relax

relax
relax

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

λεκιθίνη και Φωσφολιπίδια Τα ενισχυτικά της διάνοιας

λεκιθίνη και Φωσφολιπίδια Τα ενισχυτικά της διάνοιας

ΑΝΑΛΥΣΗ- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η λεκιθίνη είναι μια τεράστια θρεπτική δύναμη.
H λεκιθίνη είναι μια λιπαρή ουσία που παράγεται από το συκώτι και συντίθεται από χολίνη, μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα των φυτών και των ζώων. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις βιολογικές διαδικασίες - συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης του νευρικού σήματος, την αναπνοή και την παραγωγή ενέργειας.
Η λεκιθίνη είναι σημαντικό στοιχείο για όλες αυτές τις βιολογικές λειτουργίες και περισσότερο για τις μεταβολικές και ενεργειακές διαδικασίες του εγκεφάλου
Η λεκιθίνη μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων κρόκων αυγών, γάλα, κρέας, ψάρια και όσπρια.
Δεδομένου ότι η πρόσληψη μερικών από αυτά τα τρόφιμα έχει μειωθεί λόγω της χοληστερόλης και λίπους που περιέχουν, έχουμε μειωμένη πρόσληψη ταυτόχρονα σε αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό.
Κάθε ζωντανό κύτταρο έχει απόλυτη ανάγκη από επάρκεια των φωσφολιπιδίων και αυτό κάνει την λεκιθίνη απαραίτητο σχεδόν συμπλήρωμα διατροφής.
Η ΛΕΚΙΘΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΜΕΜΒΡΑΝΩΝ
Η λεκιθίνη λειτουργεί ως όχημα για τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και για την προώθηση του μεταβολισμού μέσω της κυτταρικής μεμβράνης.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΚΙΘΙΝΗΣ
Αποτελείται από φωσφατιδυλοχολίνες, οι οποίες είναι μια ομάδα φωσφολιπιδίων που το καθένα παράγεται από γλυκερόλη, φώσφορο, χολίνη και δύο λιπαρά οξέα που ποικίλουν κάθε φορά. Παρόλα αυτά, ο όρος λεκιθίνη συχνά περιγράφει μια ευρύτερη ομάδα ουσιών δηλαδή, φωσφατιδυλοχολίνη μαζί με φωσφατιδυλοϊνοσιτόλη, φωσφατιδυλοαιθανολαμίνη, φωσφατιδυλοσερίνη και ελεύθερα λιπαρά οξέα, χολίνη και ινοσιτόλη Το μόριό της αποτελείται από μια ομάδα του φωσφόρου και ένα πολύπλοκο μείγμα από φωσφατίδια που περιέχει κυρίως των φωσφατιδυλοχολίνη (PC), Phosphatidyethanilamine (PE) και phosphatidylinositol (PI), με μικρή ποσότητα του φωσφατιδικού οξέος (PA), φωσφατιδυλσερίνης (PS), και από τα αντίστοιχα lysophosphatidyl παράγωγα (LPC, LPE, LPI, και LPS).
Ουδέτερα λιπίδια, ελεύθερα λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες και τα άλλα στοιχεία είναι επίσης παρόντα στην λεκιθίνη σόγιας.

ΛΕΚΙΘΙΝΗ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ- ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Ειδικά σε ότι αφορά τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος απειλείται ιδιαίτερα σε κάθε περίπτωση που υπάρχουν σημαντικές ανεπάρκειες σε βασικά συστατικά της λεκιθίνης εμφανίζοντας μια ποικιλία νευρολογικών διαταραχών.
Η λεκιθίνη αποτελείται από πολλά διαφορετικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης, ινοσιτόλης, λινελαϊκό οξύ, Phosphatidylserine, ευεργετικά λιπαρά οξέα και τριγλυκερίδια. Αυτά τα πολύτιμα συστατικά της λεκιθίνης είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την διεξαγωγή και περάτωση πολλών μεταβολικών διαδικασίιών
Οι θήκες μυελίνης που προστατεύουν τους νευρώνες του εγκεφάλου της σπονδυλικής στήλης και τα χιλιάδες μίλια των νεύρων στο σώμα σας αποτελούνται κατά τα δύο τρίτα από λεκιθίνη Η Φωσφατιδυλοχολίνη χτίζει το σώμα και κυρίως τις μεμβράνες των νευρικών κυττάρων και αποτελεί βασικό συστατικό των νευροδιαβιβαστών. Ο ρόλος της είναι εξαιρετικά σημαντικός ειδικά για τη μνήμη. Ως λιποτροπική ουσία η λεκιθίνη και ειδικά η χολίνη είναι κρίσιμη στην διαχείριση και το κάψιμο του λίπους και στο μεταβολισμό της χοληστερόλης κυρίως μέσω του ήπατος.
. Η έρευνα έχει δείξει ότι φωσφατιδυλοχολίνη είναι ευεργετική στην κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, νευρολογικές διαταραχές
. Κατά το 1996 διεξήχθει το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο για φωσφολιπίδια. Στο συνέδριο αυτό φανερώθηκε , ότι η λεκιθίνη και κάποια συστατικά της (χολίνη) παίζουν ουσιαστικό ρόλο για υποστήριξη της υγείας κι ακόμη για αποτροπή πολλών ασθενειών.
Αυτά και κάποια άλλα φωσφολιπίδια είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την βελτίωση της μνήμης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιο-αγγειακών παθήσεων και καρκίνου και επαναφέρει την κανονικότητα σε διάφορες κυτταρικές λειτουργίες.
Έχει παρατηρηθεί ουσιαστική βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας για προσανατολισμό σε λαβύρινθο, σε μικρά ποντίκια, των οποίων οι μαμάδες δέχονταν επιπρόσθετα από λεκιθίνη κατά την εγκυμοσύνη.Να γιατί συνιστάται στις έγκυες γυναίκες κι εκείνες που θηλάζουν να λαμβάνουν επιπρόσθετη λεκιθίνη με σκοπό την υποβοήθηση της ανάπτυξη του εγκέφαλου του βρέφους.
Οι περισσότερες επικυρωμένες γνωστές βρεφικές τροφές στον κόσμο περιέχουν λεκιθίνη.
Η χολίνη είναι σημαντική για την καρδιά, αφού μαζί με το φολικό οξύ συμμετέχει στον μεταβολισμό της αμινοξικής ομοκυστίνης. Υπολογίζεται, ότι η τελευταία είναι υπεύθυνη για κάποιες καρδιακές-αγγειακές παθήσεις.Η λήψη λεκιθίνης συμβάλλει και στην μείωση της βλαβερής χοληστερόλης .
Είναι γνωστό προ καιρού , ότι η λεκιθίνη και η χολίνη είναι σημαντικές για την σωστή λειτουργία του συκωτιού. Η έλλειψή τους οδηγεί στην δραματική επιδείνωση της κατάστασης και γρήγορο θάνατο των καλλιεργημένων κύτταρων του συκωτιού, λεγόμενα in-vitro .Στα πειραματόζωα η έλλειψη χολίνης οδηγεί γρήγορα σε καρκίνο του συκωτιού.Η παρακολούθηση υγειών εθελοντών, οι οποίοι δέκτηκαν να λάβουν ελλειπή σε χολίνη τροφή δείχνουν, ότι μόνο για μερικές βδομάδες οδηγεί σε δυσλειτουργίες του συκωτιού. Κοιταγμένο απ’ αλλη μεριά, η λεκιθίνη προφυλάσσει μέχρι σημείου το συκώτι από κακώσεις, συνδεδεμένες με την χρήση οινοπνευματώδη ποτών.
Τα φωσφολιπίδια παίζουν ρόλο κλειδί στην μετάδωση πληροφοριών από κύτταρο σε κύτταρο.Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την σωστή ροή του μεταβολισμού και την προστασία από ασθένειες .Ανακοινώνεται για παραβιασμένη μεταξύ των κυττάρων επικοινωνία κατά κακώσεις των ιστών, φλεγμονώδη διαδικασίες, καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαταραχές στην πύξη του αίματος, αλλεργίες και ανοσοποιητικές παθήσεις.Σ’ όλες αυτές η πρόσθεση λεκιθίνης στο μενού μπορεί να έχει ευεργητική επίδραση
ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΚΙΘΙΝΗΣ- ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΛΕΚΙΘΙΝΗΣ

 Η λεκιθίνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για να έχουμε καλή υγεία, ζωντάνια και είναι απαραίτητη για αναζωογόνηση.
 Η λεκιθίνη είναι ένα από τα κύρια θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα των εγκεφαλικών νεύρων και στο σπέρμα.
 Είναι απαραίτητη για τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών.
 Είναι ένας φυσικός γαλακτωματοποιητής του λίπους αυτό δε σημαίνει ότι η λεκιθίνη έχει μία ιδιαίτερη χημική δομή που συγκρατεί τις ελαιώδεις και υγρές φάσεις διαφόρων τροφών μαζί. Αυτό της δίνει και το όνομα γαλακτωματοποιητής
 Ως φυσικός γαλακτωματοποιητής του λίπους προλαμβάνει τη συσσώρευση χοληστερίνης. Η λεκιθίνη αυξάνει την απέκκριση των αποβλήτων από ουδέτερα στεροειδή μόρια. Αυτό μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της διατροφικής χοληστερόλης από τα περιεχόμενα του εντέρου, ενώ μπορεί επίσης να περιορίσει την επαναπορρόφηση της ενδογενούς χοληστερόλης από τη ροή του αίματος.
 Η λεκιθίνη μπορεί να αυξήσει την ικανότητα που έχει η χολή να διαλύει τη χοληστερόλη
 Επιβραδύνει την αρτηριοσκλήρυνση.
 Είναι επίσης και μία καλή πηγή της αναζωογονητικής βιταμίνης Ε
 Είναι επίσης πηγή και δύο βιταμινών Β (χολίνη και ινοσιτόλη), οι οποίες επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης
 βοηθάει στην μνήμη, Η λεκιθίνη είναι μια πολύ πλούσια πρωταρχική πηγή χολίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία.
 βοηθά στην πρόληψη από πέτρες της χολής
 Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες μελέτες σχετικά με τη χρήση της λεκιθίνης στη γεροντική άνοια. Μια δοκιμή που πραγματοποιήθηκε το 1996 έδειξε ότι η φωσφατιδυλοσερίνη που προέρχεται από λεκιθίνη σόγιας βελτιώνει τις διανοητικές διαταραχές
 Υπάρχουν μερικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το περιεχόμενο της μυελίνης σε φωσφολιπίδια μειώνεται στους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση (7). Τα συμπληρώματα λεκιθίνης ή χολίνης μπορεί να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της επιδείνωσης της κατάστασης των περιβλημάτων μυελίνης των νεύρων.

Maca το αφροδισιακό απο το περού

Το Maca είναι ένα ποώδες διετές ή μονοετές φυτό που μεγαλώνει στα υψηλά βουνά της Βολιβίας και του Περού. Ευδοκιμεί μόνο σε κρύο περιβάλλoν. Η hypocotyls είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της ρίζας maca, που μεγαλώνει φυσικά στις υψηλές ορεινές περιοχές. Δεδομένου ότι η hypocotyls δεν δημιουργείται στα θερμοκήπια ή στα θερμά κλίματα, το καλλιεργημένο maca σε άλλες περιοχές εκτός των Άνδεων (βουνών του Περού) δεν έχει το ίδιο ποσοστό θρεπτικών ουσιών με την φυσικά και βιολογικά μεγαλωμένη ρίζα maca.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ανά 100γρ.

10% πρωτεΐνες, 60% υδατάνθρακες, 8,5% φυτικές ίνες, 2,2% λίπος.

Επιπλέον έχει uridine, μηλικό οξύ, benzoyl παράγωγο, glycosinolates και είναι πλούσια σε αλκαλοειδή, βιταμίνες (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη & βιταμίνη C), αλκαλοειδή μέταλλα(ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, πυρίτιο & ίχνη ιωδίου), , λιπαρά οξέα, 19 αμινοξέα και πολυσακχαρίτες.

Οφέλη για τους άνδρες

1.Το Maca αυξάνει την αφροδισιακή δραστηριότητα

2.Ενισχύει τη λίμπιντο

3.Αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή

4.Βελτιώνει την ανδρική ικανότητα

5.Βοηθά να ξεπεραστεί η κατάθλιψη

6.Βρέθηκε πως παράγει μια γενικότερη αίσθηση ευεξίας

7.Αυξάνει σημαντικά το επίπεδο DHEA των αρσενικών που έλαβαν Maca

8.Βοηθάει στη θεραπεία του άγχους

9.Αυξάνει το σπέρμα (ολιγοσπερμία), την κινητικότητα και το σχηματισμό του 10.Κάνει θεραπεία αντικατάστασης ορμονών

10.Αυξάνει την αθλητική επίδοση

11.Εξισορροπεί τις ορμόνες

12.Αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης

13.Βοηθά στην στυτική λειτουργία

14.Ενισχύει την γονιμότητα

15.Βοηθά στην ακμή που προκύπτει από ορμονικές ανισορροπίες



Οφέλη για τις γυναίκες

1.Το Maca αυξάνει την ερωτική διάθεση

2.Ενισχύει τη λίμπιντο

3.Αυξάνει την ενέργεια

4.Αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση

5.Βοηθά να ξεπεραστεί η κατάθλιψη

6.Βρέθηκε πως παράγει μια γενικότερη αίσθηση ευεξίας

7.Βοηθά στη θεραπεία του άγχους

8.Βοηθάει στην αντιμετώπιση προβλημάτων της εμμηνόπαυσης

9.Μειώνει τις εξάψεις

10.Κάνει θεραπεία αντικατάστασης ορμονών

11.Εξισορροπεί τις ορμόνες

12.Αυξάνει την αθλητική επίδοση

13.Αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με το PMS

14.Βοηθά στην ανακούφιση των πόνων της εμμηνόρροιας

15.Ομαλοποιεί τον κύκλο της περιόδου

16.Βοήθα στην ακμή που προέρχεται από ορμονικές ανισορροπίες

17.Βοηθά σε δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με ορμόνες

18.Μειώνει το στρες και το άγχος



Τρόπος χρήσης: 1 κουταλάκι του γλυκού ή της σούπας 1-2 φορες την ημέρα πρωί και βράδυ. Το τρώμε σκέτο και πίνουμε νερό ή το διαλύουμε σε νερό, χυμό, γάλα, τσάι, γιαούρτι με μέλι, σούπες κ.α.

Λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας, δεν είναι μόνο δημοφιλές σαν ενισχυτής της λίμπιντο και σωτήρας για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά επηρεάζει και σε μεγάλο βαθμό την ενέργεια, την αντοχή, την κατάθλιψή, τη μνήμη, τον ύπνο κ.α.

Όπως η Beth M. Ley, Ph.D. αναφέρει στο βιβλίο της «Maca, προσαρμοστικός & ορμονικός ρυθμιστής»: Κάποιοι ερευνητές τονίζουν πως όταν το σώμα έχει σωστή διατροφή και είναι καλά ισορροπημένο (σε ομοιοστασία), βελτιώνεται η γενική υγεία, αυξάνεται η λίμπιντο και η κατάθλιψη πέφτει.

Wild Yam Ισορρόπηση οιστρογόνων και προγεστερόνης

Wild Yam - villosa Dioscorea - Wild Yam έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως φαρμακευτικό φυτό από το Αζτέκων και των Μάγιας λαών για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών προβλήματα και να ανακουφίσει τον πόνο του τοκετού. Πλούσια πηγή φυτικών στερολών από την οποία συντίθεται η φυσική προγεστερόνη που ελέγχει τη δραστηριότητα των οι-στρογόνων.
Η έρευνα δείχνει ότι αυτό είναι ένα ισχυρό φάρμακο που περιέχει πολλές εναλλακτικές στεροειδή σαπωνίνες, κυρίως Dioscin, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή προγεστερόνης και άλλα στεροειδή φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως αντισυλληπτικά και στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων των γεννητικών οργάνων, καθώς και σε άλλες ασθένειες όπως η άσθμα και αρθρίτιδα. Ένα αφέψημα της ρίζας χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει πολλά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και PMS όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλαγές στη διάθεση, και την κολπική ξηρότητα. Είναι επίσης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γαστρίτιδα, τα παράπονα της χοληδόχου κύστης, σπασμωδικό κράμπες, επώδυνη εμμηνόρροια, και σε μικρές δόσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη θεραπεία της ναυτίας των εγκύων γυναικών.

Κιννάμωμο (Κανέλα): Πιο Πολύτιμο και από το χρυσάφι


Η ιστορία του εσωτερικού φλοιού του αειθαλούς δέντρου με την ονομασία Κιννάμωμο (Cinnamomum verum, zeylanicum), κοινώς κανέλα, εκτείνεται μέχρι την αρχαιότητα, όπου θεωρείτο πολυτιμότερο και από το χρυσάφι.

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι όχι μόνο χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο φλοιό για θεραπευτικούς σκοπούς και ως αρωματικό στοιχείο στα εδέσματά τους, αλλά ήταν για αυτούς ένα από τα πλέον σημαντικά υλικά ταρίχευσης.

Η παραδοσιακή χρήση του Κιννάμωμου στην Ευρώπη περιλάμβανε καταστάσεις κρυολογημάτων, γρίπης και γαστροπεπτικών προβλημάτων.
Ένα πολύ συγγενές με το δένδρο Κιννάμωμο, το Rou Gui (Cinnamomum cassia), καταγόμενο από την Κίνα και Ιαπωνία, χρησιμοποιείται –με παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες με την κανέλα- ως Yang τονωτικό.

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα μόλις τώρα άρχισε να αγγίζει μερικές από τις θαυμαστές δυνατότητες της κανέλας ως αναφορά την θεραπευτική της δράση στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με την επιστήμη της φυτοθεραπείας η κανέλα παρουσιάζει: θερμαντικές, αντισπασμωδικές, αντισηπτικές κατά των ιών και του μετεωρισμού ιδιότητες.

Τα κύρια συστατικά της κανέλας είναι:
1-4% πτητικά έλαια (60-80% κινναμικές αλδεΰδες, 4-10% ευγενόλη)
8% φλαβονοειδή (προανθοκυανιδίνες, κινναμικές ταννίνες)

″ Σύμφωνα με Ιαπωνικές μελέτες πού έλαβαν χώρα την δεκαετία του 1980 οι κινναμικές αλδεΰδες της κανέλας παρουσιάζουν ηρεμιστική και αναλγητική δράση.

Ακόμη, φαίνεται ότι βοηθούν στην ελάττωση της πίεσης και του πυρετού.

″ Το εκχύλισμα της κανέλας παρουσιάζει αντιπαρασιτική και αντιβακτηριακή δράση.

Σύμφωνα με την Βρετανική Βοτανική Φαρμακοποιία η κανέλα ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, γαστροπεπτικών κολικών με μετεωρισμό, αλλά και σε παρόμοιες καταστάσεις όπου επιπρόσθετα εμφανίζεται και ναυτία.

″ Εξάλλου παραδοσιακά η κανέλα χρησιμοποιείτο ως θετικό στοιχείο προαγωγής της καλής πέψης αλλά και για καταστάσεις όπως κοιλιακές κράμπες, εντερική καντιδίαση, δυσβίωση, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κ.α. Τα πτητικά έλαια του κιννάμωμου φαίνεται ότι ασκούν αντισπασμωδική δράση ενώ ταυτόχρονα σκοτώνουν ένα πλήθος παθογόνων μικροοργανισμών.

″Σύγχρονες έρευνες επιβεβαίωσαν την αντιμυκητιακή δράση και αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος του κιννάμωμου. Μάλιστα βρέθηκε ότι οι κινναμικές αλδεΰδες του εκχυλίσματος της κανέλας μπορούν αποτελεσματικά να δράσουν κατά 4 ειδών Candida, χωρίς όμως να προκαλέσουν κάποιο αρνητικό αξιοσημείωτο αντίκτυπο στον πληθυσμό των ευεργετικών προβιοτικών στελεχών.

″Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι το κιννάμωμο μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με διαβήτη τύπου ΙΙ, βελτιώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Αυτό συμβαίνει επειδή όπως φαίνεται από τις μελέτες η κανέλα διεγείρει την ευαισθησία των κυτταρικών υποδοχέων της ινσουλίνης και ταυτόχρονα εμποδίζει την δράση ενός ενζύμου πού εντείνει την ινσουλινοαντίσταση.

″Στις ίδιες έρευνες εμφανίστηκε σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και της συνολικής χοληστερόλης χωρίς σημαντική μείωση της HDL χοληστερόλης.

Σε κάποιες πιο πρόσφατες κλινικές έρευνες χορηγώντας για 4 μήνες 3 φορές ημερησίως εκχύλισμα κιννάμωμου, τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας μειώθηκαν κατά μέσο όρο 10% σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ.

″Το κιννάμωμο έχει να επιδείξει μια πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση και απενεργοποίηση των ριζών υδροξυλίου και υπεροξειδίων.

Θεωρείται ότι διαθέτει την πλέον ισχυρή αντιοξειδωτική δράση συγκρινόμενη με άλλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες πού ανευρίσκονται στο μοσχοκάρυδο, στη βανίλια, στον άνηθο, στην πιπερόριζα και στη γλυκόριζα.
Ακόμη οι κινναμικές αλδεΰδες έδειξαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτικό και βοηθητικό μέσο στην αναχαίτιση μιας ακατάλληλης συγκόλλησης των αιμοπεταλίων γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μη ομαλή ροή του αίματος και να αυξήσει τις πιθανότητες για θρομβωτικά επεισόδια.

Οι κινναμικές αλδεΰδες δρουν ως αναστολείς στην απελευθέρωση του αραχιδονικού οξέος από τις μεμβράνες των αιμοπεταλίων και κατ' επέκταση μειώνουν την παραγωγή φλεγμονωδών μεσολαβητών με την ονομασία θρομβοξάνες Α2 .

Η τελευταία αυτή δράση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και σ' ένα πλήθος φλεγμονωδών καταστάσεων.

Dr. Ιωάννης Αδαμίχος ND, DO, DSc

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. BHP, 1983; Newall et al., 1996 Quale JM et al. In vitro activity of Cinnamomum zeylanicum against azole resistant and sensitive Candida species and a pilot study of cinnamon for oral candidiasis. Am J Chin Med. 1996;24(2):103-9

2. Ooi LS et al. Antimicrobial activities of Cinnamon Oil and cinnamalde-hyde from the Chinese Medicinal Herb cassia Blume. Am J Chin Med 2006;34(3):511-22

3. Lee HS, Ahn YJ. Growth inhibiting effects of Cinnamomum cassia bark derived materials on humans intestinal bacteria. J Agric Food Chem. 1998 Jan 19;46(1):8012

4. Qin B, et al. Cinnamon extract (traditional herb) potentiates in vivo insulin-regulated glucose utilization via enhancing insulin signaling in rats. Diabetes Res Clin Pract. 2003 Dec;62(3):139-48.

5. Khan A, et al. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care, 2003; 26(12):3215-18

6. Mang B, et al. Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. Eur J Clin Invest. 2006 May;36(5):340-4

7. Murcia MA, et al. Antioxidant evaluation in dessert spices compared with common food additives. Influence of irradiation procedure. J Agric Food Chem. 2004 Apr 7;52(7):1872-81

8. Murcia MA, Lin CC, Wu SJ, Chang CH, Ng LT. Antioxidant activity of Cinnamomum cassia. Phytother Res. 2003 Aug;17(7):726-30

9. Takenaga M, et al. In vitro effect of cinnamic aldehyde, a main compo-nent of Cinnamomi Cortex, on human platelet aggregation and arachi-donic acid metabolism. J Pharmacobiodyn. 1987 May;10(5):201-8.

10. Huang J, Wang S, Luo X, Xie Y, Shi X. Cinnamaldehyde reduction of platelet aggregation and thrombosis in rodents. Thromb Res. 2006 Apr 17; [Epub ahead of print].

11. ESCOP Monographs Second Edition. European Scientific Cooperative on Phytotherapy. Thieme Publishing. 2003.

Holistic Life ©2007 www.etra.gr
πηγη http://www.therapy.gr/press2.php?recordID=5

Χορηγείτο από την αρχαιότητα για διάφορες παθήσεις, χωρίς να υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της. Είναι γνωστές πολλές θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, μεταξύ των οποίων και ως φάρμακο για τις αδιαθεσίες της περιόδου και της εγκυμοσύνης, όπου χρησιμοποιείται με τη μορφή αφεψήματος.

Γνωστό από την ‘αρχαία’ Ανατολή ως θεραπευτικό για τη σεξουαλική ανικανότητα, συναντιέται στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές. Στο Μεσαίωνα, οι γιατροί τη χορηγούσαν για τη θεραπεία του βήχα, της βραχνάδας και του πονόλαιμου. Η παραδοσιακή χρήση του Κιννάμωμου στην Ευρώπη περιλάμβανε καταστάσεις κρυολογημάτων, γρίπης και γαστροπεπτικών προβλημάτων.

Η επιστήμη της βοτανοθεραπείας υποστηρίζει ότι η κανέλα παρουσιάζει: θερμαντικές, αντισπασμωδικές, αντισηπτικές κατά των ιών και του μετεωρισμού ιδιότητες. Επίσης παρουσιάζει αντιπαρασιτική και αντιβακτηριακή δράση, ενώ σύγχρονες έρευνες επιβεβαίωσαν την αντιμυκητιακή της δράση.
Ιαπωνικές μελέτες πού πραγματοποιηθήκαν την δεκαετία του 80 έδειξαν ότι οι κινναμικές αλδεΰδες της κανέλας βοηθούν στην ελάττωση της πίεσης και του πυρετού έχοντας ηρεμιστική και αναλγητική δράση.

Η Βρετανική Βοτανική Φαρμακολογία υποστηρίζει ότι η κανέλα ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, γαστροπεπτικών κολικών με μετεωρισμό, αλλά και σε παρόμοιες καταστάσεις όπου επιπρόσθετα εμφανίζεται και ναυτία. Μια άλλη θεραπευτική ιδιότητα της κανέλας είναι ότι μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος, τα τριγλυκερίδια και LDL- χοληστερόλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Η ενεργός ουσία στην κανέλα αποδείχθηκε ότι είναι η ουσία MHCP που ανήκει στις πολυφαινόλες. Η ουσία αυτή μιμείται την ινσουλίνη, ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς της και δρα εντός των κυττάρων σε συνέργεια με την ινσουλίνη. Σε πειράματα στο εργαστήριο, η κανέλα βρέθηκε ότι μπορεί να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι νοσηρές για το DNA, χημικές ενώσεις οι οποίες παράγονται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό και είναι αυξημένες στους διαβητικούς.

Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύονται από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από διάφορα πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πιο σημαντικές έρευνες είναι του Αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας που πραγματοποίησε ο Richard Aderson (2003), γιατρών του νοσοκομείου Malmoe της Σουηδίας και από τη Γεωργική Ερευνητική Μονάδα Maryland που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο New Scientist, τον Αύγουστο του 2000 .Η έρευνα του Richard Aderson που διήρκησε 40 ημέρες, πραγματοποιήθηκε το 2003 στο Πακιστάν σε 60 εθελοντές (άνδρες και γυναίκες) που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και τους χορηγούνταν αντιδιαβητικά φάρμακα, τα οποία προκαλούν αύξηση στην απελευθέρωση της ινσουλίνης.

Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε 6 ομάδες των 10 ατόμων. Στις 3 ομάδες χορηγήθηκε κανέλα με τον εξής τρόπο. Η μια ομάδα πήρε 1 γραμμάριο κανέλα (δυο κάψουλες που ισούται περίπου με το ένα τέταρτο του κουταλιού) για 20 ημέρες. Η δεύτερη Ομάδα πήρε 3 γραμμάρια (6 κάψουλες, που ισούται με ένα κουταλάκι) για 20 ημέρες, η τρίτη ομάδα πήρε 6 γραμμάρια (12 κάψουλες, που ισούται με ένα και τρία τέταρτα κουταλάκι του γλυκού) για 20 ημέρες. Οι άλλες τρεις ομάδες έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Οι κάψουλες λαμβάνονταν τρεις φορές την ημέρα, μετά τα γεύματα.

Μετά την χορήγηση υπήρχαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και στις 3 ομάδες που πήραν κανέλα κατά 18% με 29 % και σε ορισμένους εθελοντές διαπιστώθηκε μείωση της γλυκόζης του αίματος στα κανονικά επίπεδα. Καλύτερα αποτελέσματα είχε η πρώτη ομάδα που της χορηγούνταν η μικρότερη ποσότητα κανέλας. Στις υπόλοιπες 3 ομάδες δεν διαπιστώθηκε καμία αλλαγή.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι η κανέλα είχε ωφέλιμα αποτελέσματα και στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και συγκεκριμένα στη μείωση της LDL-χοληστερόλης. Όταν σταμάτησε η χορήγηση κανέλας σε όλους τους εθελοντές, οι τιμές της γλυκόζης του αίματος αυξηθήκαν σε παθολογικά επίπεδα.
Η έρευνα των γιατρών του νοσοκομείου Malmoe της Σουηδίας έγινε σε 14 υγιείς εθελοντές, στους οποίους έδωσαν λίγο περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλας σε ένα μπολ πουτίγκας ρυζιού. Έκαναν μετρήσεις της γλυκόζης του αίματος πριν και μετά το φαγητό. Οι μετρήσεις έγιναν και με επιδόρπιο χωρίς κανέλα, μετά από το γεύμα.
Η σύγκριση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι μετά από επιδόρπιο με κανέλα, το άδειασμα του στομάχου ήταν πιο αργό και τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος μετά το φαγητό ήταν πιο χαμηλά. Το σύνολο των δεδομένων αυτών, δείχνει θετικές επιδράσεις της κανέλας στο μεταβολισμό της γλυκόζης, γεγονός που μπορεί να είναι θετικό για προ-διαβητικούς και διαβητικούς ασθενείς.
Και τέλος, η έρευνα από τη Γεωργική Ερευνητική Μονάδα Maryland που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Διαπιστώθηκε ότι η κανέλα μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης του ορού του αίματος των ποντικιών και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κανέλα αύξησε την ικανότητα των λιποκυττάρων σε διαβητικούς ασθενείς να ανταποκρίνονται στην αυξημένη γλυκόζη.
Επίσης, η κανέλα είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, για την ηλεκτρολυτική ισορροπία και πολλές ακόμη βιοχημικές διεργασίες. Πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί για την μεταβολική διαταραχή των διαβητικών, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση του μαγνησίου, επομένως η κανέλα δρα θεραπευτικά.
Άρα, από τις έρευνες αποδεικνύεται ότι η κανέλα έχει ωφέλιμη δράση σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 2, των οποίων η θεραπεία στηρίζεται σε αντιδιαβητικά δισκία. Χρειάζεται να επισημανθεί ότι η κανέλα δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει θεραπεία κατά του διαβήτη τύπου 2. Η δράση της είναι κυρίως προληπτική σε προ-διαβητικούς ασθενείς, σε ασθενείς που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη και ενισχυτική σε διαβητικούς τύπου 2.
Επισημαίνεται ότι η ενεργός, ωφέλιμη ουσία της κανέλας, δεν περιέχεται στο λάδι κανέλας αλλά στη σκόνη του μπαχαρικού αυτού. Η δοσολογία της δεν πρέπει να υπερβαίνει την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, γιατί τότε θα δημιουργηθούν τα αντίθετα αποτελέσματα. Την κανέλα στη διατροφή μας μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε επιδόρπια, σε φρυγανιές, δημητριακά, χυμούς, στο κόκκινο κρασί, στο τσάι ή στον καφέ.
Υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες από τον 1ο αιώνα μ.Χ. που αναφέρουν ότι 350 γραμμάρια κανέλας άξιζαν όσο 5 κιλά ασήμι. Μάλιστα έγιναν και πόλεμοι εξαιτίας της κανέλας μεταξύ Ολλανδών, Πορτογάλων και Γάλλων. Οι πόλεμοι αυτοί έγιναν για διεκδίκηση της Κεϋλάνης που κατά τους 17ο και 18ο αιώνες παρήγαγε αποκλειστικά κανέλα.
πηγη http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=4875

Stevia rebaudiana: Εναλλακτικο υποκατάστατο της ζάχαρης

Stevia rebaudiana: Εναλλακτικο υποκαταστατο της ζάχαρης.Το Stevia rebaudiana, ένα πολυετές φυτό, πολύκλαδο και ποώδες είδος με τροπική καταγωγή που ανακαλύφθηκε το 1887 στα υψίπεδα της Παραγουάης και για χρόνια χρησιμοποιούνταν και καλλιεργούνταν, από τις τοπικές φυλές των Ινδιάνων, ως ισχυρό γλυκαντικό και θεραπευτικό φυτό, απότελεί μία καινοτόμο και εναλλακτική καλλιέργεια - τρόφιμο που υποκαθιστά πλήρως τη ζάχαρη.
Έρευνες έδειξαν ότι η Stevia rebaudiana αποτελεί πηγή χρήσιμων φυσικών χημικών ουσιών, όπως στεβιοσίδη, ισοστεβιόλη, φυτοστερόλες, γιββερελλίνη (φυτοορμόνη), χλωροφύλλη (φυσική χρωστική), κ.ά. Σπουδαιότερη από αυτές και για την οποία κυρίως καλλιεργείται σήμερα η Stevia είναι η στεβιοσίδη ως φυσική γλυκαντική ουσία, 150 έως και 300 φορές ποιο γλυκιά από τη ζάχαρη, το ίδιο γλυκιά με τις συνθετικές γλυκαντικές ουσίες αλλά με σχεδόν μηδενική θερμιδική περιεκτικότητα.έχει επιπλέον ιδιότητες όπως, αντιυπερτασικές, αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές, ενώ είναι προληπικό τερηδόνας, ρυθμιστής σακχάρου στο αίμα, καρδιοτωνοτικό, επουλωτικό, περιποιητικό δέρματος.Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι η κρυσταλλική γλυκιά ουσία της στέβια είναι σταθερή σε θερμοκρασία έως και 200ο C, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση της στη μαγειρική, σε αντίθεση με τη συνθετική ασπαρτάμη.
Η στέβια είναι ήδη δημοφιλές γλυκαντικό στην Κίνα, η οποία μάλιστα έχει ξεπεράσει την Παραγουάη σε παραγωγή στέβια.

CHIA SEEDS Η τροφή των Αζτέκων πολεμιστών!

Οι σπόροι Chia (Salvia Hispanica) προέρχονται από την κεντρική πεδιάδα του Μεξικό. Αποτελούσαν παραδοσιακή τροφή των Αζτέκων και των Μάγιας. Chia στη γλώσσα των Μάγιας σημαίνει δύναμη. Οι Αζτέκοι πολεμιστές συνήθιζαν να έχουν πάντα μαζί τους σπόρους chia και νερό για να αντέχουν και να μην αφυδατώνονται.

Αν δοκιμάσετε να βάλετε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους σε ένα ποτήρι νερό και να τους αφήσετε για περίπου 30 λεπτά, θα δείτε με έκπληξη ότι τα σποράκια έχουν εξαφανιστεί, μαζί με το νερό, και ότι το ποτήρι περιέχει πια ένα σχεδόν στερεό ζελέ.

Αυτό οφείλεται στις ίνες του σπόρου chia και στην απίστευτη ιδιότητά τους να απορροφούν πολλαπλάσιο του όγκου τους νερό.

Είναι μια ιδιότητα που χαρακτηρίζει όλες τις υδρόφιλες κολλοειδείς ουσίες των τροφών μας . καμμιά όμως τροφή στον κόσμο δεν περιέχει τόσες πολλές υδρόφιλες ίνες όσο το Chia

Η ίδια ζελοποίηση γίνεται και στο στομάχι όταν καταναλώνουμε τους σπόρους μαζί με την τροφή μας..
• Το ζελ αυτό, μέσα στο στομάχι δουλεύει σαν εμπόδιο ανάμεσα στους υδατάνθρακες και στα ένζυμα που είναι προορισμένα για να τους διασπάσουν. Κάτι τέτοιο, αντιλαμβάνεστε ότι έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίσει την μετατροπή των υδατανθράκων σε σάκχαρα.
• Το αποτέλεσμα δεν βοηθά μόνο τα άτομα με προβλήματα σακχάρου στο αίμα αλλά έχει και ένα άλλο αποτέλεσμα που μας αφορά όλους. Η αργή πέψη των υδατανθράκων κρατά για περισσότερη ώρα υψηλά τα επίπεδα ενέργειας που αυτοί προσφέρουν στο σώμα μας.
Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό!
• Η ικανότητά τους να συγκρατούν το νερό προσφέρει στον οργανισμό μας τη δυνατότητα να εντείνει τον βαθμό ενυδάτωσης. Υγρά και ηλεκτρολύτες παρέχουν το περιβάλλον που υποστηρίζει την ζωή όλων των κυττάρων του σώματος.

Με τους σπόρους Chia,το σώμα διατηρεί τα επίπεδα των υγρών του, τα ρυθμίζει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, και τελικά διατηρεί την ηλεκτρολυτική ισορροπία του. Σε ορισμένες διαταραχές, όπως η διάρροια, οι εμετοί κλπ, η απώλεια των εξωτερικών υγρών των κυττάρων αναγκάζει τα υγρά που βρίσκονται μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες να κινηθούν εξωτερικα΄για να μειώσουν την απώλεια. Κάτι τέτοιο αναμφίβολα φέρει ανισορροπία ηλεκτρολυτών με επιπτώσεις σε όλο το σώμα και κυρίως στην καρδιακή λειτουργία. Με την κατανάλωση σπόρων Chia κατι τέτοιο αποφεύγεται.

• Η κατανάλωση σπόρων Chia μαζί με κάθε τροφή βοηθά σημαντικά τα άτομα με πεπτικές διαταραχές που δυσκολεύονται να καταναλώσουν ωμές φυτικές τροφές..
• ¶τομα με σπαστική κολίτιδα, και προβλήματα εντέρων μπορούν, αν προσθέσουν στην τροφή τους τους σπόρους Chia να πάψουν να βιώνουν το πρόβλημα και να καταναλώνουν ακόμα και ό.τι μέχρι τώρα θεωρούνταν αυστηρά απαγορευμένο.
• ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ Chia ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΑΡΓΗ ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΗ ΠΕΨΗ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ , ΧΩΡΙΣ ΑΠΕΠΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

• Η σωστή πέψη και η ανακούφιση των πεπτικών ( στομαχικών και εντερικών ) διαταραχών έχει και ένα άλλο σημαντικότατο αποτέλεσμα: την πιο σωστή και ολοκληρωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έντερο και την θρέψη του σώματος.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
• Οι σπόροι Chia όμως είναι και πολύ σημαντική πηγή πρωτείνης,( 23%) που για τους παραπάνω λόγους, είναι εξαιρετικά αφομοιώσιμη και άμεσα βιοδιαθέσιμη.
• Οι σπόροι Chia είναι αναμφίβολα η πιο πλούσια φυτική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, και μάλιστα σε τιμές μέχρι και δεκαπλάσιες από τους υπόλοιπους σπόρους που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσατε.. περιέχουν σημαντική ποσότητα λινολεικού οξέος, που δεν μπορεί να παρασκευαστεί μέσα στο σώμα μας.
• Περιέχει , επίσης, σημαντική ποσότητα από τριγλυκερίδια μακράς αλύσου, απαραίτητα για την απομάκρυνση της χοληστερίνης από τα αρτηριακά τοιχώματα.
• Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε : ασβέστιο και βόριο, δυο μέταλλα που συνεργάζονται για την καλή υγεία του οστεικού μας συστήματος.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΞΕΤΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΖΕΛΕ Chia:
1. ΒΑΛΤΕ 9 ΜΕΡΗ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ Ή ΔΟΧΕΙΟ. ΜΗ ΤΟ ΓΕΜΙΣΕΤΕ.
2. ΒΑΛΤΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ 1 ΜΕΡΟΣ ΣΠΟΡΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ. ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ ΚΑΛΑ.
3. ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΓΙΑ 2-3 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ ΞΑΝΑ.
4. ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ ΤΕΛΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 25 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ.
5. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΦΥΛΑΤΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ. ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 15 ΗΜΕΡΕΣ.
6. ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ- ΛΙΓΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΦΗ ΣΑΣ Ή ΣΕ ΟΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΣΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ
7. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΨΕΤΕ ΑΠΛΑ ΓΙΑ 1-2 ΛΕΠΤΑ, ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΕΤΕ ΜΟΝΟ 5 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΡΟ Ή ΤΟΝ ΧΥΜΟ ΣΑΣ.
8. ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ Η ΤΑ ΜΟΥΣΛΙ ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΣΑΣ.
9. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΕΤΕ ΖΕΛΕ, ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΑΣ, ΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΤΙΣ ΚΡΕΜΕΣ, ΤΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΣΑΣ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ Chia
Η ημερήσια δόση ( αν και αυτό είναι απόλυτα ρευστό, δεν έχει περιορισμούς ), καθορίζεται στα 2 κουταλάκια του γλυκού.
2 κουταλάκια του γλυκού από τους σπόρους ( 25 γραμμάρια σπόρων) σας παρέχουν:
7 γραμμάρια φυτικών ινών
4 γραμμάρια πρωτείνης
205 mg ασβεστίου
5 γραμμάρια Ω3
Ω6, ικανοποιητικής ποσότητας
Όλες τις βιταμίνες Β, κυρίως όμως τις Β2, Β3
Σίδηρο ( 3πλάσια περιεκτικότητα από το σπανάκι)
Μαγνήσιο( 15πλάσια περιεκτικότητα από το μπρόκολλο)


ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ Chia?

Σημειωση 1η οι σπόροι Chia δεν οξειδώνονται όπως ο λιναρόσπορος. Θέλουν βέβαια φύλαξη σε μέρος δροσερό και αντέχουν χωρίς να αλλοιώνονται.

Σημείωση 2η περιέχουν περισσότερο Ω3 ακόμα και από τον σολομό Ατλαντικού.( 62% ). Σημαντικό είναι επίσης ότι το σώμα μας μπορεί να μετατρέψει σημαντική ποσότητα από το Ω3 του Chia σε EPA & DHA, κάτι που δεν γίνεται με τις άλλες φυτικές πηγές βασικών λιπαρών.

Σημείωση 3η οι σπόροι Chia περιέχουν 23% πρωτείνης, και παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό.

Σημείωση 4η δεν περιέχει γλουτένη

Σημείωση 5η δεν περιέχει φυτοοιστρογόνα

Σημείωση 6η δεν υπάρχουν μεταλλαγμένες ποικιλίες

Σημείωση 7η δεν έχει γεύση και δεν αλλοιώνει την γεύση των τροφών σας.

Σημείωση 8η το ζελ μειώνει την πείνα, δίνει αίσθημα κορεσμού και μπορεί να γίνει σημαντικό όπλο σε κάθε δίαιτα και προσπάθεια αδυνατίσματος.

http://www.diatrofologiki.gr/

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

μελατονίνη ,Απολαύστε ένα ήρεμο ύπνο

γενικα
Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη απαραίτητη για το βιολογικό ρολόι μας. Τα επίπεδα της μελατονίνης στον οργανισμό μας ακολουθούν την εναλλαγή μέρας - νύχτας, με τα υψηλότερα επίπεδα να σημειώνονται τη νύχτα. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών.Σε μια μελέτη,η μελατονινη ήταν 60 φορές αποτελεσματικότερη από την βιταμίνη C και την λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε στην προστασία του DNA. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους ταξιδεύουν συχνά (ή κάνουν μακρινά ταξίδια) για την αντιμετώπιση του jet lag ή σε όσους αντιμετωπίζουν διαταραχές του ύπνου.

μελετη απο τα
Αρχεια Ελληνικης Ιατρικης, 17(5), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2000, 524-527
Μελατονίνη
Η ορμόνη του κωναρίου με τις πολλαπλές δράσεις

Ι. ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ενδοκρινολογικό Τμήμα, ΠΓΑΝ Πειραιά Μεταξά


Λέξεις ευρετηρίου: Αναπαραγωγή, Ανοσιακό σύστημα, Βιολογικοί ρυθμοί, Καρκινογένεση, Μελατονίνη.

H μελατονίνη είναι μια μεθοξυϊνδόλη, που παράγεται μέσα στα κύτταρα του κωναρίου, τα κωναριοκύτταρα. Το κωνάριο συμμετέχει σε πολλαπλές λειτουργίες του οργανισμού μέσω έκκρισης της ορμόνης μελατονίνης, που χαρακτηρίζεται από λειτουργική πλειοτροπία1 και είναι ένα από τα όργανα που σχηματίζουν το λεγόμενο ψυχονευροενδοκρινικό δίκτυο. Η νεύρωσή του προέρχεται από αυτόνομες μεταγαγγλιακές ίνες από τα ανώτερα αυχενικά γάγγλια, οι οποίες σχηματίζουν συνάψεις με τα κωναριοκύτταρα. Οι προσαγωγές ίνες προς τα ανώτερα αυχενικά γάγγλια προέρχονται από το σύστημα ινών της οπτικής οδού. Με τον τρόπο αυτόν, τα κύτταρα του κωναρίου δέχονται άμεση επίδραση των εναλλαγών φωτός-σκότους του περιβάλλοντος και έτσι το κωνάριο αποτελεί το δέκτη των εναλλαγών αυτών στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Η μελατονίνη συντίθεται από την τρυπτοφάνη μέσα στα παρεγχυματικά κύτταρα του κωναρίου, τα κωναριοκύτταρα.2 Η έκκριση της μελατονίνης αρχίζει όταν υπάρχει σκοτάδι και είναι μεγάλη κατά τη διάρκεια της νύκτας. Το αντίθετo συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ρυθμός της είναι από τους πιο σταθερούς που υπάρχουν, εξακολουθεί δε να παραμένει και όταν λείπουν περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Η έκκριση της μελατονίνης είναι μικρή κατά τη γέννηση και αυξάνεται σημαντικά μέχρι την ηλικία των 3–5 ετών. Από την ηλικία των 6 ετών και μετά τα νυκτερινά επίπεδα της μελατονίνης ελαττώνονται βαθμιαία. Φαίνεται ότι η εμφάνιση της εφηβείας δεν είναι αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης της μελατονίνης. Τα επίπεδα της μελατονίνης που παρατηρούνται στην ενήλικο ζωή εμφανίζονται κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής, διατηρούνται μέχρι την τέταρτη δεκαετία και κατόπιν σταδιακά ελαττώνονται, μέχρις ότου, κατά το γήρας, παρατηρούνται πολύ χαμηλά επίπεδα της ορμόνης.

Υποδοχείς της μελατονίνης έχουν ανιχνευθεί στην επιφάνεια αλλά και στον πυρήνα των κυττάρων.3,4 Άλλες από τις δράσεις της μελατονίνης επάγονται μέσω του επιφανειακού και άλλες μέσω του πυρηνικού υποδοχέα.

Στον άνθρωπο, υποδοχείς έχουν ανιχνευθεί στον υπερχιασματικό πυρήνα του υποθαλάμου και στην πρόσθια υπόφυση, ενώ η περιοχή pars tuberalis της υπόφυσης δεν φαίνεται να εμφανίζει υποδοχείς στους περισσότερους από τους λίγους ανθρώπους όπου μελετήθηκε.

Βιορρυθμοί και μελατονίνη

Η μελατονίνη συμμετέχει στην προσαρμογή των βιολογικών ρυθμών του οργανισμού στον κύκλο φωτός-σκότους του περιβάλλοντος.5 Φαίνεται ότι η μελατονίνη είναι ο διαμεσολαβητικός παράγοντας στην επίδραση του φωτός ως ρυθμιστή της κιρκάδιας διακύμανσης της βασικής θερμοκρασίας του σώματος, καθώς στους άνδρες, αλλά και στις γυναίκες, η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος συμπίπτει με τα υψηλότερα επίπεδα της μελατονίνης, η οξεία έκθεση σε έντονο φως αναστέλλει την έκκριση της μελατονίνης και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος6 και η αλλαγή αυτή της βασικής θερμοκρασίας αναστρέφεται με τη συνεχή έγχυση μελατονίνης στους άνδρες και με την από του στόματος χορήγηση στις γυναίκες. Η χορήγηση μελατονίνης απομακρύνει τα συμπτώματα του jet lag,2 δηλαδή της διαταραχής του οργανισμού, που παρατηρείται κατά τα διηπειρωτικά ταξίδια. Φαίνεται ότι η μελατονίνη βοηθά στον επανασυγχρονισμό των κιρκάδιων ρυθμών στην τοπική ώρα. Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία διαταραχών του ύπνου,7 ενώ η χορήγησή της σε τυφλούς, που είχαν διαταραγμένο ρυθμό έκκρισης της μελατονίνης, μεταβάλλει τον ενδογενή ρυθμό έκκρισης της ορμόνης.

Μελατονίνη και νευροενδοκρινική λειτουργία

Η μελατονίνη είναι τροποποιητικός παράγοντας της έκκρισης των ορμονών του προσθίου και του οπισθίου λοβού της υπόφυσης.8–10 Σε in vitro πειράματα στους επίμυς έχει δειχθεί ότι η μελατονίνη ελαττώνει σημαντικά τη βασική έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης και της ωκυτοκίνης, ενώ in vivo παρατηρήσεις συμφωνούν με τις προαναφερθείσες και δείχνουν επίσης ότι η μελατονίνη αναστέλλει την έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης. Σε in vitro πειράματα έχει δειχθεί ότι ανάλογα της μελατονίνης, που συνδέονται με τους υποδοχείς της ορμόνης, αναστέλλουν την έκκριση των ορμονών του οπισθίου λοβού της υπόφυσης. Υπάρχουν ακόμη παρατηρήσεις που δείχνουν ότι μετά από επιφυσιεκτομή ελαττώνεται η ενδοϋποφυσιακή ποσότητα των ορμονών του οπισθίου λοβού της υπόφυσης, κάτι που είναι συμβατό με αυξημένη έκκριση των ορμονών αυτών. Η εξωγενής χορήγηση μελατονίνης σε υγιείς άνδρες ελαττώνει τη νυκτερινή έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης, ελαττώνει την έκκριση της ωκυτοκίνης, αυξάνει την έκκριση της προλακτίνης και μετακινεί το χρόνο μεγίστης έκκρισης της κορτιζόλης.8 Φαίνεται ότι η μεταβολή του ρυθμού έκκρισης της μελατονίνης μπορεί να τροποποιεί την έκκριση των υποφυσιακών ορμονών στον άνθρωπο.8,9

Μελατονίνη και αναπαραγωγική λειτουργία στον άνθρωπο

Σε ορισμένα ζώα, που χαρακτηρίζονται από εποχιακή αναπαραγωγή, η μελατονίνη φαίνεται ότι είναι ο κυριότερος παράγοντας που ρυθμίζει την εποχή της αναπαραγωγής. Έτσι, hamsters που εκτίθενται σε μικρής διάρκειας ημέρες παρουσιάζουν ατροφία των γεννητικών οργάνων. Έχει αποδειχθεί ότι αυτό οφείλεται στην αυξημένη έκκριση μελατονίνης, αφού δεν παρατηρείται σε επιφυσιεκτομηθέντα ζώα και μπορεί να επαχθεί με τη χορήγηση μελατονίνης.

Η σχέση της μελατονίνης με την αναπαραγωγική λειτουργία στον άνθρωπο δεν είναι γνωστή. Έχουν παρατηρηθεί αυξημένα επίπεδα μελατονίνης σε γυναίκες με ανωορρηξία, σε αθλήτριες με υποθαλαμική αμηνόρροια και σε άνδρες με υπογοναδισμό. Έχει ανακοινωθεί ότι η χορήγηση μεγάλης δόσης μελατονίνης σε γυναίκες μπορεί να καταστείλει την ωορρηξία. Η μελατονίνη αυξάνει τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης και την απάντηση της θυλακιοτρόπου και της ωχρινοτρόπου ορμόνης στην GnRH μόνο κατά την ωοθυλακική φάση του κύκλου. Η νυκτερινή έκκριση της μελατονίνης είναι αυξημένη στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία.11 Υποδοχείς των ορμονών του φύλου έχουν βρεθεί στο κωνάριο στον άνθρωπο, ενώ σε επίμυς παρατηρήθηκε ότι οι ορμόνες του φύλου μεταβάλλουν την έκκριση της μελατονίνης από το κωνάριο τροποποιώντας β-αδρενεργικούς μηχανισμούς.

Μελατονίνη και αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού

Η μελατονίνη είναι πολύ ισχυρός δέκτης των ελευθέρων ριζών και γενικός αντιοξειδωτικός παράγοντας.1 Ως αντιοξειδωτικός παράγοντας, η μελατονίνη δεσμεύει ισχυρά την πολύ δραστική και τοξική ρίζα του υδροξυλίου και τη ρίζα του υπεροξειδίου. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της μελατονίνης έχουν αποδειχθεί και σε ομογενοποιημένους ιστούς και σε ζωντανούς οργανισμούς. Η καταστροφή του DNA ανθρώπινων λεμφοκυττάρων, ως αποτέλεσμα έκθεσης σε ιοντίζουσα ακτινοβολία, που συντελεί στην απελευθέρωση ελευθέρων ριζών, ελαττώνεται πολύ εάν τα κύτταρα έχουν εκτεθεί σε μελατονίνη πριν από την έκθεσή τους στην ακτινοβολία. Οι κυτταροπλασματικές πρωτεΐνες προστατεύονται από την καταστροφή τους από τις ελεύθερες ρίζες παρουσία της μελατονίνης. Η υπεροξείδωση των λιπιδίων της κυτταρικής μεμβράνης, που επάγεται in vitro ή in vivo με διάφορους τρόπους, που όλοι τους συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών, ελαττώνεται δραστικά από την παρουσία μελατονίνης. Οι δράσεις αυτές της μελατονίνης είναι ενδοκυτταρικές. Άλλες είναι ανεξάρτητες από τη σύνδεση με τον υποδοχέα της μελατονίνης και άλλες επιτυγχάνονται μέσω σύνδεσης με πυρηνικούς υποδοχείς.

Μελατονίνη και ανοσιακό σύστημα

Στενή σύνδεση φαίνεται να υφίστανται μεταξύ του κωναρίου και του ανοσιακού συστήματος.12 Τα αρνητικά αποτελέσματα του οξέος stress φαίνεται να αντιρροπούνται από τη μελατονίνη. Η ορμόνη έχει ανοσοενισχυτική δράση. Υπάρχουν περιοχές δέσμευσης της μελατονίνης στα Τ-βοηθητικά λεμφοκύτταρα στο μυελό των οστών. Ένα από τα κύρια όργανα-στόχους της αποτελεί ο θύμος, κύριο όργανο του ανοσιακού συστήματος. Τα ανοσοενισχυτικά αποτελέσματα της μελατονίνης διαμεσολαβούνται από την παραγωγή οπιοειδών πεπτιδίων, που παράγονται από τα βοηθητικά Τ-λεμφοκύτταρα, από λεμφοκίνες και πιθανώς από υποφυσιακές ορμόνες. Λεμφοκίνες, όπως η ιντερφερόνη-γ και η ιντερλευκίνη-2, καθώς και άλλες θυμικές ορμόνες, τροποποιούν τη σύνθεση της μελατονίνης στο κωνάριο.12 Η ενεργοποίηση με μελατονίνη της περιοχής δέσμευσής της στα Τ-λεμφοκύτταρα είχε ως αποτέλεσμα παραγωγή ιντερλευκίνης-4, που με τη σειρά της έδρασε στο μυελό των οστών και συνέβαλε στην έκκριση αιμοποιητικών αυξητικών παραγόντων.13 Το φαινόμενο αυτό συνέβαλε στη διάσωση της αιμοποιητικής λειτουργίας σε ποντικούς που είχαν υποστεί αντικαρκινική χημειοθεραπεία, χωρίς να παρεμβαίνει στη θεραπευτική δράση των χημειοθεραπευτικών παραγόντων. Έχει πρόσφατα ανακοινωθεί ότι πιθανόν το κωνάριο να παράγει το σήμα για την έναρξη της αιμοποιητικής λειτουργίας. Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν για την ύπαρξη ενός πιθανού άξονα μελατονίνης-ανοσιακού συστήματος. Η ικανότητα της μελατονίνης να διασώζει την αιμοποιητική λειτουργία από την τοξική δράση των αντικαρκινικών θεραπευτικών παραγόντων προβάλλει ως ένα σημαντικό πιθανό πεδίο χρήσης της στην κλινική πράξη.

Mελατονίνη και καρκίνος

Σειρά in vitro και in vivo μελετών υποδεικνύουν ότι η μελατονίνη έχει ογκοστατική δράση και μπορεί να συμμετέχει στην αντικαρκινική προστασία του οργανισμού. Σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων in vitro βρέθηκε ότι η μελατονίνη αναστέλλει την ανάπτυξη των κυττάρων αυτών.14 Φαίνεται ακόμη ότι η μελατονίνη in vivo μπορεί να αναστέλλει την καρκινογένεση. Η μελατονίνη έχει χορηγηθεί παράλληλα με άλλους θεραπευτικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση μορφών μεταστατικού καρκίνου.15 Έχει αναφερθεί ότι η μελατονίνη, όταν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την ιντερλευκίνη-2 στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου, συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης θρομβοπενίας, που είναι μια συχνή αιματολογική επιπλοκή της θεραπείας με ιντερλευκίνη-2. Η ταυτόχρονη χορήγηση ιντερλευκίνης-2 και μελατονίνης σε ασθενείς με καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος πριν από τη χειρουργική επέμβαση βρέθηκε ότι συντελεί στην πρόληψη της μετεγχειρητικής λεμφοπενίας. Από μελέτη σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο συμπαγούς τύπου φάνηκε ότι η ταυτόχρονη χορήγηση μελατονίνης με τον παράγοντα νέκρωσης των όγκων (TNF-α) τροποποιεί την τοξικότητα του παράγοντα αυτού, αυξάνοντας τον αριθμό των λεμφοκυττάρων και ελαττώνοντας την κακουχία και την υπόταση που παρατηρούνται μετά τη χορήγησή του.

Συμπέρασμα

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη με μικρό μοριακό βάρος, που εκκρίνεται στη συστηματική κυκλοφορία από το κωνάριο. Η μελατονίνη, μια μεθοξυϊνδόλη, έχει πολλαπλές δράσεις, πολλές από τις οποίες μόνο πρόσφατα άρχισαν να γίνονται αντιληπτές. Η ορμόνη συμμετέχει στην προσαρμογή του οργανισμού και των βιολογικών του λειτουργιών στον κύκλο φωτός-σκότους του περιβάλλοντος. Φαίνεται ότι συμμετέχει στη ρύθμιση της νευροενδοκρινικής λειτουργίας, καθώς και στη ρύθμιση της αναπαραγωγής στα ζώα και στον άνθρωπο. Η ορμόνη μελατονίνη φαίνεται ότι είναι ένας γενικός αντιοξειδωτικός παράγοντας, που έχει δράση σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Συμμετέχει στη ρύθμιση του ανοσιακού συστήματος και εμφανίζει ανοσοενισχυτική δράση. Από ερευνητικά in vitro και in vivo δεδομένα προκύπτει ότι η μελατονίνη είναι ένας φυσικός ογκοστατικός παράγοντας και συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από την καρκινογένεση. Η ορμόνη μπορεί να βρει γρήγορα το ρόλο της στη θεραπευτική, καθώς χρησιμοποιείται για την πρόληψη της διαταραχής του οργανισμού που παρατηρείται μετά από υπερατλαντικές πτήσεις και στη θεραπεία διαταραχών του ύπνου, μπορεί δε να χρησιμοποιηθεί για την προστασία του οργανισμού από το πρόωρο γήρας, που φαίνεται να σχετίζεται με την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών, καθώς και στη θεραπευτική του καρκίνου μαζί με άλλους θεραπευτικούς παράγοντες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. REITER RJ. Functional pleiotropy of the neurohormone melatonin: antioxidant protection and neuroendocrine regulation. Front Neuroendocrinol 1995, 16:383–415
2. ARENDT J. Melatonin (review). Clin Endocrinol 1988, 29:205–229
3. BECKER-ANDRE M, WIESENBERG I, SCHAEREN-WIEMERS N, ANDRE E, MISSBACH M, SAURAT JH ET AL. Pineal hormone melatonin binds and activates an orphan of the nuclear receptor superfamily. J Biol Chem 1994, 269:28531–28534
4. DUBOCOVICH ML. Melatonin receptors: are there multiple subtypes? Trends Pharmacol Sci 1995, 16:50–56
5. ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. Βιορρυθμοί και μελατονίνη. Ιατρική 1995, 67:579–584
6. CAGNACCI A, SOLDANI R, YEN SSC. The effect of light on core body temperature is mediated by melatonin in women. J Clin Endocrinol Metab 1993, 76:1036–1038
7. DAHLITZ M, ALVAREZ B, VIGNAU J, ENGLISH J, ARENDT J, PARKES JD. Delayed sleep phase syndrome response to melatonin. Lancet 1991, 337:1121–1124
8. KOSTOGLOU-ATHANASSIOU I, TREACHER DF, WHEELER MJ, FORSLING ML. Melatonin administration and pituitary hormone secretion. Clin Endocrinol 1998, 48:31–37
9. KOSTOGLOU-ATHANASSIOU I, TREACHER DF, WHEELER MJ, FORSLING ML. Bright light exposure and pituitary hormone secretion. Clin Endocrinol 1998, 48:73–79
10. KOSTOGLOU-ATHANASSIOU I, FORSLING ML. The effect of 5-hydroxytryptamine and pineal metabolites on neurohypophysial hormone secretion. Brain Res Bull 1998, 46:417–422
11. KOSTOGLOU-ATHANASSIOU I, ATHANASSIOU P, TREACHER DF, WHEELER MJ, FORSLING ML. Neurohypophysial hormone and melatonin secretion over the natural and suppressed menstrual cycle in premenopausal women. Clin Endocrinol 1998, 49:209–216
12. MAESTRONI GJ. The immunoneuroendocrine role of melatonin. J Pineal Res 1993, 14:1–10
13. MAESTRONI GJ, CONTI A, LISSONI P. Colony-stimulating activity and hematopoietic rescue from cancer chemotherapy compounds are induced by melatonin via endogenous interleukin 4. Cancer Res 1994, 54:4740–4743
14. COS S, SANCHEZ-BARCELO EJ. Melatonin inhibition of MCF-7 human breast-cancer cell growth: influence on cell proliferation rate. Cancer Letters 1995, 93:207–212
15. LISSONI P, BARNI S, MEREGALLI S, FOSSATI V, CAZZANIGA M, ESPOSTI D ET AL. Modulation of cancer endocrine therapy by melatonin: a phase II study of tamoxifen plus melatonin in metastatic breast cancer patients progressing under tamoxifen alone. Br J Cancer 1995, 71:854–856

Βαλεριάνα (Valeriana officinalis) το υπνοτικό της φύσης

Το όνομα Βαλεριάνα σημαίνει το να είσαι υγιής στα λατινικά και αυτό προδίδει την θεραπευτική του ιδιότητα. Έχει έντονο άρωμα και οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για πολλά ιατρικά προβλήματα ενώ για αιώνες χρησιμοποιείται για νευρολογικές παθήσεις
Περιγραφή : Ανήκει στην οικογένεια των Βαλεριανιδών Η βαλεριάνα είναι φυτό με ρίζωμα πολυετές που μένει ζωντανό όταν ξεραίνονται οι βλαστοί και τα φύλλα. Το ύψος της κυμαίνεται από 40 εκατοστά έως 2 μέτρα. Έχει φύλλα σύνθετα πτεροειδή και τα άνθη της είναι μικρά άσπρα ή ρόδινα που σχηματίζουν πυκνές ταξιανθίες. Προτιμά τα υγρά και ψυχρά κλίματα και είναι αυτοφυές σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος. Ανθίζει το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούμε την ρίζα του φυτού, αλλά και τα ξεραμένα φύλλα που με αυτά φτιάχνουμε τσάι.


Θεραπευτικές Ιδιότητες : Συνιστάται για την αρθρίτιδα, την κολίτιδα, τη διάρροια, τον πονοκέφαλο και την υπέρταση, το σύνδρομο του ευερέσθιτου εντέρου, την εμμηνόπαυση, την ψωρίαση, τους ρευματισμούς, τη νευρική υπερένταση, τον πονόδοντο, την ισχιαλγία, τους πόνους περιόδου. Η βαλεριάνα έχει χρησιμοποιηθεί για υστερικές καταστάσεις, υπερδιέγερση, αϋπνία, ημικρανία, κράμπες, κολικούς του εντέρου, ρευματικούς πόνους, δυσμηνόρροια, νευρικές καταστάσεις. Οι κύριες χρήσεις της είναι για ηρεμιστικούς και υπνωτικούς λόγους, ενώ χρησιμοποιείται παράλληλα σαν αντισπασμωδικό και ηρεμιστικό. Προτείνεται επίσης για ανησυχία και νευρολογικές διαταραχές του ύπνου. Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιπτώσεις υπερέντασης.

Χρήση: Σαν ήπιο κατευναστικό, η βαλεριάνα πρέπει να λαμβάνεται 30-45 λεπτά πριν τον ύπνο. Με τη μορφή αφεψήματος ξηρής ρίζας, σε δοσολογία 1-2γραμ. ανά φλιτζάνι, προσέχοντας την υπερβολική θέρμανση γιατί είναι πολύ πτητική. Πρέπει να προστατεύεται από το φώς. Με το αφέψημά της επίσης γίνονται μπάνια κατά των σπασμών των νεογέννητων βρεφών. Αποφεύγετε τις μεγάλες δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.Μην αφήνεται ποτέ τις ρίζες να μουσκέψουν πάνω από 2 ώρες. Λόγω της πικρής γεύσης και της άσχημης μυρωδιάς συνίσταται να αναμείξεις το τσάι βαλεριάνας με ένα από τα παρακάτω βότανα: Κανέλα ή καγιέν (για τις κράμπες), γλυκάνισο (για πεπτικά προβλήματα), ή τζίντζερ (για ακανόνιστη περίοδο).ακομα υπάρχει και σε ταμπλετες για οσους προτημούν αφτήν την λύση.
Δοσολογία
Για την αϋπνία: 250 – 500mg καθημερινά σε μορφή κάψουλας ή δισκίου πριν τον ύπνο. Ωστόσο, εάν δε διαπιστώσετε βελτίωση, μπορείτε άφοβα να αυξήσετε την ημερήσια δοσολογία μέχρι τα 900mg, αν και είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι δόσεις άνω των 500mg δεν επιφέρουν συνήθως επιπρόσθετο όφελος.
Για το άγχος: 250mg δύο φορές την ημέρα και 250 – 500mg πριν τον ύπνο.



Η ρίζα του φυτού, αν αποξηρανθεί προσεκτικά, (σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 40 βαθμών C), περιέχει ιριδοειδή μονοτερπένια (εποξυ-τριεστέρες) και βαλερινικό οξύ, που θεωρούνται υπεύθυνα για τη φαρμακολογική του δράση. Ωστόσο, τα τελευταία 20 χρόνια διάφοροι ερευνητές έχουν αποδώσει σε διαφορετικά συστατικά την κατευναστική δράση του φυτού, καθώς εύκολα παράγονται μεταβολίτες που αξιολογούνται ανάλογα. Η δρόγη εξάλλου περιέχει και ένα πτητικό αιθέριο έλαιο, που σχετίζεται με τις ιδιότητες αυτές, χολίνη, αλκαλοειδή, φλαβονοειδή και στερόλες. Το βαλερινικό οξύ έχει μυοχαλαρωτική και σπασμολυτική δράση.
Πρόσφατες φαρμακολογικές μελέτες έδειξαν ότι τα ενεργά συστατικά του φυτού «χρησιμοποιούν» τους ίδιους υποδοχείς με τα βαρβιτουρικά και τις βενζοδιαζεπίνες στον εγκέφαλο, αλλά σίγουρα με διαφορετικό τρόπο, αφού δεν παρουσιάζουν παρενέργειες, δηλαδή πρωινή υπνηλία και έλλειψη συγκέντρωσης.
Αν και κάποιες μελέτες υποστήριξαν ότι η βαλεριάνα βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου κυρίως σε «φυσιολογικούς» ασθενείς και όχι τόσο σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα, άλλες μελέτες έδειξαν μια σαφή βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου (44% των ασθενών) και στη διάρκειά του (89% των ασθενών), και σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα αϋπνίας.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
-ΑΜΙΝΟΞΕΑ-GABA, τυροσίνη, αργινίνη, γλουταμίνη
-ΑΡΩΜΑ – Βορνεόλη, Τερπίνη
-ΠΤΗΤΙΚΟ ΛΑΔΙ-Βαλεριανικό οξύ
-ΡΕΤΣΙΝΙ
-ΓΟΜΜΑ
-ΑΛΚΑΛΟΕΙΔΗ-ακτινιδίνη, κατινίνη, ισοβαλεραμίδη, βαλεριανίνη βαλερίνη
-ΕΣΤΕΡΕΣ
-ΦΛΑΒΑΝΟΝΕΣ

Πιθανές παρενέργειες
Μελέτες έχουν δείξει πως η βαλεριάνα δεν έχει επικίνδυνες παρενέργειες, ακόμα και με την κατανάλωση πολαπλάσιας ποσότητας από τη μέγιστη συνιστώμενη. Ωστόσο, εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδα, ναυτία, πονοκέφαλο,εφιάλτες, ίλιγγο και θολή όραση.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Μάτε (Yerba Mate)Το μαγικό φίλτρο της ενέργειας

Τι είναι το Μάτε (Yerba Mate)
Το mate είναι ένα καφεινούχο ρόφημα που ετοιμάζεται αφήνοντας ξεραμένα φύλλα του φυτού Yerba mate σε ζεστό νερό. Είναι το εθνικό ποτό της Ουρουγουάης και της Αργεντινής και κοινωνικό έθιμο στην Παραγουάη και σε μερικά σημεία της Χιλής, της Βραζιλίας, της ανατολικής Βολιβίας, του Λίβανου και της Συρίας. Είναι άξιος αντικαταστάτης του καφέ λόγο της υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη (ματεΐνη).
Οι λαοί Guarani και Quechua της περιοχής πίνουν αυτό το εκχύλισμα από τους προ-Κολομβιανούς χρόνους . Σύμφωνα με τις παραδόσεις τους, είναι το δώρο ενός γενναιόδωρου θεού και ευλογία που φυτρώνει στον τόπο τους. Το φυτό είναι τροπικό ή υποτροπικό και χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες, υψηλή υγρασία και μέχρι 1500 χιλ. ετήσια βροχή.

Μάτε και Υγεία
Τα πλεονεκτήματα για συνολική υγεία και ευεξία που παίρνουμε από το Mate αγγίζουν όλες τις πτυχές του σώματος και είναι πραγματικά ατελείωτες. Είναι ιδιαίτερα διεγερτικό και περιέχει 24 βιταμίνες, ανόργανα άλατα και 15 αμινοξέα. Το Mate βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, καθαρίζει και αποτοξινώνει το αίμα, τονώνει το νευρικό σύστημα, ελέγχει την όρεξη, μειώνει την υψηλή πίεση αίματος και τη χοληστερόλη, καθυστερεί τη γήρανση, καταπολεμά την κούραση, αυξάνει το λίμπιντο, και μειώνει την αίσθηση της εξασθένισης. Έχει επίσης υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης γνωστό για την ιδιότητα που έχει να « κόβει » την όρεξη, περιέχετε σε πολλά μίγματα διαιτητικών τσαγιών και έχει ανέβει στην λίστα προτιμήσεων των γυναικών και όχι μόνο.

Πώς Πίνεται
Παραδοσιακά το mate σερβίρεται με ένα μεταλλικό καλαμάκι μέσα από μία νεροκολοκύθα και πίνεται σε φιλικές ή οικογενειακές συγκεντρώσεις. Το καλαμάκι αυτό λέγεται bombilla στα ισπανικά, bomba στα πορτογαλικά, masassa στα αραβικά και είναι ασημένιο. Η νεροκολοκύθα είναι γνωστή ως mate ή guampa, ενώ στη Βραζιλια ονομάζεται cuia. Ακόμα και αν πίνουν το νερό τους μέσα από μοντέρνα θερμός το συγκεκριμένο ρόφημα το πίνουν παραδοσιακά μέσα από mate ή cuias.

Η Παραδοσιακή Τελετή
Το Mate παραδοσιακά πίνεται σε φιλικές ή οικογενειακές συγκεντρώσεις. Ένας άνθρωπος (γνωστός στα ισπανικά ως cebador ) ........Τυπικά ο cebador γεμίζει την νεροκολοκύθα και πίνει όλο το mate για να βεβαιωθεί πως είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ο υπηρέτης της τελετής ξαναγεμίζει τη νεροκολοκύθα και τη δίνει στον επόμενο ο οποίος την παίρνει και το πίνει όλο χωρίς να ευχαριστήσει τον υπηρέτη. Η τελετή συνεχίζεται μέχρι το μάτε να γίνει «lavado» δηλαδή μέχρι να συμπληρωθούν 10 γεμίσματα της νεροκολοκύθας.

Το 1964, μια ομάδα ερευνητών από το ίδρυμα Pasteur και τον οργανισμό της επιστημονικής κοινωνίας του Παρισιού, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Yerba Mate περιέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες που είναι απαραίτητες να στηρίξουν τη ζωή. Το Yerba Mate χρησιμοποιείται συχνά ως βασική τροφή, αντικαθιστώντας μερικές φορές και τόσο σημαντικά τρόφιμα όπως το ψωμί και τα λαχανικά. Αποβάλλει εύκολα την αίσθηση πείνας και μπορεί να μεταδώσει τόση αναζωογόνηση όσο ένα πλήρες γεύμα, σύμφωνα με τους γνωστούς βοτανολόγους της Χιλής, J. Zin και R. Weiss.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Αλφαλφα - Μηδική (Alfalfa - Lucerne) πρασινη ενεργια

Το αλφάλφα είναι μια από τις πλουσιότερες τροφές της φύσης, ονομασθέν για το λόγο αυτό από τους αρχαίους Άραβες "πατέρας όλων των τροφών" ("alfalfa"). Πλούσιο σε πρωτεΐνη (45%), χλωροφύλλη, βήτα-καροτίνη, άλφα καροτίνη, οκτακοζανόλη, βιταμίνες Β, βιταμίνες A, C, D, Ε, Κ. Καλή πηγή φυτικών ινών και μετάλλων (ασβέστιο, φωσφόρο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο) καθώς και άλλων ενεργών συστατικών: ισοφλαβόνες, κουμαρίνες, αλκαλοειδή, σαπονίνες, στερόλες (βήτα-σιτοστερόλη, άλφα-σπιναστερόλη, στιγμαοτερόλη).
Εκτός από γενικό τονωτικό του οργανισμού, παρατηρήσεις σε ζώα και ανθρώπους, καθώς και ορισμένες, in vitro, μελέτες οδηγούν στο μάλλον ασφαλές συμπέρασμα ότι το alfalfa έχει και τις ακόλουθες ιδιότητες:
Είναι διουρητικό και κατά της κατακράτησης υγρών. Διεγείρει την όρεξη ανορεκτικών ατόμων. Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Είναι αποτοξινωτικό και προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί στους ιστούς η ακτινοθεραπεία. Είναι αντιμυκητικό και αντιβακτηριακό και οαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό στη λοίμωξη και φλεγμονή της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα). Μειώνει την κακή (LDL) χωρίς να επηρεάζει την καλή (HDL) χοληστερίνη. Είναι γαλακταγωγό (αυξάνει το γάλα στις θηλάζουσες γυναίκες). Είναι ευεργετικό στην εμμηνόπαυση. Φαίνεται αποτελεσματικό σε ορισμένες περιπτώσεις αρθρίτιδας, ιδίως μακροπρόθεσμα.
ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ - ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Πολύ ασφαλές βότανο στις συνηθισμένες δοσολογίες, ακόμη και για τις θηλάζουσες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Άτομα με ερυθηματώδη λύκο θα πρέπει να αποφεύγουν το alfalfa.

Το Ginkgo biloba η νόσος Alzheimer

Τα φύλλα ή το εκχύλισμα των φύλλων του gingko biloba χρησιμοποιούνται ευρέως σε συμπληρώματα διατροφής ή σε καινοφανή τρόφιμα. Μια νέα κλινική δοκιμή πρωτογενούς πρόληψης της νόσου Alzheimer από τον DeKosky και τους συνεργάτες του έρχεται να εξετάσει την επίδραση του εκχυλίσματος Egb 761, το οποίο περιέχει 2 βασικά συστατικά: φλαβονοειδή σε ποσοστό 22% - 27% και λακτόνες τερπενίων (γκινγκολίδες και μπιλομπαλίδη) σε ποσοστά 5% έως 7%.

Τα μεν φλαβονοειδή επιδεικνύουν αντιοξειδωτική δράση και κατ’ επέκταση νευροπροστατευτική. Η γκινγκολίδη Β παρουσιάζει αντιπηκτική δράση, ενώ οι γκινγκολίδες Α και J φαίνεται να ενισχύουν τη νευρογένεση, να προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από δυσλειτουργία και από τον κυτταρικό θάνατο που προκαλείται από την άθροιση της πρωτεΐνης 42 του β-αμυλοειδούς (Αβ42). Ας μη λησμονούμε πως η πρωτεΐνη αυτή, η συσσώρευσή της και η φλεγμονώδης της δράση θεωρούνται κύριοι μηχανισμοί εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

Η κλινική δοκιμή GEM περιέλαβε 3069 συμμετέχοντες που δεν είχαν αναπτύξει νοητική βλάβη ή εμφάνιζαν πολύ ήπια έκπτωση της νοητικής λειτουργίας. Άτομα που είχαν παρουσιάσει νόσο Alzheimer πριν τα 75 τους χρόνια εξαιρέθηκαν από τη δοκιμή. Τα άτομα της μελέτης χωρίστηκαν ώστε να λαμβάνουν με τυχαίο τρόπο είτε το EGb 761 (120 mgr δύο φορές/ημέρα) είτε ένα εικονικό φάρμακο. Οι ασθενείς στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν ως προς την εμφάνιση άνοιας. Μέσα σε 6 χρόνια φάνηκε πως το EGb 761 δεν καθυστέρησε την εμφάνιση άνοιας οποιασδήποτε αιτιολογίας, συμπεριλαμβανομένης και της Alzheimer.

Καμία δράση επίσης δεν φάνηκε ως προς την πιθανή ευεργετική επίδραση του EGb 761 σε ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά επεισόδια, στην πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή στη μείωση των αγγειακών βλαβών που ένα εγκεφαλικό επιφέρει.

Η σχέση του EGb 761 με την καρδιαγγειακή νόσο φαίνεται να είναι πιο πολύπλοκη τελικά, καθώς 25% των συμμετεχόντων που έλαβαν το συγκεκριμένο εκχύλισμα και είχαν καρδιαγγειακή νόσο, πριν το διαχωρισμό τους σε σχέση με το αν θα λάμβαναν το EGb 761 ή το εικονικό φάρμακο, παρουσίασαν τελικά αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι πως πιθανότατα για άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών που έχουν καρδιαγγειακή νόσο, η χρήση του Ginkgo Biloba να ενέχει κινδύνους.

Αποτελέσματα παλαιότερων κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία και εξέτασαν τη δράση του στη νοητική λειτουργία, απέδωσαν μεικτά αποτελέσματα. Το στοιχείο που δεν μπορεί να προσδιορισθεί μετά από 2 δεκαετίες έρευνας είναι η ταυτότητα των βιοδραστικών ουσιών του συγκεκριμένου εκχυλίσματος. Η πολύ πρόσφατη κλινική δοκιμή GEM αποτελεί τη μεγαλύτερη, μέχρι τώρα, τόσο σε αριθμό συμμετεχόντων όσο και χρονική διάρκεια, προσπάθεια. Οι παλιότερες έρευνες ήταν ή πολύ μικρότερες σε μέγεθος ή πολύ πιο βραχύχρονες.

Γεγονός πάντως αποτελεί πως απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Ginkgo Biloba στη νόσο Alzheimer και κατ’ επέκταση στην άνοια. Αν κάποια στιγμή βρεθεί κάποια ευεργετική επίδραση για μια ουσία, σίγουρα αυτή θα πρέπει να δίνεται στα πρώτα στάδια έκπτωσης της νοητικής λειτουργίας, ώστε να προληφθεί η εξέλιξη της εκφυλιστικής αυτής νόσου.

Μέχρι να έρθουν στο φως τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν την οποιαδήποτε δράση αυτού του εκχυλίσματος, καλό θα ήταν να μη συνιστάται ή χρησιμοποιείται οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει Ginkgo Biloba, δεδομένων και των πιθανών προαναφερόμενων ανεπιθύμητων παρενεργειών. Οι ασθενείς και οι επαγγελματίες της υγείας ας αφήσουν τις φρούδες ελπίδες και ας εκτιμήσουν τη γνώση που μας παρέχουν τα υπάρχοντα δεδομένα.

πηγη http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=6771

Οι ευεργετικές επιδράσεις του ginkgo στην διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, διαδίδονται εδώ και χρόνια από όσους ασκούν εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Σύμφωνα όμως με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας, αυτό το πανάρχαιο γιατρικό φαίνεται πως ελάχιστα σχετίζεται με την επιβράδυνση του εκφυλισμού των νοητικών λειτουργιών που προκαλούν τα γηρατειά.

Ερευνητές σε έξι Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον Steven DeKosky, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή της Βιρτζίνια, εξέτασαν την εγκεφαλική λειτουργία μιας ομάδας ηλικιωμένων στην οποία χορήγησαν συμπληρώματα ginkgo και μιας άλλης στην οποία χορήγησαν χάπια placebo. Η επιδόσεις της πρώτης ομάδας δεν διέφεραν σε αξιοσημείωτο βαθμό από τις επιδόσεις της δεύτερης. Επομένως, σύμφωνα με τον Steven De Kosky δεν έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι το ginkgo διατηρεί την καλή υγεία του εγκεφάλου.
Η συγκεκριμένη έρευνα όπως και μια προγενέστερη, η οποία διεξήχθη το 2008 με επικεφαλής και πάλι τον ίδιο καθηγητή, αναφέρουν ότι τα συμπληρώματα ginkgo δεν αποτρέπουν την εξέλιξη της άνοιας ή του αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους. Ελάχιστα, λοιπόν, αν όχι καθόλου, μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών που σχετίζονται με την μνήμη, την γλώσσα και τον οπτικό και χωρικό προσανατολισμό.

Κάποιοι επιστήμονες πίστευαν ότι τα εκχυλίσματα του ginkgo θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντιφλεγμονώδεις συντελεστές οι οποίοι διατηρούν υγιείς τις εγκεφαλικές συνάψεις και προάγουν την αδιάλειπτη παροχή θρεπτικών συστατικών στους νευρώνες. Θεωρούσαν επίσης το ginkgo ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο αποτρέπει την οξειδωτική φθορά των εγκεφαλικών νευρώνων που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες απαντώνται σε ρυπογόνες ουσίες ή δημιουργούνται ως υποπροϊόντα πολλών μεταβολικών διεργασιών. Αν όμως το ginkgo λειτουργούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Steven De Kosky και οι συνεργάτες του θα το είχαν επαληθεύσει με τα αποτελέσματα των ερευνών τους.
Ωστόσο, ο Steven DeKosky παραδέχεται ότι η συγκεκριμένη έρευνα υπόκειται σε περιορισμούς. Οι εθελοντές ήταν άνω των 70 ετών, συνεπώς δεν είναι ξεκάθαρο αν οι επίδραση του ginkgo στη λειτουργία του εγκεφάλου θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη στην περίπτωση που η χορήγησή του είχε ξεκινήσει σε νεαρότερη ηλικία. Στη συνέχεια, προκύπτει το ερώτημα σχετικά με το πώς ακριβώς επιδρά στο υπόλοιπο σώμα. Αν βελτιώνει την κυκλοφορία όχι μόνο στον εγκέφαλο αλλά σε ολόκληρο το σώμα, τότε η συγκεκριμένη έρευνα ίσως να μην ήταν αρκετά ενδελεχής ώστε να μπορέσει να εντοπίσει αυτές τις ανεπαίσθητες και έμμεσες επενέργειες.

Ο Douglas MacKay, ως αντιπρόεδρος των επιστημονικών και ρυθμιστικών υποθέσεων για το Συμβούλιο για την Αξιόπιστη Διατροφή, εύχεται να πραγματοποιηθούν πρόσθετες έρευνες. Αυτό όμως το οποίο απεύχεται είναι να κλείσει αυτή η έρευνα την πόρτα σε απαντήσεις σχετικά με ερωτήματα ή υποθέσεις εργασίας πάνω στο ginkgo. Συμπληρώνει, τέλος, ότι ο πήχης για αυτές τις πρόσθετες έρευνες φαίνεται να τοποθετείται ψηλότερα.

πηγη
http://www.otenet.gr/portal/portal/womantoday/lifestyleeueksia/lifestylediatrofi?media-type=html&user=anon&js_panename=lifestylediatrofi&action=portlets.PsmlPortletAction&eventsubmit_doview=2492755&category=lifestylediatrof

Τα άτομα με επιληψία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το δημοφιλές θεραπευτικό βότανο ginkgo biloba (τζίνγκο μπιλόμπα) ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιληπτικής κρίσης, προειδοποιούν Γερμανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τα ευρήματά της έρευνάς τους στο περιοδικό Journal of Natural Products, δήλωσαν πεπεισμένοι ότι το βότανο μπορεί να έχει ιδιαίτερα επιβλαβή επίδραση στα άτομα με επιληψία, αναφέροντας ότι εντόπισαν 10 γραπτές αναφορές επιληπτικών κρίσεων που σχετίζονταν με το ginkgo biloba.

Τα σκευάσματα τζίνγκο μπιλόμπα, τα οποία δημιουργούνται από τα φύλλα του ομώνυμου δέντρου, χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, από την κατάθλιψη και την απώλεια μνήμης έως τις κεφαλαλγίες και τον ίλιγγο.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, που εστίασε σε μία συγκεκριμένη χημική ουσία που περιλαμβάνει το βότανο, την τζινγκοτοξίνη, αναφέρει ότι τα ευρήματά της δείχνουν ότι η ουσία αυτή ενδέχεται να μεταβάλλει μια χημική οδό σηματοδότησης στον οργανισμό που συνδέεται με τις επιληπτικές κρίσεις και πιθανώς να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των αντιεπιληπτικών φαρμακευτικών αγωγών.

Ακόμη κι αν και δεν υπάρχουν οριστικές αποδείξεις ότι το βότανο ευθυνόταν για την αύξηση των επιληπτικών κρίσεων στα περιστατικά που αναφέρθηκαν, επισημαίνουν οι ερευνητές, οι ασθενείς θα πρέπει να προειδοποιούνται σχετικά με το ενδεχόμενο δυσμενούς επίδρασης του βοτάνου και οι παρασκευαστές των σκευασμάτων να καλούνται να ελέγχουν τα προϊόντα τους για τα επίπεδα της τοξίνης.

Πηγή: BBC News
http://www.healthview.gr/

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ginseng, η ρίζα της ζωής!

Το όνομα «Ginseng» έχει κινεζική προέλευση και ετυμολογικά σημαίνει «ανθρώπινη ρίζα», εξαιτίας του χαρακτηριστικού διχαλωτού σχήματος που έχει η ρίζα του, η οποία θυμίζει ανθρώπινα πόδια. Όσο για το βοτανολογικό του όνομα «Panax», προέρχεται από την ελληνική λέξη «πανάκεια». Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, χρησιμοποιείται για περισσότερα από 2.000 χρόνια και πολλοί λαοί, ανάμεσά τους και οι αρχαίοι Έλληνες, το θεωρούσαν φάρμακο για όλες τις αρρώστιες. Αποτελεί και σήμερα ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα στον κόσμο και οι τονωτικές και θεραπευτικές ιδιότητές του το κατατάσσουν στα σημαντικότερα φυσικά βοηθήματα για την τόνωση του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα είδη ginseng
Ο όρος ginseng αναφέρεται σε διά­φορα είδη του γένους Panax της οικο­γένειας Araliaceae. Τα δύο πιο γνωστά είναι το ασιατικό ginseng (Panax Ginseng), του οποίου ποικιλίες είναι το κινεζικό και το κορεατικό, και το αμερικανικό ginseng (Panax quin­que­folius). Ωστόσο, η ίδια ονομασία έχει δοθεί κάπως παραπλανητικά και σε ορισμένα άλλα είδη φυτών που έχουν παρόμοιες ιδιότητες με το ginseng, όπως το ρωσικό ή σιβηριανό ginseng (Eleutherococcus senticosis), το βραζι­λιάνικο ginseng (Pfaffia pani­culata) και το ινδικό ginseng (Withana somnifera).

Ένα φυτό-πανάκεια
Η βασική ομάδα δραστικών συστατικών του ginseng είναι τα ginsenosides, στα οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλονται οι ευεργετικές του επιδράσεις, δηλαδή η τονωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του. Το ginseng θεωρείται από πολλούς εξαιρετική προσαρμοσιογόνος ουσία, που σημαίνει ότι επαναφέρει την ισορροπία του οργανισμού. Είναι ένας από τους καλύτερους φυσικούς τρόπους για να τονώσετε το σώμα και το πνεύμα σας και, ενώ δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, πιστεύεται ότι προσφέρει ευεξία και μακροζωία. Φαίνεται να απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό, να βοηθά στην απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων και να συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι, αυξάνει την αντοχή και την ερωτική διάθεση, ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και την κόπωση, βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος σε περιπτώσεις υπότασης, βελτιώνει την πνευματική απόδοση, αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και ενισχύει τη μνήμη. Επίσης, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμη αρκετές έρευνες για να επιβεβαιωθούν όλες αυτές οι ξακουστές ιδιότητές του.

Σε τι μορφές κυκλοφορεί
Ρίζα ginseng μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με βότανα, αλλά είναι αρκετά ακριβή. Κυκλοφορεί, επίσης, σε συνδυασμό με άλλα βότανα με τη μορφή δισκίου, κάψουλας και αμπούλας. Στην αγορά θα βρείτε, τέλος, χυμούς που περιέχουν εκχύλισμα του βοτάνου και πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής.


Πώς να το πάρετε
Αν θέλετε να τονώσετε τον οργανισμό σας, μία αμπούλα ή δύο κάψουλες την ημέρα είναι αρκετές για να νιώσετε καλύτερα. Μπορείτε, επίσης, να μασήσετε ένα μικρό κομμάτι της ρίζας του φυτού, η οποία είναι όμως λίγο πικρή, ή να την κάνετε σκόνη και να την προσθέσετε στις σαλάτες και στο φαγητό σας. Μπορείτε, τέλος, να φτιάξετε τσάι: Σιγοβράζετε 3 γρ. ρίζας σε 2 ποτήρια νερό για περίπου 1 ώρα, στραγγίζετε και πίνετε 1 ποτήρι 2 φορές την ημέρα για 3-4 εβδομάδες. Μπορείτε, επίσης, να βράσετε τη ρίζα 2 φορές, να κρατήσε­τε το πρώτο αφέψημα μετά από 45 λεπτά περίπου βράσιμο και, αφού αλλάξετε το νερό, να φτιάξετε, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία, άλλη μία δόση.

Πότε να το πάρετε
Καλό είναι να παίρνετε το ginseng το πρωί και όχι το βράδυ, καθώς μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Αν είστε νευρικοί, μην το ­καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες και αποφεύγετε την ταυτόχρονη λήψη άλλων διεγερτι­κών, όπως η καφεΐνη, γιατί μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση και γαστρεντερικές διαταραχές. Τέλος, επειδή η μακροπρόθεσμη δράση του δεν έχει μελετηθεί αρκετά, καλύτερα να μην το καταναλώνετε πάνω από 3 μήνες. Κάντε ένα διάλειμμα 7-14 ημερών κάθε 2-3 εβδομάδες χρήσης.

Ανεπιθύμητες ενέργειες
Γενικά, θεωρείται ασφαλές βότανο και, μέχρι σήμερα, δεν έχουν δια­πιστωθεί βλαβερές επιδράσεις του στον οργανισμό. Σε μεγάλες ποσότητες, όμως, μπορεί να προκαλέσει νευρικό­τητα, ευερεθιστότητα, υπερδιέγερση, αϋπνία, πονοκέφαλο, δερματικά προβλήματα (εξανθήματα, φαγούρα), ναυτία, διάρροια, πρήξιμο, ­διαταραχές στην πίεση του αίματος, πόνο στο στήθος.


Τι πρέπει να προσέξετε
› Η ποσότητα ginseng που θα λαμβάνετε εξαρτάται από το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, γι’ αυτό, πριν ξεκινήσετε τη λήψη του βοτάνου, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
› Η περιεκτικότητα των διάφορων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά διαφέρει, διαβάζετε, λοιπόν, με προσοχή τις οδηγίες χρήσης τους.
› Αν αντιμετωπίζετε καρδιαγγειακά προβλήματα, πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, υψηλή πίεση και δυσλειτουρ­γίες του νευρικού συστήματος, δεν πρέπει να παίρνετε ginseng.
› Αν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, αποφύγετε την κατανάλωσή του, καθώς δεν έχουν διευκρινιστεί οι επιπτώσεις του στα έμβρυα και στα βρέφη.
› Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, ακολουθείτε οποιαδήποτε αγωγή ή παίρνετε παράλληλα άλλα βότανα και συμπληρώματα διατροφής, ενημερώστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη του.

πηγη http://vita.dolnet.gr

Τα πολύτιμα συστατικά του panax ginseng (οι αναλύσεις δείχνουν ότι εμπεριέχει σε σημαντικά ποσά τζινσενοσίδες τύπου Rb1 και Rg1) το καθιστούν ένα πρώτης τάξης ενισχυτικό του ανοσοποιητικού, ενώ η δράση που το έχει ανάγει σε πολύτιμο αρωγό του σύγχρονου ανθρώπου, είναι η προσαρμοσιογόνος.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, ότι το κορεάτικο ginseng αποτελεί ασπίδα έναντι του στρεσογόνου ρυθμού ζωής, ανεβάζοντας τις αντιστάσεις του οργανισμού και υποβοηθώντας τον ουσιαστικά, στο να προσαρμοσθεί ομαλά και να αντεπεξέλθει σε έντονα αγχώδεις καταστάσεις.

Ο όρος 'προσαρμοσιογόνο' προτάθηκε ως έννοια το 1947 από το Ρώσο Nicolai Lazarev. Ο Lazarev ήταν σύμβουλος του Brekhman, ενός επιστήμονα που στη συνέχεια πραγματοποίησε εκτενή έρευνα γι’ αυτή την κατηγορία βοτάνων.

Για να τονίσουμε την προσαρμοσιογόνο δράση του κορεάτικου ginseng, αρκεί να αναφέρουμε ότι έχει παρατηρηθεί πως σε κάποια άτομα με υψηλή πίεση, 'ρίχνει' την πίεση, ενώ σε κάποια άλλα με χαμηλή, την 'ανεβάζει'…
Το panax ginseng εμπεριέχει ουσίες που μειώνουν αλλά και που αυξάνουν την πίεση και φαίνεται πως ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, οι ουσίες αυτές δρουν κατά προτεραιότητα…

Το Σιβηριανό ginseng, ουσιαστικά ανήκει σε μια άλλη οικογένεια βοτάνων, τους ελευθερόκοκκους, με ενεργά συστατικά τις ελευθεροσίδες (συναφείς ουσίες με τις τζινσενοσίδες του κορεάτικου ginseng).
Πλειάδα μελετών που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια από Ρώσους επιστήμονες, αναδεικνύουν το Σιβηριανό ginseng ως ένα άριστο τονωτικό μνήμης και ταυτόχρονα ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η δράση του στην άμυνα του οργανισμού, πιστοποιήθηκε και τελευταία σε εργαστηριακή μελέτη έναντι της ινφλουέντζας-Α και άλλων ρινοϊών που προσβάλλουν συχνά το αναπνευστικό.

Παράλληλα, οι ελευθεροσίδες, φαίνεται ότι δρουν ρυθμίζοντας την παραγωγή και την έκκριση ορμονών των επινεφριδίων, γεγονός με ουσιαστικό αποτέλεσμα στην προσαρμογή απέναντι σε υψηλά 'φορτία' στρες…
πηγη www.iatronet.gr

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

STOP στην αποθήκευση περιττών κιλών Fat Blocker Chitosan

Το Chitosan είναι σκόνη από ινώδη ουσία που παράγεται από κελύφη οστράκων. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως το Chitosan έχει μία φυσική ιδιότητα να έλκει και να δεσμεύει τα λίπη των τροφών και να τα μετατρέπει σε δύσπεπτα. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στα λίπη να διέρχονται από τον οργανισμό χωρίς να αφομοιώνονται και αποβάλλονται από τα κόπρανα.
Τα επονομαζόμενα "Fat Blockers" περιέχουν την ουσία chitosan, η οποία "μαγνητίζει" το λίπος σαν σφουγγάρι. Με αυτό τον τρόπο το chitosan κατακρατά το 30-35% του λίπους της τροφής και το αποβάλλει δια της φυσιολογικής οδού. Έτσι, αφού ο οργανισμός μας στερείται εισερχομένου λίπους, χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο με αποτέλεσμα οι λιποαποθήκες σιγά σιγά να αδειάζουν. Το chitosan δεν απορροφά όλο το λίπος από την τροφή, αλλιώς θα επρόκειτο για διαδικασία βλαβερή για την υγεία.

Τα σκευάσματα με chitosan είναι πολύ χρήσιμα στους αθλητές που κάνουν διατροφή πολυθερμιδική και πλούσια σε ζωικές πρωτεϊνες, συνεπώς πλούσια και σε λίπος, όσο και αν προσπαθούμε να το αποφύγουμε.

Η ουσία chitosan είναι: αβλαβής και αποτελεσματική. Βέβαια θα ήταν άσκοπο να τη χρησιμοποιήσει κάποιος που τρέφεται με σαλάτες, καθώς οι συγκεκριμένες τροφές δεν έχουν σχεδόν καθόλου λίπος!
ΠΗΓΗ http://www.xtr.gr/216/article_474.aspx

Γεμμοθεραπεία-gemmoterapia


Γεμμοθεραπεία γενικά
Η Γεμμοθεραπεία είναι ένα παρακλάδι της φυτοθεραπείας, που έχει ανακαλυφθεί από τον Henri Pol και τους συναδέλφούς του το 1965.
Η Γεμμοθεραπεία είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιεί εκχυλίσματα των μπουμπουκιών των φυτών και άλλους φυτικούς ιστούς όταν βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης.
Αυτοί οι ιστοί είναι πλούσιοι σε παράγοντες ανάπτυξης, περιλαμβανομένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φυτό-ορμονών, αυξινών, gibberellins…Μερικά από αυτά τα ενεργά συστατικά βρίσκονται μόνο στα μπουμπούκια και όχι σε ολόκληρο το φυτό.
Έτσι τα σκευάσματα της γεμμοθεραπείας είναι συμπυκνώματα όλων των ουσιών και ιδιοτήτων των φυτών.
Η Γεμμοθεραπεία είναι κλάδος της φυτοθεραπείας. Στη θεραπευτική αγωγή χρησιμοποιούνται γλυκερινικά εμβρέγματα οφθαλμών και άλλων εμβρυακών φυτικών κυττάρων.μιλάμε για φυτική γεμμοθεραπεία, η οποία εισάγει τους νεαρούς βλαστούς και τις ανθισμένες κορυφές στη θεραπευτική. Τα γεμμοθεραπευτικά διαφέρουν από τα αλκοολούχα μητρικά βάμματα στις ιδιότητές τους γιατί παρουσιάζουν άλλα δραστικά συστατικά που δεν περιέχει το ώριμο φυτό.
Δημιουργήθηκαν ειδικές παρασκευές, 50 περίπου, από εμβρυϊκά κύτταρα δέντρων και θάμνων, τις οποίες ονόμασαν Macerates Glycerine, επειδή στο μίγμα του εμβρέγματος υπάρχει μια ποσότητα γλυκερίνης. Τα εμβρέγματα αυτά χορηγούνται υπό δεκατιαία αραίωση D1.

γεμμοθεραπευτικά σκευάσματα και μερικές ενδείξεις αυτών:

Abies pectinata (έλατο): απασβέστωση, ραχιτισμός, φροντίδα δοντιών.
Acer campestris (σφένδαμος): έρπης ζωστήρ.
Aesculus hipp. (αγριοκαστανιά): αιμορροΐδες.
Alnus glutinosa (σκλήθρα): εγκεφαλική αιμορραγία.
Ampelopsis weitchii: ρευματοειδής αρθρίτιδα, χρόνιοι ρευματισμοί.
Carpinus betulus (γαύρος): σπαστική βρογχίτιδα, ρινοφαρυγγίτιδα.
Cedrus libani (κέδρος): στεγνό έκζεμα, ιχθύαση, κνησμός.
Corylus avellana (φουντουκιά): πνευμονικό εμφύσημα.
Crataegus oxyacantha (μουρτζιά): καρδιακή ανεπάρκεια, προκάρδια άλγη, ταχυκαρδία.
Fagus Sylvatica (οξιά): νεφρική ανεπάρκεια, νεφρολιθίαση.
Ficus carica (συκιά): αγχώδης νεύρωση, έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου.
Fraxinus excelsior (μελιά/φραξός ): οξεία και χρόνια αρθρίτιδα, ουρικό οξύ.
Juglans regia (καρυδιά): κιρσώδη έλκη, λοιμώξεις του δέρματος, έκζεμα, μολυσματικό κηρίο.
Juniperus communis (άγριο κυπαρίσσι): ηπατική ανεπάρκεια, κίρρωση του ήπατος.
Olea europaea (ελιά): υπέρταση, αρτηριοσκλήρωση, υπερχοληστεριναιμία.
Pinus montana (πεύκο): σπονδυλοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, χρόνια ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Populus nigra (λεύκα): αποφρακτική αρτηριοπάθεια.
Prunus amygdalus (αμυγδαλιά): ανθελμινθικό.
Ribes nigrum (φραγκοστάφυλο κόκκινο): αλλεργικά προβλήματα, ημικρανία.
Rosa canina (αγριοτριανταφυλλιά): ημικρανία, πονοκέφαλος.
Rosmarinus officinalis (δενδρολίβανο): ηπατική ανεπάρκεια, κολικός χολής, δυσκινησία χολής.
Rubus idaeus (σμεουριά/βάτος): γυναικολογικά προβλήματα, διαταραχές εμμήνου ρήσεως.
Sequoia gigantea: υπερτροφία προστάτη, ινομυώματα μήτρας.
Sorbus domestica (σουρβία): φλεβικά προβλήματα.
Tamaris gallica (αρμυρείκι): διάφοροι τύποι αναιμίας.
Tilia tomentosa (τιλιά/φλαμουριά): ηρεμιστικό των νεύρων, αϋπνία, νευραλγία.
Ulmus campestris (φτελιά): υγρό έκζεμα, ακμή, έλκη.
Vaccinium vitis idaea (άγριος σαμπούκος): εντερικό σύνδρομο, χρόνια E. Coli.
Viburnum lantana (βιβούρνο): απλό και πολύπλοκο άσθμα.

MACERATES GLYCERINEES DES BOURGEONS
ΓΛΥΚΕΡΙΝΙΚΑ ΕΜΒΡΕΓΜΑΤΑ ΟΦΘΑΛΜΏΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΜΒΡΥΑΚΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ.
Πρώτος ο Dr Pol Henry των Βρυξελλών μεταχειρίστηκε στην φυτοθεραπευτική αγωγή εμβρυακά κύτταρα φυτών.
Είναι ο άνθρωπος ο οποίος επίσης πρώτος εφάρμοσε το πρωτεϊνικό προφίλ, του οποίου την μελέτη συνεδίασε καί εφήρμοσε γιά την φυτο και γεμμοθεραπεία και μόνον.
Ήδη ο άνθρωπος αυτός και αργότερα ο συνεχιστής του Dr jean-Claude Leunis, αφού μελέτησαν την χλωρίδα , κυρίως, την ευρωπαϊκή και της Ευρασίας, την ταξινόμησαν σύμφωνα με την εξέλιξή της και καθόρισαν την θεραπευτική της δράση, βάσει των αναγκών του προφίλ, δημιουργώντας έτσι 48 περίπου ειδικές παρασκευές, από εμβρυακά κύτταρα, κυρίως δένδρων και θάμνων, τις οποίες ονόμασαν macerates glycerinees, επειδή μέσα στο μίγμα του εμβρέγματος υπάρχει και μιά ποσότης γλυκερίνης. Αυτά δε τα εμβρέγματα χορηγούνται στην μορφή D1.

Δεν θα ήταν ολοκληρωμένη η εικόνα, αν δεν δημοσιεύαμε, εδώ, έστω και την εισαγωγή από το εξαντλημένο, ήδη, βιβλίο του Pol Henry των Βρυξελλών, "GEMMOTHERAPIE", γιά να πάρει μιά γεύση ο αναγνώστης απ'ευθείας από τον ανακαλύψαντα την θεραπευτική αυτή.

Στην περίπτωσή μας ,λοιπόν, ομιλούμε γιά την φυτική γεμμοθεραπεία.

"Εάν εξετασθεί το σύνολον της υπάρχουσας βλάστησης αυτή ως έχει, εξουσιάζεται από τα δένδρα. Η δενδροειδής στιβάδα σχηματίζει την βάση του δάσους. Στον κάτω όροφο διακρίνονται η ποώδης στιβάδα, η βρυώδης στιβάδα και η υγροποιημένη στιβάδα. Υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων στιβάδων προσδιοριστικές αλληλεπιδράσεις γιά την ζωή του δάσους.

Αυτές οι αλληλεπιδράσεις , χαρακτηρίζονται ανάλογα με ένα σύνολο ιδιοτήτων που παρουσιάζονται μέσα στο μέσον στο οποίον ζούν, εν συμβιώσει, τα φυτά των διαφόρων στοιβάδων.

Υπάρχει μιά σχέση στενή μεταξύ των μικροοργανισμών του Humus (χούμος = λιπαρή γή) και των υπογείων οργανισμών των ανωτέρων φυτών.

Η ζωή των φυτών μέσα στο δάσος είναι συνδεδεμένη με διαδικασίες ανταγωνιστικές ή συμβιωτικές, που πραγματοποιούν από χιλιάδες χρόνια την όψη των φυτικών συγκροτημάτων.

Η εξέλιξη των δένδρων ανεβαίνει στα 400 εκατομμύρια χρόνια, όταν το ψηλόφυτο, μετά την προσαρμογή των αλγών στον αέρα, έχει λάβει τάση ανυψωτική, υπερέχοντας των γειτονικών επί του εδάφους χαμερπόντων και κλέβοντας το φώς του ήλιου ξεφεύγει από τα άλλα φυτά.

Κατά την διάρκεια των ετών, ορισμένα φυτά υπερυψωμένα, απεξυλώθησαν, επιτρέποντας μιά επέκταση προς τα πάνω ώστε να σχηματίζουν στοιχιώδη δένδρα με μεγάλα φύλλα όμοια προς αυτά της δικής μας φτέρης. Αναπαράγονταν δε, ενδιάμεσα, με σπόρους.

Η μεταγενέστερη εξέλιξη των φυτών, λήγει με τον σχηματισμό των σπερμάτων, τα οποία αποτελούνται από ένα έμβρυο και θρεπτικές ουσίες που επιτρέπουν ένα καλύτερο προβλαστηματικό ξεκίνημα.

Αυτό συνέβαινε την εποχή των ελοχαρών, ξεπερασμένη σήμερα, που όμως απετέλεσε ένα αξιόλογο κρίκο κατά την έλευση των κωνοφόρων. Δένδρων με άπειρο πλήθος φύλλων και σπερμάτων προστατευμένων.

Αυτοί είναι οι νεαροί βλαστοί, αυτών των φυτών, που ονομάζονται Bourgeons (νεαροί βλαστοι, οφθαλμοί), προϊόντα των δένδρων των περισσότερο εξελιγμένων που σχηματίζουν την βάση της φυτικής γεμμοθεραπείας.

Η εισαγωγή των νεαρών βλαστων στη θεραπευτική, λοιπόν, και οι ανθισμένες κορυφές της θαμνώδους και της ποώδους στοιβάδος, αποτελούν τον τρίποδα της φυτικής Γεμμοθεραπείας.

Αυτη η μελέτη περιορίζεται στα μικτά δάση ή στις φυλλώδεις περιοχές των ζωνών του ευρωπαϊκού Ατλαντικού με εισαγωγή ορισμένων μεσογειακών χαρακτηριστικών ειδών.

Είναι εύκολο να προσαρμοσθεί ένα και το αυτό σύστημα γιά κάθε τύπο δάσους με διαφορετικά οικολογικά και φυτοκοινωνιολογικά χαρακτηριστικά.

Παρά τον αρκετά φτωχό αριθμό των διαφόρων ειδών αυτών των δασών στην Ευρώπη, τα είδη της περιοχής των Παρισίων, αντιπροσωπεύουν τις μεταβλητές υπολειμματικότητες τηςμεγάλης περιόδου των παγετώνων, που επανεισάγονται με όρους πολύ δυσκολώτερους από την Αμερική και την Κίνα.

Η μετανάστευση του περί τον νότο υπό την καταδίωξη του ψύχους έγινε με φραγμό στην Ευρώπη κατά την πρέλασή τους από τις εγκάρσιες τις σχεδόν ανυπέρβατες αλύσσεις των βουνών (Πυρηναία, Άλπεις, Καρπάθια).

Με το φώς του ήλιου, τον αέρα, το νερό και τα μεταλλικά στοιχεία, το δένδρο μπορεί να ζήσει εκατοντάδες, διάβαζε χιλιάδες χρόνια. Είναι ένα φυτό ξυλοποιημένο, του οποίου μόνον ένα μικρό μερος του ενήλικα κορμού είναι αληθινά ζωντανό.

Είναι μιά αξιόλογη αντλία, που απορροφά τεράστιες ποσότητες νερού χωρίς θορύβους και χωρίς ορατή εργασία με ένα σύμπλεγμα αγγείων που αποφράσσονται γιά να ασχηματίσουν το στέαρ (το υπό τον φλοιό ξύλο) το γνωστό ως aubier ;ή ξύλο της καρδιάς, αδρανές. Μιά λεπτή κυτταρική στιβάδα, που πολλαπλασιάζεται την άνοιξη και ονομάζεται cambium (κάμβιο ) σχηματίζει γύρω από το εξωτερικό τον τρίτο χιτώνα που μεταφέρει τους επεξεργασμένους χυμούς, την ικμάδα, γιά να σχηματίσει κατόπιν τον φλοιό. Αυτή η εκούσια ανάπτυξη επιτρέπει να διαβάζει κανείς την εφημερίδα της περασμένης ζωής του δένδρου με την μελέτη των δακτυλίων του.

Τα bourgeons είναι η ουσιώδης παρακαταθήκη των αρχεγόνων μεριστημάτων* (*Μεριστήματα = μεριστηματικός ιστός των φανερογάμων που καλείται και κυτταρώδης ή εμβρυϊκός. ) ή συγκρο-τήματα νεαρών κυττάρων με πυρηνοπλασμική σχέση υψηλή, με ομοιογενές χονδρίωμα, με μικρές και πυκνές κυψελίδες, με λεπτά διαφράγματα, με πλάστες μη επεξεργασμένους και με πολλαπλασιασμό το μέγιστο δυνατό.

Εάν το φυτικό κύτταρο, καθ'οδόν προς την διαφοροποίηση, έχει αρχίσει τον θανατηφόρο κύκλο,δεν θα είναι σ'αυτή την περίπτωση ποτέ ίδια τα κορυφαία μεριστήματα (bourgeons με φύλλωμα) που διατηρούν μιά εμβρυακή αλληλουχία, η οποία ενδιαφέρει όλα, τα φέροντα αγγεία, φυτά.Οι ανοιξιάτικοι βλαστοί ενός γηρασμένου δένδρου με ηλικία κάποιες εκατονταετίες, αυξάνουν χάρη στη δραστηριότητα μεριστημάτων, που κατάγονται απ'ευθείας από αυτά τα αρχέτυπα μεριστήματα, υπό άλλους όρους, χάρη στην ανθογονία ομοίων κυττάρων, προς αυτά του εμβρύου που υπήρξε παλαιά.

Σ'αυτό οφείλεται οτι μπορεί κανείς να δεχθεί ότι η ανάπτυξη ενός φυτού με αγγεία είναι μιά εμβρυογονία αόριστη.

Μορφολογικά τα bourgeons είναι ένα φυτικό σημείο μεριστηματικό, κεντρικό, με κύτταρα περιφερικά μιττωτικά διαφοροποιούμενα σε ένα κλάδο φυλλοταξίας κανονικής.

Το bourgeon, ή ο νεαρός βλαστός κεντράρει, λοιπόν, δύο θεραπευτικές δυναμικές: τις εμβρυακές ιδιότητες του μεριστήματος, και τις χημειο και φωτοσυνθετικές ιδιότητες των φύλλων. Ο δαίμων του φυτού εσωκλείεται στην καρδιά επίσης του κεντρικού λανθάνοντος μεριστήματος, διότι είναι πειραματικά αποδεδειγμένο ότι ένα μόνον από αυτά τα κύτταρα, δύναται να ξαναδώσει ολόκληρο το φυτό.

Οταν μελετώνται οι καταστάσεις μυήσεως των οργάνων επί των τήλων,διαπιστώνεται ότι οι χαμηλές ποσότητες αδενίνης (μιάς πουρίνης) ανάγκαζαν αυτούς τους τήλους να σχηματίσουν Bourgeons.

Οταν μελετώνται οι καταστάσεις μυήσεως των οργάνων επί των τήλων, διαπιστώνεται ότι οι χαμηλές ποσότητες αδενίνης (μιάς πουρίνης) ανάγκαζαν αυτούς τους τήλους να σχηματίσουν Bourgeons.

Μιά ουσία πολύ κοντά στην αδενίνη που ονομάζεται κινετίνη, αποδεικνύεται ακόμη πιό επιτυχής από την αδενίνη στο να προτρέπει πρός κυτταρικές διαιρέσεις που οδηγούν στον σχηματισμό Bourgeons.

Η εξέλιξη των bourgeons, όπως η ανάπτυξη των εμβρύων, εξαρτάται κυρίως από τις "gibbezelines", μιά άλλη φυτική ορμόνη Ως προς τις αυξήνες (auxines) είναι για τα bourgeons καθολικά ανασταλτικές.

Με την φωτοσύνθεση, αυτά τα οποία αποκτούν την εύνοια του ηλιακού φωτός μέσω της χρωστικής των τους χλωροπλάστες, είναι τα πρασινα φυτά που έτσι εξαρτούν όλον τον κύκλο της ζωής τους από τον εξωγήινο κινητήρα, τον ήλιο, ο οποίος έλκει την ενέργειά του από εξεργασίες ατομικές που πραγματοποιούνται μέσα στο κέντρο του.

Αυτός ο τύπος χρησιμοποίησης της ατομικής ενέργειας, διά των ηλιακών φωτονίων, είναι, από εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών, ίδιον των φυτών.

Η αυτοτροφία έναντι του άνθρακος βασίζεται στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων πάνω στη χρήση της φωταυγούς ενέργειας. Η διεργασία της φωτοσύνθεσης δεν είναι μόνον ένας τρόπος παραγωγής γλυκιδίων, κατευθύνεται επίσης διά του πυρήνος ο οποίος περιέχει τα υπόβαθρα της κληρονονιάς: μιά πηγή πρωτεϊνικής συνθέσεως.

Στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, οι τομές των χλωροπλαστών φαίνονται σαν ένα σύνολο διπλών πεταλίων, που βρίσκονται συμπιεσμένες σε πολλά σημεία, σχηματίζοντας χοντρές δέσμες δέσμες. Είναι πιθανόν τα μόρια της χλωροφύλλης να είναι διευθετημένα επί αυτών των πεταλίων σε στιβάδες μονομοριακές.

Εν πάσει περιπτώσει, η χλωροφύλλη μέσα στην μοριακή δομή μοιάζει προς το χρωματισμένο μέρος των χρωστικών του αίματος. Η αίμη της αιμοσφαιρίνης.

Μπορεί να βεβαιωθεί ότι η φυτική φωτοαυτοτροφία είναι η κεντρική διαδικασία γύρω από την οποία περιφέρεται όλη η ενεστώσα γήινη ζωή.

Όταν γνωρίζομε ότι τα φυτά είναι γιά τα ζώα και γιά τον άνθρωπο η μόνη πηγή - μεταξύ των άλλων - ανόργανων στοιχείων απαραιτήτων γιά την ανάπτυξή τους και την υγεία τους, θα καταλάβει κανείς ότι όλες οι πηγές της ζωής, μέταλλα, γλυκίδια, πρωτεΐνες, λιπίδια, μας έρχονται από τα φυτά με την απόλυτη ενδιαμεσότητα της φωτοσύνθεσης και της ικμάδας των φυτών.

Μεταξύ αυτών των μακροστοιχείων, το πιό αξιοσημείωτο είναι το μαγνήσιο (Mg), εξ αιτίας της συμμετοχής του κατ' ευθείαν μέσα στην φωτοσύνθεση, σαν κεντρικού στοιχείου του μορίου της χλωροφύλλης.

Τα νεαρά κύτταρα είναι πολύ περισσότερο επιδέξια στο να πραγματοποιήσουν την σύνθεση των πρωτεϊνών του πρωτοπλάσματος, από τα ενήλικα. Γιά ένα φύλλο, όπως και γιά μιά ρίζα, υπάρχει μιά σεσημασμένη γήρανση, λόγω ένδειας των δυνάμεων σύνθεσης και λόγω της τάσης προς επικράτηση των φθορών.

Το bourgeon με το αρχέγονο κορυφαίο του μεριστήματος, έχει διατηρήσει, οποιαδήποτε και αν είναι η ηλικία του δένδρου, αυτή την ολική αναβολική δύναμη, του αρχέγονου εμβρυακού κυττάρου.

Το bourgeon (οφθαλμοί) ή ο ανοιξιάτικος νεαρός βλαστός, είναι οι αθάνατοι φορείς ολικών και ειδικών δυναμικών φαινομένων των φυτών"
περίπου 6 μήνες πριν · Διαγραφή Μηνύματος

GΟJI BERRY ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.

Τα goji είναι μικρά κόκκινα μούρα στο μέγεθος της σταφίδας. Είναι τα φρούτα αναρριχητικών θάμνων που καλλιεργούνται ή φύονται σε άγρια μορφή σε απομακρυσμένες περιοχές του Θιβέτ και ορισμένες περιοχές της Κίνας. Τα goji ωριμάζουν στις αρχές του φθινοπώρου, συλλέγονται και αποξηραίνονται σε ψάθες με το τίναγμα των θάμνων, χωρίς να τα αγγίξει ανθρώπινο χέρι, γιατί στην νωπή μορφή τους οξειδώνονται και μαυρίζουν. Σήμερα θεωρείται το πιο θρεπτικό φρούτο του πλανήτη.
Τα Goji Βerries ή Wolf Berries είναι ίσως τα πιο πλούσια διατροφικά φρούτα του πλανήτη. Περιέχουν 18 είδη αμινοξέων (έξη φορές περισσότερα από τη γύρη των μελισσών) συμπεριλαμβανομένων και των 8 απαραίτητων αμινοξέων (όπως η ισολευκίνη και η τρυπτοφάνη).
Περιέχουν επίσης 21 ιχνοστοιχεία (τα κύρια των οποίων είναι ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός, το ασβέστιο, το γερμάνιο, το σελήνιο και ο φωσφόρος).Eίναι η πλουσιότερη πηγή καροτενοειδών, συμπεριλαμβανομένης και της βήτα-καροτένης (πιο πολύ βήτα-καροτένη από τα καρότα!), από όλες τις γνωστές τροφές και φυτά του πλανήτη!
Περιέχουν 500 φορές το ποσό της βιταμίνης C, σε αναλογία βάρους σεσχέση με τα πορτοκάλια!!! Περιέχουν επίσης βιταμίνες B1, B2, B6, καιβιταμίνη E.
Τα ώριμα φρούτα περιέχουν περίπου 11 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια,βήτα στερόλη (έναν αντιφλεγμονώδη παράγοντα), λινολεϊκό οξύ (ένα λιπαρό οξύ), σεσκιτερπενοειδή (κυπερόνη και σολαβετιβόνη) τετρατερπενοειδή (ζεαξανθίνη - φυσαλίνη) και βηταϊνη (0.1%).περιέχουν πολυσακχαρίδες οι οποίοι ενισχύουν εκπληκτικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας πολυσακχαρίδης που βρέθηκε σ’ αυτό το φρούτο είναι ένα πανίσχυρο εκκριταγωγό (μια ουσία δηλαδή που διεγείρει την
έκκριση της αναζωογονητικής αυξητικής ορμόνης του αδένα της υπόφυσης.
Τα Goji berries έχουν παραδοσιακά συσχετιστεί με τη μακροζωία, το σωματικό σθένος και τη σεξουαλική δύναμη. Σε αρκετές ομάδες μελέτης και έρευνας με ηλικιωμένους ανθρώπους που ο καρπός δινόταν μια φορά την ημέρα για 3 εβδομάδες, επιτεύχτηκαν πολλά ευεργετικά αποτελέσματα και στο 67% ασθενών οι λειτουργίες των Τ- λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού τους τριπλασιάστηκαν σε ισχύ. Επιπροσθέτως, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλοι οι ασθενείς είχαν μια αύξηση της αισιοδοξίας και των πνευματικών τους δυνάμεων, το 95% των ασθενών κοιμόταν καλύτερα και το 35% των ασθενών ανέκτησαν πλήρως τη σεξουαλική τους λειτουργία. Τα Goji Βerries είναι μια τροφή της υψηλότερης τάξης.

Ιδιότητες-πλεονεκτήματα για την υγεία σας:

• Τα goji βοηθούν περισσότερο από κάθε άλλο προϊόν στην αντιγήρανση, ευεξία και την υγεία

• Βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην αύξηση της ενέργειας και στην μείωση της κόπωσης

• Τα goji μειώνουν την επίδραση των ελευθέρων ριζών στον ανθρώπινο οργανισμό

• Ελαττώνουν την όρεξη και την πολυφαγία

• Βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση (ασθενών), αποκατάσταση (αθλητών)

• Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και ελαττώνουν την ολική χοληστερόλη

• Ανακουφίζουν από πονοκεφάλους και ιλίγγους

• Βοηθούν στην αϋπνία και βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου

• Βελτιώνουν την όραση

• Βοηθούν στην ενδυνάμωση οστών και μυών

• Βοηθούν στην ενδυνάμωση του καρδιακού μυ

• Ενισχύουν την ηπατική λειτουργία

• Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

• Ανακουφίζουν από την πρωινή ναυτία κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Τα goji αναφέρονται σαν θεραπευτικό βότανο σε αρχαία κινεζικά κείμενα. Ο μύθος λέει ότι ο Li Qing Yuen που έζησε 252 χρόνια τρεφόταν καθημερινά με goji. Αρκετές έρευνες που έχουν δημοσιευθεί σε κινεζικά περιοδικά (Journal of Chinese Herbal Medicine, China pharmacology and toxicity) συσχετίζουν την μακροζωία με την συχνή κατανάλωση goji.

Συζευγμένο Λινολεϊκό οξύ (CLA): Μια άγνωστη ουσία

Τι είναι το CLA;
Ένα από τα πιο περίεργα αλλά και αξιόλογα, τελευταία δεδομένα της επιστημονικής έρευνας, είναι εκείνα τα στοιχεία που σχετίζονται με κάποια είδη λιπών, που όχι μόνο δεν πρέπει να τα αποφεύγουμε, αλλά αντίθετα μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμα και αποτελεσματικά για τη διατήρηση της υγείας μας, αλλά και τη θεραπεία κάποιων παθολογικών καταστάσεων. Τα αξιολογούμε ως περίεργα αυτά τα στοιχεία, αφού τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε μάθει να συνδέουμε στο μυαλό μας τα λίπη και ειδικότερα τα λιπαρά οξέα (εκτός ίσως από αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο) με κάτι επικίνδυνο και επιζήμιο για την υγεία μας. Έτσι τα τελευταία αυτά δεδομένα που φέρνουν στο φως νέα για κάποια "χρήσιμα και ωφέλιμα" λίπη είναι σίγουρα κάτι που ανατρέπει τα όσα μέχρι τώρα ξέραμε και πιστεύαμε.

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις "ωφέλιμου" λίπους. Είναι μία φυσική ουσία που σύμφωνα με τελευταίες έρευνες έχει βρεθεί ότι μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ανήκει σε μια κατηγορία θρεπτικών συστατικών που ονομάζονται λιπαρά οξέα, και θα λέγαμε ότι είναι ένα από τα λεγόμενα "καλά" λιπαρά οξέα , όπως είναι και τα ω-3 λιπαρά, τα οποία έχει άμεση ανάγκη το σώμα μας. Είναι μια ουσία που ανακαλύφτηκε μόλις το 1987 από τον Dr. Michael Pariza, επιστήμονα του Ινστιτούτου Διατροφικής Έρευνας, του Πανεπιστημίου του Wisconsin, στο Madison, των Ην. Πολιτειών. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ανακαλύφτηκε μέσα από μια έρευνα σε ποντίκια, με την οποία έδειξε ότι η ύπαρξη αυτής της ουσίας που ονομάστηκε CLA-συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, εμπόδισε την εμφάνιση καρκινικού όγκου στα πειραματόζωα, ενώ ο ίδιος επιστήμονας σε πειράματα με κουνέλια έδειξε την θετική επίδραση του CLA στη μείωση της αθηροσκλήρωσης.

ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ CLA:
Τα τελευταία τρία χρόνια πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα έχουν δημοσιευτεί σε αντίστοιχα περιοδικά σχετικά με τη δράση και το γενικότερο ρόλο του CLA. Οι πιο σημαντικές από αυτές τις δράσεις είναι:

* ότι περιορίζει την ανάπτυξη και συρρικνώνει το μέγεθος των καρκινικών κυττάρων,
* ότι σκοτώνει τα προ-καρκινικά κύτταρα,
* διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα,
* μειώνει τις καρδιακές παθήσεις και πολεμάει το διαβήτη
* μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της συνολικής και της "κακής" χοληστερόλης
* επηρεάζει την σύστηαση του σώματος και
* έχει αντιοξειδωτική δράση.

Οι μελέτες αυτές ήταν πάνω στον καρκίνο του στήθος (σε πειραματόζωα και ανθρώπους), του παχέος εντέρου και του πνεύμονα (σε πειραματόζωα). Σύμφωνα με το National Health Institute, το CLA είναι το μοναδικό λιπαρό οξύ που αποδεδειγμένα έχει αυτή τη δράση στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Ειδικότερα στη Φιλανδία μεγάλη έρευνα που κράτησε 25 χρόνια και έγινε σε 4600 γυναίκες με και χωρίς καρκίνο του μαστού, με εξέταση των επιπέδων του CLA στον ορό του αίματος τους απέδειξε ότι στις γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα CLA βρέθηκαν 72% χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο ως προς τη δράση του CLA, είναι η επίδραση που έχει στη σύσταση του σώματος. Πειράματα έδειξαν ότι το CLA μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σωματικού λίπους και να αυξήσει τα επίπεδα της σωματικής άλιπης μάζας (αυτό βρέθηκε μέσα από πειράματα σε ποντίκια, χάμστερ και γουρούνια). Έτσι πειράματα 12 εβδομάδων σε ποντίκια που έτρωγαν δίαιτα με ή χωρίς CLA έδειξαν ότι αυτά που είχαν μια διατροφή υψηλή σε λίπος με CLA μείωσαν το λίπος τους κατά 0.5-1%. Για αυτή τη δράση βρέθηκε ότι κυρίως υπεύθυνο είναι ένα ισομερές του CLA.

Ο τρόπος δράσης του CLA δεν είναι ακόμα απόλυτα ξεκαθαρισμένος αν και πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι λειτουργεί περίπου σαν μια ορμόνη.
Το CLA, αντίθετα με το απλό λινολεϊκό οξύ δεν είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά ο τρόπος δράσης του και κυρίως η αντικαρκινική του δράση το καθιστά "απαραίτητο". Η ποσότητα που χρειάζεται το σώμα μας δεν είναι μεγάλη και σύμφωνα με κάποιες συστάσεις φτάνει μόλις τα 3.5 γραμμάρια μέσα από τη δίαιτα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία φέτα τυρί, μια μερίδα μοσχαρίσιου κρέατος και ένα ποτήρι γάλα (με την προϋπόθεση βέβαια όπως τονίζουν οι επιστήμονες να προέρχονται από ζώα ελεύθερης βοσκής, αφού το είδος της διατροφής του ζώου προσδιορίζει και τα επίεπδα του CLA στη δίαιτα).
πηγη http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=636

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ιπποφαές ένας δυναμίτης υγείας

Ρώσοι και κινέζοι επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα, το καρότο και τον κράταιγο. Επίσης, ότι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι υψηλότερη από εκείνη του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας και ότι οι φυτοστερόλες που περιέχει ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας. Επιπλέον, έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Και όχι μόνο αυτό. Προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Για όλους αυτούς τους λόγους, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες.

Πώς ονομάστηκε
Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές χρησιμοποιείται την τελευταία διετία, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας. Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Το ονόμασαν ιπποφαές, που στα νέα ελληνικά σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο (ίππος: άλογο, φάος: φως, λάμψη).

Πριν από τους παγετώνες...
Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν την εποχή των παγετώνων. Η επιστημονική του ονομασία είναι: Ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides). Ευδοκιμεί ακόμα και στα πιο φτωχά χώματα και ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, το συναντάμε σε παράκτιες ζώνες, αλλά και σε ημιερημώδεις ή ορεινές περιοχές. Oι καρποί του μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί και χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση. Σύμφωνα με το «Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Ιπποφαές», το φυτό ευδοκιμεί και καλλιεργείται στην Ευρώπη και στην Ασία. Το συναντάμε κυρίως στις εξής χώρες: Κίνα, Μογγολία, Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν, Ρωσία, Oυκρανία, Αγγλία, Γαλλία, Δανία, Oλλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Φιλανδία, Σουηδία και Νορβηγία. Στη χώρα μας καλλιεργείται στη βόρεια Εύβοια, στην περιοχή Αχούρια.

Επιστημονικά αποδεκτό
Στην κλασική θιβετιανή φαρμακευτική βίβλο «Sibu Yidian», που έχει γραφτεί το 18ο αιώνα, τριάντα ολόκληρα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στις θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις του φυτού. Στην Ινδία αποτελεί βασική παράμετρο της Ayurveda, ενώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής φαρμακευτικής. Στη Μογγολία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως άριστο τονωτικό. O θρύλος λέει ότι ο Τζένγκις Χαν και ο στρατός του έπιναν χυμό από ιπποφαές, προκειμένου να αυξήσουν την αντοχή και να επιταχύνουν τη θεραπεία των πληγών τους. Στη Ρωσία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως συστατικό της διατροφής των αστροναυτών. Το 1929 έγινε η πρώτη βιοχημική ανάλυση των συστατικών του. Oι πρώτες κλινικές δοκιμές για τις θεραπευτικές χρήσεις του φυτού ξεκίνησαν στη Ρωσία τη δεκαετία του 1950. Τη δεκαετία του 1970 συμπεριλήφθηκε στον επίσημο κατάλογο των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη Ρωσία και την Κίνα και τα επόμενα χρόνια συμπεριλήφθηκε στους επίσημους φαρμακευτικούς καταλόγους των χωρών όπου καλλιεργείται. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες, κυρίως στη Ρωσία και την Ασία, που έχουν φέρει στο φως την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει και την ευεργετική τους δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Θεραπεύει και... τη φύση
Το πυκνό ριζικό σύστημα του ιπποφαούς και η αντοχή του σε άγονες και δύσκολες συνθήκες (κρύο, αλάτι, φτωχά εδάφη) είναι οι λόγοι που ο θάμνος αυτός φυτεύεται συστηματικά σε καμμένες περιοχές για να εμποδίσει τη διάβρωση των εδαφών, όπως π.χ. σε μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Κίνας, όπου παράλληλα οι καρποί του συλλέγονται και αποφέρουν κάποιο εισόδημα στους ντόπιους πληθυσμούς.



190 ωφέλιμα συστατικά!
Συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» (super foods), μερικές από τις οποίες είναι: η σπιρουλίνα, η αλόη, η γύρη, το τζίνσενγκ, το κερί του ζαχαροκάλαμου, η χλωρέλα, το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου. Σύμφωνα με ρώσους και κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Oι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Σύμφωνα με τους μελετητές, το σημαντικότερο επιστημονικό εύρημα για το ιπποφαές δεν είναι μόνο ότι περιέχει πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και το ότι τόσο οι συγκεντρώσεις τους όσο και ο συνδυασμός τους έχουν συνταιριαστεί από τη φύση με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Γεμάτο αντιοξειδωτικά
Το ιπποφαές περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιέχει:
Βιταμίνη C: Συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα, στην επούλωση των πληγών, στην επανόρθωση των ιστών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
Βιταμίνη Ε: Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών και ενισχύει το γεννητικό σύστημα. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση.
Βιταμίνη Α: Διατηρεί την υγεία των ματιών και του δέρματος.
Όλα τα μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία. Όπως και οι βιταμίνες, δρουν ως καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις και οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες. Το σελήνιο και ο χαλκός έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Καροτενοειδή: Αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την οξείδωση των κυττάρων και την καταστροφή τους. Το ιπποφαές περιέχει β-καροτένιο, που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, καθώς και λυκοπένιο (αντικαρκινική δράση), α-καροτίνη, ζεαξανθίνη (πρόληψη κατά της γεροντικής ωχράς κηλίδας) και λουτεΐνη. Πολλές φορές το ιπποφαές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται, περιέχει καροτενοειδή σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάθε άλλο φυτό.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Συγκεκριμένα: ω-3 (λινολενικό οξύ), ω-6 (λινελαϊκό οξύ), ω-7 (παλμιτελαϊκό οξύ), ω-9 (ελαϊκό οξύ). Το ιπποφαές θεωρείται από ρώσους και κινέζους επιστήμονες η πλουσιότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περιορίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Το ω-7 λιπαρό οξύ είναι κυρίως ζωικής προέλευσης. Έχει εντοπιστεί μόνο στο έλαιο του φυτού μακαντέμια, αλλά σε συγκεντρώσεις 2 φορές χαμηλότερες από αυτές που έχουν βρεθεί στο ιπποφαές. Το ω-7 έχει αντιική, αντιβακτηριδιακή, επουλωτική και αντιγηραντική δράση.


Είναι και πηγή...
...βιταμινών του συμπλέγματος Β: Βοηθούν στην καλή λειτουργία
του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αλλά και της καρδιάς. Συμμετέχουν στη σύνθεση των ενζύμων και στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Βοηθούν στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή, φροντίζουν για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
...βιταμίνης D: Βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου στον οργανισμό και την ενσωμάτωσή τους στα οστά, συμβάλλοντας στην υγεία τους.
...βιταμίνης Κ: Παίζει καθοριστικό ρόλο στην πηκτικότητα του αίματος
και βοηθά στο σχηματισμό των οστών και στην ανασύστασή τους.
...β-σιτοστερόλης: Ανήκει σε μια ομάδα στερολών που υπάρχουν μόνο στα φυτά. Έχει αποδειχθεί ότι μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες φυτικές στερόλες μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα. Επίσης, δρα προστατευτικά από την υπερπλασία του προστάτη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύει από τον καρκίνο.
...φλαβονοειδών: Πρόκειται για ουσίες που συναντάμε μόνο στα φυτά και έχουν παρόμοιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αυτές των βιταμινών C, Ε και Α.


Τι προσφέρει στον οργανισμό
1. Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο.
3. Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
4. Ρύθμιση του μεταβολισμού.
5. Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn.
6. Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
7. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος. 8. Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.
9. Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
1O. Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.
11. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.

Τι θα βρείτε στην αγορά
● Αποξηραμένο φυτό σε καταστήματα που πουλάνε βότανα, για να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα.
● Το έλαιο του φυτού, που προκύπτει από την έκθλιψη των καρπών του. Περιέχει τα θρεπτικά συστατικά στην πιο ισχυρή τους μορφή. Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων (εξωτερική επάλειψη) και για την τόνωση του κυκλοφορικού (πίνοντάς το διαλυμένο σε νερό ή χυμό).
● Συμπυκνωμένο χυμό, που προκύπτει από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του φυτού και έχει πιο ήπια δράση από το έλαιο. Είναι κατάλληλο για την τόνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού.
● Κάψουλες: Πρόκειται για το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού. Είναι πιο εύκολο στη χρήση και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, κυκλοφορούν κάψουλες που περιέχουν έλαιο ιπποφαούς.
Αναζητήστε τα σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, μεγάλα φαρμακεία ή φαρμακεία που πουλούν φυτικά φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα.
πηγη www.vita.gr