relax

relax
relax

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Το τσίλι αδυνατίζει!

Οι ερευνητές στη Νότια Κορέα λένε ότι οι πιπεριές τσίλι περιέχουν ένα συστατικό, την καψαϊκίνη, που μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους και να καταπολεμήσει το αποθηκευμένο λίπος.

Η Jong Won Yun και οι συνεργάτες της στο πανεπιστήμιο Daegu της Νότιας Κορέας, λένε πως οι εργαστηριακές μελέτες που έχουν κάνει δείχνουν ότι η καψαϊκίνη, η οποία και προσδίδει την καυτερή γεύση στην πιπεριά τσίλι, πυροδοτεί κάποιες πρωτεΐνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων, συρρικνώνοντας τον λιπώδη ιστό και μειώνοντας τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.

Ωστόσο, αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει ακόμα σαφής ο τρόπος με τον οποίο η καψαϊκίνη προκαλεί τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα στον οργανισμό.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Proteome Research, περιέχει τη μελέτη η οποία έγινε σε ποντίκια, όπου μετά από λήψη καψαϊκίνης, έχασαν το 8% του σωματικού τους βάρους και παρουσίασαν αλλαγές στα επίπεδα τουλάχιστον 20 βασικών πρωτεϊνών που βρίσκονταν στο λιπώδη ιστό τους.

«Αυτές οι αλλαγές παρέχουν σημαντικές νέες γνώσεις για τον μηχανισμό με τον οποίο λειτουργεί η ουσία αυτή ενάντια στην παχυσαρκία», αναφέρουν οι επιστήμονες σε δήλωσή τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν τον τρόπο που η θερμογένεση και ο μεταβολισμός των λιπιδίων, που σχετίζονται με τις πρωτεΐνες, είχαν μεταβληθεί σημαντικά από την καψαϊκίνη σε μοριακό επίπεδο, σε συγκριτική μελέτη πέντε εβδομάδων, με ποντίκια που τρέφονταν με τροφές υψηλής περιεκτικότητας λιπαρών ουσιών, αλλά κατανάλωναν και καψαϊκίνη και εκείνα που δεν λάμβαναν την ουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου