relax

relax
relax

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Σκλήρυνση κατά πλάκας και Άλφα Λιποϊκό Οξύ

ΈρευναΤο Άλφα Λιποϊκό Οξύ εμποδίζει τη μετανάστευση κυττάρων Τ στο νωτιαίο μυελό και καταστέλλει την πειραματική αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα.

Marracci GH, Jones RE, McKeon GP, Bourdette DN.
Department of Neurology, Oregon Health and Science University, Portland, OR 97201, USA.
Η οξειδωτική ζημιά μπορεί να είναι σημαντική στην παθογένεση της πολλαπλής σκλήρυνσης (MS). Εξετάσαμε το αντιοξειδωτικό Άλφα Λιποϊκό Οξύ (ΑΛΟ) σε ένα πειραματικό μυοειδές πρότυπο της πολλαπλής σκλήρυνσης, τη πειραματική αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα (ΠΑΕ). Το ΑΛΟ χορηγήθηκε στα ποντίκια SJL 7 ημέρες μετά από την ανοσοποίηση τους. Τα ποντίκια που έλαβαν 5-100 mg/kg/ την ημέρα ΑΛΟ είχαν ανάλογα της δόσης μειώση των δέκα ημερών συσσωρευτικών αποτελεσμάτων της ασθένειάς τους από 23 έως100%.
Eλάχιστη φλεγμονή, απομυελίνωση και απώλεια νευρικών κυττάρων εμφανίστηκαν στο νωτιαίο μυελό των ποντικιών που έλαβαν ΑΛΟ και υπήρξε μια χαρακτηριστική μείωση των CD3 + Τ κυττάρων και των CD11b + μονοκυττάρων / μακροφάγων στο νωτιαίο μυελό τους. Τα ποντίκια που θεραπεύθηκαν με Άλφα Λιποϊκό Οξύ (100 mg/kg/day) αρχινώντας από την πρώτη ημέρα του κλινικού ΠΑΕ είχαν μια σημαντική μείωση στων δέκα ημερών συσσωρευτικά αποτελέσματα της ασθένειας. Ο νωτιαίος μυελός των ΑΛΟ θεραπευμένων ποντικιών παρουσίασε μειωμένη απομυελίνωση και νευρωνική απώλεια καθώς επίσης και μια γρήγορη μείωση των CD3 + Τ κυττάρων. Εργαστηριακά, το ΑΛΟ και η μορφή του, dihydroipoic acid, εμπόδισαν τη δραστηριότητα matrix metalloproteinase-9 (MMP-9) σε έναν ανάλογο της δόσης τρόπο. Το ΑΛΟ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταστολή και τη μεταχείρηση ΠΑΕ με την παρεμπόδιση της κίνησης των κυττάρων Τ μέσα στο νωτιαίο μυελό, ίσως δρώντας ως ανασταλτικός παράγοντας του matrix metalloproteinase.

PMID: 12458042 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Wizard. Πηγή: Αμερικάνικη Βιβλιοθήκη Ιατρικής.

1 σχόλιο:

  1. Σημαντική συνεισφορά στην ΣΚΠ προσφέρει και το Κόρντισεπς.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Κόρντισεπς έδωσε το παράγωγο για το πρώτο μη ενέσιμο εγκεκριμένο φάρμακο για τη ΣΚΠ, όπως αναφέρεται και στο Bloomberg, Businessweek κ.ά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή