώρα διαφοράς ώρας χρειάζεται μία μέρα για να επανέλθει ο οργανισμός στη φυσιολογική του κατάσταση. Δηλαδή για μία πτήση μεταξύ δύο χωρών που έχουν διαφορά 5 ωρών χρειάζονται 5 μέρες για την αποκατάσταση του κιρκάδιου ρυθμού! Η μελατονίνη παίζει ρόλο επίσης στη ζωντάνια και τη συχνότητα των ονείρων. Διάφορα ψυχο-ενεργά ναρκωτικά (κοκαϊνη, LSD) αυξάνουν τη σύνθεσή της και την παραγωγή της.

Αλλοι ρόλοι της μελατονίνης

Η ίδια αυτή ουσία εμπλέκεται και στη ρύθμιση των βιολογικών κύκλων των γυναικείων ορμονών: πότε ξεκινάει η εμμηνόρροια, πόσο διαρκεί και πότε σταματάει. Τέλος, η μελατονίνη καθορίζει και τη διαδικασία της γήρανσης, αφού έχει βρεθεί ότι τα μικρά παιδιά έχουν πιο υψηλά ποσοστά αυτής της ορμόνης τα οποία μειώνονται με την ηλικία. Ίσως έτσι εξηγούνται οι δυσκολίες στον ύπνο όσο μεγαλώνει κανείς... Όμως πέρα από τους ορμονο-ρυθμιστικούς της ρόλους η μελατονίνη είναι και ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό. Αυτό που χρησιμεύει; Η φθορά και η γήρανση του εγκεφάλου στοιχίζουν πολύ σε επίπεδα ποιότητας της ζωής. Ενας από τους βασικούς παράγοντες φθοράς του νευρικού ιστού είναι οι -γνωστές- ελεύθερες ρίζες που είναι φυσικό προϊόν του αναερόβιου μεταβολισμού. Η μελατονίνη βοηθά στη δέσμευση των ελεύθερων ριζών. (Για περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τη χημική διαδικασία βλέπε στην παράγραφο «Λίγη Χημεία»). Η μελατονίνη έχει δειχθεί να μειώνει την ανάπτυξη των όγκων. Επίσης ανταγωνίζεται τη μιτογόνο επίδραση των οιστρογόνων. Σε διάφορες περιπτώσεις όγκων δείχνει να έχει αντι-καρκινικό ρόλο. Γενικότερα η μελατονίνη δρα υπέρ της άμυνας του οργανισμού βοηθώντας την καταπολέμηση των ασθενειών. Δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς γίνεται αυτό, αλλά ευνοεί την παραγωγή των Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Θεραπευτικές εφαρμογές

* Προβλήματα ύπνου
* Καρκίνος
* Προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος
* Καρδιαγγειακά προβλήματα
* Κατάθλιψη
* Διαταραχές του εποχιακού κύκλου (χειμώνας/καλοκαίρι)
* Σεξουαλική δυσλειτουργία
* Αλτσχάιμερ
* Ρύθμιση της εμμηνόπαυσης
* Ημικρανίες

Λίγη χημεία...

Το χημικό όνομα της μελατονίνης είναι Ν-ακετυλο-5-μεθοξυτρυπταμίνη. Βιοσύνθεση της μελατονίνης: η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη και τελικά σε μελατονίνη που είναι μία Ινδόλη. Οι υπερχιασματικοί πυρήνες του υποθάλαμου στον εγκέφαλο περιέχουν υποδοχείς μελατονίνης στους οποίους συνδέεται η μελατονίνη για άμεση δράση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Η μελατονίνη μεταβολίζεται σε 6-υδροξυ- μελατονίνη στο συκώτι και ο κύριος μεταβολίτης που εκκρίνεται είναι η 6-σουλφοξυ- μελατονίνη.

Η μελατονίνη και οι ελεύθερες ρίζες

Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικά στοιχεία που έχουν ένα ελεύθερο ηλεκτρόνιο. Αν ένα ηλεκτρόνιο προστεθεί στο O2 τότε σχηματίζεται το υπεροξείδιο ανιόν , η ρίζα O2-. Το O2- ανάγεται από την υπεροξειδάση δισμουτάση σε H2O2 (υπεροξείδιο του υδρογόνου) το οποίο είναι τοξικό σε υψηλή συγκέντρωση και μπορεί να αναχθεί στη ρίζα του υδροξυλίου OH. Αυτή η ρίζα (ΟΗ) καταστρέφει τα κύτταρα. Η βιταμίνη Ε (κυριότερα η αλφα-τοκοφερόλη) και η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες καθαρίζοντας τις τοξικές ρίζες. Η μελατονίνη απορροφάται γρήγορα από τον εγκέφαλο και βοηθά στον καθαρισμό των ελεύθερων ριζών καλύτερα από τη βιταμίνη Ε.

http://www.healthierworld.gr/

Μελατονίνη: Η ορμόνη του "σκότους" προστατεύει από καρδιακή προσβολή και καρκίνο

Τα καρδιακά επεισόδια και η υψηλή αρτηριακή πίεση σχετίζονται με τη μελατονίνη, μια ορμόνη με πολλαπλές δράσεις η οποία μεταξύ άλλων φαίνεται ότι είναι φυσικός ογκοστατικός παράγοντας και συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από την καρκινογένεση. Η μελατονίνη παράγεται από τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα από ένα αδένα στο πίσω μέρος του, την επίφυση, και η έκκριση της αρχίζει όταν υπάρχει σκοτάδι και είναι μεγάλη κατά τη διάρκεια της νύκτας ενώ το αντίθετο συμβαίνει την ημέρα.

Τα αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι άτομα που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση έχουν κατά τις βραδινές ώρες χαμηλά επίπεδα μελατονίνης. Με βάση τα δεδομένα αυτά Ολλανδοί ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η μελατονίνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια θεραπεία για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές που έπαιρναν τη μελατονίνη κάθε βράδυ για 3 εβδομάδες, παρουσίαζαν μια σημαντική πτώση της πίεσης τους κατά τη χρονική περίοδο της έρευνας. Επίσης παρατηρήθηκε ότι αυτοί που έπαιρναν τη μελατονίνη, κοιμόντουσαν καλύτερα, αλλά αυτό δεν οφειλόταν αναγκαστικά στη μείωση της αρτηριακής τους πίεσης.

Αυτά επισημαίνονται σε ομιλία του καθηγητή καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Εντίρνε (Αδριανούπολη) Αλτούν Αρμαγάν που πραγματοποιείται απόψε στο πλαίσιο του 4ου Παγκοσμίου Συνεδρίου με θέμα «Ποιότητα και ιατρική πρακτική» το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Η μείωση του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης που παρατηρούνται κατά τον ύπνο, έχουν αποδοθεί στη δράση της μελατονίνης, της οποίας η συγκέντρωση κατά τις νυκτερινές ώρες είναι μεγαλύτερη. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι κατά τις πρωινές ώρες, η συχνότητα των καρδιαγγειακών επεισοδίων είναι αυξημένη. Το φαινόμενο αυτό έχει συσχετισθεί με τις μεταβολές που παρατηρούνται στους βιολογικούς ρυθμούς και στις διακυμάνσεις της μελατονίνης. Ο ρυθμός της (κιρκάδιος ρυθμός) είναι από τους πιο σταθερούς που υπάρχουν, εξακολουθεί δε να παραμένει και όταν λείπουν περιβαλλοντικά ερεθίσματα.

Η μελατονίνη υπάρχει φυσιολογικά σε διάφορα στοιχεία της διατροφής μας, όπως είναι τα κρεμμύδια, τα κεράσια, οι μπανάνες, τα δημητριακά, το καλαμπόκι, η βρώμη, το ρύζι, το κρασί, τα αρωματικά φυτά, ο δυόσμος, το θυμάρι, το φασκόμηλο, η λουΐζα κ.α. Σε μια ενδιαφέρουσα ερευνητική εργασία, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γρενάδας και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ισπανίας, βρέθηκε ότι η κατανάλωση μελατονίνης εξουδετερώνει τις οξειδωτικές βλάβες και καθυστερεί τις εκφυλιστικές διαδικασίες του νευρικού συστήματος που προκαλούνται από τη γήρανση. Η ορμόνη μελατονίνη φαίνεται ότι είναι ένας γενικός αντιοξειδωτικός παράγοντας, που έχει δράση σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Συμμετέχει στη ρύθμιση του ανοσιακού συστήματος και εμφανίζει ανοσοενισχυτική δράση. Φαίνεται επίσης ότι έχει ισχυρή εμπλοκή στις διεργασίες της στεφανιαίας νόσου. Από ερευνητικά in vitro και in vivo δεδομένα προκύπτει ότι η μελατονίνη είναι ένας φυσικός ογκοστατικός παράγοντας και συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από την καρκινογένεση. Μέχρι σήμερα η μελατονίνη έχει συνδεθεί με πολλές δραστηριότητες του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και πολλές παθολογικές καταστάσεις.

Η έκκριση της μελατονίνης είναι μικρή κατά τη γέννηση και αυξάνεται σημαντικά μέχρι την ηλικία των 3-5 ετών. Από την ηλικία των 6 ετών και μετά τα νυκτερινά επίπεδα της μελατονίνης ελαττώνονται βαθμιαία. Παλιότερα θεωρήθηκε ότι η εμφάνιση της εφηβείας συνδέεται με την ελαττωμένη έκκριση της μελατονίνης, κάτι που δεν υποστηρίζεται σήμερα. Τα επίπεδα της μελατονίνης που παρατηρούνται στην ενήλικο ζωή εμφανίζονται κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής, διατηρούνται μέχρι την τέταρτη έως πέμπτη και κατόπιν σταδιακά ελαττώνονται, μέχρις ότου, κατά το γήρας, παρατηρούνται συνήθως πολύ χαμηλά επίπεδα της ορμόνης. Στα παιδιά και στους νέους η παραγωγή της μελατονίνης αυξάνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά 12 φορές, ενώ στους ενήλικες κατά 3 φορές. Με το πέρασμα των χρόνων ελαττώνεται η παραγωγή της μελατονίνης και τα επίπεδά της στους 80χρονους αντιστοιχούν μόνο στο 10% των επιπέδων των 20χρονων.

http://www.express.gr/

Η μελατονίνη ενισχύει την τριχοφυΐα

Έντονα ψυχολογικά προβλήματα δημιουργεί η αραίωση των μαλλιών, πρόβλημα που απασχολεί και τα δυο φύλα. Τώρα σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει η γνωστή σε όλους ουσία μελατονίνη, καθώς έχει την ιδιότητα να κινητοποιεί την τριχοφυΐα, η οποία μειώνεται δραστικά.

Tα φυσικά αποθέματα της ουσίας αυτής μειώνονται δραματικά στον οργανισμό μας με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τρέχουσες επιστημονικές εργασίες επιδρά όχι μόνο στην επίφυση του εγκεφάλου, αλλά και στο δέρμα και στα τριχοθυλάκια. Σε συνδυασμό με το εκχύλισμα ginkgo biloba τη βιοτίνη μια πολύ σημαντική βιταμίνη (Βιταμίνη B7) δρα αποτελεσματικά,καθώς επιβραδύνει τη διαδικασία πρόωρης ‘γήρανσης’ της τρίχας και προστατεύει τη ρίζα της τρίχας από περιβαλλοντικούς παράγοντες (αντιοξειδωτική δράση), βοηθάει το πρόβλημα της τριχόπτωσης και της λέπτυνσης της τρίχας σε αρχικά στάδια και ενεργοποιεί την ανάπτυξή της.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου για την τριχόπτωση και την αντιμετώπισή της από την κ. Βασιλική Χασάπη Επιμελήτρια Α' ΝοσοκομείουΑ. ΣΥΓΓΡΟΣ, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Φυσιολογίας - Παθήσεων Τριχών και τον κ. Σπύρο Λαζαρίδη Φαρμακοποιό προϊστάμενο Δερματολογίας της BAYER ΕΛΛΑΣ.

Τα αίτια που προκαλούν απώλεια μαλλιών είναι πολλά: ανδρογόνα, σιδηροπενική αναιμία, ενδοκρινολογικά νοσήματα, φάρμακα, λοιμώξεις, ανοσολογικά αίτια, τραύματα, ταχεία απώλεια βάρους, νευρική ανορεξία, έλλειψη βασικών λιπαρών οξέων, πρωτεϊνική ανεπάρκεια, κ.α.

Οι σημαντικές εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τη γνώση της βιολογίας της τριχοφυΐας και του μεταβολισμού των ανδρογόνων στο επίπεδο του τριχικού θυλάκου υπόσχονται την ανάπτυξη στοχευμένων αποτελεσματικότερων μεθόδων και φαρμάκων για την αποκατάσταση της απώλειας μαλλιών.

Η συνηθέστερη μορφή αλωπεκίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες είναι η ανδρογενετική αλωπεκία (ΑΓΑ). Πρόκειται για μία προοδευτική, ποσοτική και ποιοτική αλλαγή των τριχών στη μετωποβρεγματική χώρα του τριχωτού της κεφαλής, που έχει σαν αποτέλεσμα την αραίωση και τελικά την εξαφάνισή τους. Πιστεύεται ότι η ΑΓΑ είναι ένα πολυπαραγοντικό, πολυγονιδιακό νόσημα. Οι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνισή της είναι τα ανδρογόνα και η κληρονομικότητα.

Το ασθενές ανδρογόνο τεστοστερόνη με τη δράση ενός ειδικού ενζύμου της 5α – αναγωγάσης μετατρέπεται στο ισχυρό ανδρογόνο διϋδροτεστοστερόνη, της οποίας η σύνδεση με τους υποδοχείς ανδρογόνων μετά από πολύπλοκους μηχανισμούς έχει σαν αποτέλεσμα την ελάττωση παραγωγής τριχών σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Σε κάθε αιφνίδια και εκτεταμένη απώλεια μαλλιών πρέπει να ελέγχεται η ύπαρξη σιδηροπενικής αναιμίας, καθώς και η λειτουργία του θυρεοειδούς. Στις γυναίκες όταν με την ΑΓΑ συνυπάρχουν δασυτριχισμός, ακμή ή και διαταραχές εμμήνου ρύσεως πρέπει να διενεργείται εργαστηριακός έλεγχος ορμονών.

Η μελατονίνη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η επίδρασή της στις ρίζες των τριχών έχει μελετηθεί σε πολλές έρευνες. Ειδικότερα, η επίδραση της μελατονίνης στα τριχοθυλάκια μελετήθηκε για 15 χρόνια σε εκτεταμένα προγράμματα σε ερευνητικά κέντρα και δερματολογικές πανεπιστημιακές κλινικές στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., μεταξύ άλλων στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) της Ζυρίχης και στη δερματολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζυρίχης.

‘Στις προκλινικές και τις κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια σε περισσότερα από δέκα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακές κλινικές, αποσαφηνίστηκε ο μηχανισμός δράσης, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της μελατονίνης σε διαφορετικές συνθέσεις. Στις προκλινικές έρευνες δεν συμμετείχαν ζώα, αλλά χρησιμοποιήθηκαν καλλιέργειες κυττάρων. Με αυτές, κατέστη δυνατό να αποκαλυφθεί ο τρόπος που η μελατονίνη σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις έχει προστατευτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει την ανάπτυξη των κερατινοκυττάρων, τα οποία ως κύτταρα που σχηματίζουν την κεράτινη στοιβάδα αποτελούν σημαντικά συστατικά στοιχεία της τρίχας.’

‘Σε περισσότερες από 10 πιλοτικές μελέτες στην πανεπιστημιακή κλινική της Ζυρίχης ελέχθησαν οι σημαντικές ιδιότητες της μελατονίνης στην τοπική δερματολογική χρήση και στην προστατευτική δράση από τις ακτίνες UV-B. Μετά από αυτές τις μελέτες, ακολούθησαν πέντε ακόμη πρακτικές μελέτες με περισσότερους από 2000 συμμετέχοντες, περίπου 1000 άνδρες και 1000 γυναίκες με τριχόπτωση ορμονικής αιτιολογίας.

Σε αυτές τις μελέτες αποδείχθηκε η επίδραση στην πυκνότητα των μαλλιών, στην ανάπτυξή τους και στη μείωση της τριχόπτωσης, καθώς και η ασφάλεια του προϊόντος' αναφέρουν οι βασικοί συντελεστές παρασκευής της νεας θεραπείας Δρ. Hans W. Schmid και Δρ. Volker Helfrich.

‘Προκειμένου να αποδειχθεί, ότι η μελατονίνη που περιέχεται στο προϊόν δεν έχει καμία επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, πραγματοποιήθηκε μια εκτεταμένη, διπλή-τυφλή μελέτη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο όπου αποδείχθηκε, ότι η επίδραση της μελατονίνης στη σύνθεση και συγκέντρωση που τη χρησιμοποιούμε, περιορίζεται αποκλειστικά στην περιοχή εφαρμογής. Σε αυτή τη μελέτη, στην οποία έγιναν μετρήσεις της συγκέντρωσης της μελατονίνης στο αίμα επί 20 συνεχόμενες ώρες, αποδείχθηκε με εντυπωσιακό τρόπο, ότι τα επίπεδα της φυσικής μελατονίνης μειώνονται δραματικά σε μεγαλύτερες ηλικίες.’

Το 2000, o Δρ. Tobias Fischer, στην κλινική για δερματικές παθήσεις του Πανεπιστημίου Friedrich-Schiller στην Ιένα, κατόρθωσε να αποδείξει για πρώτη φορά σε μια μελέτη, ότι η ανάπτυξη των τριχοθυλακίων στο εργαστήριο ενισχύθηκε με την προσθήκη μελατονίνης.

Το 2005, σε μια δημοσιευμένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη σε 40 γυναίκες, αποδείχθηκε, ότι η εξωτερικά χρησιμοποιούμενη μελατονίνη μπορεί να επιδράσει θετικά στην ανάπτυξη των τριχών.

Στις γυναίκες με τριχόπτωση ορμονικής αιτιολογίας που λάμβαναν μελατονίνη, ο ρυθμός ανάπτυξης των τριχών στην ινιακή περιοχή της κεφαλής ήταν σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με τις γυναίκες που λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Σε γυναίκες με διάχυτη αλωπεκία στην περιοχή του μετώπου και στην κορυφή της κεφαλής, η επίδραση ήταν ιδιαίτερα εμφανής.
http://www.iatronet.gr/

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα προσλαμβάνει διαφορετική έννοια στον κάθε άνθρωπο, επειδή η κένωση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε γενικές γραμμές ενας άνθρωπος είναι «φυσιολογικός» όταν αφοδεύει το μέγιστο τρεις φορές την ημέρα και το ελάχιστο μια φορά στις τρείς ημέρες. Δυσκοιλιότητα υπάρχει όταν σημειώνεται μια αλλαγή στην κανονική σειρά και τα κόπρανα είναι τοσο σκληρά που δυσκολεύουν την αφόδευση.ΑΙΤΙΕΣ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ
Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα είναι εξαιτίας της έλλειψης φυτικών ινών στη διατροφή τους. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης καθώς και σκούρο ρύζι. Άλλοι πολύ σημαντικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να υποφέρει κάποιος από δυσκοιλιότητα είναι η έλλειψη υγρών, το άγχος καθώς και κάποια συμπληρώματα βιταμινών όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος, αλλά και λόγω καποιων φαρμάκων όπως τα αντισταμινικά.
Τέλος, δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανίζουν οι έγκυες γυναίκες , ενώ αν η δυσκοιλιότητα επιμένει, μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας περισσότερο σοβαρής ασθένειας.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Ο γιατρός θα σας θέσει κάποιες συνηθισμένες ερωτήσεις για να διαπιστώσει μήπως υπάρχει κάποια σοβαρή αιτία που προκαλεί τη δυσκοιλιότητα, για παράδειγμα μπορεί να σας ρωτήσει αν έχετε παρατηρήσει αίμα στα κόπρανά σας, ενώ στη συνέχεια θα σας δώσει καποιες συστάσεις σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωης σας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει καποια καθαρτικά, για παράδειγμα ορισμένα καθαρτικά τα οποία περιέχουν λακτόζη, ετσι ώστε να διευκούνει τη διαδικασία της αφόδευσης.
Καλό θα είναι να αποφεύγετε τη χρήση καθαρτικών χωρίς να λάβετε ιατρική συμβουλή, ενώ τα λιγότερο «επικίνδυνα» είναι εκείνα που περιέχουν φυτικές ίνες ή ακατέργαστα συστατικά. Να μην ξεχνάτε ότι η συχνή χρήση των καθαρτικών μπορεί να «αποδυναμώσει» το έντερο (προκαλώντας ατονία στο έντερο ή καταστρέφοντας τη χλωρίδα του) ή να προκαλέσει τη δημιουργία κάποιου άλλου σοβαρού προβλήματος.

ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΑΝ Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ, ΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΕ ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ ΣΑΣ Ή ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΠΟΝΟ Ή ΤΕΛΟΣ ΑΝ Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Τρώτε καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ενω προτιμήστε να καταναλώνετε ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης, πολλά όσπρια και σκούρο ρύζι.
Τα καθαρτικά θα μπορούσαν να σας φανούν τελείως περιττά αν μπορείτε να τρώτε πολλές φυτικές ίνες και να πίνετε πολύ νερό. Ο φυσικός τρόπος για να ξεπεράσετε το πρόβλημα είναι να τρώτε τροφές που έχουν εκ φύσεως καθαρτική ενέργεια όπως αχλάδια, δαμάσκηνα, κρεμμυδόσουπα, λινέλαιο, πράσινα λαχανικά και μεταλλικά στοιχεία καθώς και να αποφεύγετε τις αμυλούχες τροφές και τα προϊόντα από λευκό αλεύρι.
Δοκιμάστε να παρασκευάσετε ένα φυσικό χυμό από φρέσκα φρούτα και λαχανικά που θα μπορούσε να βοηθήσει στη φυσιολογικότερη λειτουργία του εντέρου σας:
Φτιαξτε μισό λίτρο από ίσες ποσότητες από τα εξής:
ΚΑΡΟΤΟ, ΣΠΑΝΑΚΙ, ΜΗΛΟ, ΣΤΑΦΥΛΙ
Πιείτε το χυμό αυτό χωρίς να τον αραιώσετε και με άδειο στομάχι.

Γενικότερα, προσπαθήστε να πίνετε πολλά υγρά (τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα) και να γυμνάζεστε με κάποιο τρόπο τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα για μισή ώρα, αφου η ανεπαρκής άσκηση σε συνδιασμό με μεγάλες περιόδους καθιστικής ζωής μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα λόγω ελλείψεως κίνησης. Αν κάνετε καθιστική εργασία μπορέιτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας κάνοντας τακτικές κοιλιακές ασκήσεις.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
-ΒΟΤΑΝΑ- Προτιμήστε εκείνα που διεγείρουν τη φυσική έκκριση των πεπτικών υγρών όπως τη χολή βοηθώντας ετσι την κένωση. Τετοια βότανα είναι τα εξής:
ΤΑΡΑΞΑΚΟ (ΡΙΖΑ) (Dandelion)
ΓΛΥΚΟΡΡΙΖΑ (Glycyrrhiza glabra)
Tα βότανα αυτά δρούν ως ήπια καθαρτικά, ενώ άλλα όπως η ΣΕΝΝΑ (Cassia ) , η ΚΑΣΚΑΡΑ (Cascara sagrada) και η ΑΛΟΗ δρουν μεσω χημικής ή νευρολογικής διέγερσης, ερεθίζοντας τα τοιχώματα του εντέρου και προκαλώντας δραστική κένωση του περιεχομένου του, γι’αυτό το λόγο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ενόχληση στην κοιλιακή χώρα αλλά και παρενέργειες.
Τέλος, ιδιαίτερα αποτελεσματικό και χωρις παρενέργειες είναι το ΜΙΓΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ που διατείθεται με μορφη βάμματος και πίνεται διαλυόμενο στο νερό. Ζητείστε από μας να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όλα τα παραπάνω.
-ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- εκμεταλλευτειτε τις ευεργετικες ιδιοτητες τωναιθεριων ελαιων, τα οποια μπορούν με πολλούς τρόπους να βοηθήσουν φυσικά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Συγκεκριμένα:
Τα αιθέρια έλαια ΚΑΝΕΛΛΑΣ και ΚΙΤΡΟΥ όταν λαμβάνονται εσωτερικά έχουν αποτελεσματική δράση στην ισορροπημένη διαδικασία της κένωσης ενώ τα αιθέρια έλαια ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟΥ και ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑΣ μπορούν να βοηθήσουν χρησιμοποιούμενα εξωτερικά με τον εξής τρόπο:
Αναμίξτε 3 σταγόνες αιθερίου ελαίου δεντρολίβανου και μαντζουράνας και 2 σταγόνες ελαίου χαμομηλιού σε 30ml (6 κουταλάκια γλυκού ) αμυγδαλέλαιο. Καντε απαλό μασάζ στην περιοχή γύρω από τον αφαλό με κυκλικές κινήσεις.

-ΓΕΜΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- αποτελει εξελιγμενο κλαδο της φυτοθεραπειας (μερος της οποιας είναι και η χορηγηση βοτανων και φυτων ειτε ως αποξηραμενο φυτο{δηλαδη με μορφη τσαγιου} ειτε ως βαμμα) , με τη διαφορα ότι στη γεμμοθεραπεια τα χρησιμοποιουμενα μερη του φυτου είναι τα εμβρυικα του κυτταρα, για παραδειγμα τα φρεσκια μπουμπουκια. Τα γεμμοθεραπευτικα σκευασματα χορηγουνται με τη μορφη ποσιμου διαλύματος. Σε αυτήν την περίπτωση χορηγείται δυναμοποιημένο διάλυμα του φυτού ΤΑΡΑΞΑΚΟ.

-ΛΙΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- είναι μεθοδος που χρησιμοποιει διαλυματα και δυναμοποιημενα ορυκτα με θεραπευτικο σκοπο. Σκοπευει στην ανακουφιση του σωματος από ορισμενα μεταλλικα ιοντα όταν το «μπλοκαρισμα» οδηγει σε παθολογικα συμπτωματα και σημαδια που απαιτουν θεραπεια και η δραση της γινεται συμφωνα με τις αρχες της αναλογιας. Τα σκευασματα αυτά διατειθενται με τη μορφη υπογλωσσιας αμπουλας. Τα σκευασματα αυτά, όπως και όλα τα παραπανω, μπορειτε να τα προμηθευτειτε από το φαρμακειο μας.

-ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ- απευθυνθειτε σε καποιον ειδικο που μπορει να σας βοηθησει χρησιμοποιωντας τη μεθοδο αυτή που συνισταται στην πιεση καταλληλων σημειων στα ακρα, γεγονος που ενεργοποιει καποια αντανακλαστικα στο σωμα μας. Το αποτελεσμα μπορει να σας εκπληξει!

-ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ- παναρχαιη μεθοδος ανατολικης προελευσης (η μεθοδος είναι γνωστη εδώ και 4000 χρονια) , με αριστα θεραπευτικα αποτελεσματα, μονη η σε συνδιασμο με φαρμακευτικη αγωγη. Και αυτή η μεθοδος στερειται παρενεργειων, είναι εντελως ακινδυνη ενώ αφορα σε μια μεγαλη γκαμα παθησεων στα πεδια της Παθολογιας, Γυναικολογιας, Ψυχολογιας, Ψυχιατρικης, Δερματολογιας, κτλ.

Δοκιμάστε να πιέσετε με το δάκτυλό σας στο πίσω μέρος του χεριού, σε απόσταση περίπου 4 δακτύλων από τον καρπό και κάντε μασαζ ακολουθώντας κυκλικές κινήσεις.

Λυγίστε το χέρι σας στηρίζοντάς το στον άλλο ώμο. Πιέστε τον αντίχειρα του άλλου σας χεριού βαθιά στην εξωτερική άκρη του αγκώνα του λυγισμένου χεριού και κρατήστε το για 1 λεπτό. Επαναλάβετε και στο άλλο χέρι.

Βιταμίνη Β12 και χορτοφαγία

Βιταμίνη Β12 και χορτοφαγία
Η βιταμίνη Β12 ή αλλιώς κυανοκοβαλαμίνη ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β (σύμπλεγμα Β). Έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες για το οργανισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε :

1. αποτελεί τμήμα συνενζύμων
2. είναι απαραίτητα για τη σύνθεση του DNA,
3. συμμετέχει στη σύνθεση της μυελίνης(βρίσκεται στο νευρικό ιστό)
4. συμμετέχει στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων κ.α

Η Β12 έχει μία ιδιαιτερότητα: βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωικά τρόφιμα. Για την ακρίβεια συντίθεται στα φυτοφάγα ζώα, σε βακτήρια και σε μύκητες. Οι διατροφικές πηγές της Β12 είναι τα εντόσθια (καρδιά, νεφρά, συκώτι), το κρέας γενικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το τυρί , το αυγό και το γάλα.

* Τί συμβαίνει λοιπόν με τα άτομα που ακολουθούν μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή;

Καταρχάς πρέπει να αναφέρουμε ότι η βιταμίνη Β12 αποθηκεύεται στο συκώτι. Τα αποθέματα μπορεί να κρατήσουν από 5 έως 7 χρόνια περίπου. Έτσι, ένα άτομο που θα ακολουθήσει για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα χορτοφαγική διατροφή δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα από την έλλειψη της Β12.

Από την άλλη, άτομα που ακολουθούν για χρόνια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή θα παρουσιάσουν έλλειψη. Αυστηρή χορτοφαγική διατροφή σημαίνει ότι αποφεύγουν, όχι μόνο το κρέας αλλά κάθε τι που προέρχεται από ζώα πχ αυγά, γάλα, ψάρι, αυγά ψαριού (σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και το μέλι->μέλισσα).

* Ποιά είνα τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη βιταμίνης Β12;

Συμπτώματα ανεπάρκειας Β12 (κυανοκοβαλαμίνης)
Ανορεξία
Κακοήθης αναιμία
Απώλεια βάρους
Κατάθλιψη
Δύσπνοια
Νευρικές βλάβες
Γλωσσίτιδα
Παράλυση
Παράταση χρόνου αιμορραγίας
Επίσης πρέπει να ανεφερθεί ότι η έλλειψη βιταμίνης Β12 έχει συνέπειες στην ανάπτυξη των παιδιών.

* Τί μπορεί να κάνει ένας αυστηρός χορτοφάγος (vegan) προκειμένου να αποφύγει την ανεπάρκεια της Β12;

Η μία λύση έγκειται στην εισαγωγή ορισμένων ζωικών τροφών στη διατροφή του όπως γάλα, αυγά, ίσως ακόμα και ψάρι ή θαλασσινά. Αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές του επιλογές και πεποιθήσεις.

Εάν δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει διατροφικές συνήθειες η άλλη λύση είναι η πρόσληψη συμπληρώματος βιταμίνης B12.

* Σε ποιές άλλες περιπτώσεις εκτός από την χορτοφαγία μπορεί να παρουσιαστεί ανεπάρκεια βιταμίνης Β12;

Για να απορροφάται σωστά από τον οργανισμό η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη η ύπαρξη του ενδογενούς παράγοντα (ιntrinsic factor), μίας πρωτεΐνης που παράγεται στο στομάχι.

Όταν δεν υπάρχει αυτός ο ενδογενής παράγοντας τότε παρουσιάζεται έλλειψη βιταμίνης Β12.
Αυτό μπορεί να συμβεί στις εξής περιπτώσεις:

1. κακοήθης αναιμία
2. αφαίρεση στομάχου
3. παρασιτικές λοιμώξεις

Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 σε ηλικιωμένα άτομα.
http://thematadiatrofis.blogspot.com/

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Η βιταμίνη Β12 είναι διαθέσιμη σε δισκία, σε κάψουλες και σε ενέσιμες μορφές βρίσκεται σε πολλά πολυβιταμινούχα συμπληρώματα. Ανεπάρκεια της Β12, λόγω έλλειψης ενδογενούς παράγοντα, γενικά θεραπεύεται με τη χορήγηση κοβαλαμίνης παρεντερικά. Ωστόσο, μια έρευνα έδειξε πως η χορήγηση ημερησίως 2mg Β12 από το στόμα ήταν το ίδιο αποτελεσματική με την ενδομυϊκά χορήγηση 1mg Β12 μια φορά το μήνα.

Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας χρειάζονται 2 με 25 μg Β12 ημερησίως.

Η βιταμίνη Β12 εμπλέκεται στην ανακύκλωση των συνενζύμων του φυλλικού οξέος και στην αποσύνθεση της βαλίνης. Απαιτείται, επίσης, για τη μυελινοποίηση των νεύρων, την αναπαραγωγή των κυττάρων, την αιμοποίηση και τη σύνθεση των νουκλεοπρωτεϊνών. Τρεις βιοχημικές αντιδράσεις απαιτούν την παρουσία της βιταμίνης Β12 ως μεθυλ-κοβαλαμίνης ή ως αδενοσυλ-κοβαλαμίνης:

1) Η μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε μεθειονίνη,
2) Η μετατροπή του L-μεθυλμαλονυλο-CoA σε ηλέκτρυλο-CoA,
3) Ο ισομερισμός της L-λευκίνης και της β-λευκίνης.


Το ασφαλές ανώτερο όριο είναι 3000mcg ανά ημέρα.
http://iatreion.gr/

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Η βιταμίνη Β12 μπορεί περιστασιακά να προκαλέσει διάρροια και κνησμός στο δέρμα. Επίσης υπερβολικές δόσεις επίσης, μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Με φάρμακα

Αλκοόλ: Υπερβολική πρόσληψη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12.
Μπορεί να ελαττώσουν την απορρόφηση της Β12 οι αμινογλυκοσίδες, τα αμινοσαλικυλικά, η χλωραμφενικόλη, η χολεστυραμίνη, η κολχικίνη, η μετφορμίνη, τα μεθυλντόπα, τα από του στόματος αντισυλληπτικά, οι ανταγωνιστές του υποδοχέα Η2 της ισταμίνης κ.α.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με μικροβιολογικές εξετάσεις προσδιορισμού ερυθροκυτταρικής Β12 και Β12 ορού (ψευδή χαμηλά αποτελέσματα).

Το χλωριούχο κάλιο (τροποποιημένη απελευθέρωση): Παρατεταμένη χορήγηση μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα της Β12 και οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων: Παρατεταμένη θεραπεία μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα ορού της Β12.

Με θρεπτικά συστατικά

Φυλλικό οξύ: Μεγάλες δόσεις οι οποίες χορηγούνται κατ΄ επανάληψη μπορεί να ελαττώσουν τα επίπεδα της Β12 στο αίμα.

Βιταμίνη C: Μπορεί να καταστρέψει την Β12 (αποφυγή της πρόσληψης μεγάλων δόσεων βιταμίνης C μέσα σε μία ώρα από την πρόσληψη Β12 από το στόμα).

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Η βιταμίνη Β12 δεν πρέπει να χορηγείται για τη θεραπεία της ανεπάρκειας, εάν δεν έχει προηγηθεί πλήρης διάγνωση (χορήγηση >10μg ημερησίως μπορεί να προαγάγει αιματολογική αντίδραση σε ασθενείς με ανεπάρκεια φυλλικού οξέος).

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Τα συμπληρώματα μπορεί κάποιες φορές να απαιτούνται (ιδιαίτερα σε γυναίκες χορτοφάγους). Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα με τη χορήγηση φυσιολογικών δόσεων.
www.mednutrition.gr/