relax

relax
relax

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ

Οι αρχαίοι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ

Το να μην προσέχει, ούτε καν να κοιτάζει κάποιος α
πλοί, φυσικοί τρόποι για να διατηρούμε το δέρμα μας υγιές και λαμπερό.

Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου

Χημικός - Ερευνήτρια Ayurveda,

Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α.* σε συνεργασία με το R&D της Himalaya Drug Co.

Μερικοί απλοί, φυσικοί τρόποι για να διατηρούμε την ομορφιά

και τη γοητεία μας για πολύ περισσότερο καιρό

Η Αγιουρβέδα, εδώ και χιλιάδες χρόνια πριν, αναφέρει πολλούς απλούς, φυσικούς τρόπους για να διατηρούμε το δέρμα μας υγιές και λαμπερό. Η ζωτική δύναμη του σώματος, η οποία ονομάζεται Ojas και που είναι υπεύθυνη για τη λάμψη και τη γοητεία, μειώνεται ολοένα και περισσότερο από το σύγχρονο τρόπο ζωής που ακολουθούμε. Η απουσία της κατάλληλης άσκησης, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες κ.ά., όλα συμβάλλουν στην εξασθένιση της ενέργειάς μας.

Κατά συνέπεια, ακολουθώντας τους παρακάτω φυσικούς τρόπους, μπορούμε να παραμείνουμε όμορφοι και γοητευτικοί για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να υποστούμε τις παρενέργειες των χημικών ουσιών. Ακολουθούν μερικοί απλοί, φυσικοί τρόποι, τους οποίους μπορούμε εύκολα να εφαρμόζουμε στην καθημερινή ζωή μας.

- Αναμίξτε ίσες ποσότητες από χυμό αγγουριού, ροδόνερο και χυμό λάιμ (γλυκολέμονο). Απλώστε το μίγμα στο πρόσωπο σας (αφού πρώτα το έχετε καθαρίσει), αφήστε το όλη τη νύχτα και ξεπλύνετε το πρωί. Καθαρίζει το δέρμα, αφήνοντάς το υγιές.

- Πάρτε 50ml ωμό (όχι βρασμένο) γάλα και προσθέστε μια πρέζα αλάτι και δύο κουταλάκια του γλυκού χυμό λάιμ. Χρησιμοποιήστε το μίγμα ως λοσιόν καθαρισμού. Βοηθά να καθαρίσουν οι βαθύτεροι πόροι του δέρματος.

- Πάρτε 50ml τοματοχυμό και αναμίξτε μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού. Απλώστε το μίγμα στο πρόσωπο σας. Βοηθά το δέρμα να γίνει απαλό και λαμπερό.

- Πάρτε ίσες ποσότητες σκόνης τουρμεκίνης και σιτάλευρου, και προσθέτοντας λίγο σησαμέλαιο φτιάξτε ένα πολτό. Απλώστε αυτό τον πολτό στο πρόσωπο. Βοηθά στην απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας από το πρόσωπο.

- Πάρτε λίγο χυμό πορτοκάλι και με ένα κομμάτι βαμβάκι απλώστε τον στο πρόσωπο. Κάνει το δέρμα λείο και απαλό.

- Πάρτε 30 ml χυμό λάχανου και αναμίξτε τον με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Εάν απλώνετε αυτό το μίγμα τακτικά στο πρόσωπο, βοηθά στην απομάκρυνση των ρυτίδων.

- Φτιάξτε μια αλοιφή από ωμά καρότα και απλώστε τη στο πρόσωπο. Αφήστε το μία ώρα πάνω στο πρόσωπο, ξεπλύνετε και απολαύστε ένα υπέροχα λαμπερό δέρμα.

- Ανακατέψτε ίσες ποσότητες χυμό αγγουριού, χυμό λεμονιού και ροδόνερο. Απλώστε αυτή τη λοσιόν στο πρόσωπο - θα κάνει το δέρμα σας να ακτινοβολεί.

- Αναμίξτε ίσες ποσότητες χυμό λάιμ, γλυκερίνης και ροδόνερου. Απλώνετε αυτή τη λοσιόν στο πρόσωπο τακτικά πριν τον ύπνο για να φύγουν τα σπυράκια, τα μαύρα στίγματα και άλλα δερματικά σημάδια. Κάνει το δέρμα απαλό και επιπλέον μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και σε άλλα μέρη του σώματος (χέρια, πόδια, κλπ).

Μερικές συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος

1. Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα.

2. Κόψτε μερικά παντζάρια σε μικρά κομματάκια και αλέστε τα. Με το ζωμό των παντζαριών κάντε μασάζ στο πρόσωπο σας για 5 λεπτά. Μετά από 10 λεπτά ξεπλύνετε το δέρμα σας με ένα ήπιο σαπούνι ή gram flour (ρεβυθόσκονη).

3. Αναμίξτε σκόνη σανταλόξυλου μαζί με ροδόνερο και προσθέστε 4 έως 5 σταγόνες γάλα. Απλώστε το μίγμα στο πρόσωπο και το σώμα σας. Ξεπλύνετε μετά από 15 λεπτά με χλιαρό νερό.

4. Αναμίξτε μέλι μέσα σε νερό και πίνετε το ρόφημα καθημερινά το πρωί για να διατηρείτε το δέρμα σας λείο και λαμπερό.

5. Ζεστάνετε μέλι και αναμίξτε το καλά με χυμό λεμονιού. Απλώστε το μίγμα στο πρόσωπο σας, αφήστε το να στεγνώσει και κατόπιν ξεπλύνετε με νερό.

6. Αναμίξτε τουρμεκίνη, σκόνη από σανταλόξυλο μαζί με ελαιόλαδο και απλώστε το στο σώμα σας. Κάντε ντους μετά από 10 λεπτά.

7. Κάντε μασάζ στο σώμα σας με γάλα. Το γάλα έχει ενυδατικές ιδιότητες και θα διατηρήσει το δέρμα σας λείο.

8. Για να μην ξηραίνεται το δέρμα σας χρησιμοποιείτε υγραντήρες χώρου και διατηρείτε τη θερμοκρασία του χώρου σε μέτρια επίπεδα.

9. Χρησιμοποιήστε συσκευές διατήρησης της υγρασίας και διατηρείτε μέτριες θερμοκρασίες δωματίου, για να αποφύγετε την ξηρότητα του δέρματος.

10. Το ζεστό νερό ερεθίζει και κοκκινίζει το δέρμα σας και σας κάνει να μην το νοιώθετε φρέσκο, μέχρι να κάνετε ένα μπάνιο με λίγο κρύο νερό. Σε περίπτωση που το ντους σας κρατήσει αρκετή ώρα, το νεκρό δέρμα απομακρύνεται αυτόματα. Μην το τρίβετε δυνατά με την πετσέτα, να φέρεστε «ευγενικά» στο δέρμα σας.

11. Καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Α και C.

12. Ψιλοκόψτε καρότα και βράστε τα. Με το μίγμα κάνετε μασάζ στο σώμα σας, αποκτώντας έτσι λείο και καθαρό δέρμα.

13. Για φυσική λεύκανση, αναμίξτε γάλα μαζί με χυμό λεμονιού. Το γάλα θα «κόψει» μόλις το ανακατέψετε με το λεμόνι. Χρησιμοποιήστε αυτό το μίγμα για να κάνετε μασάζ στο σώμα σας. Λειτουργεί ως φυσικό λευκαντικό.

14. Ανακατέψτε τουρμεκίνη και αφρόγαλα, και με το μίγμα κάντε μασάζ στο σώμα σας.

15. Εάν εκτίθεστε στον ήλιο, το δέρμα σας θα χάσει την ομορφιά του. Για να ξαναποκτήσει τη λάμψη του, πάρτε ίσες ποσότητες χυμό αγγουριού και χυμό ντομάτας, αναμίξτε τα και απλώστε τα στο δέρμα σας. Αφήστε το 10 λεπτά και ξεπλύνετε με νερό.

16. Κάντε μασάζ στο σώμα σας με σιναπέλαιο για 5 λεπτά και κατόπιν κάντε ντους με gram flour ή ήπιο σαπούνι.

17. Αναμίξτε αφρόγαλα και αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και απλώστε τον πολτό πάνω στο δέρμα σας, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών, των φρυδιών και των χειλιών. Αφήστε 5 λεπτά και ξεπλύνετε με νερό. Αυτό θα κάνει το δέρμα σας λείο.

18. Αναμίξτε τυρόπηγμα (γιαούρτι) μαζί με αλεύρι σιταριού και απλώστε το μίγμα στο δέρμα σας. Αφήστε 5 λεπτά και ξεπλύνετε με νερό.

19. Αλέστε ροδοπέταλα και αναμίξτε τα με αφρόγαλα. Απλώστε το μίγμα στο σώμα, αφήστε το 10 λεπτά και ξεπλύνετε με νερό.

20. Το ζαρωμένο δέρμα οφείλεται στην έλλειψη νατρίου που κάνει το δέρμα κολλώδες. Το αγγούρι είναι ιδανικό για την καταπολέμηση και την πρόληψη της ανεπάρκειας του νατρίου, όχι μόνο γιατί περιέχει υψηλά ποσοστά νατρίου, αλλά και γιατί διατηρεί τη δροσιά του σώματος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

21. Η απολέπιση του δέρματος οφείλεται σε έλλειψη φθορίου. Το φθόριο είναι προστατευτικό στοιχείο του ανθρώπινου σώματος, η απουσία του οποίου δημιουργεί προβλήματα στο αίμα και τον σπλήνα. Επειδή το μαγείρεμα και η θέρμανση των τροφίμων καταστρέφουν το φθόριο, είναι καλύτερο να τρώτε ωμά τα φρούτα και τα λαχανικά. Άλλες τροφές πλούσιες σε φθόριο είναι το κατσικίσιο γάλα και τυρί, το αλεύρι από σίκαλη, τα αβοκάντο, τα φύκια και λαχανικά, το ξινόγαλο και το τυρί τύπου κότατζ (cottage cheese).

22. Τα δερματικά εξανθήματα οφείλονται σε έλλειψη πυρίτιου. Για να αποφύγετε εξανθήματα και πυώδεις ερεθισμούς, τρώτε άφθονους βλαστούς, alfalfa, κριθάρι, ντομάτες, σπανάκι, φράουλες και σύκα.

23. Παίρνετε το πρωί νηστικοί Neem, με ένα ποτήρι χλιαρό νερό με μέλι.

υτά που τρώει δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσει τη διατροφή του.

Ερευνητές του περιοδικού Human Brain Mapping, δημοσίευσαν μια έρευνα που εξηγεί ότι μια τέτοια απάθεια κάνει κακό στην πυκνότητα του εγκεφαλικού ιστού.

Συγκεκριμένα αναλύθηκαν 94 άτομα, μέσης και τρίτης ηλικίας και αποδείχτηκε ότι οι παχύσαρκοι διέθεταν περίπου 8% λιγότερο εγκεφαλικό ιστό από τους υπόλοιπους, κάτι που θα αντιστοιχούσε σε άτομα 16 χρόνων μεγαλύτερα. Δηλαδή το επιπλέον βάρος μας κάνει γηραιότερους.
Όσοι είχαν κάποια επιπλέον κιλά (όχι στα όρια της παχυσαρκίας) διέθεταν 4% λιγότερο εγκεφαλικό ιστό.

Σημ. DXL: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανεβάζει τον αριθμό των παχύσαρκων στα 300.000.000 σε όλο τον πλανήτη, ενώ μαζί με τους απλά υπέρβαρους αγγίζουν το 1.000.000.000 (!!). Η πρώτη αιτία είναι η κακή διατροφή και η αποφυγή της άσκησης. Πέρα από τα προβλήματα υγείας, προσθέστε και την μείωση των εγκεφαλικών λειτουργιών.Έλληνες ήταν δυνατότεροι...!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου