relax

relax
relax

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

PABA (ΠΑΡΑ-ΑΜΙΝΟΒΕΝΖΟΪΚΟ ΟΞΥ)

PABA (ΠΑΡΑ-ΑΜΙΝΟΒΕΝΖΟΪΚΟ ΟΞΥ)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το PABA συχνά πιστεύεται ότι είναι ένα μέλος του συμπλέγματος βιταμινών Β αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι μια πραγματική βιταμίνη. Το PABA είναι μέρος της δομής του φυλλικού οξέος.

ΔΡΑΣΗ
Η δράση του PABA στους ανθρώπους δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή αλλά φαίνεται να εμπλέκεται στο μεταβολισμό των αμινοξέων και των ερυθροκυττάρων.

ΕΛΛΕΙΨΗ
Η έλλειψη PABA μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές καταστάσεις του δέρματος, όπως απώλεια του χρώματος του δέρματος και έκζεμα, καθώς και σε ευερεθιστικότητα ή κατάθλιψη.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Δεν υπάρχει Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) για το PABA. Προτείνεται η μέγιστη λήψη με συμπλήρωμα να είναι 30-100mg ημερησίως.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕ PABA
Εκτός από τη συμπερίληψή του σε χαμηλά επίπεδα σε πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, η κύρια αποδεκτή χρήση του PABA είναι ως ένα «φάρμακο» για τη λεύκη (παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τον αποχρωματισμό του δέρματος) (1).
Επίσης, το PABA έχει χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις σκληροδέρματος (σκλήρυνση του δέρματος) (2,3) και ερυθηματώδη λύκου (σοβαρή πάθηση του δέρματος). Παρόλα αυτά, οι δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν σε κλινικές μελέτες γι’ αυτές τις περιπτώσεις ήταν εξαιρετικά υψηλές και δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς τη συμβουλή γιατρού.
Το PABA χρησιμοποιείται και τοπικά για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία (4), αλλά δεν έχει αποδειχθεί η δράση αυτή.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το PABA φαίνεται να είναι απολύτως ασφαλές στις περισσότερες δόσεις, αλλά πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι 8g ή παραπάνω την ημέρα μπορεί να προκαλέσουν αδιαθεσία, πυρετό και διαταραχές στο ήπαρ.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Φάρμακα Σουλφωνίου
Το PABA αλληλεπιδρά και εξουδετερώνει τα φάρμακα σουλφωνίου (sulfa drugs).

ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Το συκώτι, τα αυγά, το φύτρο σταριού και η μελάσσα είναι καλές πηγές PABA.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Pozo Carballido JL. A new treatment for Vitiligo: topical Kandil therapy combined with oral PABA. Actas Dermosifiliogr, Nov, 69:11-12, 369-74, 1978.
2. "Inflammation and Diseases of Connective Tissus", L C Mills & J H Moyer, Saunders Co, 1961.
3. Zarafonetis CJ et al. Retrospective studies in scleroderma: effect of Potassium para-aminobenzoate on survival. J Clin Epidemiol, 41:193-205, 1988.
4. "Handbook of Dietary Supplements", Pamela Mason, Blackwell Science, 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου